Fórum témák
» Több friss téma |
Mást én sem találtam biztos megoldást, minthogy odaírom, aztán hátha nem felejtem el. Mondjuk most is rájöttem egy tíz percen belül, hogy ez a gond. Egyébként 8 bites architektúra, XC8 fordító, akartam is írni az előző hozzászólásban, csak elfelejtettem.
Sziasztok!
Tiny bootloader szeretnék használni Hitech C18 alatt. Tudna valaki segíteni abban, hogy beégetem a bootloadert, szépen működik is, tudok vele programot tölteni, de a bootloaderrel feltöltött program nem indul el. Mi lehet a gond? Esetleg kell valamilyen módosítást csinálni a linkerrel? Előre is köszönöm a segítséget.
Sziasztok. Közben megoldottam. Az volt a probléma, hogy picit belepiszkáltam a bootloaderbe, így megnőtt 100 word-rol 132-re a tartalma. Ezt módosítani kellett a PC oldalon is.
Üdv.
Sziasztok!
I/O láb definiálásnál lenne-e ötletetek arra, hogy egyszerűen meg lehessen adni a lábhozzárendeléseket? A #define LED1TRIS TRISBbits.TRISB0, #define LED1LAT LATBbits.LATB0 kombináció valahogy nem túl szimpatikus. Feltételes fordítással megoldható, de irreálisan hosszú lenne az összes kombináció végigzongorázása. Az alábbi verzió fordításakor az előfordító kimenetét megnézve (*.pre) látszólag jónak tűnik, de valamiért mégsem tetszik a fordítónak (Error [169] LED1; strange character (40) after ## ).
Sziasztok!
A problémám a következő. Eddig mikroC-t használtam, de egy sd kártya kezeléssel kinőttem a demo verziót, és 50ezer forintom sajnos pont nincs rá. Már 3 órája próbálok életet lehelni az mplabba és a c18-ba, de buildnél hibaüzenetek minden variációját láttam. Újraraktam párszor, próbálgattam konfigolni, de semmi eredmény. Innen a fórumról is kipróbáltam pár tanácsot, gugliztam, youtube videót néztem, eredmény nélkül eddig. Lehet csak én bénázok valamit, de egyelőre nagyon idegen még nekem ez a rendszer. Valaki tudna mondani egy tuti működő párosítást, illetve valami leírást, hogy lehet beállítani úgy, hogy tudjanak együtt működni?
Elvileg működnie kellene minden gond nélkül. Mplabból a 8.9-est ajánlom max, a 8.92-essel vannak apró hibák.
Ha a mikroc-s dolgaidat húztad be, akkor biztos, hogy nem megy, a mikroc-nek sajátos függvényei vannak, és ami hasonlít a c18-hoz annak is lehet más szintaktikája. Valami hibalogot csatolhatnál, mert így csak tippelni tudunk.
Nem a mikroC-s kódokkal próbáltam. Utoljára ezt csináltam:
Olvastam, hogy a hosszú elérési utakat nem szereti az mplab, így a C:\pic mappába telepítettem a 8.91-et és a c18-at. Project wizarddal létrehoztam a peojektet, hozzáadtam az adott mikrovezérlő header-ét és library-át. Utána mplabban new file, létrehoztam a main.c-t, hozzáadtam a source-hoz. Lehet hogy innentől kezdődik a probléma. #include<pic18f4520.h>, majd a config bitek, és a void main. Maga a program annyi, hogy tris-ek output, latc=0x01 Erre ez a hibaüzenet jött: "unable to locate 'pic18f4520.h' " Valamiket még hozzá kellene adni a projekthez?
Inkább csak nem így hívják a fájlt. Nézz bele a C18 mappájába, és keresd meg, mi a neve. Talán p18f4520.h. De nézz meg egy-két demó projektet, rémlik nekem olyan, hogy elég csak egy pic.h-t beincludolni, és akkor a projektben kiválasztott chip alapján megoldja a típusspecifikus fájl includolását.
Nos, nem tudom, nálam a Program Filesban sosem volt problémája. A c18 most pont nincs fenn, nemrég telepítettem ujra a gépet és azóta csak xc8-al dolgoztam. Még a BUILD OPTIONSban megpróbálhatod hozzáadni az include könyvtárat az include search path-hoz.
Idézet: „hozzáadtam az adott mikrovezérlő header-ét és library-át” Ezt minek? Azért van az include, hogy hozzáadja. És potyónak igaza lehet, az XC8-ban PIC18f4520, de a c18ban lehet hogy csak p18f4520. Bár XC8 elfogadja mindkettőt, és igen, elég a pic.h az beincludolja a megfelelőt. A hozzászólás módosítva: Jan 14, 2015
A jó öreg C18 -nak ez a sor kell:
és a konrtoller típushoz való pedig a p18f4520.h. A hozzászólás módosítva: Jan 14, 2015
Sziasztok!
Szükségem van 2 nagyméretű tömbre a RAM-ban, ami már nem fér el egy bankon belül... C18-ban ezt hogy tudom a fordítónak megadni ( hogy az egyiket egy másik bankba rakja ), mert írja, hogy nem fér el. pl.
A fordító panasza a hasonló helyzetre: Idézet: „Error - section '.udata_Muterheles.o' can not fit the section. Section '.udata_Muterheles.o' length=0x0000010f ” A linker-nek kellene ezt valahogy megmondanom, de nem tudom , hogy kell, nem értem ezt a linker fájl-t, kellene egy kis segítség, aki csinált már ilyesmit , a proci PIC18F26K22 !
Megoldódott !
Ilyesmi elven ( nem pont ez volt a program ) !
Azért szívesen elolvasnám, hogy honnan tudja a fordító, hogy mikor kell bankot váltani, mert láttam olyan megoldásokat a neten, hogy átírták az egyes sessionok határait !? Van erről egy "szájbarágós" leírás, mert ez valahogy nem akar összeállni a fejemben ! Előre is köszi a segítséget ! A hozzászólás módosítva: Jan 26, 2015
ez után a köny után kutakodom:
Mikrovezérlős rendszerfejlesztés C/C++ nyelven I.
Idézet: A szerző honlapja szerint:„Mikrovezérlős rendszerfejlesztés C/C++ nyelven I.” Vásárlás - Scribd - Google Play
A Scribd-en a licenc szerint a mű szabadon másolható, terjeszthető ...
Nem tudná valaki elterjeszteni felém?
Idézet a Scribd -ről:
Idézet: „You're reading a free preview. Buy this title to read the full version on any device.”
OK! értem én hogy a Scribden fizetni kell hogy megnézzem a teljes anyagot ... ez az ő dolguk.
De a könyv licencében (könyv 6. oldal) meg az van írva hogy szabadon terjeszthető. Ebből én arra következtek, hogy ha valakinek megvan, az már az továbbküldheti nekem.
Ez így van. Tényleg szabadon terjeszthető. Csak sajnos senkinek nincs meg .
Egy korábbi változata (v:2012-11-03) még szabadon letölthető volt, ha érdekel ez a változata, elküldhetem.
Köszönöm! Érdekel!
Szia! Én is szívesen elolvasnám. Köszönöm!
Innen le tudja tölteni, akit érdekel.
Nagyon köszönöm! Végülis ott vétettem el, hogy nem adtam nevet a struktúrának.
Kezd elegem lenni az XC8-ból. Be van kapcsolva a PRO mód, és a Speed opció az optimizációban, és 2-3-4 BRA-kat belefordít, ahelyett hogy egy GOTO-t rakna. |
Bejelentkezés
Hirdetés |