Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » DC-DC konverter

Témaindító: Placi84, idő: Nov 10, 2005
Témakörök:
Lapozás: OK   76 / 132
(#) ferci válasza nem hozzászólására (») Feb 25, 2015 /

Bocs, a rajzot csak bekopiztam, nem én javasoltam. ( "szines" írta..)
Így gyorsabban tudtál rá reagálni.
Egyébként az arányok jók annál a terhelésnél.
Nézd meg azt is, 500 kHz-en milyen drót kell a tekercshez ( vmi litze féleség ) a behatolási mélység miatt.
A hozzászólás módosítva: Feb 25, 2015
(#) nem válasza nem hozzászólására (») Feb 25, 2015 /

Közben leeset, hogy az "Esetleg?"-ed egy link... én a saját adatlapomban kerestem a rajzot Szóval, köszönöm, de sajnos (mint ahogy fentebb írom) drágállom az MCP1650-es megoldást
(#) morgo válasza nem hozzászólására (») Feb 25, 2015 / 1

Szia! Nézegetem az adatlapot, és úgy tűnik, hogy kicsi lesz a 4,7 uH induktivitásod. Keresd meg a 6-2 ábrát, ott 10 uH szerepel 350 mA áramhoz. Szerintem az induktivitás ellenállása is szerepet játszhat.
(#) nem válasza morgo hozzászólására (») Feb 25, 2015 /

Szia! Kipróbáltam 10uH-ssel, és javult a helyzet! Tehát a probléma egy része - mint ahogy sejthető volt - az induktivitás körül lesz... Azt viszont megnéztem, hogy a 4.7 uH-sem, amivel először próbálkoztam 0.035 Ohm-os, ami nem túl sok, tehát nem értem, miért ilyen rossz a helyzet.
Sajnos még mindig messze járunk a 350mA-től. Szerintetek lehet kivitel miatt gond ilyen frekvencián? Arra gondolok, hogy ilyen dugdosós panelen van összerakva, az elemek egymástól ugye viszonylag messze..
(#) Wuti91 hozzászólása Feb 25, 2015 /

Üdv Mindenkinek! Nekem egy olyan kapcsolási rajzra lenne szükségem (lehetőleg egyszerű legyen) ami 230 VAC-ből 24 VDC tud átalakítani. Venni is tudnék, de engem pont az érdekel, hogy elkészítsem, mert érdekel az elektronika. Keresgéltem már de nem nagyon találtam. Köszönöm előre is!!
(#) nem válasza Wuti91 hozzászólására (») Feb 25, 2015 /

Szia!
Itt egy elég egyszerű kapcsolás. Ez az AC-t letranszformálja egy megfelelő menetszám-arányú transzformátorral, majd egyenirányítja, és után egy LDO-val előállítja a stabil 24V-ot... amúgy hány A-re van szükséged a kimeneten?
(#) kameleon2 válasza nem hozzászólására (») Feb 25, 2015 /

Szia! Gyanítom, nem egy sima áteresztős verziót keres a kolléga itt a DC/DC témában... Egyébként engem is érdekelne egy jó kapcsolóüzemű megoldás 1,5-2A -re ami esetleg elférhet egy kismegszakítóban. Tudom, hogy van ilyen a Meanwellnek is - legrosszabb esetben azt használom: Meanwell DIN sínes, és fém dobozos kivitel. Nyilván lehet még keresgélni az oldalon bőven. Igaz - ezek már nem olyan egyszerű tápok.

Ezen a frekin nem célszerű a dugdosós panel.
Ezekben a formákban pedig közvetlenül az IC mellett kell a tekercset elhelyezni.
A tekercs adatlapja megvan? Képet is feltehetnél róla.
A 0.035 ohm-ot thomson-híddal mérted vagy mivel?
Itt egyébként semmi jelentősége nincs, mert XL kb. 15 ohm.
A telítődéstől is messze lenne, az sem gond.
(#) ferci válasza Wuti91 hozzászólására (») Feb 25, 2015 /

"Kapcsolóüzemű táp 230 V-ról" a topik címe.
(#) nem válasza ferci hozzászólására (») Feb 25, 2015 /

0.035-öt Lomex írja.. amúgy megnéztem az adatlapját is, ott mondjuk más értéket írnak, de persze az is jó kérdés, hogy milyen frekvencián... na mindenesetre erről van szó:
http://lomex.hu/hu/webshop/#page,0/search,93-02-78/stype,1

Ez jó.. - regisztráció és belépés után lehet a pdf-et nyitni.
Na mindegy, biztos megpróbálnám valami rf vassal.
A hozzászólás módosítva: Feb 25, 2015

Ja igen, Lomex egyik hülye szokása... Na de: csatolva.
(#) ferci válasza nem hozzászólására (») Feb 25, 2015 / 1

Megnéztem - próbáld ki rendesen megépítve, ahogy az adatlap applikáción látod ( nyák ).

Rendben, meg fogom! Majd megírom, mi lett. Köszönöm a segítséged!
(#) Wuti91 válasza nem hozzászólására (») Feb 25, 2015 /

Szia! Megnéztem a szivattyút és 3.5 A kell neki. (Amúgy ez a fűrészgépemre lesz rátéve és a szivattyú amit szereztem hozzá 24 Voltos, azért kell az átalakító).
(#) nem válasza Wuti91 hozzászólására (») Márc 2, 2015 /

Hát olyan alkatrészek szükségesek, amik bírják ezt az áramot. 24V-on 3.5A még normál áramerősség, szerintem mindent tudsz venni hozzá. Azért méretezd 4A-re!
(#) nem hozzászólása Márc 2, 2015 /

MCP1640 tapasztalat: összeépítettem sokkal kompaktabban az eredeti, 4.7uH-s induktivitással, és az eddigi pár10 mA helyett máris 180mA-rel küldi, tehát a probléma lokalizálva. Próbaképpen 3 különböző telót töltöttem vele, és tölti. Köszönöm a tippeket, tanácsokat!
ádám
(#) ferci válasza nem hozzászólására (») Márc 2, 2015 /

Most kellene klf. vasakkal kísérletezned, mert nem vennék mérget arra, hogy "az" tudja az 500 kHz-et.
(#) lac- hozzászólása Ápr 1, 2015 /

Sziasztok!
Szeretnék építeni egy olyan step up konvertert, aminek a kimenete 100V és kb 6W. Megpróbáltam 555-el, de nem volt valami jó hatásfoka, és valójában a fent írt teljesítményt sem tudta teljesen kiadni, valamint a kimeneti feszültség stabilitásával sem voltam megelégedve (valójában kétféle terhelést kaphat a kimenet, mely egy kapcsoló állásától függ, az egyik nagyobb a másik kisebb, mivel az elvárt teljesítményt nem tudta az áramkör a feszültség egyik terhelésen 103V volt a másikon 97V volt). Mértem néhány jelalakot, és arra jutottam, hogy amikor a táp szabályoz (rákapcsolom a terhelést) akkor a kapcsolójel frekvenciája is megváltozik, nemcsak a kitöltési tényezője, ennek oka nem teljesen tiszta, vannak sejtéseim, de nem tiszta. Terveztem hát egy kis op amp-os áramkört (relaxációs oszcillátor--> "háromszög jel" és komparátor--> PWM egyszerű cucc) meg is építettem, de még nincs visszacsatolva, hanem külsőleg állítható a kitóltési tényező. A lényeg az, hogy kb ugyanazt az eredményt kaptam, rossz hatásfok (kb 30%) kimeneti teljesítmény kevés (de a kapcsolójel frekvenciája legalább nem változik juppi ) . A konkrét kérdésem első sorban az lenne, hogy mitől függ a kivehető teljesítmény egy step-up konverternél ? Valamint a hatásfok miért ilyen gyatra? (kapcsoló fet IRF540 RDSon <0.077Ohm, kapcsoló freki kb 40kHz) Persze elvben a kapcsolófreki növelésével lehet hatásfokot növelni, meg a kapcsoló ellenállás csökkentésével, de azért nem ilyen rosszra számítottam. Előre is köszi, és bocs a regényért!
(#) kameleon2 válasza lac- hozzászólására (») Ápr 1, 2015 /

Lehet, hogy rosszul fogtál hozzá. Mekkora a bemenő feszültséged? Lehet, hogy inkább egy invertert kellene építened és utána egyenirányítani, vagy egy gyári step-up konvertert használni erre a célra. Milyen DC feszültségből dolgozol? Van elegendő energiád, teljesítményed? Ugyanarról a feszültségről táplálod a konvertert, mint amiről a bemenetedet ? Kicsit kevés az adat.
(#) pucuka válasza lac- hozzászólására (») Ápr 1, 2015 /

Biztos vagy benne, hogy rendesen kinyitottad a FET -et? A nagyáramú FET -eknek jó nagy, nF nagyságrendű a CGS kapacitása, annak a töltögetése, és kisütögtése rendes meghajtást igényel.
(#) ferci válasza lac- hozzászólására (») Ápr 1, 2015 /

IRF540-nel nem lehetne gondod, max. az 555 tápfesze kevés a tökéletes nyitáshoz.
Legalább 10 volt kell, hogy 8...8,5 voltos feszt tudjon adni a gate-re.
Pl. 12 voltról hasonló fettel, pici 400-as fazékkal ( 110 uH ) 85 % hatásfokkal 14 watt kijött egy ilyen összeállításban, term. mind a freki ( 30 kHz), mind a kitöltés hozzá lett hangolva. Semmi sem mindegy..
Idézet:
„.. elvben a kapcsolófreki növelésével...”
- egyáltalán nem biztos, hogy növeled a hatásfokot, mert egyrészt a vas lehet, hogy nem odavaló, másrészt az 555 éle "gömbölyödik" és máris nem igaz.
A hozzászólás módosítva: Ápr 1, 2015
(#) lac- válasza kameleon2 hozzászólására (») Ápr 1, 2015 /

Köszi a választ! Valóban kicsit kevés adatot adtam meg, a bemeneti fesz 15V körül lesz, akkumlátorról fog üzemelni az áramkör, ha sikerül összehozni. Mint ahogy válaszában ferci is írta, a step up okból ki lehet venni komolyabb teljesítményeket is, szóval az inverter szerintem felesleges ebben az esetben. A gyári step up konverterekkel az a bajom, hogy amit erre a célra (adatlap alapján) alkalmasnak találtam, az beszerezhetetlen. A bemeneti teljesítmény nem lehet gond (egyenlőre tápról járatom, az akksi a végső eszközben lesz, de ott sem lehet baj a teljesítménnyel). A bemenet és a konverter feszültsége megegyezik.
(#) lac- válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 1, 2015 /

Igen, a FET kinyit, az kétségtelen, a probléma oka a vezérlő feszültség jelalakjában rejlik, legalábbis ezt tudtam még pár mérés alapján leszűrni. A PWM jelalakom közel sem négyszög, trapézosodik nagyon, ennek oka az opampok slew rate-je. Arra jutottam, hogy amikor növelem a kitöltési tényezőt, egy idő után a trapézok oldala összeér, majd egyre kisebb lesz, de ilyenkor a FET már nem zár el teljesen, ezáltal megnő az áram, és a tekercs kapcsolgatása nem igazán megy végbe, a hatásfok meg drasztikusan csökken. Ebben az egészben annyi nem tiszta nekem, hogy akkor miért van az, hogy terhelt esetben kis kitöltési tényezúőnél is max 50% hatásfokot tudtam elérni, de mindenesetre a jelalakkal kell kezdenem valamit, és úgy kísérletezni tovább, akkor jobb eredmények születnek majd szerintem. Köszi a választ!
(#) ferci válasza lac- hozzászólására (») Ápr 1, 2015 / 1

Ezzel kellett volna kezdened!
Idézet:
„A PWM jelalakom közel sem négyszög, trapézosodik nagyon”
- és már kérdezned se kellett volna..
(#) lac- válasza ferci hozzászólására (») Ápr 1, 2015 /

A bemeneti feszem 15V körüli (akksi lesz a végső tervben) egyenlőre tápról 15+-0.5V ot adtam neki próbaként. Szerintem a FET kinyit, a probléma abban lehet, amit pucuka kollégának írtam az előbb. Érdekelne, hogy van-e esetleg valami képleted, vagy bármiféléd, aminek a segítségével számolhatok tekercs méretet, frekit kitöltést stb... neten nem sok mindent találtam. Igen, a frekivel igazad van, kicsit tekergettem a freki potimat és egyből kiderült, hogy egész máshogy viselkedik. A vas növelésével és a jelformálással fogok próbálkozni most, talán jobb eredménnyel. Köszi a segítséget!
(#) lac- válasza ferci hozzászólására (») Ápr 1, 2015 /

Igen, későn méricskéltem, és mire eljutott az agyamig, hogy ez a trapéz jel milyen hatással lehet az áramkörre, már megírtam a kérdést...
(#) ferci válasza lac- hozzászólására (») Ápr 1, 2015 / 1

Különös számolás nem kell, mert a segédprogik között megtalálsz mindent.. a lényeg az, hogy legyen pár tized mm légrésed, AL 250...630 közötti vasad és ehhez a teljesítményhez pl. fél cm2 kényelmesen elég. 90-120 uH elég ( 25...10 menet AL-től függően), a frekit meg ehhez állítsd be, minimális kitöltésről indulva.
15 voltot azért ne adj neki, nehogy az 555-nek sokkk legyen és szűrd meg, ne rugdaljon oda a vége.
(#) kameleon2 válasza lac- hozzászólására (») Ápr 1, 2015 /

Húú de harapófogósan válaszolsz..... Tehát 15V DC/100V DC konverter kell 6W-ra? Ez 1:6,666 arány. Inverter és trafó. Vagy kondenzátoros feszültségsokszorozó. Mondjuk hasonló.
(#) viktoriaa2004 hozzászólása Máj 27, 2015 /

Kapcsolási rajz kellene!12V-ból 24Volt!DC-DC. Meg lehet csinálni?Köszi
Következő: »»   76 / 132
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem