Fórum témák
» Több friss téma |
Ezt használom egyenlőre, a bajaim vele, hogy tulságosan érzékeny a zavarokra, sokszor rommá fagy a szoftver, csak az usb kihúzás segít rajta. Maga a szoftver jó lenne, de szerintem a gyári planet cnc-s hardverrel, az ugye elég borsos árban van. Másik problémám, a folyamatos előtolás, nem elég jó, mert mikor egy utat megtesz, és kapja a következő parancsor, akkor meg-meg torpan a léptetés. Nem úgy mint a mach3-nál pl. Ez főleg plexi marásnál idegesítő, mert olyankor beleolvad a kés a plexibe.
![]()
Nekem is hasonló tapasztalataim vannak vele, a fagyással még nem találkoztam de ez a vezérlés probléma nekem is előjött. Elsőnek azt hittem hogy mechanikai hiba van, szorul vagy túl gyors az előtolás a motornak.
Sziasztok!
Egy kis segítséget szeretnék kérni. Első CNC gépem építésébe kezdtem, amit egy kínai vezérlő és motorok vásárlásával indítottam. Ma szerettem volna próbaüzembe helyezni a vezérlőt, de sajnos nem sikerült működésre bírni. Amint bedugom az LPT kábelt, kigyul a négy tengely vezérlő ledje. Táp nélkül is halványan világítanak. Ha letiltom az LPT portot kialszanak a ledek. Mach3-ból próbálok ráküldeni vezérlést de nem reagál rá. Az egyik tengelyre rádugott motoron ránt egyet (talán egyet léptet) majd a motor folyamatosan zúg. Nem mertem sokáig rajtahagyni a motort. Próbáltam két különböző gépen, három különböző oprendszerrel, de mindegyiken ugyanez a hibajelenség. Az LPT portot ECP-re állítva sem változott a helyzet. A vezérlő az alább bemásolt kínai kék-csoda. Van valakinek ötlete, mi lehet a baj? Rossz a vezérlő? Rossz a kábel?
A motor tuning és a portok megfelelően vannak beállítva?
A portokat a leírásnak megfelelően beállítottam.
A motor tutning nem tudom pontosan mit takar... ![]() Legnagyobb baj, hogy a négy tengely visszajelző ledje folyamatosan világít, attól függetlenül, hogy egyáltalán elindítottam-e a Mach3-at. Annak csak akkor kellene világítania, ha vezérlőjelet kap az adott tengely, ha jól tudom.
Világít az ha kell ha nem.
![]()
Köszönöm, akkor nincs minden veszve
![]() A következő kérdésem az kapcsolók lett volna. A motor 57bygh633 jelzésű Nema23-as motor. Adatlapja szerint 3 V kell neki. A vezérlőt 24 V-al táplálom. A kapcsolókkal 25%-ra tudom levenni a feszültséget, ami még mindég 6V. Jó lesz az úgy?
Tévedésben vagy! A kapcsolókkal a motorokra jutó áramot tudod szabályozni. A 24 V teljesen jó, de tudni kéne, hogy mennyi áram kell a motornak. Annak megfelelően kell beállítani az áramkorlátot. Illetve ezt is ki kell kísérletezni, ha nem melegszik nagyon akkor jó. Ha nagyon leveszed, akkor gyenge lesz a motor. Állítsd be picit magasabbra és fogdosd a motor működés közben, ha nem érzed forrónak akkor még mehet feljebb is az áram.
Szerk: most néztem, hogy ezek a motorok 3A-t tudnak. A vezérlő is annyit tud, tehát rakhatod először 100% is, aztán csökkented ha nagyon forró lesz. A hozzászólás módosítva: Jan 14, 2015
Köszönöm a segítségedet.
Sikerült megforgatni a motort, úgyhogy mára megvan a sikerélmény. Amúgy valami driver probléma is volt mert újrainstalálva mindent most nem világítanak feleslegesen a ledek.
Megérkezett a CNC vezérlőpanel. Típusa SMS-303, "normál" Step-Dir vezérlő.
Csináltam pár fotót holnap pedig megmérem, hogy milyen sebességre képes és milyen jeleket produkál magasabb sebességen. A táp integrált, így csak egy 300W toroid kell hozzá. 28V-os toroiddal ca. 42V-os motorfeszültséget állít elő. Csináltam pár képet és csatoltam a leírását is ha esetleg valakit érdekel. A hozzászólás módosítva: Jan 26, 2015
Zsír! Annyit biztos megért amennyibe került. Kíváncsi leszek a sebességre.
Számlával és 2 év garanciával én is így gondolom. Alapból 19% "ÁFA" van rajta. Így netto 133euro. Azaz olyan 42000HUF. Nem olcsó ha a kínai cumókhoz hasonlítom de minden összevetve nem is sokkal drágább. Rengeteget agyaltam, hogy melyik vezérlő legyen de ha ez nem tetszik akkor csak 30 napon belül visszaküldöm és nem vesztettem semmit sem maximum az időmet. Amint van időm megmozgatni pár steppert jelentkezem az eredményekkel.
Amit hasznaltan vettem azt sajnos vissza kellett kuldenem az eladonak. A DHL hibajabol ossze vissza azott volt a csomag. Szivem szerint megtartottam volna de ha nem mukodik akkor meg nem tudtam volna visszakuldeni. Ezert vettem ezt az ujat.
Szevasz!
Nem egészen ide tartozik, de így .
Ez leginkább attól függ milyen motorokat hajtasz vele.
Hát ha kihasználod az L298 határait, akkor szerintem kevés. Én anno mikor ilyet csináltam, egy régi PC proci (486) hűtőjét raktam rá a saját ventijével. Hogy kellett-e? Már nem emlékszem, de hideg volt. Tudod: "próba cseresznye". Én megpróbálnám kicsit nagyobb passzív hűtéssel, aztán kiderül (tényleg motor és felhasznált teljesítmény függvénye. Minden esetre a nyákon hagyj helyet az esetleges ventilátor lehetőségnek, vagy tedd ki az IC-t a szélére.
Sziasztok!
![]() Megépítettem az alábbi cikkben bemutatott léptetőmotor vezérlést: Bővebben: Link Ez a fajta vezérlés unipoláris léptetőmotorokra van, és a tesztelés során felvillan az égő, de sajnos nem lép a motor, csak elkezd búgni és vibrálni, kicsit kileng a tegely az egyik irányba, de aztán visszaesik, egyszerűen nemlép megfelelően. Esetleg valakinek valami ötlet, aki már találkozott ezzel, vagy ehhez hasonlóval? A válaszokat előre is köszönöm! ![]() A hozzászólás módosítva: Feb 28, 2015
Nema 17 es léptetőmotorokat fog hajtani, akkor a szélére építem meg tervezek a több helyet ha esetleg kellene a nagyobb hűtőborda.
Köszönöm válaszokat.
2 dolog lehet.
1. Rosszul vannak bekötve a tekercsek 2. a motor több áramot igényel ( 24V-s) és nem kap elegendöt. Az izzo kijelzi, de utánna lehet, hogy összerogyik az áramforrásod. Izzot is lehet, hogy cserélned kell, de ez mind le van irva az utmutatoban. Ha jol nézem itt a kimenetek fix állapotban vannak, azaz az izzonak folyamatosan kéne égnie ha kézzel ( nyomogombbal) lépteted. Egyszerre ha jol emlékszem mindig 2 tekercsen kell áramnak folynia, de ezt nézd meg egy léptetömotor táblázatban. Ezeket a tekercseket lépésenként ki is mérheted. A hozzászólás módosítva: Feb 24, 2015
Szerintem: van a vezérlődön CLK+, CLK-, DIR+, DIR- bemenet. A sárga dobozon meg van CPXL, CPXU, DIRXL, DIRXU kimenet. Logikám szerint ezek kéne összepasszolni. De próba cseresznye. Nagyon gubanc nem lesz, legfeljebb ezzel a párosítással nem működik.
![]()
Köszi szépen a gyors válaszodat!
Azóta tovább dolgoztam rajta. A rossz bekötésre énis gondoltam, ezért mind a 24 féle bekötést kipróbáltam, de hol jobban hol kisebbet lengett ki a tengely, de a világért sem fordult át, szóval szerintem a második lesz a gond, a táplálás. Ilyen motort használok: http://bolthely.hu/galaxisdiszkosbolt/id/01936_Step_leptetomotor A tekercsem 24V/3,33A, eről megy egy 24V/1A stabilizátorra és erről vezetem a vezérlőre. Ez a kis stabilizátor csak 1,5€ volt,a legolcsóbb megoldás, hogy egyen 24V-ot nyerjek, és elvileg az áramnak is elégnek kellene lennie még akkor is, ha mind a 3 motor egyszerre lép. Az izzó egyenlőre 5w-osvan benne, lehet megkéne próbálnom 10wattossal esetleg?
Mivel ezt a kapcsolás sokkal kisebb feszültségű (6V) , és nagyobb áramú motorokhoz tervezték (leírás szerint 4-20W izzó, például 12V/10W izzó fél-fénnyel világít, az kb 0.5A átfolyása, azaz 6V/0.5A motort hajtana ki jól), nálad a motor 24V/0.3A, az én tippem, hogy nem is kell oda semmi izzó, hiszen amiről hajtod, tápod szintén 24V-os (motorod névleges feszültségről nem tud több áramot felvenni, így leégni sem, mérd meg hogy egy tekercs ellenállása 80 Ohm körül van-e).
Itt az izzónak, és a nagyobb feszültségnek az lenne az értelme, hogy gyorsabban tudjon a motor forogni, mint a névleges (a link szerint 5-6V) feszültségről hajtva, a motor saját induktivitását "kikompenzálandó". Ebbe ne menjünk bele miért van (ha érdekel olvass utána, van irodalma bőven), de nálad nincs nagyobb feszültség mint a motor névleges feszültsége. A hozzászólás módosítva: Feb 25, 2015
Elöször is mérd meg a tekercsek ellenállását és ebböl számitsd ki a motoráramot 24V-ra. Nekem az a 0,3A gyanusan kevés.
Ahogy a kolléga is irta, itt az izzonak sok egyébb funkcioja van ( nemcsak áramkorlát), és alapbol ugy volt kitalálva, hogy a táp magasabb, mint a motor fesz. igénye ( nálad ez nem áll fenn). Már irtam, hogy sztatikus léptetéssel kimérheted minden állapotot. iTT megtalálhatod az unipoláris motorra a 4 állapotot - mérd ki. Ha a feszültségek rendben vannak, akkor harmatgyönge a tápod. Elvben az izzot is kiveheted, de végeredményben az tul jo nem lesz - forogni fog, csak nem egészen ugy ahogy kellene. Sztatikus állapotban itt az izzonak elvben folyton világitania kellene. El kell fogadni, hogy ez az áramkör ugy lett megtervezve, hogy az izzo vesz át bizonyos feladatot és a motortekercs ( joval) kisebb feszültségre van tervezve, mint amit a táp ad le.
Köszönöm a válaszokat, holnap elfogom végezni a méréseket. hirtelen annyit tudok mondani, hogy mikor kerestem a közös vezetéket, (a többi vezetékkel egyforma volt az ellenállása), akkor ott volt 86 ohm. Mikor feszültség alatt volt a motor, akkor 4 vezetéken 21.6V-ot mértem, és az egyiken 0, de mikor léptettem, akkor felugrott a feszültség 15Vig.
Esetleg megpróbálom, hogy lép-e izzó nélkül. Nagyobb feszültséget nemmerek rátenni, nehogy kiégessek valamit. Esetleg nagyobb áramú trafó kellene?
Neked mindenképpen nagyobb feszültség kell meg nagyobb teljesitményü izzo. Az a 86 Ohm rövidzárba is csak 300 mA-t sziv a tápból egy 10W-s izzo meg csak 0,5A igényelne, ha nem volna sorbakötve a tekerccsel, de igy talán 200mA a max áram. Ezért neked sokkal nagyobb teljesitményü izzo kellene vagy vedd ki teljesen. A 300 mA-t a tekercsnek ki kell birnia.
Igy ahogy most van az izzo miatt jo ha 15V-t kapsz a tekercsre - az meg édeskevés egy 24V-s motorra. A hozzászólás módosítva: Feb 25, 2015
Akkor megnézem mi a helyzet izzó nélkül. Most 5w-s izzó van benne, akkor szerezni kellene egy 10 vagy akár 20W-s izzót?
Ha kivenném az izzót, akkor nem károsodhatna a táp, vagy esetleg a számítógép a visszatörő feszültség v áramáltal? Tudom, hogy van valami ilyesmi, csak nemtudom, hogy is van pontosan ![]()
Mi a* neked most a számitogép?
Elöször probáld elinditani lépésröl lépesre. Nagyon nem szeretem ha mást teszel, mint amire kérlek. Mi innen a távolbol nem tudjuk miket müvészkedsz, ezért légy szives azt tedd amit mondunk. Ugy látszik nehezedre esik követni a leirtakat. Az eredeti szövegben sem volt szo 24 V-s motorrol, te mégis azt raktál bele. Vedd ki az izzot és ugy probáld, a PC-nek ehhez semmi köze - jobb ha csak most erre a csevegésre használod. ![]() A hozzászólás módosítva: Feb 25, 2015
|
Bejelentkezés
Hirdetés |