Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC kezdőknek

Témaindító: Placi84, idő: Okt 3, 2005
Témakörök:
- A PIC ÖSSZES Vdd és Vss (AVdd és AVss) (tápfeszültség) lábát be kell kötni!
- A táplábak mellé a lehető legközelebb 100nF-os KERÁMIA kondenzátorokat kell elhelyezni.
- Az MCLR lábat, 10kohm-mal fel kell húzni a Vdd tápfeszültségre.
- Külső kvarc használatakor 4MHz-ig XT, a fölött pedig HS konfigurációt kell beállítani.
- Stabilizált tápegységet kell használni, a kapcsoló üzemű "telefon töltő" adapterek okozhatnak hibákat.
- Programozáshoz, használj lehetőleg PICKIT2 vagy 3 programozót. Kerülendő a JDM (soros porti) programozó.
- A PIC adatlapja (PDF), tartalmazza a lábak kiosztását és a PIC minden paraméterét. Az adatlap ingyen letölthető!
- Egyes PIC típusoknál az RA4 nyitott nyelőelektródás (Csak lefelé húz L szintre, H szintet nem ad ki!)
- Ha a PGM lábat digitális ki-/bemenetnek használod, az alacsony feszültségű programozási lehetőséget le kell tiltani.
Lapozás: OK   635 / 1210
(#) Hp41C válasza _ampervadasz_ hozzászólására (») Feb 25, 2015 /

Idézet:
„16LF628A típusú kontrollert kellene felporgramoznom. Ahogy nézem, PICkit2 -vel nem kompatibilis,...”

Kompatibilis a PICkit2 -val... A 16LF628A -nak és a 16F628A -nak megegyezik a típusazonosítója és a programozása is. Bátran programozd a 16F628A beállításával.
(#) Kapagerenda hozzászólása Feb 25, 2015 /

Üdv,
16F887 mikrokontroller. TMR0 időzítő.
Az időzítőt külső oszcillátorrol szeretném léptetni pontosabban egy elektromos gitár kimeneti jelével. A gitár felerősített jelét áttküldtem egy komparátoron aminek a referencia feszültsége 10 mV volt, tehát a négyszögesítés létrejön (leelenőriztem). Sajnos igysem lépteti a TMR0 időzítőt. Próbáltam egy külső négyszögjelgenerátorral és azzal jól működött, szóval maga a program jól lehet megirva.
Esetleg valami tipp miért más a kettő?
(#) Hp41C válasza Kapagerenda hozzászólására (») Feb 25, 2015 / 1

A jelszintek. A T0CKI egy ST típusú bemenet, ahol a minimális magas szint 0.8*Vdd, a maximális alacsony szint 0.2*Vdd.
A hozzászólás módosítva: Feb 25, 2015
(#) Frenzy hozzászólása Feb 25, 2015 /

Sziasztok!

Olyan kérdésem lenne, hogy adott a lenti kapcsolás, amit nem szeretnék átalakítani ha nem muszáj és az egyik kimenetet PWM-el szeretném szabályozni. Lehetséges? Ha igen, akkor a hálózati frekvenciához kell a PWM frekvenciáját beállítani?

Köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Feb 25, 2015
(#) Hp41C válasza Frenzy hozzászólására (») Feb 25, 2015 /

Megoldható maximum két kimenetet PWM-el való szabályzása az RC1 és RC2 lábakon. Az RB0 -ra (külső megszakítási lehetőség) menő optocsatolót a hálózatról vezérelve szinkronizálható is.
(#) Frenzy válasza Hp41C hozzászólására (») Feb 25, 2015 /

Köszönöm!
A hálózatról való vezérlést hogy tudom megoldani, mert most az optocsatolóra csak egy nyomógomb csatlakozik?! Szoftveresen nem lehet megoldani a PWM-et, hogy ne kelljen a nyákon is alakítani, mert ez egy megépített kapcsolás ami kap egy új programot amibe már a PWM funkciót is bele akarom tenni, ugyan még tök kezdő vagyok , de szerencsére aki tud segít itt a fórumokon
(#) Frenzy válasza Hp41C hozzászólására (») Feb 26, 2015 /

Szia! A hálózatról vezérlést nullátmenet kapcsolóval kellene megoldanom?
(#) Pali79 válasza Frenzy hozzászólására (») Feb 26, 2015 /

Meg lehet oldani a szoftveres pwm-et is, de az nagyon leterheli a pic-et. Az is kérdés, hogy mivel akarod a pwm-et változtatni, mert gondolom nem csak egy fix értéket akarsz.
(#) Frenzy válasza Pali79 hozzászólására (») Feb 26, 2015 /

Nyomógombbal. Amíg nyomom, addig folyamatosan nő a fényereje (kb. 10s teljes fényerő), vagy 1xmegnyomom a gyombot és kb. fél-egy perc alatt eléri a teljes fényerőt.

Megoldható ez is, az is, de ha tök kezdő vagy akkor ebbe bele fog törni a bicskád az szinte biztos. Mennyire vagy otthon a programozásban?

Nagyon Flowcode-al tanulom több kevesebb sikerrel. De nem adom fel egyenlőre.

Hát a Flowcode-nak van saját topicja és vannak akik elég komolyan "hisznek" benne. Ha abban le tudod szimulálni akkor valószínűleg működni is fog.

Onnan tanulom, ide főként csak azért írtam, hogy megtudjam tud-e (nagyobb) átalakítás nélkül működni a kapcsolás PWM-el, valamint, hogy hogyan lehet hálózatról szinkronizálni, mert gondolom nem küldhetek a hálózatra 50Hz-től eltérő frekvenciát.

Megoldható minden programból. De azt is vedd figyelembe majd, hogy nem minden (főleg energiatakarékos) izzót lehet ilyen módon szabályozni. A napjainkban divatos izzók nagy része elektronikus előtéttel rendelkeznek, azokat csak akkor lehet így szabályozni ha a csomagolásán fel van tüntetve, általában drágábbak is a simáknál.

Az izzók szabályozhatók, de a vezérlő 20MHz-ről ketyeg és azt nem tudom 50Hz-ig leosztani (min 76.5Hz).

Hát ha csak annyi a funkciója ami a rajzon van akkor ahhoz bőven sok a 4MHz-es kavics is.

Már mindent átolvastam amit találtam (na jó még most is olvasom és keresek), de már kezdek belezavarodni, így gondoltam párhuzamosan kérdezek is, talán gyorsabban előrébb jutok.
Timer2-ben is csak 76.5Hz állítható be 20Mhz-es kristállyal. De akkor legegyszerűbb lenne kicserélni 3,2768Mhz-re a kristályt és máris le lehet osztani a hálózati frekvenciára?

Hát a kisebb frekit könnyebben le tudod osztani az biztos, vagy használhatod Hp41C ajánlását és az INT lábon okozol megszakítást a hálózati frekinek megfelelő üzemben, így nem csak a freki lesz azonos, hanem többé-kevésbé szinkronban is lesznek.

Idézet Topi cikkéből:
Idézet:
„Pl. A váltóáramú tápfeszültséget egy diódával egyenirányítva, és egy biztonsági Zenerrel máris ott van az 50 Hz-es órajel.”
A hozzászólás módosítva: Feb 26, 2015

Köszönöm az eddigi segítséget! Ha elakadok kérdezhetek még ugye? Bár most át kell írnom az eddigi progit is, ha Hp41C ájánlását valósítom meg.
(#) KaiserA hozzászólása Feb 26, 2015 /

Sziasztok!

Azt szeretném megkérdezni, hogy ezek a hibakódokat, hogyan lehet kiküszöbőlni, valószinű Az Lcd beállításánál lehet probléma:
src\main.c: In function 'main':
src\main.c:150:7: warning: passing argument 1 of 'putsLCD' makes pointer from integer without a cast
src\include/lcd2.h:29:6: note: expected 'char *' but argument is of type 'unsigned char'

köszönöm
(#) Hp41C válasza KaiserA hozzászólására (») Feb 27, 2015 /

A függvény mutatót vár, a hívásban nem az szerepel. A 150:7 felhívja figyelmet, hogy a típus konvertálás elmaradt.
(#) riddler17 hozzászólása Feb 28, 2015 /

Sziasztok!
Most égetek először PIC-et, összeszedtem a szükséges dokumentumokat, a kérdésem az lenne, hogy jó lesz-e így a bekötés programozáshoz?
(#) Bakman válasza riddler17 hozzászólására (») Feb 28, 2015 /

Nem. Öt láb kell a programozáshoz, lásd melléklet. Abban benne vannak a programozó lában is: ICSPDAT, ICSPCLK, Vpp, Vdd, Vss.
(#) don_peter hozzászólása Feb 28, 2015 /

Uraim! 1 éve kezdtem el PIC-ekkel foglalkozni Zsír..
(#) riddler17 válasza Bakman hozzászólására (») Feb 28, 2015 /

Akkor tehát ez a helyes bekötés, ha jól gondolom.

DSC_0001.JPG

(#) Bakman válasza riddler17 hozzászólására (») Feb 28, 2015 /

(#) riddler17 válasza Bakman hozzászólására (») Feb 28, 2015 /

Köszönöm szépen az útmutatásod! Van egy kapcsolási rajzom, azon van egy sorkapocs kivezetés programozásnak és az alapján gondoltam először, de akkor az másra szolgálhat.
(#) _ampervadasz_ válasza Hp41C hozzászólására (») Feb 28, 2015 /

Sziasztok. Ne hargudjatok, nem akartam bunkó lenni, hogy nem válaszoltam eddig. Ezekben a pillanatoban fogok neki ismét a kontrollerhez, és jelzem, hogy mire jutottam.
Addig is mindenkinek köszönöm a segítséget.
(#) benko_balazs hozzászólása Márc 1, 2015 /

Tisztelt fórumtársak,
Annak ellenére indítom ezt az új témát, hogy jelen honlapon több pic-el foglalkozó téma is van, de mindegyik inkább a pic programozásával foglalkozik, és a szükséges áramkör építése háttérbe szorul, habár mindannyian jól tudjuk, hogy egy zajos környezetben is stabilan működő áramkört nem könnyű megépíteni.
Sokunkban felmerül az igény, hogy rendelkezzen egy olyan pic-es vezérlővel, plc-vel, nevezze mindenki aminek akarja, amely tetszőlegesen konfigurálható legyen rendelkezzen elég ki-bemenettel, utólag könnyen frissíthető legyen. Jó lenne egy szabványos megoldás. Az arduino shildek használhatósága is jól jönne néha (olcsók és változatosak) de bármelyik pinguinót ha megnézem, mindegyikben van olyan ami nem tetszik.
Egy elég jelentős probléma az, hogy néha szükség van hogy 50-60 volttal táplált áramkörrel dolgozzunk, amit már a legtöbb készen megvásárolható megoldás már nem támogat.
Ugyanakkor azt érzem hogy csapatban jobb áramkört lehet készíteni, ha figyelembe vesszük mindannyiunk tapasztalatát.
Nekem a következő problémáim vannak:
A szükséges tápfeszültségek előállítása lehetőleg kevés alkatrésszel. A válaszom rá TL783. TL783Az elv az, hogy az áramkört egy tetszőleges feszültséggel lehessen betáplálni, például 12-80 volt között bármennyivel tudjon működni Ezzel már lehet vezérelni kisebb fogyasztású reléket is.
DC (kefés) motorvezérlés, esetenként több is. Megoldás rá NCV7608, port expandernek is fel lehet használni, spi-vel lehet kommunikálni vele.
Lehet meg fogtok kövezni, de az irányváltást én nem híd kapcsolással oldom meg, hanem egy relével, két pár érintkezővel, a sebességvezérlés az pwm amelyel egy mosfet-et vezérlek (low side). Így tetszőleges feszültségű dc motort tudok vezérelni.
Hardweres zajszűrés.
Áramkör védelme.
Fogyasztás követés.
Jól jönne lcd csatlakozási lehetőség, amely sok esetben nem kell a működéshez, de jó fejlesztéskor
Témaindítónak ennyi, remélem mást is érdekel ez, nem csak engem.
(#) niedziela hozzászólása Márc 1, 2015 /

Szia !

Tele a piac komplett moduláris rendszerekkel.
Másik meg a kombinált fogó effektus, jó erre is, arra is, de igazából semmire.
Következő: »»   635 / 1210
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem