Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC kezdőknek

Témaindító: Placi84, idő: Okt 3, 2005
Témakörök:
- A PIC ÖSSZES Vdd és Vss (AVdd és AVss) (tápfeszültség) lábát be kell kötni!
- A táplábak mellé a lehető legközelebb 100nF-os KERÁMIA kondenzátorokat kell elhelyezni.
- Az MCLR lábat, 10kohm-mal fel kell húzni a Vdd tápfeszültségre.
- Külső kvarc használatakor 4MHz-ig XT, a fölött pedig HS konfigurációt kell beállítani.
- Stabilizált tápegységet kell használni, a kapcsoló üzemű "telefon töltő" adapterek okozhatnak hibákat.
- Programozáshoz, használj lehetőleg PICKIT2 vagy 3 programozót. Kerülendő a JDM (soros porti) programozó.
- A PIC adatlapja (PDF), tartalmazza a lábak kiosztását és a PIC minden paraméterét. Az adatlap ingyen letölthető!
- Egyes PIC típusoknál az RA4 nyitott nyelőelektródás (Csak lefelé húz L szintre, H szintet nem ad ki!)
- Ha a PGM lábat digitális ki-/bemenetnek használod, az alacsony feszültségű programozási lehetőséget le kell tiltani.
Lapozás: OK   636 / 1210
(#) Syn7h37ic hozzászólása Márc 1, 2015 /

Ne haragudj, de nem értem, hogy miért is indítottál egy általános kérdésre új topikot. ezeket a problémákat ki lehet tárgyalni az adott kontrolleres topikban is. Aki programoz és ír is pic-re avr-re stb stb... programokat, az nagy valószínűséggel már nem kezdő az elektronikában, és van fogalma, egy zavar védett rendszer építésről is. (remélhetően) Ha arra gondolsz, hogy egy arduino, vagy más univerzális eszközt hogy lehetne atom stabillá tenni a zavarok ellen, a válasz: úgy, hogy nem ilyen eszközt használsz kritikus vezérlésekben. Ami mindenre jó, az valahogy semmire sem tökéletes, ahogy az előző hozzászólás is mondta.
(#) kaqkk válasza benko_balazs hozzászólására (») Márc 1, 2015 /

A probléma a (ahogy én látom) nincs érelme a dolognak. Van ezer féle pic és tizmilló alkalmazás , ha kell a picre lcd tervezel egy olyan panelt , ha kell rá portbővítő akkor azt tervezed rá , ha relé kell akkor relét, vagy tényleg megtervezel egy nagy és drága panelt minden"sz...al" felszerelve és ha kell egy két bemenetű egy kimenetű alkalmazás akkor is felprogramozod rá az ezer lábú "plc" det
(#) sonajkniz válasza benko_balazs hozzászólására (») Márc 1, 2015 /

Szerbusz Balázs!
Ha zavar esetén arra gondolsz, hogy a PIC váratlanul resetel és kiugrik a programból, előről kezdve mindent, erre van szoftveres megoldás. Az újraindulást ugyan nem akadályozza meg, csak a változók törlését, valamint visszaugrassza arra a rutinra, ahol tartott. Viszont ez a megoldás valószínűleg csak assemblerben működik. Ha érdekel a megoldás, jelezd és leírom.
(#) benko_balazs hozzászólása Márc 1, 2015 /

Úgy látom nem értitek a lényegét az egésznek. Pont ez volt a problémám, hogy ne egy nagy és drága lemez legyen belőle, hanem egy moduláris rendszer, lego szerűen összerakható előregyártható elemekkel. Igen az arduinó-hoz hasonló, csak stabilabb. Nekem ugyanis mindig az a problémám hogy kevés az időm tervezgetésre, rajzolgatásra. Nap mint nap találkozok komoly csapatok által drága pénzért megtervezett, fejlesztett, a mai felfogás szerint nagyon "professzionális"megoldásokkal, amelyek igenis zavarérzékenyek, gyengék, nem megbízhatóak, mégis kritikus helyeken alkalmazzák. Ötletem az volt, hogy egy hardverben összegyűjtöm azokat a bevált fogásokat amelyeket mindannyiunk kitapasztaltunk az évek során. Úgy látszik ilyenekkel "csak" kezdők foglalkozhatnak. A "profi" ő méltóságaik nem tudnak lealacsonyodni egy ilyen témához. Sajnos ez a magyar ember problémája. Nem tud csapatban dolgozni. Egy német fórumon biztos nem ilyen válaszokat kaptam volna.
(#) benko_balazs válasza sonajkniz hozzászólására (») Márc 1, 2015 /

Kedves sonajkniz, nem ez a problémám, természetesen szoftveresen is lehet szűrni, pontosan ezért is írtam a hardveres zajszűrést és hogy egy stabil, automotive kritériumokat teljesítő hardware kifejlesztése a célom. Jelenleg kell készítsek 4 darab vezérlést. egyik sem olyan mint a másik. Ezt a helyzetet szeretném valahogy egyszerűsíteni.
(#) zenetom válasza benko_balazs hozzászólására (») Márc 1, 2015 /

Szia,
A Mikroelektronikának elég jó cuccai vannak, és nem is annyira drágák: Bővebben: Link
(#) sonajkniz válasza benko_balazs hozzászólására (») Márc 1, 2015 /

Kedves Balázs!
Teljesen értem a problémádat. Bár én valószínűleg kevésbé bonyolult vezérlésekben gondolkozom, mint amire neked szükséged lehet, de hasonlóképpen gondolkozom. Én eddig 3 külömböző panelt terveztem magamnak, amik mindegyike többfunkciós. Elvileg, ha áttérnék egy mondjuk 40 lábú PIC használatára a jelenlegi 20 lábú helyett, valószínűleg össze lehetne olvasztani a paneljaimat. De szerintem nem érdemes. Inkább bővítőmodulokban és egy alapmodulban kelllene gondolkozni.
Én a munkám során rendszeresen dolgozom PLC-vel. Itt is egy családon belűl több típus van. A be-kimenetek számától függően változik az áruk. Gondold át, hogy az alapmodullal szemben mik lennének az elvárásaid, és mi lenne a bővítési maximum.

Ugyanakkor, bocs, de nem akartam elolvasni ezer hozzászólást hogy hogyan kell a pic Vss lábát bekötni. Ennek ellenére, ha valakinek segítségre szüksége van, szívesen segítek, ha tudok.
(#) benko_balazs válasza sonajkniz hozzászólására (») Márc 1, 2015 /

Egyetértek, alapmodul+ bővítők a megoldás. Én eddig 40-44 lábúval dolgoztam, most az a problémám, hogy 80 lábast használjak, vagy port expanderrel oldjam meg. (így szerintem a 20 lábú is jó lenne, de jól jönne több pwm) Inkább ez utóbbi fele hajlok. Ott van pl. az ncv7608. H hídnak is beköthető, de akár 8 relét is meg tud hajtani. De nem tudom eldönteni hogy ezt az alaplemezre tegyem, vagy bővítőmodulra.
Ugyanakkor túl sok időt elvesz a gyártás, sokat el lehet pepecselni a nyákkal ónozás, fúratgalván, sok idő egyszerűbb lenne legyártatni több pcb-t egyszerre. Eddig több panelt is terveztem, olyan hozzáállással, hogy, most ez lesz az igazi, de mindig valami kimaradt. úgy érzem nem elég egy ember ezt megoldani. Nem hiába hatékonyabb a csapatmunka.
Elvárás lenne, hogy 12-63 volt között stabilan működjön. Nagyon gondolkozom hogy kompatibilis legyen a knx szabvánnyal. Védett ki-bemenetek legyenek. Ugyanakkor jó lenne megtartani a kétirányúságot, de egyszerű is legyen, ezért fenntartásaim vannak az optikai leválasztásokkal.
(#) benko_balazs válasza zenetom hozzászólására (») Márc 1, 2015 /

Igazad van, csak 24 volt felett megáll a tudományuk. Mind ez a probléma

Ennél nem, báz házilag jóval olcsóbban ki lehet hozni. Ez az LM2576 elég jó IC, régóta piacon van, és nem is kell hozzá sok alkatrész, meg nem fűt világnak.
Szerk.: bár ennél a modulnál a kimenetnél 5V a max, de ha sajátot csinálsz, akkor 57V-ig mehet a kimenő fesz (az nálam már magasfeszültségnek számít ).
A hozzászólás módosítva: Márc 1, 2015
(#) sonajkniz válasza zenetom hozzászólására (») Márc 1, 2015 /

Én is ezt az IC-t használom, de a lökésszerű zavarokat lazán átengedi. Igazából ezért is kellett szoftveres megoldást keressek, mert a váltófeszültségű relék keltette zavart sehogy sem sikerült megszűrnöm.
(#) zenetom válasza sonajkniz hozzászólására (») Márc 1, 2015 /

Szupressszor diódákkal sem?

Igen, elég határérték, talán beleférnék, ismét megnéztem az adatlapját a hv variáns tud max 63v (de inkább 60volt) bemeneti feszültséget, ezen gondolkoztam régebb de, inkább nem, ugyanis egy rádióadó mellett érdekes dolgok tudnak jönni a hálózaton is. Amúgy az általad mellékelt linken is csak max 36 voltot ajánl a gyártó a bemenetre

A HV verziónál 60V. A drop-fesz. miatt a kimenet pedig 57V-ban maximalizálódik.
Persze azért ekkora feszkóval nem érdemes huzamosan hajtani, de pl. a 48-at simán elbírja.

a 3a kecsegtető, de most vásároltam tl783-at most ezt fogom kipróbálni. Ezzel van tapasztalatod?
(#) Taki33 hozzászólása Márc 1, 2015 /

Sziasztok!

Egy 16F690 PIC-et szeretnék Watchdog Timerrel ébreszteni, de az adatlap szerinti beállított 1ms idő a valóságban 144ms! Olyan mintha a belső 31KHz-es oszcillátor nem működne helyesen! A teszt áramkör 8MHz-es kristály 22pf kondikkal a RA0-án egy LED ellenállással és egy 100nf-os zavarszűrő kondi 3.3V-al táplálva. Az Errata ír róla valamit, de nem igazán értem a csekély angol tudásommal. Esetleg valami ötlet, hogy mit rontok el?

1. #include <pic.h>
  2. #include <htc.h>
  3.  
  4. #define _XTAL_FREQ  8000000
  5. #define RF_LED      RA0
  6.  
  7. __CONFIG(HS & WDTDIS & PWRTDIS & MCLREN & UNPROTECT & BOREN & IESOEN & FCMEN);
  8.  
  9. void main()
  10. {
  11.     WDTCON = 0X00;      // 1:32 1ms
  12.     ANSEL  = 0;
  13.     ANSELH = 0;
  14.     RABPU  = 0;
  15.     WPUA   = 0x00;
  16.     WPUB   = 0x00; // no pull up
  17.     IOCA   = 0x00; // NO INTERRUPT ON CHANGE
  18.     TRISA  = 0b00000000;
  19.     TRISB  = 0b00000000;
  20.     TRISC  = 0b00000000;
  21.     RF_LED = 0;
  22.     SWDTEN = 1; // WDT ON
  23.  
  24.  while(1)
  25.  {
  26.      RF_LED = ~RF_LED;
  27.      SLEEP();
  28.  }
  29. }

Szupresszorokkal az a problémám, hogy sok kell belőlük, jó lenne egy tokban több, van elég sok a piacon ilyen is de egyik sem tetszik igazán

Azt még nem próbáltam.
(#) zenetom válasza Taki33 hozzászólására (») Márc 1, 2015 /

Szia!
Az adatlapban láthatod, hogy az "OPTION_REG"-ben kell beállítani hozzá az előosztót. A PSA bittel a WDT-hez rendeled, az alsó 3 bittel pedig az osztás mértékét állítod be.
Szerk.: a Timer0 blokkdiagrammján lehet látni a felépítését is.

lm2596-al oldottam meg a levilágítóm kapcsolását, ugyanis van EN bemenete, ott jól megy, de csak 20 volttal használom (kb.)
(#) DJozso hozzászólása Márc 1, 2015 /

Kedves Fórumtársak! Egy kis segítségre lenne szükségem. Adott egy 18f4550-es PIC. Ennek a picnek a AN0, AN1, AN2, analóg bemeneteket szeretném használni analóg jel olvasásra. Ebből az AN1 működik rendesen, a többi is jelez valamit, de nem a valóságot. Komparátor kikapcsolva. Beállításaim (adc):
  1. ADCON1=0x00; //All input analóg
  2. CMCON = 0X07; //All comp. disabled

Mi lehet a baj? A bemeneteken párhuzamos 2.2k-os ellenállás van a test felé. Ha a nem működő bemeneteket 5V-ra húzom, a mért érték 40mV-al emelkedik, és így is "csak" 120mV lesz. A programozási nyelv mikroC. Próbáltam másik piccel, az eredmény ugyanaz. Mit felejtettem el? Bármi helpet szívesen vennék.
(#) ic20 hozzászólása Márc 1, 2015 /

Sziasztok szeretnék egy kis segítséget kérni, hogy Topiáltal készitet órának a c-ben meg írt programját milyen fejlesztő környezettel tudom le fordítani ? Segítséget előre is köszönöm .
(#) zenetom válasza DJozso hozzászólására (») Márc 1, 2015 /

Az A/D átalakítás hogy zajlik? Beállítod a mérni kívánt csatornát az ADCON0 regiszterben?
(#) zenetom válasza ic20 hozzászólására (») Márc 1, 2015 /

Szia!
Kérhetnénk egy linket?
(#) sonajkniz válasza DJozso hozzászólására (») Márc 1, 2015 / 1

A C nyelvhez ugyan nem értek, de a PIC analógbeállításainál be lehet állítani a referencia feszültséget. Lehet, hogy ott van a hiba.
(#) ic20 válasza zenetom hozzászólására (») Márc 1, 2015 /

Szia! Erről a programról lenne szó Bővebben: Link ezt milyen környezetbe tudom újra fordítani ?
(#) zenetom válasza ic20 hozzászólására (») Márc 1, 2015 /

Amibe feltelepíted a fordítót. MPLAB-hoz leírás: Bővebben: Link
Bár már nem mai a cikk..
(#) ic20 válasza zenetom hozzászólására (») Márc 1, 2015 /

Nagyon szépen köszi a segítséget .
(#) Taki33 válasza zenetom hozzászólására (») Márc 1, 2015 /

Igen néztem, de én úgy értelmeztem, hogy ha a PSA bit 0 akkor WDTCON regiszterrel állítom be az osztást és az engedélyezést. Kipróbáltam PSA bitet WDT-re állítottam a helyzet változatlan.

timer0.png

Következő: »»   636 / 1210
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem