Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok.
Egy ismerősöm szeretne tetováló tápegységet építeni kicsit steampunk stílusban. A lényeg, hogy akár a meglévő tápegységet alakítanánk át retró hangulatú, fogaskerekes rézberakásos fadobozosra aminek az egyik legfeltűnőbb része a volt kijelző lenne amit nixie csövekkel oldanánk meg. A kérdés az hogy hogy lehetne egy ilyen szabályozható tápegység ledes kijelzője helyett 2-3 csövet használni? A ledes kijelző szegmenseket kapcsol ki-be amíg a nixie cső meg 0-9-ig a számokat. Nem volt még dolgom ilyesmivel. Bármilyen ötletet tanácsot elfogadok!
Szerintem két irányban indulhatsz: mikrovezérlő (PIC) vagy alapműszer IC. PIC-es megoldásokat találhatsz a nixies órák között, csak az AD mérést kell hozzáilleszteni. Cél IC-k között azok jöhetnek szóba, amiknek BCD kimenetük van (pl. ICL7135), mert ehhez egy 74141-el illeszthető a cső.
Hány voltos a tápegység ? Hány csövet szeretnél rátenni ?
A hozzászólás módosítva: Márc 16, 2015
Maga a tetováló táp DC 3-15 V/2 A közt szabályozható ezt kellene a csövekkel kijelezni.
2 cső elég vagy a tized voltokat is látni szeretnétek ?
Három csőben gondolkozom, egy tizedesig.
Az egy piccel megoldható.
A hozzászólás módosítva: Márc 17, 2015
Igaz, hogy egy modernebb PIC-ben már minden megvan ami a feladathoz kell, de lehet a kapcsolásnak is "retró"-nak kell lenni .
Szia. Nem zárkozm el semmitől. Kérlek kifejteéd hogy mire gondolsz? Érdekelne.
Ha nekem kellene választani talán a 16F1782-t választanám. Belső órajel, 12 bites AD, belső referencia, belső OPA (bár még soha nem használtam PIC-ben levő OPA-t ), kb. 6-700Ft. Így a bemenetre tennék egy osztót, az erősítővel lehetne leválasztani, és kompenzálni a hibákat. A PIC-nek van elég lába akkor is, ha statikusan szeretnéd hajtani (minden csőhöz egy 74141), vagy multiplexben (1 db 74141 és tranzisztorok).
Nem bántásként, de egy ilyen konstrukcióban tényleg fontos a tizedvoltos kijelzés?
Én inkább egy üzemóra számlálót csinálnék, annak még gyakorlati haszna is lenne.(talán)
Semmi gond.
Alapból egy tetováló táp egy potméter amivel 3-16 V közt állíthatod. És alapesetben két csatlakozó az egyik a gép a másik a pedál amivel zárod az áramkört. Egy ilyet szeretnénk átépíteni annyira hogy a kijelző helyett a csövek írják ki az aktuális voltértéket. A csatolt képeken látszik hogy miből milyen lenne az átalakítás.
Nagyon szép, már látom nem az elektronika lesz a fő kihívás.
Hát igazából a meglévő tápegység értékét kellene kijelezni a nixivel. A csövek tápját gondolom érdemes külön tápról előállítani, vagy elég ha a tetováló tápra teszek egy HVPS modult és az adja a kelló feszültséget? A külalak már más kérdés. ha megvan az az elektronika ami működteti az egészet akkor már lehet majd szépet alkotni.
Kinek mi a kihívás. Én az elektronikát könnyebben alakítom, ezért mindig a dobozt rajzolom meg előbb (még ha csak egy Mórickaábra is). A tápok mehetnek a gép tápjáról, gondolom sima trafó van benne. Nem tudom milyen csöved van, van-e benne tizedespont, vagy ha nem hogyan kívánod megoldani.
Szia. Egyenlőre még nincs semmi, próbálok átfogó képet alkotni, infót gyüjteni a mibenlétről. Mennyire megvalósitható, mennyibe fog kerülni, mit tudok beszerezni, stb...
A tizedespont, gondolm ha olyan csőveket veszek amiben van akkor nem probléma. A hozzászólás módosítva: Márc 17, 2015
Lehet hogy jobban járnál ha pici vfd csővel próbálkoznál az nem igényel 150-180v anódfeszt ...
Vagy inkább 4 cső, hogy a pontos időt is mutathassa.
Igen, nagyon szép. Ilyen elektronikát akarok én is összerakni, csak a kinézet lenne más.
Hidd el, az elektronikát összehozzuk itt neked. Először is csöveket kell keríteni.
Ha megcsinálom neked, kapok egy tetoválást?
Na, komolyra fordítva, ha kell tényleg meg tudom oldani, és tetkó is kéne.
Vaterán van IN-1 nixie 750Ft-ért, foglalat az jó kérdés, de rá lehet forrasztani közvetlenül a lábakra. 74141-es meghajtó IC-t vennék 3-at. Egy Arduino panelkát ebay-ről pár dollárért. Ez 3x4 lábon meg tudja hajtani a 74141-eket, egy sima fesz osztóval meg méri az értéket. A tápot egy 230/9V és egy 12/230V trafóval oldanám meg, hogy le legyen választva, a 9V-os ágról meg járhat a logika. Arduinoval pár soros programmal meg lehet csinálni. És van dekatron-om is, az is jól mutatna egy steampunk dizájnban. A hozzászólás módosítva: Márc 25, 2015
Szia. Már beszéltem a barátommal akinek kell majd, és szerintem benne lenne. Szombaton megyek hozzá majd személyesen megbeszélem vele. Szerintem tetszeni fog neki nagyon a dolog.
Meg lehet csinálni a konstrukciót. I van egy videó róla.Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Máj 3, 2015
|
Bejelentkezés
Hirdetés |