Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » JLT-02 analóg forrasztóállomás
Lapozás: OK   20 / 123
(#) Tambaga válasza vicsys hozzászólására (») Jan 31, 2008 /

Nem hiszem el, mégiscsak a hőelem volt fordítva bekötve . Nagyon köszönöm a segítséget, most már működik rendesen . Egy kérdésem lenne még, hogy a transzformátor primer oldalára milyen és mekkora biztosítékot rakjak?
(#) vicsys válasza Tambaga hozzászólására (») Jan 31, 2008 /

Na, ja a biztik... Én 1 kicsit túlméreteztem mert csak ezek voltak kéznél: primer 1A és szek:3,15A.
(#) TyeDa válasza szilva hozzászólására (») Feb 1, 2008 /

Szia szilva!
Megmértem a pákatrafót ellenállásmérővel, primer 100ohm, szekunder 3ohm.
A dondom az, h a primer egyik fele és a szek. egyik fele között 2ohm-ot mérek (Ez lehet ludas a fi-relé levágásában?)
24Vot lead üresjárásban, fűtés közben 18V.
(#) szabi83 válasza TyeDa hozzászólására (») Feb 1, 2008 /

Idézet:
„a primer egyik fele és a szek. egyik fele között 2ohm-ot mérek”

dobd ki gyorsan azt a trafót így veszélyes
(#) mrx23 hozzászólása Feb 2, 2008 /

Üdv mindenkinek

Terveztem egy új pákaszabályzó áramkört.
Pár dolog egyszerűsítve van benne.
Egyszerűen állítható alsó és felső hőmérséklet határ.
Igény esetén hozzá köthető az adott ponton a fém pákatartóhoz, és amikor belerakjuk a pákát akkor kikapcsol, ez persze opcionális.

Mi a véleményetek róla?
(#) kerteszsasa válasza mrx23 hozzászólására (») Feb 2, 2008 /

Szia
Az állítható alsó és felső hőmérséklet határ meg a földelés jó ötlet, de ezt a sleep üzemmódot nem értem. Ha leteszem a pákát akkor nem fűt? ha nem használom folyamatosan akkr lehűl?
(#) mrx23 válasza kerteszsasa hozzászólására (») Feb 3, 2008 /

Hello!
A pákának a hegye a szabályzó nulla pontján van.
És így a 2. müv.e. + bemenetét lehúzza nullára, ha a tartóba rakod.

Mikor fűt a páka nő a termoelem feszültsége->
nő a - bemeneten a feszültség mindaddig míg kisebb mint a + bemeneti feszültség ezután nem fűt.

Így ha lehúzod nullára a + bemenetet akkor az mindig kisebb lesz mint a - bemenet, vagyis nem fog bekapcsolni.

Ha nem tetszik ez a funkció (pl az ~1perces felfűtési idő miatt) akkor csak egyszerűen nem kötöd össze a pákatartóval, vagy kisem vezeted ezt a csatlakozót.
Üdv.
(#) Attila86 válasza mrx23 hozzászólására (») Feb 3, 2008 /

A komparátor nem invertáló bemenetének kivezetése a pákatartóra nem biztos hogy jó ötlet. Össze szedhet akármilyen zajt, zavarjelet, amitől megbolondulhat a szabályozás.

A minimális és maximális hőmérséklet-értéket beállító trimmerek így nehezebb beállíthatóságot okoznak. Konkrétan nem lehet azt mondani hogy EZ a trimmer a minimális hőmérséklet beállítására való, EZ pedig a maximálisra. Mivel akár fordítva is működhetnek. Ezért jobb a két trimmert sorba kötni, ezáltal lehetetlen az egyiket 'a másikon át tekerni'.
Ezen felül a trimmerek 5k-sak, a 'belűlük táplálkozó' poti pedig 10k. Nagyobb differencia kellene köztük, hogy a trimmerekkel beállított értékbe a poti ne annyira tudjon beleszólni.

A műveleti erősítőt látom leegyszerűsítetted. Úgy emlékszem halványan, hogy ilyesmivel én is próbálkoztam, de nem volt annyira jó. Te ezt kipróbáltad már? Működik rendesen?

A komparátornál a pozitív visszacsatolásnak nem látom értelmét sőt, inkább csak ront az áramkörön. Nem oszcillátort akarunk építeni. Ha van is visszacsatolás, akkor az inkább negatív legyen.

A hőelemről jövő jelet én nem pufferelném közvetlen. Egy ellenállással le kellene választani, de így is biztos jó.

Az, hogy a maradék műv. erősítőket bekötötted a gnd feszültség-követőjének mindenképpen jó.
(#) vzoole válasza mrx23 hozzászólására (») Feb 3, 2008 /

nekem ez a sleep mód nagyon érdekes...

A pákatartó azért van, hogy abba tarsuk a pákát amíg nincs a kezünkbe... tehát amikor bekapcsolom tartsam 2 percig hogy felmelegedjen.

Tudom... nem kötelező használni, de nekem ez hülyeségnek hangzik.

Viszon az automatikus kikapcsolásnak látnám értelmét, mivel már párszor úgyhagytam estére, vagy hétvégére is.
(#) Attila86 válasza vzoole hozzászólására (») Feb 3, 2008 /

Tökéletesen egyet értünk!
Egy másik topicban már szó volt erről a funkcióról.
Én ha kiveszem a pákát a tartójából, akkor nehogy már arra kelljen várnom hogy felfűtsön! Ha használni akarom akkor használhassam azonnal!
A hőmérséklet-kijelzés és egyéb dolgok szerintem csak kényelmi funkciók. Nehogy már ezt elrontsuk egy ekkora butasággal!

Annak több értelmét látom, hogy ha mondjuk 30-60 perce a tartóban van a páka, akkor kapcsoljon ki és ha kiveszem akkor azonnal be.
Vagy annak is lehet értelme, hogy a pákára extra fényerejű fehér ledeket szerelünk a forrasztás megkönnyítése cáljából, és a páka tartóba helyezésekor magától kikapcsolnak a ledek.

Halkan jegyzem meg, hogy akár olyat is el tudok képzelni hogy ha a páka ki van véve a tartójából, akkor az élesztendő áramkör nem kap tápellátást, nehogy véletlen a feszültség alatt lévő áramkörbe forrasszunk bele. Persze ennek a funkciónak az értelme is vitatható.
(#) mrx23 válasza Attila86 hozzászólására (») Feb 3, 2008 /

Na jó, kihagyom az alvás funkciót Túl sok baj van vele.

A trimereket azért kötöttem be így mert 12V mellett a felső hőmérséklet határ legalsó szintje soros trimerek esetén 6V lenne.
(Már értem mért 7.3V-os az eredeti kapcsolás
25mV x 148 (gain) = 7.3V/2 = 3.65V
De majd egy zenerrel + 1 ellenállással megoldom.

Poti értékét, meg bemenetet kijavítottam.

Azért kell pozitív visszacsatolás a müv.e.-nek mert úgy lesz belőle komparátor, vagyis határozott + vagy föld a kimeneten.
Valamennyi histérézist ad neki és nem kezd el összevissza kapcsolgatni határértéken.
Kondi szerepére a visszacsatolásban még mindig nem tudtam rájönni.

Az 56K-os (51k-os) ellenállást próbálta-e már valaki elhagyni az invertáló bemenetről?

Akkor ez lesz a tökéletes: hogy ha a pákát a tartóba helyezésétől kezdve elindulna egy 30perces vissza számláló. És utána kapcsolna ki

Visszakapcsolásához pedig egy nyomógomb lenne a szabályzón,
vagy ki emeljük a pákát és visszarakjuk akkor elkezd fűteni,
de ekkor már megint ketyegne a 30perces időzítő.

Itt találtam egy jó időzítőt:
http://www.reuk.co.uk/Timer-Circuits-With-4060B.htm

Az időzítő lehetne külön panelen és belemegy a páka tartó jele, közös nulla, reset gomb, táp és a kimenete nullára húzhatná a 2. müv.e. kimenetét, persze csak a korlátozó Rled után. Így nem kapcsolnának be a sorba kötöt LED-ek.
Gondolom akkor invertálni kell a CD4060 kimenetét.
Vagy a CD4060 kimenete lenne a LEDek katóda felől.

És lehetne még egy nulla pont csatlakozót rakni az állomásra mint a Wellerekben, 0V potenciál különbség lenne a páka hegye, a fémlap amin dolgozunk , és az emberi test közt.
(#) gulyi88 hozzászólása Feb 3, 2008 /

szassztok.
én annak látnám értelmét, hogy ha a pákát betesszük a tartóba és X ideig (15-30mp) nem vesszük aki, akkor NE kikapcsoljon hanem csak leszabályozza félig, olyan 150°C ra kb..
persze ha nagyon sok ideig bennlenne, akkor ki is kapcsolhatná (15 perc..)

jah énis egyetértek attilával, hogy az a 10K-s poti nagyon beterheli az osztókat --> lehetetlen beállítani
+ abba is hogy fordítottra is be lehet állítani,
ezért 2 soros potival, ahogy már mondták...
a terhelés árama az osztó áramának max 1/10 legyen...

szeririntem..
csá

Idézet:
„A trimereket azért kötöttem be így mert 12V mellett a felső hőmérséklet határ legalsó szintje soros trimerek esetén 6V lenne.”

Ezért kell a 2db trimmer sorba, és velük sorba fennt egy ellenállás, mint ahogyan én is csináltam.

Szerintem egyébként a szóba került extra funkciók mellett elsősorban annak lenne talán a legnagyobb értelme, ha a hőmérséklet-állító poti eltekerésekor a mért helyett a beállított hőmérséklet kerülne kijelzésre.
Másodsorban pedig a pákán lévő extra fényű ledeket tartom értelmes ötletnek.
Harmadrészt a 30perces kikapcsolási idősítést. Hiszen itt már be kell drótozgatni a pákatartót is, plusz még mechanika is kerül a konstrukcióba.

A beállított a hőmérsékletet egyszerűen megtudod nézni, átkapcsolod a höm. bemenetét a 2. müv.e. non-inv bemenetére, pontos értéket kapsz, mert az arányok ugyan azok mint termoelemnél.

Nem túl sok a te kapcsolásodban a trimer áram?
8/(100+100+47)= 32mA

Eddig még csak szimulációkban futott nálam az áramkör még nem építettem meg. Potinak majd 100k-t rakok, 5k-s trimerek mellé.

LED-el szerintem elveszítené a professzionális kinézetét a páka.
Tényleg nem olyan egyszerű felszerelni, meg a fémrészhez sem lehet közel mert nem tesz jót neki a meleg. Sokkal egyszerűbb egy flexibilis nyelű >20W tescos asztali lámpa:
Lámpa

Próbáltad már a szabályzó bemenetét úgy hogy csak egy 100n-os kondival puffereled? Szerintem nagyon sok ez a 2 kondi ilyen lassan változó és kis jelnek, müv.-e. non-inv bemenete meg úgyis hatalmas ellenállású.
Meg azért is kéne kisebb méretű kondi mert a szenzor vezeték párhuzamosan fut a 24V ~ váltóval ami tele van zajjal, ráadásul ki-be kapcsol

Nem kell nagy mechanikai munka egy vezetéket rászorítani egy vékony fémre

Metcal ezeket az értékeket használja a CD4060 időzítőhöz: R=82K C=1µF T= 2.3xRxC = 0.18sec -> Kimenet Q14ről van kivezetve és bináris ezért: T= 0.18 x 16384 = 51perc és 2 NOR kapuval tárolja a kimenetet míg ki-be nem kapcsoljuk az áramkört.
Kéne valami egyszerűbb öntartás mint még egy IC.
(#) mrx23 válasza gulyi88 hozzászólására (») Feb 3, 2008 /

Az a baj hőmérséklet csökkentéssel hogy az már nem olyan egyszerű mintha simán kikapcsolná a fűtést.

Idézet:
„A beállított a hőmérsékletet egyszerűen megtudod nézni, átkapcsolod a höm. bemenetét a 2. müv.e. non-inv bemenetére, pontos értéket kapsz, mert az arányok ugyan azok mint termoelemnél.”

Hidd el nekem, nem ennyire egyszerű!
Illetve nehéz automatikussá tenni az átváltást...

Idézet:
„Próbáltad már a szabályzó bemenetét úgy hogy csak egy 100n-os kondival puffereled?”

Nem.

Idézet:
„Nem kell nagy mechanikai munka egy vezetéket rászorítani egy vékony fémre”

A rászorításhoz nem is. Én a tartó és a páka közti mechanikára gondolok! Nem sorolom most fel, de sok probléma adódhat a biztos kontaktus elérésében.

Idézet:
„Nem túl sok a te kapcsolásodban a trimer áram?
8/(100+100+47)= 32mA”

Nem. Ha valakinek sok akkor lehet nagyobbakat berakni, nekem épp 100 Ohm-os trimmerek voltak itthon.

Idézet:
„Hidd el nekem, nem ennyire egyszerű!
Illetve nehéz automatikussá tenni az átváltást...”

Jah hogy teljesen automatikus átváltás, az tényleg nem olyan könnyű, még a profi pákákban is kézzel kell.
Szerintem elég zavaró, bekapcsolásnál akkor azt látnád hogy 240..239...0 visszaszámolna és utána mutatná a valós hőmérsékletet.
Esetleg 2 kijelzővel.

Idézet:
„Szerintem elég zavaró, bekapcsolásnál akkor azt látnád hogy 240..239...0 visszaszámolna és utána mutatná a valós hőmérsékletet.”

Miért látnám ezt?? Szerintem féreérjük egymást valahol...
(#) vzoole válasza Attila86 hozzászólására (») Feb 3, 2008 /

lenne egy ötletem, de csak nagyon elméleti... fogalmam sincs hogy működne-e...

A hőbeállító poti kimenetét rákötöd egy (másik) komparátor bemenetére, és egy ellenálláson keresztül a másik bemenetére is, de azt egy nagyobb kondival puffereled.

namost ha eltekered a potit akkor elméletileg az egyik lábon azonnal változik a feszültség, a másikon csak lassan.

tehát kibillen a stabil állapotból az első pillanatban, ami ad egy impulzust... ami már elég pl egy 555 időzítő elindításához... az meg átkapcsolja a kijelző bemenetét (akár egy mini relével)

de szerintem csak egyik irányba tekerésnél billen a komparátor, ezért egy másikat is fel kéne használni, csak fordítva bekötve.

2 szabad komparátor van még a 328-ason, csak egy 555 kell még mellé.

(csak egy ötlet)
(#) mrx23 válasza vzoole hozzászólására (») Feb 3, 2008 /

Nekem is leesett mit akartok. Tetszik az ötlet.

vzoole megközelítése egész korrekt!
Detektálni kell hogy a poti feszültsége megváltozott egy előbbi mintavételhez képest.

2 analog jelet kell kapcsolni felváltva a hőmérő bemenetére.
Reléket nem szeretem, hangtalanul szép az elektronika Esetleg: kapcsoló IC-el, tranzisztorral, 2 opto csatolóval.
Feszültség fog esni a félvezetőkön, ezt majd korrigálni kell.

Ha összekomparáljuk a két jelet a potiról (egyik ágat késleltetve) akkor egy idő után egyforma szintre kerülnek, és ha egy komparátorra (átalakított OPAra) azonos potenciájú jelet kötünk elkezd összevissza kapcsolgatni, hiszt-el is, csak lassabban.

555 teljesen megfelel a vissza kapcsoláshoz. Pl 2sec-re állítva.
(#) vzoole válasza mrx23 hozzászólására (») Feb 3, 2008 /

bennem is felmerült, hogy egyforma feszültségbemenetnél nem lesz stabil a komparátor...

és most ötletem sincs hogyan lehetne ezt kiküszöbőlni.

Relének én is az általad írt kapcsoló IC-re gondoltam (nekem csak mini relé )
(#) mrx23 válasza vzoole hozzászólására (») Feb 4, 2008 /

Mikrokontrollerrel egész jól meglehetne oldani,
csak az már lehet hogy túl bonyolítás lenne,
meg annak az árából jó sok analog IC kijönne.

De talán lehetne csalni egyet, pl érintés kapcsoló a poti fém gombjára, ha hozzá érünk átkapcsolja az analog ágat, mikor elengedjük vissza (nem is kell így 555).

Vagy egy infra LED a poti felett és mellette egy inra érzékelő, LED áramát úgy beállítani hogy mikor előtte van a kezünk (potit tekerjük) kapcsolja át az analog ágat. Kérdés mennyire zavar be a Nap sütés.
(#) szilva válasza mrx23 hozzászólására (») Feb 4, 2008 /

Huhh, elolvastam az elmúlt 1-2 oldalt. Lenne pár észrevételem.

Először is azon a rajzon, amit betettél korábban a két poti közül ha valamelyiket teljesen teltekered, és használod a standby funkciót, akkor a táp rövidre záródik. Szóval emiatt sem szerencsés az a megoldás, amellett, amit már a többiek elmondtak ezzel kapcsolatban.

Az Attila86 féle megoldásban a nagyon kis értékű trimmerek nekem sem igazán szimpatikusak. Én inkább a hőfokszabályozóval sorosan tennék két trimmert, alulra és felülre, amivel be lehetne állítani a pontos határokat, de előbb jó lenne számolgatni, nem feltétlenül szükséges tudni 0-tól maximumig állítani ezeket.

A standby vagy sleep üzemmódnak szerintem lenne értelme, de csak időzítéssel. Ha valahogy észre tudja venni az áramkör, hogy a páka visszakerült a helyére, akkor egy 15-60 perc (esetleg állítható) időzítés után kapcsolja le a fűtést. Ha a pákával ilyenkor csinálok kiemel-visszateszt, akkor kapcsoljon vissza. A megoldáshoz fel lehet használni a maradék két OPA-ból valamelyiket érzékelésre, időzítésre pedig a 4060 tökéletes (esetleg az időzítés hossz jumpereléssel állítható be a 4060 kimenetein).

A hőfokkijelzés átkapcsolására a legjobb ötlet szerintem az érintésérzékeny hőfok-forgatógomb és egy néhány másodperces időzítő. Az érintésérzékeny forgatógomb azért is jó, mert nem kell külön nyomógomb vagy kapcsoló, ha menet közben a beállított hőfokra akarunk pillantani.

A másik dolog, ami elhangzott, az az, hogy ennyi kényelmi funkció esetén már inkább mikrovezérlővel kellene csinálni. Igen, ez valós dolog. Én megcsináltam, már kétféle változat is elkészült. A legutolsó többet tud, elég sok extra dolog belekerült, de kiválóan működik.

Viszont azon elgondolkoztam, hogy az első megépítettet, illetve a tapasztalatok alapján annak felpolírozott változatát érdemes lenne megépíteni úgy, hogy bárki utánépíthesse. Ez az első változat amúgy néhány apró átalakítással a mai napig működik az én saját pákámban. Lenne viszont pár egyszerűsítési elgondolásom, hogy könnyebb legyen az utánépítés. Ha gondoljátok, foglalkozhatunk a dologgal, vagy nyithatunk topicot neki. Az első változatban lévő PIC amúgy valami 400Ft körül van áfásan, tehát még azt sem lehet mondani, hogy ettől jelentősen megdrágul az áramkör - tudom, egy LM324 30Ft, vagy még annyi sincs, de nem ezen múlik, talán a trafó és a dobozolás a legdrágább.

Bővebben: Link
(#) szilva válasza szilva hozzászólására (») Feb 4, 2008 /

Apropó: a pákában lévő hőelemek együtthatói.

Próbálta már valaki megmérni, hogy milyen együtthatóval rendelkezik a pákában lévő hőelem? Az én képeimen talán látszik is, hogy nekem nem JLT02-es, hanem talán valamilyen Solomon pákát sikerült vennem. Hogy a belsejük mennyire egyforma, azt nem tudom, ez is 24V/48W és beépített hőelemmel rendelkezik. Más a csatlakozója és mások a hegyek, amiket lehet használni hozzá (ehhez ilyen sapka-szerű kialakítású hegyek vannak, a fűtőtestre rá kell húzni őket).

Az első PIC-es vezérlésemet megépítve hőmérős multiméterrel mértem be a pákát, felvettem egy kalibrációs görbét (elég szép egyenesre sikeredett). Ez alapján, a jelerősítő erősítését ismerve visszaszámoltam, és nekem 70uV/fok körüli együttható adódott.

Netet utánanézve leginkább az E típusú állt közel hozzá, amiről 68uV/fok érzékenységet írnak. A második pákavezérlés megépítésekor a 68uV/fok-ot fixen beírtam a számításokba, majd utólag ellenőriztem hőmérővel - néhány fokon belül volt, tehát jó a módszer. Másik pákapéldánnyal is megmértem, azzal is jó volt a hőmérés.

Tehát azt kérdezném, hogy valaki nem mért-e ilyen együtthatót a JLT02-nél. Ha lenne adat róla, akkor a szabályozási áramkört ki lehetne alakítani úgy, hogy egy pontos feszültségmérővel jól kalibrálható legyen. Az ugyanis sokszor felmerül az utánépítőkben kérdésként, hogy jó-jó, megépítette, de hogy állítsa be a hőmérsékleteket. Nem lenne hülyeség, hőmérő nélküli beállításhoz is adni útmutatót.
(#) Attila86 válasza vzoole hozzászólására (») Feb 4, 2008 /

Igen, én ezt mind már kitaláltam egyszer:
Bővebben: A weboldalamon
Csak van még vele egy kis gond...
Valahol visszacsatolás történik benne, mert a 4066-nál oszcillál nagyon alacsony frekin az áramkör...
(#) Tambaga hozzászólása Feb 4, 2008 /

Sziasztok!

Az normális, hogy a forrasztóállomás 830 fokot mutat amikor nincs rádugva a páka? Nem kéne 0-át mutatnia? Az Attila-féle cuccot építettem meg.
(#) vzoole válasza szilva hozzászólására (») Feb 4, 2008 /

Serintem is frappánsabb a PIC-es megoldás, és olcsóbb is. Baj hogy nem értek hozzájuk... de most ezen változtatunk, itt az idelye hogy elkezdjem.

Tambaga
Normális... mivel a bemenet fel van húzva + ágra, így ha lehúzod a pákát a bemeneten magasabb + jel lesz az átlagosnál, és lényegében ezt a feszültséget méri a műszer (persze erősítés után)
(#) kurtyka hozzászólása Feb 4, 2008 /

Üdv! Elkezdet építeni a pákaállomást! Megvettem a cuccokat már csak a pákához való aljzat hiányzik kimértem a pákát és "A fűtőszál kb. 13 Ω-ot mutat, a thermoelem 0 Ω-ot jó esetben (és hideg állapotban).
(én kicseréltem a csatlakozóját xlr-re, de ez nem fontos) ezt vzoole írta" nekem a fűtőszál 13Ω de a thermoelem 1,3Ω volt és hidegen. Az lehet gond?? Most vettem a pákát még friss Szerintetek jó lesz így?
(#) Tambaga válasza kurtyka hozzászólására (») Feb 4, 2008 /

Szia kurtyka!

Ez teljesen normális, én is ilyen értékeket mértem szobahőmérsékleten. Sok sikert az építéshez
Következő: »»   20 / 123
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem