Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2482 / 3994
(#) kadarist válasza Peet19 hozzászólására (») Jan 23, 2015 /

Keress ilyet vagy hasonlót: Bővebben: Link.
(#) Peet19 válasza Bakman hozzászólására (») Jan 23, 2015 /

Kipróbáltam egy 15 Ohm -ossal, de ugyanúgy rövidzár lett.
Igaz az egyenirányító után raktam közvetlen a kondi elé.
Az egyenirányító elé rakjam, közvetlen a 230AC -re? Egy 10 Ohmos-on 230V -on 23A fog folyni. Nem sok az egy kicsit?
(#) Bakman válasza Peet19 hozzászólására (») Jan 23, 2015 /

No igen, ebben az esetben az nem elég. Mennyire akarod túlbonyolítani a dolgot? Nagyobb tápegységekben egy viszonylag nagy ellenálláson keresztül töltődik fel a kondenzátor, majd ezt az ellenállást zárja rövidre egy relé.
(#) sany válasza Peet19 hozzászólására (») Jan 23, 2015 /

Szia!
Mi a terhelés az egyenirányító után?
(#) pont válasza meone hozzászólására (») Jan 23, 2015 /

Elég egy infravörös adó Bővebben: Linkés egy fototranzisztor Bővebben: Link0-15cm biztosan jó. A fototranyó vezéreljen egy triggerelőt, (pl 555-ből)ami meghajtja a számlálót (pl 4026-osokból). Vagy a fototranyó egy mikrokontrollert vezérel...

Az optokapuról :Bővebben: Link
A 4026-os számlálóról:Bővebben: Linkés kép
A hozzászólás módosítva: Jan 23, 2015

4026.JPG

(#) havranarpi hozzászólása Jan 24, 2015 /

Sziasztok!
Az lenne a kérdésem ,hogy ebben az áramkörben kb mekkora értékű kondenzátor és ellenállás kell az 1 s világítás és 1 s szünethez?
(#) Peet19 válasza Bakman hozzászólására (») Jan 24, 2015 /

Ez jó ötletnek tűnik, köszi. Kicsit filózok rajta du. án hogy lehetne ezt megoldani.

sany:
Szia. Egyenirányítás után maga a kondenzátor töltése okozza a "pillanatnyi" nagy áramfelvétel és rövidzárként viselkedik ilyen nagy kondinál. Ellenállásokkal nagyon nem korlátozhatom le a töltést, mert az a teljes körbe bele fog szólni és lehet nem lesz meg az az áramerősség amire szükség lenne. Na és persze minél nagyobb a kondi töltő ellenállása, annál nagyobb fesz esik rajta ami megint csak nem jó.
(#) teszti hozzászólása Jan 24, 2015 /

Sziasztok!
Energiatakarékos fénycsőnél is mindegy, hogy hogyan van bekötve úgy mint a hagyományos izzóknál?
(#) elektroncso válasza teszti hozzászólására (») Jan 24, 2015 /

A foglalatra gondolsz? Mármint hogy hova van kötve a fázis és a nulla? Mert ha arra akkor a válaszom igen. Ugyan úgy mindegy hova van kötve a fázis és a nulla. Működés tekintetében! Szabványilag viszont a fázis való a belső kontaktra és a foglalat menetes részére való a nulla. Ez azért van, mert bizonyos esetekben hozzá lehet érni a foglalat menetes részéhez. Illetve betekert izzóval ebbe bele lehet piszkálni, az alsóba pedig nem.
(#) teszti válasza elektroncso hozzászólására (») Jan 24, 2015 /

Igen, arra gondoltam, köszi a választ!
(#) havranarpi hozzászólása Jan 24, 2015 /

Sziasztok!
Van egy 230V-os villogó áramköröm amiben kiégettem a Triak -TIC206M
Az lenne a kérdésem ,hogy megoldható-e a helyettesítése valahogyan TIC116M tirisztorral?

23v fls.JPG

(#) gkari válasza havranarpi hozzászólására (») Jan 24, 2015 /

Nem ajánlatos, mert a TIC116-nak csak 400V a zárofeszeje, különben is triak csak 2 db. egymással szembekapcsolt tirisztorral helyettesíthető.
A hozzászólás módosítva: Jan 24, 2015
(#) havranarpi válasza gkari hozzászólására (») Jan 24, 2015 /

Van 2 db TIC116M tirisztorom.Hogyan kell bekötni őket?
(#) kgeery hozzászólása Jan 24, 2015 /

Sziasztok!

A következőben kérném segítségeteket.
KD1204PFS2 ventilátorhoz ( max 12V 90mA ) lm317 állítottam elő 11,7V-ot de ez sok neki így feszültségosztóval próbáltam 10V körülire csökkenteni a feszültséget viszont a két ellenállás(390 és 2,7k ohm ) hamar radiátor üzemmódba került Most megint építeni kellene egy lm317 es kapcsolást amivel külön 10V-ot állítok elő vagy van erre "egyszerűbb" megoldás is?
(#) pont válasza kgeery hozzászólására (») Jan 24, 2015 /

Ha a képen látható értékekkel építed a 317-t akkor az 10v

317.JPG

(#) kgeery válasza pont hozzászólására (») Jan 24, 2015 /

Az ok csak kell a 12V is máshova meg a ventilátornak igy csak 10 kellene.
(#) reloop válasza kgeery hozzászólására (») Jan 24, 2015 /

Tégy a venti elé soros ellenállást. Az ajánlott tartomány 10-47 ohm, 2-5W.
(#) lukacsp válasza kgeery hozzászólására (») Jan 24, 2015 /

Miért lenne sok neki a 11,7V, ez egy 12V névleges feszültségű ventilátor. Nem kell osztót csinálnod, ha lassabban szeretnéd járatni, egy jól megválasztott soros ellenállás is megteszi.
(#) dante01 hozzászólása Jan 24, 2015 /

Sziasztok!
A klasszikus 2 tranzisztorból és 2 ellenállásból felépített áramkorlátot szerintetek meg lehet-e építeni PCR406-os félvezetőkkel is ?
PCR406
(#) kgeery hozzászólása Jan 24, 2015 /

10 perc után elég forró volt a venti, szóval muszáj lassabbra venni a tempót.
(#) gernerakos válasza kgeery hozzászólására (») Jan 24, 2015 /

Szerintem az áram sok neki, nem a feszültség. Soros ellenállás kell.
(#) mikrokapcsolo válasza kgeery hozzászólására (») Jan 24, 2015 / 1

Biztos 12V az a 12V? Ha igen, akkor hibás a ventid.
Az áram biztos nem sok, nem áramgenerátorral van hajtva, a ráírt 90mA-t ő veszi fel.
(#) proli007 válasza dante01 hozzászólására (») Jan 24, 2015 / 1

Hello! Nem baj, hogy az tirisztor és nem tranzisztor?
(#) nedudgi válasza dante01 hozzászólására (») Jan 24, 2015 / 1

A PCR406 egy tirisztor. Begyújtás után addig vezet, amíg a minimális tartóáramnál nagyobb áram folyik rajta.
Mit nevezel klasszikus áramkorlátnak?
A hozzászólás módosítva: Jan 24, 2015
(#) kgeery válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Jan 24, 2015 /

hm 30V jön ki az lm317ből...
(#) dante01 válasza nedudgi hozzászólására (») Jan 24, 2015 /

Basszus...bocsánatot kérek...igazatok van ! Akkor marad a BF458.....
(#) Bakman válasza gernerakos hozzászólására (») Jan 24, 2015 /

Az áram az, ami kialakul a feszültség és az áram függvényében. Az áramgenerátoros meghajtás lényege az, hogy a kimeneti feszültséget úgy állítja be (a meghajtás korlátain belül) a tápegység, hogy a beállított áram alakuljon ki.
(#) Bakman válasza Bakman hozzászólására (») Jan 24, 2015 /

Helyesen: Az áram az, ami kialakul a feszültség és az ellenállás függvényében.
(#) deak francis hozzászólása Jan 25, 2015 /

Helo.Vásároltam a napokban egy ESR tesztert ami ATMEGA 328p mikroprocival van.Minden ok vele.Kellene hozzá egy esr értéktáblázat.Néhányat kaptam a neten,de nem tudom melyik lenne az igazi.Segítségeteket köszi.Üdv D. Ferencz.
(#) qvasz2 válasza deak francis hozzászólására (») Jan 25, 2015 /

Van a cikkek között az LCM3, azt olvasd el, és ott van egy ilyen: Bővebben: Link
Következő: »»   2482 / 3994
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem