Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Egyfázisú villanymotor fordulatszám szabályozása
Témaindító: mikado, idő: Okt 25, 2005
Témakörök:
Üdv mindenkinek!
Egy villanykályha venti fordulatát szeretném szabályozni. A trükk az lenne, hogy van egy hőfok mérőm amiből 4-20mA jön ki, ezt kellene fogadnia és ennek a változására kellene szabályozni. A hozzászólás módosítva: Márc 13, 2015
Egy jobb fajta szobatermosztát tökéletesen megfelel a villanykályha fűtésvezérlésére. A kétállapotú vezérlés (ki-be) 1-2 fokon belül tudja szabályozni a helyiség hőmérsékletet, a végeredményt tekintve egy bonyolult elektronikával sem lehetne ennél többet elérni.
Ez nem egy villanykályában van. Egy apríték égető kazánba ezért kellene 0-100-ig vezérelni a fordulatát így állítaná a levegő mennyiséget.
Hello! Ezt nem fogod 0..100%-között vezérelni soha. Lehet egy zsalus megoldás célszerűbb lenne.
Hello! Egy fényerő szabályzóval tudom szabályozni csak hát ugye kézzel. Esetleg ötlet milyen motort tudnék használni helyette? És valami elektronika hozzá?
Univerzális motort, vagy BLDC-t. Azokat lehet szabályozni 0-100 között. Ezt ugyan szabályozza bizonyos határok között a fázishasításos szabályozó ("fényerő szabályozó"), de üzemszerűen nem bírná a motor mert elfüstölne.
Mit értesz univerzális motor alatt? A BLDC motor nem túl olcsó.
Ami a porszívóban, kávédarálóban, hálózati fúrógépben, sarokcsiszolóban van többek között. Asszinkron motor fordulatszám szabályzása nem egyszerű dolog. A csatolt képen pedig az van, árnyékolt pólusú egyfázisú asszinkron motor. Valamelyest lehet szabályozni a fázishasítással is, korrekt módon frekvencia váltóval, de egyikkel sem lehet 0 - 100 % között.
Tehát ha jól értem szénkefés motorokat lehetne. Ezeknek mennyire bonyolult a szabályzása oly módon ahogy én szeretném?
Szia!
Az állóventillátoromban is ilyen fajta motor van, fázishasításnál berreg, és melegszik! Én úgy oldottam meg, hogy kisebb fordulaton, gazdaságosan menjen, hogy tekertem egy takaréktrafót, több kivezetéssel, így 60-90-110-140-170-200-230v-ot tudok neki adni, egy fokozat kapcsolóval, annak függvényében, hogy mennyire fujjon! Ezt, akár relékkel is meg lehet oldani! Ha, a tekercs két végéről indulunk, 4 kivezetés esetén, akár még a relék sem tudnak hibát okozni! Már, ha érted, hogy mit írok!( két morzés relé, a két végéröl indul, majd egyik be, és másik be... A relék mennek a motorra!)
Szia!
Igen értem amit írsz csak az a gondom hogy ezt kézzel kell állítani. Nekem pedig a hőmérséklet változásának függvényében magától kellene állítódnia a fordulatnak. De azért köszi!
Szia!
Megépítettem ezt: http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_post_1763141.html#1763141 Varrógéppel szépen működik (szénkefés motor) egyenlőre. Ha potmétert kiváltod egy szabályzó elektronikával ami hőmérsékletre szabályoz, neked is jó lehet. Persze csak ha lecseréled a motort kefésre. A hozzászólás módosítva: Márc 18, 2015
Ha visszaolvasol, láthatod, hogy az asszinkron motorok fordulatszám szabályzása nehéz kérdéd. A fordulatszám finom, és széles határok közötti változtatása csak frekvencia váltóval lehetséges.
Vissza olvastam. Az volt a következő kérdésem a kefés motort mennyire nehéz oly módon szabályozni ahogy én szeretném.
Akkor tudod, hogy az egyszerűbb. Például egy porszívóból, vagy fúrógépből kitermelt fordulatszám szabályozóval.
Csak annak meg a visításától fogsz megőrülni.
Ha csak 1000 körüli fordulatszámon megy, akkor nem annyira vészes...
Akkor még csak zörög. Ventinek nem annyira praktikus. A hűtőládában levő pici motortól sem lehetett aludni a sátorban.
A hozzászólás módosítva: Márc 18, 2015
kis szénkefe zaj... azaz.
Igazából a zaj nem gond lakáson kívül van.
Sziasztok!
Van egy niagara szivattyúm. Sajnos valamiért kicsit melegszik, de nem jöttem rá miért. Terhelve 2,5-2,7A-t vesz fel így az sem egy kiugró érték. A kommutátor iszonyat meleg lesz pár perc után, de az egész motor felmelegszik. Kb. 10-15 percig használható azután már elég kétesen melegszik. Még a szénkefék helyzetét is úgy állítottam be hogy terhelve a legkisebb áramot vegye fel. A tekercsen nem látszik égésnyom szóval valami menetzárlat lehet talán. A kis off után rátérek a lényegre, megpróbálom lakkozás után alacsonyabb feszről járatni egy kis teljesítményvesztés árán. Egy sima fordulatszám szabályozós kapcsolás elég lenne neki? Mi a véleményetek? Bár sztem a hűtése is kevés, nem tudom, de alig fújja a levegőt, de belül minden tiszta és ok. Szóval milyen kapcsolást tudtok ajánlani? Eddig ezeket találtam, de nem akarom túlbonyolítani a dolgot: 1 2 3
Szia! Próbáld meg 1 db teljesítmény diódával, félhullámmal járatni.
Ha elég, megúsztad a továbbiakat.
Helló, az nem lesz kevés neki?
Egyébként is jobb lenne egy fordulatszám változtatós kapcsolás, másra is jól jön ha mégsem jön össze. Melyiket célszerűbb megépíteni? 1-3? A 2-esnél nem látok zajszűrőt.
Szia!
Az 1-es lesz a legjobb. Hiszterézismentes és a kommutációt elősegítő R4-C2 is benne van.
Szia!
Az 1-est megépítettem, villanykörtével teszteltem, szépen teszi a dolgát. Az ismerősöm varrógép motort kötött rá, azzal is működött. Mellékelem a nyáktervet. Kisebbre is meg lehetett volna csinálni, de nem volt cél. 300 W-nál tudhat jóval többet, a triak típusától függően. A hozzászólás módosítva: Márc 31, 2015
Oké, kösz. A zajszűrő induktivitás ferrit magjának mekkorának kell lennie? Egy kb. keresztmetszet is megtenné. Amiket eddig láttam ilyen zajszűrőt annál egy magon 2 tekercs volt ellentétes irányba feltekerve olyan pl nem jó illetve az jobb mint az egy tekercs egy magon?
Kösz, de én mindig szeretek saját nyákot tervezni attól függően milyen darab nyákom van itthon és milyen dobozom van. A triakokat lehet párhuzamosítani?
Egy nagyobbacska PC-táp hálózati szűrője lehet az irányadó.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |