Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC kezdőknek

Témaindító: Placi84, idő: Okt 3, 2005
Témakörök:
- A PIC ÖSSZES Vdd és Vss (AVdd és AVss) (tápfeszültség) lábát be kell kötni!
- A táplábak mellé a lehető legközelebb 100nF-os KERÁMIA kondenzátorokat kell elhelyezni.
- Az MCLR lábat, 10kohm-mal fel kell húzni a Vdd tápfeszültségre.
- Külső kvarc használatakor 4MHz-ig XT, a fölött pedig HS konfigurációt kell beállítani.
- Stabilizált tápegységet kell használni, a kapcsoló üzemű "telefon töltő" adapterek okozhatnak hibákat.
- Programozáshoz, használj lehetőleg PICKIT2 vagy 3 programozót. Kerülendő a JDM (soros porti) programozó.
- A PIC adatlapja (PDF), tartalmazza a lábak kiosztását és a PIC minden paraméterét. Az adatlap ingyen letölthető!
- Egyes PIC típusoknál az RA4 nyitott nyelőelektródás (Csak lefelé húz L szintre, H szintet nem ad ki!)
- Ha a PGM lábat digitális ki-/bemenetnek használod, az alacsony feszültségű programozási lehetőséget le kell tiltani.
Lapozás: OK   623 / 1210
(#) kt hozzászólása Jan 26, 2015 /

Sziasztok.
Valaki tudna nekem segíteni?
Ezt építem

És nem értem hogy ezen a képen a VPP kapcsoló kék vezetéke az ICSP-n miért a PGC re van rákötve .
Előre is köszönöm.
(#) Kapagerenda hozzászólása Jan 26, 2015 /

Sziasztok,

Szerintetek, hogy ha egy 5V értékű négyszögjelet áttalakítok egy kb 47µF kondenzátor segítségével csaknem folytonos jellé és azt kötöm a mikrokontroller bemenetére az nem lesz kellemetlen hatással a mikrokontrollera? A négyszögjel csak a pozitív félperiodusban üzemel.
(#) icserny válasza kt hozzászólására (») Jan 27, 2015 /

Ha lehetséges, ne a fénykép, hanem a kapcsolási rajz alapján készítsd el a kapcsolást! A fényképen hibás lehet a feliratozás, vagy parallaxis hiba miatt nem oda megy a vezeték, ahová mi gondoljuk/látjuk.
(#) kt válasza icserny hozzászólására (») Jan 27, 2015 /

Köszönöm. Kapcsolási rajz alapján csináltam és aztán néztem a képet hogy valami nem stimmel, most vagy én csináltam forditva vagy a képen van megcsavarodv kábel.
Akkor igy mar ra merem dugni a pic re
(#) Hp41C válasza kt hozzászólására (») Jan 27, 2015 /

Előbb a PC -re és méregess.
(#) don_peter hozzászólása Jan 27, 2015 /

Srácok, ha egy sima LCD-t (HD44780 kompatibilis) szeretnék meghajtani 3v-os PIC-el (18F24K20), akkor azt hogyan tudom megoldani?
Normálban bekötve próbáltam, de nem működik, gondolom kevés neki a 3v.
Segítségeteket kérem,esetleg egy kapcsolási rajz is jól jönne, hogy még is milyen elven lehet megoldani az átmenetet.
Előre is köszi...
A hozzászólás módosítva: Jan 27, 2015
(#) Pali79 válasza don_peter hozzászólására (») Jan 27, 2015 /

Tápfesz kell neki minimum 4,5V a magas szintet 0,7×Vdd-től tud. Ez 5V-nál ugyebár 3,15V, tehát 3,3V-os PIC esetén csak a tápfeszt kell megoldani, a vezérlés elméletileg menni fog.
(#) don_peter válasza Pali79 hozzászólására (») Jan 27, 2015 /

Próbáltam, de néma maradt...
Akkor lehet valamit nem jól állítottam be..
Megnézem ismét.. Köszi..
(#) bbalazs_ válasza don_peter hozzászólására (») Jan 27, 2015 /

Kontrasztfesz jo? Hany bitesben hajtod? Ha 4, akkor a nem hasznalt bitek legyenek foldon.
A PIC labait ellenorizd le minimalis terheles alatt, hogy valoban kimenetek-e.

Az idoziteseket minimum duplazd meg.
(#) don_peter válasza bbalazs_ hozzászólására (») Jan 27, 2015 /

Kontraszt jó, 4bit-esben hajtom, a lengő lábak testen, PIC lábai kimeneten vannak és digitálisak, időzítéseket meg 10szereztem, de akkor sem fut le az LCD init().
Másik 5v-os PIC-el kipróbáltam, hogy az LCD vezérlő jó e, de azon egyből indul tökéletesen.
18F24K20-at 64MHz-n hajtom, minden regiszter beállítva, B portra kötöttem az LCD-t, de úgy, hogy B0 bemenet a többi kimenet mivel az INT0-t használom.
Meg sem moccan.

Most egy USB-s tápra kötöttem rá a PIC-et a 5v-ra egy stabilizátoron keresztül.
Az 5v-ot tovább vittem az LCD-be szóval szépen világít és a kontrasztot is szépen tudom szabályozni..
Nem jövök rá miért nem működik, de sejtésem szerint a PIC mivel 3v-os a digiteken nem nyom megfelelő erősségű jelet. Nem akarok most ezért 7db tranzisztort is beépíteni, szóval minden ötletet szívesen fogadok..
(#) AZoli válasza don_peter hozzászólására (») Jan 27, 2015 /

Ahogy Pali79 is írta, az LCD tápfeszültségét csökkentsd le 4,5V-ra, és a PIC-é legyen 3,3V. Mert 0,7xVdd -től fogja az LCD magasnak tekinteni a vonalat. 4,5V * 0,7 = 3,15V Tehát a PIC portján 3,15V felett kell lennie a feszültségnek H állapotban.
(#) usane válasza AZoli hozzászólására (») Jan 27, 2015 /

Nem feltétlen igaz. Nem minden LCD egyforma. Van amelyik megy, van amelyik nem. Meg kell nézni az adatlapát a minimum értéknek.
(#) icserny válasza don_peter hozzászólására (») Jan 27, 2015 /

A biztos megoldás: Bővebben: Link
(#) usane válasza don_peter hozzászólására (») Jan 27, 2015 /

És ha azzal megy miért nem azzal hajtod?
3 lehetőséged van, neked kell választani.
-PIC-et cserélsz,
-Mint icserny mondta, LCD-t cserélsz,
- szintillesztő alkatrész.
(#) don_peter válasza AZoli hozzászólására (») Jan 27, 2015 /

Kipróbálom teszek, egy ellenállást a tápfeszhez hátha...

Idézet:
„usane: "És ha azzal megy miért nem azzal hajtod?"”

Mert 3v-os PIC-en kell mennie..
Szintélesztist még egyelőre nem akarok alkalmazni max a végső esetben..
Remélem a tápfesz csökkentése megoldja a dolgot.
(#) AZoli válasza don_peter hozzászólására (») Jan 27, 2015 /

Igaza van usane -nak is, nézted az LCD adatlapot?
De egy próbát megér, ha ellenállással nem megy, egy dióda is megteszi. És a PIC-nek sem elég így a 3V.
(#) makait1 hozzászólása Jan 27, 2015 /

Sziasztok
Egy valóban kezdő kérdésem lenne. A konfigurációs bit beállításoknál mit jelent, illetve mikor mikor kell tiltani, vagy engedélyezni a POWER-UP TIMER (PWRTE) és BROWN-OUT DETECT (BODEN) biteket?
(#) ODU válasza mrb hozzászólására (») Jan 27, 2015 /

Köszönöm szépen a segítséget. Működik rendesen.Viszont fordítót kellett váltanom mert nem volt benne a pic16f616-os IC. Sokkal jobb az új fordító.
(#) Bakman válasza makait1 hozzászólására (») Jan 27, 2015 /

Power-Up Timer: Ha be van kapcsolva, megvárja amíg a tápfeszültség egy szint fölé ér, addig Reset állapotban tartja a kontrollert. Hétköznapi tápellátásnál érdemes bekapcsolni ezt a funkciót.
Brown-out Detect: Ha be van akpcsolva, akkor a tápfeszültség egy bizonyos szint alá csökkenésekor Reset állapotba állítja a kontrollert. Tegyük fel, hogy egy periféria 4,5 V-on már nem működik jól, ezért ha erre a szintre csökken a tápfesz., újra kell azt indítania a PIC-nek. Pl. ilyen esetben nem kell a tápot figyelni külön, hanem ha be lehet állítani ezt a szintet a kontrollerben a BODEN segítségével, akkor a Reset végrehajtódik automatikusan. Azt a kapcsolás dönti el, hogy kell-e neked ilyen, vagy nem.
(#) makait1 válasza Bakman hozzászólására (») Jan 27, 2015 /

Nagyon köszönöm a magyarázatot.
(#) makait1 válasza makait1 hozzászólására (») Jan 27, 2015 /

Bocsánat, még egy kérdés. A picki2 programban A Tools menü Enable cod protect és enable data protect pontokat ki kell pipálni irás, illetve törlés elött?
(#) Bakman válasza makait1 hozzászólására (») Jan 27, 2015 /

Code Protect: Kódvédelem. Ha ezzel az opcióval égeted be a programot a kontrollerbe, akkor nem lehet belőle visszaolvasni, egyfajta másolás elleni védelem. A kontroller normálisan működik, de a konkrét programot nem lehet kinyerni belőle.
Data Protect: Hasonló, mint a Data Protect, de ez az olvasási védelem az EEPROM területre vonatkozik.

Attól, mert ezek a kódvédelmek be vannak kapcsolva, a kontroller továbbra is törölhető, újraírható.
(#) icserny válasza don_peter hozzászólására (») Jan 27, 2015 /

Járathatod az LCD-t is 3,3 V-ról, de a kontrasztvezérlő lábat negatívba kell vinni (az általam ajánlott 3,3 V-os LCD-k a nyolclábú U3 IC segítségével állítanak elő negatív feszültséget).

lcd1602-3.jpg

(#) Pali79 válasza Bakman hozzászólására (») Jan 27, 2015 /

Idézet:
„Data Protect: Hasonló, mint a Data Protect,”

Ez jól sikerült!
(#) makait1 válasza Pali79 hozzászólására (») Jan 27, 2015 /

Azért én megértettem. Köszönöm.
(#) don_peter válasza icserny hozzászólására (») Jan 27, 2015 /

Sajnos az ellenállás és a dióda nem segített, együtt sem.
A PIC lábon magas szinten ~3.85v (műszerem már lehet nem jól mér) ad ki.
Csatolok egy képet milyen az LCD. (4x20 HD44780)
(#) Hp41C válasza don_peter hozzászólására (») Jan 27, 2015 /

Goooogle a barátod (apropó: Hol a smily -je?) egy jó kérdésre (LCD J204A datasheet) egy egész jó oldalt hozott ki: Bővebben: Link
(#) don_peter válasza Hp41C hozzászólására (») Jan 27, 2015 /

Nincs smily...
Most nem örülök, azért nem működik mert nem is működhet 3v-ról ez a típus..
Össze vissza kerestettem a barátommal, de nem találta a frankó leírást.
Kipróbálom 2x16-ossal, hátha aszt szereti majd.
Bár ahogyan elnézem ezen sincs rajta ez a speckó IC...
(#) don_peter válasza don_peter hozzászólására (») Jan 27, 2015 /

Úgy látom itt nem lesz más választásom, mint a szint illesztés.
A nyákon van egy másik fontos alkatrész ami 3v-ról üzemel és így 2 lehetőségem maradt.
1. veszek egy 3v-os LCD kijelzőt
2. szintillesztés, így nem leszek korlátozva sem az 3v-s LCD-re sem pedig a 3v-os PIC-re.
A kérdésem az lenne, hogy az SPI adatvonalakhoz (~1MHz) milyen szintillesztést ajánlanátok?
Ezt nézegetem most: SN74LVC14, ez elvileg 6 csatornát tud invertálni ami már elegendő lenne nekem az SPI adatport csatolásához egy 5v-os PIC-hez.
(Ahogy elnéztem ezzel az IC-ével még a kijelzőt is meg lehetne hajtani...)
Vagy tudtok nekem olyat esetleg ajánlani ami olcsó itthon is mondjuk a hestore-től rendelhető és biztosan bírni fogja ezt a kb 1MHz-es sebességet?
(#) icserny válasza don_peter hozzászólására (») Jan 28, 2015 /

Ilyet még nem láttam, mert nekem csak három IC (három fekete pötty) van a 4x20-as kijelzőn.
Következő: »»   623 / 1210
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem