Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » DC-DC konverter

Témaindító: Placi84, idő: Nov 10, 2005
Témakörök:
Lapozás: OK   75 / 132
(#) proli007 válasza magyargergo hozzászólására (») Dec 27, 2014 /

Hello! "Töltésvisszajelző nem kell"
Félek hogy mos úgy jártunk, mint amikor a rabló bemegy a helységbe, és a pultra kitesz egy táblát "Bankrablás!". A pult mögött álló, meg lenyúl éskitesz egy másikat. "Hetes üzlet"..
Mert a topik címe, hogy DC-DC konverter. Vagy is egyenáramból állít elő egyenáramot. Te meg trafóról beszélsz, majd lassan kiderül, aksitöltőt szeretnél. Nos annak van saját topikja nem?..
(#) magyargergo válasza proli007 hozzászólására (») Dec 27, 2014 /

Elnézést, nem voltam precíz. Van egy áramkör ami előállítja a 24V egyenáramot. És ebből kellene nekem 14.4V-ot előállítani.
(#) kameleon2 válasza magyargergo hozzászólására (») Dec 27, 2014 /

PB137-el.
(#) ferci válasza magyargergo hozzászólására (») Dec 27, 2014 /

1., tranzisztor nélkül: beraksz sorban kb. 14 db diódát nyitóirányban és leejtenek 10 voltot
2., 1 teljesítménytranyóval, 1 db 15 voltos zenerrel + ellenállások, elkók áteresztő stabilizátor
3., 12 voltos stabil IC, talpa megemelve 3 diódával vagy 1 db leddel (disszipáció kb. 4 W)
4., 15 voltos stab IC, kimenettel sorbakötsz 1 db diódát (disszipáció kb. 4 W).
5., stb....
A hozzászólás módosítva: Dec 27, 2014
(#) jwaldha hozzászólása Jan 29, 2015 /

Tiszteletem Mindenkinek !

Van egy a mellékelt képen látható DC/DC konverterem.
A "lelke" egy XL4015 IC.
Valaki ki tudna segíteni a kapcsolási rajzával ?

Előre is köszönöm !
A hozzászólás módosítva: Jan 29, 2015

DC-DC.jpg

(#) ferci válasza jwaldha hozzászólására (») Jan 29, 2015 /

Talán attól próbáld elkérni, aki az e-bay-on árulja...
Feltételezem, hogy a "hasán" egy pic is van a két 358 mellett... oda meg progi is kell.
Nem egy "rakd össze" panel.
(#) morgo válasza jwaldha hozzászólására (») Jan 29, 2015 /

Szia!
Nem kell oda semmilyen PIC... Gugliban megkeresed a 4015 adatlapját, és abban jó eséllyel megtalálod a kapcsolást.
(#) Ge Lee válasza jwaldha hozzászólására (») Jan 29, 2015 /

A labortápos topikba feltettem nemrég a komplett rajzát műszerek nélkül, keresd meg.
(#) ferci válasza morgo hozzászólására (») Jan 29, 2015 /

Ja, bocs, elnéztem... nekem is van messziről hasonló, de az kijelzős és progizható.. nem figyeltem..
(#) pont hozzászólása Feb 3, 2015 /

Sziasztok! Egy 48v-os akkupack-ról kellene működtetnem mikrovezérlőt 5v. Az lm2576 HV verziója elég drága és a bemeneti 60v-jával eléggé a határon van, mert a töltés végére 60-61v-ra megy fel a feszültség. Találtam az LNK500-ast de nem ismerem, a kimeneti trafónak mi lenne jó?

lnk500.JPG

(#) morgo válasza pont hozzászólására (») Feb 3, 2015 /

Szia! Mekkora áramra lenne szükséged?
(#) pont válasza morgo hozzászólására (») Feb 3, 2015 /

300ma elég lenne

Csökkentheted a feszültséget pl. LM317-tel biztonságos értékre, aztán meg mehet a 2567-es step-down.

Biztos bírná a 60 voltot az lm317? És elfűteni sem szeretném a pluszt, azért gondoltam kapcsolóüzeműre.

Bírni fogja. A be és a kimenete között lehet 40V. Jelen esetben viszont csak 20V-ot kell csökkenteni, a többit elvégezné a step-down.
Az adatlapon meg sincs jelölve a max fesz, csak ez a 40V.
A hozzászólás módosítva: Feb 3, 2015

Mondjuk ezek vannak itthon, kipróbálom, köszönöm.
(#) pont válasza morgo hozzászólására (») Feb 5, 2015 /

Hát az lm2576-os indulási áramlökése kinyírta az lm317-et...
(#) gazspe hozzászólása Feb 5, 2015 /

Sziasztok!
Internetet végig böngészve és a dolgot feladva (bár találtam kapcsolásokat, de olyat, amit le tudnék modellezni, alkatrész hiján nem voltak jók), kérem a segitségeteket. 9 V-os tápról szeretnék meghajtani egy 12 V-os keringető szivattyút, 300-500 mA között van valahogy az áramfelvétele, a táp 1 A-es. A szivattyú eleinte ment 9V-ról, most viszont csak "berreg", 12 V-os tápról meghajtva működik üzemszerűen, de nem akarok egy 40 W-os tápot erre pazarolni. Nézegettem tranyós kapcsolásokat, booster IC-seket, de kismillió adatlapot átbányászva sem találtam megfelelőnek mondható kapcsolást, amit igen, abban a boost IC 2000 ft körül volt, abból már tápot veszek... Szóval a lényeg: Ube=9V, Uki=12V, Iki=500mA. Tudtok valami kapcsolást mutatni, amihez nem a világ végéről kell összeszedni az alkatrészeket (csak ilyeneket találtam)?
Válaszokat előre is köszönöm.
A hozzászólás módosítva: Feb 5, 2015
(#) pont válasza gazspe hozzászólására (») Feb 5, 2015 / 1

(#) gazspe válasza pont hozzászólására (») Feb 5, 2015 /

Köszönöm, de vadászok még egy kicsit, hátha találok egyet. 1000 ft körül van már 12 V-os táp, nem azon van a hangsúly, sokkal inkább, hogy épiteni szeretnék egy ilyet.
(#) nem hozzászólása Feb 25, 2015 /

Sziasztok!

Egy MCP1640-es DC/DC STEP UP IC-ből szeretném kiverni a lehető legnagyobb kimenő áramot, ugyanis telefontöltésre használnám.
Be: LiPo cella, 1000mAh, 3.7...4.2 V
Ki: 5V, ?mA

Az adatlap ilyen kondíciók mellett 300...350mA max. kimenő árammal kecsegtet, azonban jelenleg 5V-on 50mA-t sem tudok kivenni belőle (leesik a kimenő feszültség).

Az ajánlott kapcsolást raktam össze, az ajánlott értékekkel. Mivel azt is írj,a hogy a kimenő áram nagyságát befolyásolja a kimeneten lévő kapacitás, azt is megnöveltem az ajánlott 10µF-ról 68µF-ra, de nem nagyon volt hatása. Induktivitásnak egy 1.2A-es telítési áramú, kutyaközönséges Lomex-es induktivitást tettem be... Feltételezem, hogy alkatrészválasztással lesz itt a gond (mondjuk ultra low ESR kondi kellene), de egyelőre akkor is gyanúsan kevés a kivehető teljesítmény.

Van-e esetleg ötletetek?
Köszönöm!
(#) ferci válasza nem hozzászólására (») Feb 25, 2015 /

Túl sok verzió nincs a hibára: az a közönséges induktivitás 5 uH körül van-e vagy sem...
Talán nem cserélted el 47 uH-ra? 68 µF meg szükségtelen.
(#) szines válasza nem hozzászólására (») Feb 25, 2015 / 1

Eseteg?5-2-es ábrán 5V 1A-es megoldás külső fettel.

Egyébként azt is beírhattad volna, hogy ugyanakkor mennyi az akku feszültsége és hány mA az áramfelvétel belőle.

Ne felejtsd el, hogy az IC 500 kHz-en megy ( és valamit válaszolnod is kéne..)
(#) nem válasza ferci hozzászólására (») Feb 25, 2015 /

Szia!
Amennyiben a 4R7 felirat 4.7 uH-re utal, akkor nem.
Az akku feszültsége - lévén LiPo cella - 3.7 és 4.2 V közt mozog, jelenleg 3.9 V.
Az áramfelvételes dolgot nem értem. Nyilván "kimenő áram x (Vin/Vout) x hatásfok".. de az jelenleg mA-ekben mérhető, míg az akksiból 1-2Aig bátran ki lehet venni! Az 500 kHz-es dolgot mire írod? Hogy az akksi nem tud elég gyorsan áramot szolgáltatni? Megpróbálkozhatom nagyobb input kondenzátorral, az még nem egy rossz ötlet! Kössz!

Azért kérdeztem a tekercset, hogy nem más-e, mert az IC 500 kHz-en kapcsolgatja és bírja-e ezt a frekit
Az áramfelvételt pedig azért, hogy összhangban van-e a kimenővel, pl legalább 60 mA-t fogyaszt-e 50 mA kimenőnél.
(#) nem válasza szines hozzászólására (») Feb 25, 2015 /

5-2 -es ábrán? .. Nem látok külső FET-es kapcsolást. Ugyanazt az adatlapot nézzük? Belinkelnék a tiédet, kérlek? Ez az 1A-s dolog érdekelne! Köszönöm!
(#) ferci válasza nem hozzászólására (») Feb 25, 2015 / 1

Ott van az, de szerintem ugyanígy meg leszel lőve...
Szóval, mennyit vesz fel 3.9 volton és az 50 mA-t hány volttal adja le?
Szerintem próbáld meg egy régi rádió hernyó vagy hasonló ferrit hangolómagjából megcsinálni azt a 4.7 uH tekercset, hátha jó lesz.
( pl. régi csöves kf, 470 kHz, pont ott is működik, tranyós zsebrádió ferritantennából 1 centis kis darab..).
A hozzászólás módosítva: Feb 25, 2015

boot.PNG

(#) nem válasza ferci hozzászólására (») Feb 25, 2015 /

Mivel az 50 mA környéki kimenő áramnál már leesik a kimeneti feszültség (nem tudja tartani az 5V-ot), ezért egy nagyobb ellenállású terheléssel mértem le. Terhelés: 330 Ohm, az értékek: kimenet: 5V, 15.7mA, bemenet: 3.9V 25.8 mA.

Amit küldtél rajz, az MCP1650-es IC, nem a 1640-es. Az 3szor drágább és kell hozzá még egy FET meg egy dióda is.. persze ez 1 db-nál nem lenne érdekes, de szeretnék kicsit nagyobb darabszámot ebből a cuccból. Jó volna a 1640-esből kiszedni az ígért áramot.

Még az tűnt fel, hogy van ebből ugye 2 tokozás, és a nagyobb áramú kimenetek az ajánlott kapcsolási rajzokon mindenütt a másik tokozásúval van ábrázolva... de hát sehol nem írja, hogy lenne köztük különbség.

Megpróbálok valami másik induktivitást, vagy jobb híján csinálok, ahogy Te is javaslod, hátha...
Következő: »»   75 / 132
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem