Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Ilyen képletet nem fogsz találni. Az asszinkron motor teljesítménye közvetlenül nem frekvencia függő, a frekvenciával csak abban az értelemben van összefüggésben, hogy a motor tekercselése induktív reaktancia, és mint ilyen ennek a látszólagos ellenállása frekvencia függő, ami viszont befolyásolja a felvett áramot, ohm törvénye szerint, és így kapcsolódik az említett képletedhez.
Ha jól értettem, amit Te írsz az a felvett teljesítményre vonatkozik. A leadott teljesítmény amit egy motor adattáblájára írnak az a leadott, és az amiatt frekvenciafüggő, mert a frekvencia határozza meg a fordulatszámot, a nyomaték meg adott, ezekből ki kéne jönni a teljesítménynek. Gondoltam a motorgyártóknak csak van erre képletük ha már rá írják az adattáblára...
Idézet: „a nyomaték meg adott,” Az nem adott, hanem a motor tekercsein átfolyó áram által kifejtett erő (mágneses térbe helyezett árammal átjárt vezetőre ható erő) , és az erőkar (motor mechanikai méretei) határozza meg. Mivel az áram a frekvenciától függ, ezért a nyomaték is változó.
Sziasztok!Nem igazán vagyok jártas az elektronikában,de pár magnót már megjavítottam,egyszerűbb problémával,ha tudom mit kell kicserélni kicserélem,de most megakadtam.Egy régebbi rádiómagnót szeretnék rendbe hozni.Csak annyi kérdésem lenne,hogy mi okozhatja azt,hogy az egyik oldal nagyon halkan szól,a csúszópotik jók,két külön hangerő szabályzó van,nem balanszos,a hangszín szabályzók is jók,a halk oldalon is hallom hogy állít.Én arra gyanakszom hogy az erősítő ic vagy micsoda (nem tudom hogy hívják LA 4505 6D4)mehetett ki, okozhat az ilyen problémát?Ha buta a kérdés bocsánat nem szoktam fórumozni,de az esetleges véleményt megköszönném,bár nem tudom jó helyre írtam e.
Hasznos kis alkatrész. Alkotó lágyindító áramkörét építettem meg, és abba van benn, a relé meghúzásával kapcsolatos feladata van. Lényegében nekem nem kellett számolni hozzá semmit, mert egy már tesztelt áramkört építettem meg. Egyébként jól működik.
Úgy értettem, hogy a nyomaték számításának képlete adott, bocs ha félreérthető voltam, de mivel az eredeti kérdésben egy képletet keresünk, úgy gondoltam érthető rövidítve is. Mert bármilyen frekvenciára át tudom számolni, ha már van egy aránypárom teljesítmény/frekvencia, de a gyárnak valahogy számolni kell ezt előre is. Vagy egyszerűen a felvett teljesítmény*hatásfok-ot arányosítják ők is?
Sziasztok!
Egy gyors kérdésben kérnék segítséget. Van egy 12V 5A DC tápegységem. 24V-ra lenne szükségem. Ha rákötök egy 60W-os step up konvertert, amit beállítok 24V-ra, mennyi lesz a kivehető áram? Köszönöm a segítséget!
Itt vagyok, az Arduinó témából. Alapokat tanultuk, pl vezeték ellenállásának kiszámítása, motorok, kapcsolók, bekötése, hálózatok típusai. A schmitt trigger áramkör megoldható NE555 ic-vel is?
A hozzászólás módosítva: Márc 8, 2015
Udv, Lenne egy 12 v motorom, ami hajt egy A es B pont kozt mozgo szerkezetet, azt szeretnem elerni hogy amikor eler a vegere akor aljon meg, ahogy utkozik a kapcsoloval, vettem is egy kapcsolot de az pont forditva mukodik azthiszem.
Ez az a kapcsolo, be lehet kotni ere a celra??????? A hozzászólás módosítva: Márc 8, 2015
Sziasztok! Szeretném az autómba beszerelni az EM-61207 (HEKIT-1207)
[SZERELT] Tápegység (5V/150mA) -et. Hogyan kell helyesen bekötni ? A hozzászólás módosítva: Márc 8, 2015
Szia Az 1-es láb a közös, a kettes a nyitóérintkező ( ez kell neked ), a hármas a záró.
Köszi, de ez konyhanyelven hogy is hangzik?
Sajnos csupasz kolléga még csak nem is neked válaszolt
Amit te szeretnél: van a két bemeneted, az UT és a GND. Ezeket kell bekötnöd a kocsi táprendszerébe. Legegyszerűbb, ha a szivargyújtó csatit használod. Az UT legyen a + 12V, a GND pedig a test! De ha nem érted, vagy nem vagy biztos magadban, negyed ennyi pénzért ezt vedd meg: Bővebben: Link Ezt nem is kell kötözgetni, csak bedugni a lukba A hozzászólás módosítva: Márc 8, 2015
Hello! Igen, megoldható, némi kötöttséggel. Ha a 2-6 lábat összekötöd és bemenetnek használod, akkor ha a bementi jel kisebb mint a táp 1/3-ad része, a kimenet (3-as láb és akár a 7-es is, ha van felhúzó ellenállása) magas szintű lesz. Ha a bement meghaladja a táp 2/3-ad részét, a kimenet alacsony szintű lesz. Tehát a táp 1/3-ad része a hiszterézis.
A hozzászólás módosítva: Márc 8, 2015
Arduino témában azt mondta az illető, hogy nemjó.
Nem mindegy mire mondják, hogy nem jó. A Trabant valóban nem jó elefántot szállítani, ugyan úgy mint bolhát. De lehet engem azért elvinne valahova..
UDv. ezt a vegallaskapcsolot be lehet ugy kotni hogy utkozeskor megszakitsa az aramot?? egy 12v motor hajt egy munkaasztalt A es B pont kozt, oda vissza mozgas, nekem a lemnyeg az hogy ha eler A ba akkor megaljon, es egy iranyvaltoval tudjam inditani vissza B be. Megoldhato ezzel??
A hozzászólás módosítva: Márc 9, 2015
Már válaszoltak neked! Igen megoldható, bár a felirat és a rajz ellentmond egymásnak, de mérd ki valamelyik állásban úgy működik ahogy neked kell. Com=közös/bejövő áram NO=normál állapotban nyitott kimenet, NC normál állapotban zárt kimenet hivatalosan, a rajz pont fordítva jelöli....
oke, es koszonom szepen az eddigi infokat
de ezt en hogy is kell bekossem?? van a plusz meg a minusz szal ami megy a motorra, azokbol valamelyiket kell rakossem a kapcsolo 1 es csatlakozojara es utana valamelyik a kimeno ami visszamegy a motorra>????? igy probaltam de csak az 1 es 2 re kotve ment ugy hogy nyomtam a kapcsolot, maskep kell?? A hozzászólás módosítva: Márc 9, 2015
Megoldodott, az ujon vasarolt kapcsolo hibas volt, egy masikkal megy ugy ahogy irtatok, KOSZI
Sziasztok! új vagyok az oldalon remélem jó helyre írom a kérdésem. Ha mégse, ne bántsatok igazítsatok ki. Adott egy lágyfagylaltgép és szeretném aksiról üzemeltetni. inverter közbekötésével. a Gép teljesítménye üzemeltetés közben kb 200 w ciklikusan pedig 1500w ez a teljesítmény a sajtolás közben felvett teljesítmény. ( jó esetben erre 5 percenként sor kerül) Napi 10 órát kéne mennie a gépnek. több kérdés is felmerül: Milyen invertert vásároljak hozzá?
Milyen aksi kell hozzá? azt milyen töltővel töltsem, hogy ne dögöljön meg 1 hónap után? Előre is köszönöm a válaszokat!
Mivel nem tudjuk elektromosan mit takar a 200w és az 1500w Ami biztosan jó egy valódi szinuszos 2000VA-es inverter(szünetmentes táp) Ide a 48v-os illik, hogy ne 200 Ampert bíró vezetékek keljenek, hanem csak 50-et. A szünetmentes tápok akkumulátorai nem naphosszat való használatra vannak csak az áramszünet idejére. Talán a legolcsóbb az autó (teherautó) akkumulátorokból összeállított pack attól függően hány voltos az inverter és hány Amperórára van szükség. 8 órán keresztül 2000VA 48v-on az 320AH ás akkupack. Szóval 200 000-ből megvan...
Sziasztok!
Tudna nekem valaki küldeni egy olyan kapcsolást, ami folyamatosan ellenőriz egy feszültséget, esetünkben 12 voltot, és ha az meghaladja mondjuk a 14 voltot, akkor az áramkör rövidre zárja a bemenetét, vagy egy relét bekapcsol. Válszokat előre is köszönöm!
Ha esetleg ez jó...Bővebben: Link
Ha esetleg kapcsolási rajzot és nyák tervet tudnál küldeni, a lehető legjobb lenne!
Mindíg fel tudsz tenni valamit aminek örül az ember(ke) Ez AC vagy DC vagy mindkettő?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |