Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   1659 / 2518
(#) lukacsp válasza blasz hozzászólására (») Feb 6, 2015 /

Hálózati trafó lágyindítás, kimeneti DC védelem, és hőmérséklet függő ventillátor vezérlés van benne. A DC védelme viszont okos megoldás, a betápot kapcsolja le. Sok végfoknál a hangszórót "próbálja" lekapcsolni ilyen esetben a védelem, ami nem mindig sikeres vállalkozás a részéről.
(#) blasz válasza lukacsp hozzászólására (») Feb 6, 2015 /

Speciel ebben venti sincs és nagyon a panelokon a bekötés helyét sem látom.Csak az zavar hogy addig szól amig a pufferek teli vannak kikapcsolás után.
(#) lukacsp válasza blasz hozzászólására (») Feb 6, 2015 /

Bocs, a 920-as rajzát néztem. A 620-ban csak a DC védelem, és a túlmelegedés elleni védelem van benne, mindkettő elveszi a betápot ha hiba állapot van.
Ha zavar, szerintem tegyél be egy(két) relét a hangszórókimenet elé, amit snúrban a szekunder AC-val vezérelsz.
A hozzászólás módosítva: Feb 6, 2015
(#) blasz válasza lukacsp hozzászólására (») Feb 6, 2015 /

Akkor ez ilyen,lehet megérdemelne egy koppgátlót külön.
(#) Hetope válasza kameleon2 hozzászólására (») Feb 6, 2015 /

Igen onnan hajtom a végfokot mert ahogy nézem és amit mérek a műveletin az nem erősít egy dekát sem. Igen csak zavaros konsztrukció az biztos , azt néztem ki hogy az eleje csak aszimetriát csinál a szimetrikus bemenetből de közben nem erősít lehet hogy ennek így kell dolgozni meg lehet az is hogy máshol is alkalmaznak hasonló kapcsolást csak még nem találkoztam vele. Azok a zénerek pedig nincsenek babrálva csak le lettek ellenőrizve dióda ként is és 19 V / 5mA mellett . Volt egy amit le kellett cserélnem mégpedig a D10-es. Az összes többi alkatrész megmaradt eredeti felállásban ahogy a gyár berakta. Itt csak a vég az ami ki lett cserélve mivel a 2sj/2sk már nem beszerezhető. Gondolom hogy ha sikerül ezekkel életre kelteni akkor többen is neki fognak mert nekem is van még egy erősítőm hasonló tranzisztorokkal szerelt erősítőm de az sajnos át élt egy tűzoltást és abba inkább terveznék egy teljesen új panelt mert ott van hely bőven az összes kiegészítő áramkör részére is.
(#) blasz hozzászólása Feb 6, 2015 /

Még egy kérdésem volna.Most próbálgatom az INKEL véget és az egyik oldal igen melegszik,Szinte olyan mintha hőmegfutás készülödne.A tranzisztorok kicsit nagyobb hangerőn égetik az ujjam,de a borda még nem melegedett fel.Rendesen felrakva pasztázva.A nyugalmi alaphelyzetben az emmiteren mérve 1mV mind két oldalt,de amig a hüvös oldalon 30-45mv ig megy a fel addig a melegedő oldalon 30-90mV ig megy fel az emitteren eső fesz.
Alaphelyzetben teljesen normális értékek vannak,az egyen fesz is mind két oldalt 0.5mV.merre kutakodjak tovább? Köszönöm
A hozzászólás módosítva: Feb 6, 2015
(#) blasz hozzászólása Feb 7, 2015 /

Annyit tapasztaltam az INKEL 620 végfoknál hogy a melegedést az egyik oldalnál 4 ohm on csinálja csak,de a gyári leírás szerint lehet 4 ohm on használni.A híd üzemmódhoz kötelező a 8 ohm.
Bár véleményem szerint nagyon kevés 2 pár végtranzisztor -+85vDc hez lehet ezért füt 4 ohm on,de lehet valahol hiba van,de nem találom.

Köszönöm
A hozzászólás módosítva: Feb 7, 2015
(#) voodoo válasza blasz hozzászólására (») Feb 7, 2015 /

Nyugalmit mértél?
(#) blasz válasza voodoo hozzászólására (») Feb 7, 2015 /

Persze az emmiteren mérve már levettem 1mV ra de a két oldal tök egyforma értékekre van beállítva.De ha 1/2 hangerőig feltekerem a melegedő oldalon mérve a duplája az érték az emmiteren mérve mint "hűvösebb"oldalt.

Annyit még tapasztaltam ha a melegedő oldalra kötöttem 12 ohm ot akkor elkezdett füteni a "hüvösebb " oldal.

Fázisfordítóval van valami. Ki kéne valahogy iktatni, és megnézni natúrban mit csinál.

Megpróbálom majd,bár elsőre nem tűnik hibásnak.TLO72 van benne,kicserélem NE típusra az nem olyan gerjedékeny.

Mármint a közösítőre gondolok a bemenetnél. Lehet magát a hidat is TL072 végzi. Azt nem lehetne valahogy kikapni belőle?

Igen az végzi a hidalást is a fázisfordítást.Sajna forrasztva van nem tokban.

Az 1-es és a 7-es láb közt mi újság van? A jobbnak mondható oldalhoz képest azzal kezdeném, hogy átnézném az IC-jét. Nagy valószínűséggel az okoz valami túl nagy eltolódást valamelyik sávra (vagy az az előtt lévő valami más dióda esetleg kondi) De mindenesetre van viszonyítási alap.
Nézzük meg mi van az 1,7, láb közt? Van-e neki áram ? 4,8, ? Jó, ha ezek megvannak (márpedig gondolom igen) akkor nézzük meg a rosszabbik oldalnál mit mutat a multi? Vagy szkóp, ha van.

Kiveszem a rackból és neki állok majd méregetni,van szkóp persze,de elsőre kikötöm az egész bemeneti panelt és próba.

Így van. Ha van előfok, meg minden egyéb dolgot (hídkapcsolás) ki kell iktatni.
(Én úgy szoktam, hogy mondjuk egy bonyolultabb IC-nél, --ami nem egy TL072-- és/vagy ha csak egyszerűen nincs kedvem forrasztgatni, akkor megfogom és megszakítom neki a Vcc+/-, a vezetősávját, vagy elcsípem a táplábát úgy, hogy utánna pikk pakk vissza tudjam egy pöttyintéssel forrasztani)
(#) prom válasza reloop hozzászólására (») Feb 7, 2015 /

Köszönöm a segtséget, akkor nekiállok az előerősítőnek.
(#) lobbooo válasza reloop hozzászólására (») Feb 7, 2015 /

Szia! Apránként haladok a tervezgetéssel, szeretném ha jó lenne ez a házimozi végfok. Most csináltam egy táp panel tervet, szerinted nem lesz vele baj ebben a formában? Az elképzelés szerint az öt trafó a lágyindító és a dióda hidak egy fémházban lennének külön elszeparálva a többi elektronikától, minden trafót külön biztosítanék, és egy furaton keresztül vezetném innen ki a kábeleket, mind a 25-öt harisnyába bujtatva és abból leágaztatva. A táp panelt szerinted ennek a fémdoboznak az oldalára lehet rögzíteni függölegesen? Helytakarosság miatt gondoltam. Mit gondolsz?
Egy másik kérdés, hogy lehetne szerinted értelmesen megoldani azt, hogy külön lehessen kapcsolni két oldalt, ha csak sztereóra kéne? Nagyon sokat eszik az öt oldal. Tegyek be két lágyindítót? Így két blokkra osztanám, és két külön kapcsolóval kapcsolnám, van ötleted ezzel kapcsolatban?
(#) reloop válasza lobbooo hozzászólására (») Feb 7, 2015 /

A puffermezőnek az a klasszikus problémája, hogy a középső széles vezetősávon a kondenzátorokat kikerülve is el tud slisszolni egy parányi szűretlen feszültség, mert a mégoly széles vezetősáv sem 0 ohm-os. Legutóbb itt írtam róla.
A puffermező szerintem tetszőlegesen elhelyezhető.
A kettő plusz három csatorna kiválasztási módszere jó lesz az egyedi trafók miatt.
Ha esetleg közös trafót választanál a LED-ek rövidrezárásával készenléti állapotba is lehet a Crescendót kapcsolni.
Igazán míves módon akár hat egybevágó dobozt is lehet készíteni, öt az erősítőknek, egy pedig a bemenetválasztó, hangerő szabályzó számára.
(#) (Felhasználó 46585) válasza reloop hozzászólására (») Feb 7, 2015 /

Pedig az a megoldás, amit korábban lerajzoltál már nyák formájában, sem igazán jó, ugyanis a kondik nem egyformán vannak terhelve a trafó- és a fogyasztó áramával.
Szerintem, a rajz szerint kell, így mindegyik kondi ugyanannyi drótot ( fóliát ) lát maga előtt mind a terhelés árama-, mind a betáp árama felől, ebből következően ugyanannyi áram folyik rajtuk.

Kondik.JPG

(#) reloop válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Feb 7, 2015 /

Nagyon jó!
Az általam felhozott példa a vezetősáv-ellenállásból kialakuló RC szűrést aknázza ki.
(#) (Felhasználó 46585) válasza reloop hozzászólására (») Feb 7, 2015 /

Azért nincsenek akkora különbségek... ha mindenki betartja azt, hogy a kondira rámegyünk két dróttal, utána meg elmegyünk két dróttal, akkor az már nagyon jó.
(#) zotya1983 hozzászólása Feb 7, 2015 /

Egy rövidke kérdés,baj ha áramkorláttal állítom be a nyugalmi áramot,vagy azok kivételével újra be kell állítsam?
(#) reloop válasza zotya1983 hozzászólására (») Feb 7, 2015 /

Legalábbis újra le kell ellenőrizni, abból meg látod van-e korrigálni való.
(#) zotya1983 válasza reloop hozzászólására (») Feb 7, 2015 /

Köszönöm,gondolom hő hatására ahogy eléri az üzemit is fog picit változni így 90mA n hagytam egyenlőre.

A labortáp hiányában alkalmazott áramkorlátozók esetén a tápfeszültség is kisebb mint üzemi állapotban.

Értem,akkor a következő lépésben eltávolítom az áramkorlátokat,majd hajtom közben hűtöm és nézem a soros műszert.
(#) reloop válasza zotya1983 hozzászólására (») Feb 7, 2015 / 1

Vezérlés közben már nem látod a terheléstől a nyugalmi áramot. Üzemmeleg bordánál nulla hangerőnél végezd el az ellenőrző mérést!

A bemenetnél mindössze annyit kell elérni, hogy ne kapjon jelet. A kimenetről azért kell leválasztani a hangszórót, mert a kimenet esetleges DC hibája megzavarhatná a mérést.

Eközben a kimeneti dc t is tudom mérni,köszönöm a segítséget.
Következő: »»   1659 / 2518
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem