Fórum témák
» Több friss téma |
Sziaszok!
A kérdésem az lenne hogy mi a külömbség az "A" és a "B" tipusu poti között, és a lineáris és nem lineáris között?
Hali a csatolt fileban megtalálod a leírását!!!!
hmm... ezek szerint hangerő szabályzónak pl csak "A" lineáris poti használható? mert a "B" pl ha 100K-s akkor a feléig tekerve nem 50K lessz hanem esetleg 60K mert nem olyan arányban változik ahogy tekerem?
Hello
Majdnem eltaláltad, hangerőszabályzónak "B" poti kell. Üdv.
Szia! Hangerőszabályozáshoz leginkább a B típusú (logaritmikus léptékű) potmétereket használják, mert az emberi fül hangerősség érzékelése nem lineáris, hanem inkább logaritmikushoz közelítő.
Üdv.
Helló!
Röviden összefoglalva az A jelű potméterek lineárisak, melyeknek grafikonon nézve egy egyenes a menetük. A B jelű potik logaritmikusak, melyeknek a menetük logaritmikus függvény szerinti. De van 1-2 gyártó, mely fordítva jelöli őket. Hangerőzabályzásra általában logaritmikusat célszerű választani, mivel ez jobban passzol a fül karakterisztikájához is. Üdv, Arpy
köszönöm szépen a segitséget igazából osztánám a pontot ha lehet DjGeorge és Árpy közt mert sok jó választ kaptam most már ezzel is tisztában vok, köszi mindenkinek
Na most akkor melyiket rendeljem?
http://www.hestore.hu/prod_10027708.html Ide az van írva hogy LIN és B. Ez az eddig tanultak és tapasztalatak alapján üti egymást.
Én is találkoztam már itt ellentmondással, jobb, ha az adatlapjának hiszel.
Megláttam ezt a fórumtémát, gondoltam beleolvasok miket írtok...
nem is volt ezzel gond, a logaritmikus poti célját eddig is ismertem, tényleg az való hangerő szabályzáshoz. Sőt kiegészítésként még azt is megemlíteném, hogy ha jól emlékszem úgy kell bekötni hogy középre állítva a két fél közül a nagyobb ellenállást mutató oldalt kell a bemenő jelre kötni, a másikat pedig a földhöz. Így jön létre a kívánatos hatás hogy potméter elmozduláshoz arányos hangerő változás jön létre. A teljesítmény változás nem arányos, a hangerő érzetről beszélünk, itt játszik a fül karakterisztikája. Viszont! Azon gondolkodom és kíváncsi vagyok a véleményetekre, hogy equalizerben milyen potit kell használni? Persze kapcsolástól függ... de mégis? Nem emlékszem hogy a rajzokon feltüntetnék a szükséges típust. Vagy rosszul emlékszem?
És még hozzátenném, hogy a japánok /pl. ALPS/ egyedileg használja a jelöléseket. "A" jelölésűek készülnek hangerőszabályozás céljára, A "B" jelölésűek lineáris kivitelűek.
Ezen felül létezik '"15A" jelzésű kivitel is, ez az elején lineáris, majd logaritmikus, majd újra lineáris.
Kizárólag LIN potit használnék, mivel az emelés-vágás csak ebben az esetben lesz szimmetrikus. A LOG skála közepét elég nehéz megtalálni....
EQ-nál a LIN potit én is megerősítem, ha lehet venni akkor a középen "kattanó" típust választanám.
Pár link ami jó sok infót nyújt a témáról: Bővebben: Link Bővebben: Link
Ez milyen poti lehet?
5k631M
Multiméterrel mérd le a két szélső láb közötti ellenállást. Ez a poti ellenállása.
Ha pedig arra vagy kíváncsi, hogy A vagy B-s akkor tekerd a csúszkát középre és mérjél ellenállást a csúszka és a pálya egyszer az egyik másszor a másik lába között, ha nagy az eltárás akkor logaritmikus, ha kb egyforma akkor lineáris.
Sziasztok!
Valaki tudna nekem segíteni abban, hogy van egy Onkyo a 9711-es erősítőm, aminek le van törve a lineáris hang-erőszabályozó potija. A kérdésem az volna hogy le lehet cserélni logaritmikus léptékű potira, mert motorosban csak ilyet lehet kapni. (50k*2) Köszi, előre is a válaszokat! A hozzászólás módosítva: Feb 25, 2014
Ki lehet, de az a karakterisztikájának megfelelően fog szabályozni. Ami elég nehézkessé teszi a gép használatát.
Akkor inkább rakjak bele motor nélküli lin. potit? Logaritmikussal nagyon problémás lenne?
Jobb a motor nélküli. Annyiból problémás, hogy egységnyi elfordításra nem ugyanannyit nő a hangerő, hanem a logaritmus görbe szerint. Bővebben: Link
Bocs még egy kérdés. 2*50k helyett be lehet rakni 2*60k potit?
Köszi!
Hello!
Gondoltam ide passzol a kérdésem: Feljebb olvastam hogy a keleti gyártmánynál a B a lin ez mindig így van? Az én potim sztereó CTR gyártmányú 103B van rá írva, adatlapot találtam róla, viszont nem tudom hogy ebből megválaszolható-e a kérdésem: A típusa az adatlap szerint R1231*GO Adatlap Adatlapot pedig itt találtam: Bővebben: Link itt pont olyanok vannak írva amihez log poti kell. Gondolom ki is lehet mérni, de most nem tudok sajnos.
Hali!
Balance állításához lineáris vagy logaritmikus léptékű potit tegyek?
Szia!
A távol-keletiek fordítva jelölik a lineáris és logaritmikus potikat. Náluk ez lett a szabvány, ki tudja, miért... Általában a B a lineáris náluk és az A a logaritmikus. A legbiztosabb, ha olyan eladótól rendelsz, akinél ki is van írva a karakterisztika. Vagy előtte meg kell tőle kérdezni. A CTR kínai, a 103B pedig lineáris poti.
Lineárist.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |