Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rádió javítás
 
Témaindító: Jancsika, idő: Jan 8, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   20 / 69
(#) Sebi válasza KipKap hozzászólására (») Jan 21, 2015 /
 
Nem. Elég gyakran nehezen rezegnek be, különösen a 2mm átmérőjüek. Néha nem szeretik a két egyforma értékű kondit. Nyugodtan próbálgathatod, én kevésnek tartom a 22pF-et, inkább 33 vagy 47pF lehetne.
És ha közeledsz a jó értékhez, akkor előfordul, hogy nem indul, de megérintve az OSCin lábat, már a jó frekin marad a rezgés.
A hozzászólás módosítva: Jan 21, 2015
(#) Black King hozzászólása Feb 2, 2015 /
 
Sziasztok
Akarok venni egy régi csöves rádiót. Ki is néztem egy ellenütemű végfokos (2x EL84) PRG 61 est. Tulaj viszont azt írja nm fűtenek benne a csövek valószínű a trafóval van gondja. Szerintetek ez tényleg "könnyen megoldható" probléma lehet? Illetve találtam egy működő Kapsch Akkordino Super-t is elég olcsón, de az annyira nem tetszik. Technikailag milyen hasonló rádiót vagy márkát tudnátok ajánlani ami esetleg átalakítható egy jó csöves erősítővé?
(#) Sebi válasza Black King hozzászólására (») Feb 3, 2015 / 1
 
A 2xEL84 10..12W-ot tud, szép hangja van. Ha semmi nem fűt, az akár biztosító kiolvadás is lehet (20Ft). Lehet a trafó is hibás az akár 4rugóba is fájhat - vagy magad áttekercseled, ha szükséges. (A régi kivitelezésűeket nem nehéz szétszedni.)
(#) gkari válasza Sebi hozzászólására (») Feb 3, 2015 /
 
A "Budapest" rádió fűtőkörének is külön biztosítója van, valószinű, hogy ez kuka, de ez azt sugallja, hogy a hálózati trafó biztos, hogy jó (ez a tekercs 1,2mm-es huzalból van!); esetleg 220V-os állásban kapcsolták be, a hideg csövek csekély ellenállása miatt pusztult el a bizti (hálˇIsten!).
(#) Black King válasza gkari hozzászólására (») Feb 5, 2015 /
 
Szerintetek akkor látatlanban mennyit érhet egy ilyen rádió?
A hozzászólás módosítva: Feb 5, 2015
(#) Sebi válasza Black King hozzászólására (») Feb 5, 2015 /
 
Nekem is van egy hasonló. Én 3rugónál többet nem adnék érte, de ez a Te dolgod. Gyakran nosztalgiából nem sajnálják rá a pénzt, de ez már inkább érzelmi kédés.
(#) gkari válasza Sebi hozzászólására (») Feb 5, 2015 /
 
Nagyjából egyetértek, de az a gyanúm, hogy ez a téma itt már off.
(#) Lázár Péter hozzászólása Feb 6, 2015 /
 
Egy nem túl öreg Orion AR303-on dolgozgattam, de már nem tudom mi lehet vele. Kicserélve az összes kondi, nem találtam szakadt tekercset, ellenállások jók, forrasztások átforrasztva, sávváltó kapcsoló szétszedve kipucolva, potméterek átgrafitozva, csövek cserélve foglalatokban se találtam hibát. Működne is a készülék, bekapcsolva szól is de pár másodperc múlva elkezd egyre erősebben fülsüketítően sípolni. Az ECH81 ha nincs betéve akkor nincs gond. Furcsa mindenesetre, valakinek valami tippje?
(#) Black King hozzászólása Feb 8, 2015 /
 
Sziasztok
Sikerült szert tennem egy Standard 4455 rádióra. Kicseréltem benne a biztosítékot így a csövek fel izzanak benne, hangot nem igazán sikerült kicsikarni belőle. Kellhet neki valami antenna a működéséhez azért nem szól vagy csak hibás..? elég rossz állapotban vannak a vezetékei és a forrasztásai is. Csak a hálózati kábel két vezetékét forrasztottam vissza lehet szükség valamilyen földelésre?
(#) pucuka válasza Lázár Péter hozzászólására (») Feb 8, 2015 /
 
Mikrofóniás az ECH. Cseréld ki.
(#) pucuka válasza Black King hozzászólására (») Feb 8, 2015 /
 
A régi (nem ferritantennás) rádiókhoz szükséges a külső antenna, min 2 - 3 m darab drót az antenna csatlakozójába. De valószínűleg újra is kéne hangolni. (szignálgenerátorral)
(#) Lázár Péter válasza pucuka hozzászólására (») Feb 8, 2015 /
 
Hiába a csere van itthon egy csomó jó ECH nem változtat az alapállapoton semmit. Kicseréltem a foglalatot is újra, semmi változás. Közben mértem az ellenállásokat is, nem mutat hibát egyik sem, külsérelmi nyomok sincsenek. Hagytam picit ráfutni a dolgot mondván talán fölmelegszik valami, de csak az egyenirányító csőnél jöttek az átütések. Gondoltam talán mégis gond lehet a kimenővel, hát kicseréltem, de nincs az eredetivel sem gond. Az eredeti ECH-val nincs gerjedés, viszont nem is szólal meg a rádió tök süket, viszont a bemenet csatlakozó ezzel a csővel aktívvá válik. Persze poén az egészben az, hogy van egy ilyen működő rádióm de teljesen más a kapcsolása, illetve a gyári kapcsolási rajztól ez a hibás is eltér, nem teljesen ugyan az de eredetileg ilyen. Kivéve a csövet mértem a lábakon a feszültséget mondván nincs e növekedés valahol ami a gerjedést okozza, de szépen beállnak a feszültségek. Valószínűleg ez így marad már így is túl sok időt vett már el okosabb meg nem leszek.
(#) gkari válasza Black King hozzászólására (») Feb 8, 2015 /
 
Pucukának igaza van, de én nem azzal kezdeném, hogy vakon kipróbáljam, mert ezek az öreg "kincsek" - nek majd minden alkatrészét át kell(-ene) vizslatni, szinte biztos, hogy jónehány ellenállás "megnyúlt", (elektrolit-)kondik kiszáradtak, átvezetnek stb. Javasolom, hogy tanulmányozd a"Muzeális..." topic-ot!
(#) levente507 hozzászólása Feb 9, 2015 /
 
Sziasztok! Egy rádiókhoz értő(k) segítségét szeretném kérni. Lenne itt egy ITT MC 10 music center és a rádió részét , ha megfeszülök sem tudom gatyába rázni. (Jópár ilyen lomból mentett készüléket felújítottam, de a rádió résszel speciel sosem volt gond így nem is nagyon értek hozzá).
A jelenség az, hogy az FM vétel torzít, főleg a basszus tartomány. Gyengébb adóknál "viszonylag" élvezhető, sőt ha félrehangolom a sztereo jel "szélére" az adókat akkor (pár dB-el kisebb lesz a hang, de még sztereo) viszonylag torzítás mentes. Jel/fesz. szintek az IC-ken rendben vannak. Látható probléma nincs. Úgy tűnik mintha a teljesítmény-erősítő kapna túl sok jelet, viszont a magnó és lemezjátszó (ami ugyanarra az áramkörre megy) tökéletesen torzítás mentesen szól. Én így utolsó gondolatként a sztereo dekóderre ami BA1310 (A290D NDK-ssal helyettesíteném) gondolok.

Esetleg az IC bemenetén lévő 2,2 mF kondi még bejátszhat?

Rajz sajnos beszerezhetetlen. Íme a panel s a dekóder spec.

Előre is köszönöm a segítséget. Vagy esetleg melyik topicban próbálkozzam?
(#) kadarist válasza levente507 hozzászólására (») Feb 9, 2015 /
 
Szia!
A BA bemenetén jó a jel? Vezesd a bemenetet a kimenete úgy, hogy a kimenet ne csatlakozzon erre az IC-re. Vagy akár egy külső erősítővel is meghallgathatod, hogy melyik ponton van torz vagy torzítatlan jel.
A hozzászólás módosítva: Feb 9, 2015
(#) pucuka válasza levente507 hozzászólására (») Feb 9, 2015 / 1
 
Az FM demoduláció rendben van? Elhangolódott diszkriminátorral szokott ilyen gond lenni.
(#) levente507 hozzászólása Feb 9, 2015 /
 
Szia! Köszi, jó ötlet, pont ma akartam rendelni egy stereo dekódert, de az jutott eszembe... szóval pont amit írtál.
(Sajnos a rádiókhoz nem értek, hátmég a diszkriminátorokhoz... de igény volna rá!

A mellékelt áramkörön melyik a diszkriminátor? Körülhatárolható? Műszer nélkül lehet (érdemes) piszkálni?
(#) levente507 válasza kadarist hozzászólására (») Feb 9, 2015 /
 
Köszi, ezt kipróbálom. Egyébként nagyon grrr. ódzkodom, hogy kiszereljem ezt a panelt, mert a skála és egy egyéb kapcsoló madzagok miatt - korábbi tapasztalat szerint - a visszaszerelés elég macerás.
Tegnap feltaláltam "a spanyol viszt" alulról ledes kis lámpával megvilágítva a panelt egész jól átüt a nyák!
Nahja, az egyrétegű technika előnyei...
(#) pucuka válasza levente507 hozzászólására (») Feb 9, 2015 /
 
Nem látok kapcsolási rajzot, csak a sztereó dekóderről. Ez az áramkör a KF erősítő vége.
A diszkriminátort pontosan behangolni csak Wobblerrel lehet (de legalább egy szignál generátor), vagy fülre, nagy gyakorlattal. Pontosan frekvenciára úgy húzhatod, hogy jel nélkül a kimenetén 0 V legyen, ezután egy nagy jelű állomásra torzítás minimumra, kis löketnél is (kivezérlésnél, hangerőnél) torzítás minimumra. Elég bonyolult, mert három tekercset kell hangolni.
De lehet, hogy szorzó demodulátorod van, akkor elegendő a pontos KF -re húzás.
A hozzászólás módosítva: Feb 9, 2015
(#) kadarist válasza levente507 hozzászólására (») Feb 9, 2015 /
 
A külső erősítővel történő hibakereséshez nem kell kiszerelni a panelt. Az LA1201 KF erősítő 12-es lábára van kötve az aránydetektor tekercse, lehet, hogy az van elhangolódva.
(#) levente507 válasza kadarist hozzászólására (») Feb 10, 2015 /
 
Sziasztok, köszönöm előző válaszokat. Tegnap sajnos nem tudtam haladni az üggyel de a javaslatok alapján következőket fogom tenni:

1. jelvizsgálat: visszakövetem KF erősítőig a jelet, hátha valahol megtalálom a torzítatlan jelet.
2. diszkriminátor ügy
3. aránydetektor ügy

2.-3. hoz még művelődöm: Bővebben: Link

2.3.-as ponthoz kicsit "félek" hozzányúlni műszer (multiméterem persze van) hiányában de majd meglátjuk
A hozzászólás módosítva: Feb 10, 2015
(#) pucuka válasza levente507 hozzászólására (») Feb 10, 2015 /
 
A KF erősítőben csak torzított jelet fogsz látni, mert FM vételnél a KF erősítőnek határolnia kell.
(#) Sebi válasza pucuka hozzászólására (») Feb 10, 2015 /
 
Mivel nincs rajz csak próbálgatás jöhet, de ismerned kellene a felépítését a KF-erősítőnek.
Az LA1201 adatlapból kivettem az ajánlott kapcsolást, ami nagyban hasonlíthat a megvalósítotthoz. A magam részéről elsőként a rajz jobb végén a két dióda után található 5µF elkót cserélném ki.

LA1201.GIF
    
(#) levente507 válasza Sebi hozzászólására (») Feb 11, 2015 /
 
Tegnap éjjel 2-kor végre feléledt a kicsike.
Szerencsére sem az aránydetektor, sem a diszkriminátor, annál inkább egy diszkriminális tranyó okozta a bajt. Sztereodekódertől visszakövetve a jelet gyorsan kiderült, hogy az egyik ellenállás lábánál még torzítatlan jel másikon meg nem. Pont ott ahol a (2s)c458-as lába is volt.
99%-ban erre gyanakodva, de jó diagnoszta módjára, mivel úgy gondoltam hogy lehet hogy a 7,2 V kevés a tranzisztornak először feszültség növelésben gondolkodtam, végigmértem mindent és egy gyanús 10Mf elkót cseréltem. (nem volt zárlatos...). Szerencsére egy korábbi bontott panelon megtaláltam a keresett alkatrészt és végül azt is kicseréltem (végső elkeseredésként). Halk hang és némi búgás követte a beavatkozást. Kiderült hogy a régi tokozás pont fordított. Megfordítva a tranyót, lőn világosság helyett, lőn szép hang. Olyan retro lágy kellemes torzítatlan. Így egy újabb darabja a múltnak megmentve. Köszönöm a segítséget Mindenkinek.
(#) levente507 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 11, 2015 /
 
Szia köszi, az én szakmámban inkább Mb és MB (Gb, TB, stb.) használunk. Vétlenül erre áll rá a kezem. Sorry és köszi. a "µ" karaktert (mikro jel) milyen billentyűkombinációval lehet előcsalogatni? Arra már régóta fáj a "fogam".
(#) dokidoki válasza levente507 hozzászólására (») Feb 11, 2015 /
 
Helló. Többnyire a gépeken van olyan segédprogram, hogy 'karaktertábla, onnak megtudhatod a spec kódokat is. ( µ ennek a kódja Alt 0181 amit billentyűzetről numlock előzetes bekapcsolásával elérhetsz.) De ezt a jelet és mást is a fórummotor automatikusan előállítja ha helyesen használják... u + F = µF
(#) pucuka válasza levente507 hozzászólására (») Feb 11, 2015 /
 
Az M az mega, 106, míg a μ mikro, és 10-6. Piciny különbség.
Másik módszer a görög, orosz, vagy bármely más nyelv abc -jének előcsalogatására, klikk a tálcán levő HUN feliratra, beállítod a tasztatúra nyelvét, és már jönnek is az idegen nyelvű betűk.
A hozzászólás módosítva: Feb 11, 2015
(#) etm hozzászólása Feb 12, 2015 /
 
Bővebben: LinkHello! Van egy rádióm,és a javításához szeretnék tanácsot kérni. Pontosan a linken található rádióról van szó. Az a baja,hogy kb.560 kHz-en szól egy román adás,ha hajtom tovább,akkor csak vijjog,nem szól semmi.Ha átváltom pl.ultrarövid hullámra,akkor is van úgy ,hogy csak egy állomást fog nem reagál az állomás kereső gombra,de van úgy is hogy semmi nem szól.Vagy csak elkezd szólni,és elnémul lassan. Mértem szkóppal az állomáskereső kivezetésén a jelet. Ott szabályos színusz jön ki,és reagál a gomb tekerésére is,és a hullám váltó kapcsolóra is változik a frekvencia. Az antennán nem tudtam megnézni,mert vagy nincs jel,vagy nagyon nagy frekvencia van. A szkóp kb 10MHz-ig mér. Az antennán hány Hz -et kell mérnem ha az 550 kHz-es hullámhosszon hallgatok músort?Tud-e Valaki segíteni hol keressem a hibát?
A hozzászólás módosítva: Feb 12, 2015
(#) fecameca válasza etm hozzászólására (») Feb 12, 2015 /
 
Szia. Kossuth az 540+455=995 kHz. Szerintem. Volt egy hasonló RFT csodám, szerettem, mert elég érzékeny volt az FM része, majd apósnak adtam, aki kinn felejtette az esőben, azóta csak a Kossuth nem jött be rajta, az összes többi igen. Próbálgattam átnézni az oszcillátor rész tájékát, de elég nehezen követhető nyák-terve volt szegénynek, végül leselejteztem, és bontásra került. Szerintem a hullámváltó és a forgókondenzátor kontaktusokat nézd át benne alaposan. A kora miatti oxidáció, vagy nálad is valamelyik volt gazdája beáztatta, lehet ott is a ludas.
(#) fecameca válasza etm hozzászólására (») Feb 12, 2015 /
 
Elfelejtettem azt laírni, hogy frekvenciát csak az oszcillátoron tudsz mérni. Valamint szkópon látszik még a KF jel a KF fokozatok után, de ennek már csak térerő indikátorként van jelentősége, ha hangolod. Az is elképzelhető, hogy valaki széthangolta, általában látszik, mert olyanok nem öntik le újból méhviasszal. KF frekvenciát meg kellene nézni a rajzán, 455, esetleg 475 kHz. Amit leírsz, az alapján megy az oszcillátor.
Következő: »»   20 / 69
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem