Fórum témák
» Több friss téma |
Bocs, a rajzot csak bekopiztam, nem én javasoltam. ( "szines" írta..)
Így gyorsabban tudtál rá reagálni. Egyébként az arányok jók annál a terhelésnél. Nézd meg azt is, 500 kHz-en milyen drót kell a tekercshez ( vmi litze féleség ) a behatolási mélység miatt. A hozzászólás módosítva: Feb 25, 2015
Közben leeset, hogy az "Esetleg?"-ed egy link... én a saját adatlapomban kerestem a rajzot Szóval, köszönöm, de sajnos (mint ahogy fentebb írom) drágállom az MCP1650-es megoldást
Szia! Nézegetem az adatlapot, és úgy tűnik, hogy kicsi lesz a 4,7 uH induktivitásod. Keresd meg a 6-2 ábrát, ott 10 uH szerepel 350 mA áramhoz. Szerintem az induktivitás ellenállása is szerepet játszhat.
Szia! Kipróbáltam 10uH-ssel, és javult a helyzet! Tehát a probléma egy része - mint ahogy sejthető volt - az induktivitás körül lesz... Azt viszont megnéztem, hogy a 4.7 uH-sem, amivel először próbálkoztam 0.035 Ohm-os, ami nem túl sok, tehát nem értem, miért ilyen rossz a helyzet.
Sajnos még mindig messze járunk a 350mA-től. Szerintetek lehet kivitel miatt gond ilyen frekvencián? Arra gondolok, hogy ilyen dugdosós panelen van összerakva, az elemek egymástól ugye viszonylag messze..
Üdv Mindenkinek! Nekem egy olyan kapcsolási rajzra lenne szükségem (lehetőleg egyszerű legyen) ami 230 VAC-ből 24 VDC tud átalakítani. Venni is tudnék, de engem pont az érdekel, hogy elkészítsem, mert érdekel az elektronika. Keresgéltem már de nem nagyon találtam. Köszönöm előre is!!
Szia!
Itt egy elég egyszerű kapcsolás. Ez az AC-t letranszformálja egy megfelelő menetszám-arányú transzformátorral, majd egyenirányítja, és után egy LDO-val előállítja a stabil 24V-ot... amúgy hány A-re van szükséged a kimeneten?
Szia! Gyanítom, nem egy sima áteresztős verziót keres a kolléga itt a DC/DC témában... Egyébként engem is érdekelne egy jó kapcsolóüzemű megoldás 1,5-2A -re ami esetleg elférhet egy kismegszakítóban. Tudom, hogy van ilyen a Meanwellnek is - legrosszabb esetben azt használom: Meanwell DIN sínes, és fém dobozos kivitel. Nyilván lehet még keresgélni az oldalon bőven. Igaz - ezek már nem olyan egyszerű tápok.
Ezen a frekin nem célszerű a dugdosós panel.
Ezekben a formákban pedig közvetlenül az IC mellett kell a tekercset elhelyezni. A tekercs adatlapja megvan? Képet is feltehetnél róla. A 0.035 ohm-ot thomson-híddal mérted vagy mivel? Itt egyébként semmi jelentősége nincs, mert XL kb. 15 ohm. A telítődéstől is messze lenne, az sem gond.
"Kapcsolóüzemű táp 230 V-ról" a topik címe.
0.035-öt Lomex írja.. amúgy megnéztem az adatlapját is, ott mondjuk más értéket írnak, de persze az is jó kérdés, hogy milyen frekvencián... na mindenesetre erről van szó:
http://lomex.hu/hu/webshop/#page,0/search,93-02-78/stype,1
Ez jó.. - regisztráció és belépés után lehet a pdf-et nyitni.
Na mindegy, biztos megpróbálnám valami rf vassal. A hozzászólás módosítva: Feb 25, 2015
Ja igen, Lomex egyik hülye szokása... Na de: csatolva.
Megnéztem - próbáld ki rendesen megépítve, ahogy az adatlap applikáción látod ( nyák ).
Rendben, meg fogom! Majd megírom, mi lett. Köszönöm a segítséged!
Szia! Megnéztem a szivattyút és 3.5 A kell neki. (Amúgy ez a fűrészgépemre lesz rátéve és a szivattyú amit szereztem hozzá 24 Voltos, azért kell az átalakító).
Hát olyan alkatrészek szükségesek, amik bírják ezt az áramot. 24V-on 3.5A még normál áramerősség, szerintem mindent tudsz venni hozzá. Azért méretezd 4A-re!
MCP1640 tapasztalat: összeépítettem sokkal kompaktabban az eredeti, 4.7uH-s induktivitással, és az eddigi pár10 mA helyett máris 180mA-rel küldi, tehát a probléma lokalizálva. Próbaképpen 3 különböző telót töltöttem vele, és tölti. Köszönöm a tippeket, tanácsokat!
ádám
Most kellene klf. vasakkal kísérletezned, mert nem vennék mérget arra, hogy "az" tudja az 500 kHz-et.
Sziasztok!
Szeretnék építeni egy olyan step up konvertert, aminek a kimenete 100V és kb 6W. Megpróbáltam 555-el, de nem volt valami jó hatásfoka, és valójában a fent írt teljesítményt sem tudta teljesen kiadni, valamint a kimeneti feszültség stabilitásával sem voltam megelégedve (valójában kétféle terhelést kaphat a kimenet, mely egy kapcsoló állásától függ, az egyik nagyobb a másik kisebb, mivel az elvárt teljesítményt nem tudta az áramkör a feszültség egyik terhelésen 103V volt a másikon 97V volt). Mértem néhány jelalakot, és arra jutottam, hogy amikor a táp szabályoz (rákapcsolom a terhelést) akkor a kapcsolójel frekvenciája is megváltozik, nemcsak a kitöltési tényezője, ennek oka nem teljesen tiszta, vannak sejtéseim, de nem tiszta. Terveztem hát egy kis op amp-os áramkört (relaxációs oszcillátor--> "háromszög jel" és komparátor--> PWM egyszerű cucc) meg is építettem, de még nincs visszacsatolva, hanem külsőleg állítható a kitóltési tényező. A lényeg az, hogy kb ugyanazt az eredményt kaptam, rossz hatásfok (kb 30%) kimeneti teljesítmény kevés (de a kapcsolójel frekvenciája legalább nem változik juppi ) . A konkrét kérdésem első sorban az lenne, hogy mitől függ a kivehető teljesítmény egy step-up konverternél ? Valamint a hatásfok miért ilyen gyatra? (kapcsoló fet IRF540 RDSon <0.077Ohm, kapcsoló freki kb 40kHz) Persze elvben a kapcsolófreki növelésével lehet hatásfokot növelni, meg a kapcsoló ellenállás csökkentésével, de azért nem ilyen rosszra számítottam. Előre is köszi, és bocs a regényért!
Lehet, hogy rosszul fogtál hozzá. Mekkora a bemenő feszültséged? Lehet, hogy inkább egy invertert kellene építened és utána egyenirányítani, vagy egy gyári step-up konvertert használni erre a célra. Milyen DC feszültségből dolgozol? Van elegendő energiád, teljesítményed? Ugyanarról a feszültségről táplálod a konvertert, mint amiről a bemenetedet ? Kicsit kevés az adat.
Biztos vagy benne, hogy rendesen kinyitottad a FET -et? A nagyáramú FET -eknek jó nagy, nF nagyságrendű a CGS kapacitása, annak a töltögetése, és kisütögtése rendes meghajtást igényel.
IRF540-nel nem lehetne gondod, max. az 555 tápfesze kevés a tökéletes nyitáshoz.
Legalább 10 volt kell, hogy 8...8,5 voltos feszt tudjon adni a gate-re. Pl. 12 voltról hasonló fettel, pici 400-as fazékkal ( 110 uH ) 85 % hatásfokkal 14 watt kijött egy ilyen összeállításban, term. mind a freki ( 30 kHz), mind a kitöltés hozzá lett hangolva. Semmi sem mindegy.. Idézet: - egyáltalán nem biztos, hogy növeled a hatásfokot, mert egyrészt a vas lehet, hogy nem odavaló, másrészt az 555 éle "gömbölyödik" és máris nem igaz. „.. elvben a kapcsolófreki növelésével...” A hozzászólás módosítva: Ápr 1, 2015
Köszi a választ! Valóban kicsit kevés adatot adtam meg, a bemeneti fesz 15V körül lesz, akkumlátorról fog üzemelni az áramkör, ha sikerül összehozni. Mint ahogy válaszában ferci is írta, a step up okból ki lehet venni komolyabb teljesítményeket is, szóval az inverter szerintem felesleges ebben az esetben. A gyári step up konverterekkel az a bajom, hogy amit erre a célra (adatlap alapján) alkalmasnak találtam, az beszerezhetetlen. A bemeneti teljesítmény nem lehet gond (egyenlőre tápról járatom, az akksi a végső eszközben lesz, de ott sem lehet baj a teljesítménnyel). A bemenet és a konverter feszültsége megegyezik.
Igen, a FET kinyit, az kétségtelen, a probléma oka a vezérlő feszültség jelalakjában rejlik, legalábbis ezt tudtam még pár mérés alapján leszűrni. A PWM jelalakom közel sem négyszög, trapézosodik nagyon, ennek oka az opampok slew rate-je. Arra jutottam, hogy amikor növelem a kitöltési tényezőt, egy idő után a trapézok oldala összeér, majd egyre kisebb lesz, de ilyenkor a FET már nem zár el teljesen, ezáltal megnő az áram, és a tekercs kapcsolgatása nem igazán megy végbe, a hatásfok meg drasztikusan csökken. Ebben az egészben annyi nem tiszta nekem, hogy akkor miért van az, hogy terhelt esetben kis kitöltési tényezúőnél is max 50% hatásfokot tudtam elérni, de mindenesetre a jelalakkal kell kezdenem valamit, és úgy kísérletezni tovább, akkor jobb eredmények születnek majd szerintem. Köszi a választ!
Ezzel kellett volna kezdened!
Idézet: - és már kérdezned se kellett volna.. „A PWM jelalakom közel sem négyszög, trapézosodik nagyon”
A bemeneti feszem 15V körüli (akksi lesz a végső tervben) egyenlőre tápról 15+-0.5V ot adtam neki próbaként. Szerintem a FET kinyit, a probléma abban lehet, amit pucuka kollégának írtam az előbb. Érdekelne, hogy van-e esetleg valami képleted, vagy bármiféléd, aminek a segítségével számolhatok tekercs méretet, frekit kitöltést stb... neten nem sok mindent találtam. Igen, a frekivel igazad van, kicsit tekergettem a freki potimat és egyből kiderült, hogy egész máshogy viselkedik. A vas növelésével és a jelformálással fogok próbálkozni most, talán jobb eredménnyel. Köszi a segítséget!
Igen, későn méricskéltem, és mire eljutott az agyamig, hogy ez a trapéz jel milyen hatással lehet az áramkörre, már megírtam a kérdést...
Különös számolás nem kell, mert a segédprogik között megtalálsz mindent.. a lényeg az, hogy legyen pár tized mm légrésed, AL 250...630 közötti vasad és ehhez a teljesítményhez pl. fél cm2 kényelmesen elég. 90-120 uH elég ( 25...10 menet AL-től függően), a frekit meg ehhez állítsd be, minimális kitöltésről indulva.
15 voltot azért ne adj neki, nehogy az 555-nek sokkk legyen és szűrd meg, ne rugdaljon oda a vége.
Húú de harapófogósan válaszolsz..... Tehát 15V DC/100V DC konverter kell 6W-ra? Ez 1:6,666 arány. Inverter és trafó. Vagy kondenzátoros feszültségsokszorozó. Mondjuk hasonló.
Kapcsolási rajz kellene!12V-ból 24Volt!DC-DC. Meg lehet csinálni?Köszi
|
Bejelentkezés
Hirdetés |