Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 10, 2005
Témakörök:
Milyen könyvet ajánlanátok (ami elérhető a neten), ami összefoglalja a hangszórók, hangdobozok működését? Egy beadandót kellene írnom a témából.
Többségében ezek a HiVik is elég gáz hangszórók, de legalább most áruknál vannak. Olcsók. Nagyon egyiket sem ajánlom, meg az adatok is rendesen kozmetikázottak. Kb. azt válaszd, amelyik jobban tetszik ránézésre.
Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Ápr 4, 2015
A tannoy a logotechnél kapható. Itt csináltam váltót hozzá: Bővebben: Link
Nem kell váltó, aktív crossover lesz. De ezt már írtam.
![]() Lineár fázisú aktív váltás lesz biamp végfokkal. Néztem a HiVi -ket, de úgy látom, hogy az S6N -nek is, meg az M6N -nek is nagyobb doboz kell, kb. 25L -es doboz kellene. A hozzászólás módosítva: Ápr 4, 2015
Szia!
Ez a "lineáris fázisú aktív váltás" érdekelne. Megosztanád az aktív hangváltód rajzát?
Az M2, vagy az M2.5 hangszórója megfelelő lesz szerintem.
Az M2 kb. 15L -es dobozban van, ha jól számoltam a dimenziók alapján. Kár, hogy 4 Ohmosak... Ezekről a hangszórókról vannak TS adataid?
Szia!
Én Elliot Sound oldalán találtam Linkwitz Riley néven, de ha rákeresel, van sok más helyen is.
Sziasztok! Van egy 44 literes hang dobozom, és a reflex cső méretei : Átmérő: 5cm Hossza: 15,5cm. Egy Magnat Power Bull 3000 típusú mély hangszóró kerülne bele, a kérdés az lenne hogy jó e a hangszórónak ez a láda, vagy át kellene méretezni ?
Emlékszem, hogy aktív rendszer, de teljesen mindegy, mivel váltod. Semmit nem változtat a módszeren. Akár DSP-vel is lehetne, akkor is ugyanaz történik (jó esetben). Esetleg több eszközöd van a finomításra.
Ki mondja, hogy nagyobb doboz kell? Akkora dobozban használod, amekkorában akarod. Sokféle HiVi-ről van adatom, de szerintem mindegy, úgyis vannak eltérések a gyártásban. ![]() ![]()
Tannoy M2-2,5, nem tudom, melyik milyen, az eredeti hangsugárzókkal nem foglalkoztam (hirtelen nem is esett le hogy a mozis Mercury dobozokra gondolsz). Ezek gyakorlatilag mind egyforma hangszórók csak a lengőcsévék másfélék. A 16 centisek 18 literes nettó hasznos térfogatban még elműködnek (kb. 50Hz hangolással). Általában 20 litert szoktam adni hozzá mozis dobozoknál.
Szórás ezeknél is van, de nagyjából még az utánépíthető kategóriába tartoznak.
Ezt, amit írtál, nem találtam meg a Logotech -nél:
Idézet: „Esetleg még a Tannoy 4R 16 centis is lehet alternatíva...”
Szerintem többet érünk vele, mint egy passzív váltóval, ami miatt már eleve nem fázisban kapják a hangszórók a jelet...
Ez a történet sem arról szól.
![]() Pedig van vagy két-háromféle 4 ohmos. F4k, F4, az aranyszínű már elfogyott, F4m. Másféle már nem is nagyon maradt. A 10 ohmosak elfogytak. De lehet, hogy azóta a 8R is. A hozzászólás módosítva: Ápr 4, 2015
Ok, de még nem írtad meg, hol van az a rejtélyes Tannoy 4R amit itt írtál, már vagy háromszor leírtam, hogy nem találom sehol.
![]() Szerintem pedig máshogy viselkedik egy hangszóró a közel nulla Ohmos direkt meghajtással, mint egy passzív váltóval hajtva. Nem véletlenül használják az aktív megoldásokat. Sokkal jobban kordában tartja a hangszórót egy végfok direkt kimenete, mint egy hangváltó, gondolom, ebben egyetértünk. A hozzászólás módosítva: Ápr 4, 2015
4r = 4 ohm.
![]() Rendben, én senki illúzióit nem szeretném lerombolni. Úgyis mindig ezt róják fel nekem.
Bakker... 4F, F4, 4R... azt hittem, ez is valami tipusjel.
Tényleg nem mértél még egy ilyet sem? Kár, hogy nincs hozzájuk TS... ![]()
Nekem egy is elég, TS paramétereket (átlag valahol középtájon a 10 közül) tennél fel róla?
Vagy titok?
De ezeket előbányászni az adattárból....
KD7HD 58,569Hz 3,839 0,513 0,453 3,143R 12,5g
Nem titok, de abszolút lényegtelen szerintem.
![]() Be lehet vágni egy 20 literes dobozba, összeváltani, és szól annyira jól, mint a gyári. Különben is, ott van a méréseken, hogy mit csinál 20 literben 50Hz-re hangolva, csak pontosabb, mint egy modellezés a programban. A hozzászólás módosítva: Ápr 4, 2015
Ok, de azért megköszönném, ha tennél fel a Tannoy CF160 -as mélyközép hangszóróról mért TS adatokat.
Vagy ezek azok? Idézet: „...abszolút lényegtelen szerintem...” Nekem segítene, mert akkor Unibox -ban megkapnám hozzá az általam kiválasztott doboz mérethez a megfelelő reflex cső méreteket. Unibox: Ezek a TS paraméterek kellenek neki: Fs Re Qms Qes Sd Vas Xmax Le Nominal Power
A cső mérete csak a doboz térfogatától és a hangolási frekvenciától függ. A hangszórótól nem.
Mindegyik 16 centis CF160, ez az egyik (megadott sorozatú) 4 ohmos mérése. fs ms es ts re mms sd~132 A hozzászólás módosítva: Ápr 4, 2015
Köszi.
Vas? Xmax? Sd? Le? Ezek nincsenek meg? A hozzászólás módosítva: Ápr 4, 2015
Ha kiszámolom.
Vas=14.6 lin kitérés 2,5 hasznos felületet az előbb írtam Le az értelmetlen paraméter, de kb. 300uH
Köszönöm!
Nem tudom, mit számol az induktivitásból a Unibox, de kéri. Egyszer kipróbálom majd azonos adatokkal és két különböző Le értékkel ugyanazt a modellt, hogy mi lesz a végeredmények különbsége.
Én tudom mit számol, de szinte semmi haszna nincs. Ráadásul ilyen paraméter, hogy Le igazából nem is létezik, csak egy elavult régi berögződés (erre próbáltam utalni).
A cső méretei is kellenének. Hossz , és átmérő.
Szia!
Szerintem igy nem érdemes, hangsugárzót épiteni, prospektus adatok, alapján, ami sokszor köszönö, viszonban sincs a valósággal. |
Bejelentkezés
Hirdetés |