Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2528 / 3994
(#) _Petya_ válasza kadarist hozzászólására (») Márc 26, 2015 /

Nekem bejön a kicsi képre kattintva, de kimásoltam a linket: Bővebben: Link
(#) ktamas66 válasza _Petya_ hozzászólására (») Márc 26, 2015 / 1

Én inkább valami TO-247-es tokosat választanék (pl. IRFP90N20D). A kapcsolás nem nagyon érzékeny a FET típusára (mondjuk a laposabb a Id-Ugs karakterisztika jobb). A vízhűtés megoldása nem egyszerű, a kapcsolás szerintem meg túlságosan is az. Itt egy másik megoldás, talán egy fokkal jobb.

Vagy ez.
A hozzászólás módosítva: Márc 26, 2015
(#) _Petya_ válasza ktamas66 hozzászólására (») Márc 26, 2015 /

Egyelőre próbaképp csak 2 FET-el építettem meg, egy régi procihűtőre szereltem a FET-eket, a 300W-os verziót valami brutális méretű CPU hűtőre gondoltam tenni, pl: Bővebben: Link
Megpróbálom majd a IRFP90N20D-et, az kapható, köszönöm a tippet!

kadarist: Igen, vázlat, azért írtam le azoknak az alkatrészeknek az értékeit, amik nincsenek rajta (ezt egy fórum hozzászólásban írta le: Bővebben: Link )
(#) granpa válasza Hurkafej1 hozzászólására (») Márc 26, 2015 /

(Ube-Uki)×Ivent.=P(W)
(#) Gj hozzászólása Márc 27, 2015 /

Üdv!

Szükségem lenne valamiféle technikára, amivel néhány km távolságra tudok küldeni adatokat. Elég kb. 1KB/sec sebesség is (persze ha több, az sem baj ).
GSM-en kívül mi lehet erre alkalmas?
(#) Bakman válasza Gj hozzászólására (») Márc 27, 2015 /

Az UBNT-nek vannak nagyon megbízható cuccai.
(#) reloop válasza Gj hozzászólására (») Márc 27, 2015 / 2

Szia! Bárhogy erőlködöm nem bírom kihagyni: Bővebben: Link
(#) Gj válasza reloop hozzászólására (») Márc 27, 2015 /

Hát nem rossz Csak be kell tanítani, hogy érkezéskor betegye a kártyát a slot-ba
(#) Gj válasza Bakman hozzászólására (») Márc 27, 2015 /

Jók-jók, de ha jól látom, 400€-tól kezdődnek.
Vagy rosszul látom?
(#) pucuka válasza Gj hozzászólására (») Márc 27, 2015 /

Azért ez eléggé ágyúval verébre dolog. 1 km nem olyan nagy távolság, próbálkozhatnál rádiós modulokkal. Van saját topikja is, nem is egy. Talán ott bővebben lehetne tájékozódnod.
Pl.:
Bővebben: Link
(#) kendre256 válasza Bakman hozzászólására (») Márc 27, 2015 /

Pont ma cseréltünk le egy Nanobridge linket, mert az elmúlt fél évben már vagy négyszer lefagyott. Meguntuk...
(#) Gj hozzászólása Márc 28, 2015 /

Üdv!

Mekkora áramfelvétele lehet egy ilyen panelnek?
Egy normális specifikációt hol találok hozzá?
(#) Gj válasza Gj hozzászólására (») Márc 28, 2015 /

Kimaradt a link, bocsánat.
(#) eSDi válasza Gj hozzászólására (») Márc 28, 2015 / 1

Üdv!

GSM adásban maximum 2W a kimenő teljesítmény, 5V-ról megy, szóval ebből már tudsz számolni kis ráhagyással.

Amúgy meg: Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Márc 28, 2015
(#) tranyo22 hozzászólása Márc 28, 2015 /

Sziasztok kamerához lehet használni UTP VAGY KOAXIÁLIS KÁBELT?

a koaxiális kábelen lehet vinni 12v?
(#) Bakman válasza tranyo22 hozzászólására (») Márc 28, 2015 /

Milyen kameráról van szó? Igen, lehet 12 V-ot vinni koaxiális kábelen, csak az a kérdés, mekkora teljesítmény kell a kimeneti oldalon.
(#) Gj válasza eSDi hozzászólására (») Márc 28, 2015 /

Köszönöm!

Látható a NYÁK lapon egy SDA és egy SCL pin. Ha ezekre I2C-vel kötök egy MCU-t, akkor azon keresztül ugyanúgy AT parancsokkal vezérelhetem, mint UART-on?
(#) eSDi válasza Gj hozzászólására (») Márc 28, 2015 / 1

Az első linken azt írják, hogy nem lehet I2C-n keresztül elérni hiába van ott a kivezetés.
(#) mechanikus_villamos hozzászólása Márc 28, 2015 /

Helo!
Új vagyok itt, és a következőben szeretnèk segítsèget kèrni:
Egy olyan kapcsolást keresek, amelynek segítsègèvel egy hètköznapi (pl.: TL 071) műveleti erősítő kimeneti feszültsègeèt fel lehet 2000 V p-p -re (-1000 V - +1000 V) erősíteni (pl.: egy komplementer tranzisztorpárral, de bármely más megoldás is megfelelő).

Ha tudnátok segíteni azt nagyon megköszönnèm.
(#) Gj hozzászólása Márc 29, 2015 /

Üdv!

Egy gyorsulásmérő akkor is mér gyorsulást, ha áll, pl. le van téve egy asztalra?
A gravitációs gyorsulásra értem. ha leteszek egy 3 tengelyes gyorsulásmérőt vízszintes helyzetben valahova, ahonnan nem esik, akkor két tengelyen 0m/s2, a harmadikon pedig 9,81m/s2 értéket mér?
A hozzászólás módosítva: Márc 29, 2015
(#) 20sz Jófiú válasza Gj hozzászólására (») Márc 29, 2015 /

A gyorsulásmérő csak akkor ad ki jelet ha gyorsulva mozog. Tehát a nevéhez híven a gyorsulást méri.
(#) Gj válasza 20sz Jófiú hozzászólására (») Márc 29, 2015 /

És mivel tudom mérni, hogy merre hat a gravitációs erő?
(#) 20sz Jófiú válasza Gj hozzászólására (») Márc 29, 2015 /

Az űrben magnetométerrel mérik. Ha csak az észak-dél irány érdekel akkor erre van speciális IC is. Van is róla egy cikk itt a Hobbielektronikán. Esetleg még nézz utána a lineáris HALL szenzorok működési elvének.
(#) Gj válasza 20sz Jófiú hozzászólására (») Márc 29, 2015 /

Az észak-déli irány alatt iránytű IC-t értesz?

Nincs valami, ami esetleg eredő gyorsulást ad, ha máshogy nem megy?
(#) eSDi válasza Gj hozzászólására (») Márc 29, 2015 /

Üdv!

A telefonokban használt gyorsulásmérő méri a gravitációs gyorsulást is. Ebből kifolyólag valószínűleg a többi is. A magnetometer (iránytű) a mágnesesmező irányát méri, azzal nem tudod a gravitációs gyorsulást mérni.

Helyesbítek, a 3 tengelyes gyorsulásmérők tudják ezt.
(#) Gj válasza eSDi hozzászólására (») Márc 29, 2015 /

Kicsit most belekeveredtem.
Akkor az álló helyzetben lévő gyorsulásmérő is mutatja a nehézségi gyorsulást?
(#) kérdező hozzászólása Márc 29, 2015 /

Sziasztok!
Egy kapcsolós potméter általában hány A-t kapcsolhat? Nekem olyan 7A kellene. Maga a potméter teljesítménye nem számottevő, mert csak vezérlés lesz.
(#) nedudgi válasza kérdező hozzászólására (») Márc 29, 2015 /

Csak párszáz mA kapcsolására alkalmasak. Hét amper kapcsolására már meg kell válogatni egy dedikált kapcsolót is.

Igen, amennyiben 3 tengelyt (3-Axis Accelerometer) tud érzékelni. Legalábbis nekem ez a tapasztalatom.
Következő: »»   2528 / 3994
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem