Fórum témák
» Több friss téma |
sziasztok szakik!
kellene egy kis segítség. nem igazán vagyok szakember, ezért amolyan józan paraszti eszes válaszra lenne szükségem. Kaptam egy toroid trafót a tipusa: http://www.tme.eu/hu/details/tts150_z230_24v/toroid-transzformatoro...3024v# A problémám az hogy rákötöm a 220V-ot a két fekete (ezek a vékonyabb kivezetések) vezetékre, a primer oldalt üresen hagyom, bekapcsolom és már veri is le a 16A-es kismegszakítót. Ez azt jelenti hogy rossza a trafó? Az adatok alapján Primer 220 V AC szekunder 24 V 6.25A 150VA Egy cekasz szál melegítésére szeretném használni, és én azt hittem hogy 220 V-a primerre, a szekunder a Cekasz és már megy is. De ezzel szemben ha a szekunder üres már akkor is leveri a biztosítékot. Segítsetek!!! Köszönöm!!!
Szia köss sorba a 230v egyik szálával egy izzót,ha kialszik akkor rendben ha teli torokból világit akkor gáz van.
Vagy mérj ellenállást a kivezetéseken,mind két oldalon, ,a nagyobbik a primer,a 230v. A hozzászólás módosítva: Feb 27, 2015
Biztos vagy benne, hogy a fekete a primer? A vastagság nem számít. Sőt! A piros hajlékony vezeték, amit esetleg a vékony primer huzalhoz toldottak kivezetésnek. Mérj ellenállást! Teljesítmény alapján a primer ~4-6 Ohm, a szekunder multiméterrel nem mérhető. Tized Ohm-ok.
Sajnos, a linkelt oldalon ellinkelték a részletes leírást. A hozzászólás módosítva: Feb 27, 2015
közben megmértem a az ellenállásokat egyszerű multi méterrel: lehetséges értékek ezek:
primer 11 ohm szekunder 1 ohm ezek alapján a tekercs jó lehet?? ha jó miért veri le a biztosítékot?? A hozzászólás módosítva: Feb 27, 2015
Igen az egyik szállal sorban az mindegy melyik.És a 11 ohm-nak kellene lenni a primernek,nézd át a vezetéket is amivel bekötöd.
Igen a ráragasztott kis cetli alapján igen a fekete a primer, mert rá van irva lengyelül a fekete szó.
11 Ohm 230 V-on bekapcsoláskor 20, csúcsban 29 A-es áramlökést is produkálhat. Ettől függetlenül nem illik, hogy ekkora trafócska lecsapja a 16-os automatát. ~400 VA felett már ajánlatos a lágyindító, ilyen kicsinél nem igazán szokás. Tegyél elé egy 5 Ohm 10 W-os ellenállást. Max. terhelésnél ~2,5 W veszteséget jelent.
Ha ennek ellenére is lecsapja az automatát vagy kilövi az ellenállást, zárlatos a trafó. Idézet: „szekunder 1 Ω” Zárd össze a műszer csúcsait! Mennyit mutat? Vond ki az 1 Ohm-ból! A hozzászólás módosítva: Feb 27, 2015
na szóval, megvan a primerem 11 ohm ellenállással. Rákötöttem az izzót nem világit sorba kötve a primerrel
És van fesz a szekunderen?És bekapcsolásnál felvillan az égő?
A hozzászólás módosítva: Feb 27, 2015
az ellenállásos javaslatot köszönöm, ki fogom próbálni, de most nem hiszem hogy találok itthon ilyet.
A szekunder ellenállás mérést ellenőriztem, előbb elszurtam valamit mert most minden mérésnél 0.2 adódott
nem villan fel, de igen a szekunderen 26 v van a multiméter szerint
Akkor a trafód rendben,de nem kellene levernie a megszakitót,próbáld megint izzó nélkül de vigyázz nehogy megcsapjon a 230v !!!
na ezt most már végképp nem értem... visszakötöttem a 220 at a primerre és nem verte le...
kikapcsoltam bekapcsoltam vagy 5 ször és nem verte le és a primeren ott a 24 V-om... szóval nem tudom mi lehetett a gond.. DE Nagyon Köszönöm a tanácsokat!!!! Még egy kérdés? ha akarok elé tenni egy kis olvadót akkor hány ampereset tegyek?? A szekunder oldala az adattábla szerint 6,25 A
Kevered a primer, meg a szekunder kifejezéseket. A primer, mint ahogy nevében is van, az elsődleges kör, vagyis a bemenő oldal. A szekunder -szintén a nevében van-, a másodlagos kör, vagyis a kimenő kör.
Idézet: „nem tudom mi lehetett a gond” Nem lehet, hogy összeért a szekunder oldalon a két kivezetés? Csak tippeltem A primer oldalra megfelel egy 800mA es, vagy még esetleg egy 1A -es lomha kioldású (T jelű) üvegcsöves biztosíték. (800mA/T). A hozzászólás módosítva: Feb 27, 2015
Üdv.
Érdeklődnék, hogy meg lehet e menteni a primer oldal huzalját? Bezárlatosodott a primer, megégve nem látszik, szaga sincs. Letekerem és a hibás részt szigetelem menthető e, vagy már nem érdemes felhasználni a huzalt? Elkezdtem letekerni, de ha nem érdemes akkor flex, és kötöző drót lesz belőle. köszönöm.
Semmin nem kell csodálkozni ha ilyen "remekművek" készülnek mint a mellékelt ábrán is látható. A kivezető szál forrasztását simán rányomták a tekercsre (1. kép), meg is lett az eredménye, szépen zárlatos lett és elégett a huzal (2. kép).
Elkezdtem visszabontani a primert és a 24. menet után a kezembe maradt... Nem is raktam vissza, mert bőven alul volt gerjesztve így nem hiányzik az a 24 menet. Járattam üresen 1 órát, az áramfelvétel 14mA és jéghideg maradt az egész, tehát ha akarnék még mindig lehetne letekerni belőle. Csak hát sokat nincs értelme foglalkozni vele mert a primer kezdet is "szakszerűen" lett kivezetve (3. kép). Kezdd el visszabontani a primert, és ha a vége fele van a gond akkor szerencséd van. Ha meg a kezdet közelében akkor nincs szerencséd. Lakkot nem látok rajta (azért is ment tönkre), így akár vissza is tudod tenni a letekert huzalt mert nem fog sérülni amikor letekered.
Úgy látom, nem csak én jártam így. Teljesen le kell tekernem végén van a hiba, illetve csak pár menettel előtte. Ez is alul lehet gerjesztve nagyon, secunder 50voltja 116 menet van 1,6os huzalból, igaz nem számoltam még utána, csak gondolom. Primer is jó sok lehet, kicsit szívás házilag visszatekerni, remélem megéri a fáradságot.
Köszönöm a segítséget. A hozzászólás módosítva: Feb 28, 2015
Eredetileg ki készítette ezt a trafót?
Én az Elektrisz2000-el gyártatok, és még sosem volt ilyen jellegű problémám. Gyorsak, precízen dolgoznak, rugalmasak minden egyedi kérésemmel kapcsolatban, tehát csak ajánlani tudom őket másnak is. Óvatosan megjegyzem, BiG_Lui-Gee képein lévő trafó címkéje nagyon hasonlít az én gyártóm címkézéséhez, de szokatlan, hogy nincs megadva a szekunderek terhelhetősége.
Fogalmam sincs, már úgy kaptam hogy a külsejéről leszedték a szigetelést, ha akarom csináljam meg magamnak vagy dobjam ki. Ki is akartam dobni, de adok neki egy utolsó esélyt. A kezdet kivezetésével megpróbálok kezdeni valamit, illetve az egészet alaposan lelakkozom, teszek rá szekundert, aztán jó lesz pákatrafónak. Szigetelés ebben sincs a primer sorai között, de legalább lakkot adtak neki, a menetek nem mozognak egymáshoz képest.
Az ilyen munka is egyik oka annak (meg az ára), hogy már jó ideje inkább kapcsolóüzemű tápot építek. Abba én tekerem a trafót, így nincsenek benne ilyen "remek" megoldások.
Üdv!
Elnézést hogy ide írok, tudom nem ide kellene, de ez aktívabb téma. Pakolgatás közben találtam egy toroid vasmagot. A későbbiekben szeretném majd megtekerni, De nem tudom hogy mekkora teljesítményű, ezért leírnám a méreteit, hátha az segít. D (külső átmérő)= 107mm d (belső átmérő)= 64mm H (magasság)= 67mm Ezek a méretek csak a nyers vasmagra vonatkoznak, a szigeteléssel együtt.
A keresztmetszetéről egy skicc se ártana, mert szögletes ( téglalap) esetén 14,4 cm^2 lenne.
A "vasmag" minősége se mindegy - ha sima tekercselt, akkor próbatekerést csinálhatsz pl. 24 volt váltóra ( ha van ilyened ), mégis mit szól hozzá 35 / Ae *24 esetén ( 58 menet szépen elosztva ). Ha viszont nem szögletes, akkor saccolnod kell lefelé... lásd az ábrákat, mert sokfajta van. A hozzászólás módosítva: Márc 1, 2015
Köszi a választ. A mag nem teljesen szögletes, körülbelül 1mm-es törés van a szélein. Fényképet nem tudok mellékelni sajnos. A minőségéről nem tudok semmit sem, mivel rajta van a szigetelés a vasmagon.
A hozzászólás módosítva: Márc 1, 2015
A minőség és a fajta azért lényeges, mert tudnod kéne, miből van. Lehet hálózati üzemre is, de ferrit is ( van ekkora is ).
Muszáj megnézned, vagy egyből megtekered először 24 / 24 voltra valami szemét dróttal, amiért nem kár próbának. Akkor számolhatsz 13,8-14 cm^2-rel, ha a szigetelés nem túl vastag. A hozzászólás módosítva: Márc 1, 2015
Egy Yamada 5.1-es házimoziban volt, tehát hálózati üzemre készített. Ezt onnan tudom, hogy még anno Apám tekerte le, csak elfelejtette visszatekerni. Valamire kellett neki a huzal...
Mellékeltem egy képet. Tekerni egyenlőre nem szeretnék, előtte tudni szeretném hogy körülbelül hány VA-s lehet. Meg huzalom sincs, mert ami volt azt már mind betekertem... A hozzászólás módosítva: Márc 1, 2015
Ha megkeresnéd a házimozi adatlapját, tutira látnád. A vaskeresztmetszet alapján 180-200 wattra saccolom.
Én is annyira saccoltam, olyan 200W kürölire... Tehát ha mondjuk erősítőhöz tekerném meg, akkor körülbelül 150W lehet a hasznosítható teljesítmény...
Annyi elég lenne, mert úgysem csúcsra van járatva állandóan. Egyébként a neten csak kis güzü hangfalakkal láttam a cuccot -vagy rossz infó volt...
Egy ilyenben volt benne... Ha a tekercselés árát nézem, lehetséges hogy jobban kijövök, ha veszek egy készen tekertet... Legalább egy 2x100W-os trafó kell majd, ami legalább 250W-nak kell hogy legyen... (off: mondjuk én eg 320W-osat pakoltam a 2x100W-asomba)
A hozzászólás módosítva: Márc 1, 2015
Ez így nem mond semmit sem.. amit láttam adatlap félét, azon 4 x 3 vagy 5 wattos kis aprók voltak és 1 db 10-15 wattos.. az egész volt 35 watt. Ehhez képest a trafó piszok nagy.
Na mindegy, ez van. Biztos sokkal volcsóbban kapsz megtekertet, mert a megrendeltből 3-at is vennél. |
Bejelentkezés
Hirdetés |