Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   540 / 731
(#) doktor válasza steelbird hozzászólására (») Ápr 5, 2015 /

Nem, szerintem, nem érted.
Rengeteg hangszoró praméter után érdeklődsz, de a legjobb szándékkal, megadott adatok, sem biztos, hogy segitenek.
Azok is , csak tájékoztató jellegüek, az adott, aktuálisan, megmért hangszoróra, igazak, a mérés időpontjában, és körülményei mellett.
[off]
[/off]
A hozzászólás módosítva: Ápr 5, 2015
(#) P_Laszlo válasza doktor hozzászólására (») Ápr 5, 2015 /

A körülményeket nem igazán lehet behozni. Azt szabványok rögzítik (rögzítenék, csak a forgalmazók-gyártók többsége tesz rá).

Egyébként maradva a T-S paramétereknél, csak a gyártás eltéréseitől függ, hogy lehet-e velük számolni. A Tannoy például az utánépíthető kategóriába tartozik, nem véletlenül szoktam ajánlani (mondjuk hamarosan elfogy már). Vannak eltérések, de nem kritikusak, néhány dB-en belül tartják az elvárt átvitet. És ebben a kategóriában (mozis hangsugárzók) sokkal többet várni nem lehet.

Én azért írtam, hogy fölösleges számolgatni, mert jól ismerem a hangszórót és elég alkalom volt kitapasztalni, hogy 20-25 literben hogyan működik. És nem érzem szükségét a végletekig precízen, milliliterre kiszámolt doboznak.
A hozzászólás módosítva: Ápr 5, 2015
(#) Buvarruha válasza doktor hozzászólására (») Ápr 5, 2015 /

Azért ennyire ne kriminalizáljuk már ezt a dolgot. Nem azért, de, ha a TS paraméter valamennyivel eltér olyan nagy dráma nem történik, amúgy sem jó másra, mint azt megtudni, hogy mégis milyen körülmények között használható a hangszóró, de pontos eredményt soha az életben nem fogsz kapni úgysem, főleg az olcsó hangszóróknál. Ha egy SAL-t megmérsz és összehasonlítod a katalógus adatokkal, közelében sem lesz, de mindkettővel pontosan ugyanarra jutsz, ha bepötyögöd egy programba, konkrétan, hogy semmire sem jó... Az egyik 1 köbméteres a máris csak hétszáz literes ládát fog ajánlani...
(#) P_Laszlo válasza Buvarruha hozzászólására (») Ápr 5, 2015 /

Idézet:
„amúgy sem jó másra, mint azt megtudni, hogy mégis milyen körülmények között használható a hangszóró”

Azért sok másra is jó... Gyakrolatilag meghatározza a mélytartományt.
(#) steelbird válasza P_Laszlo hozzászólására (») Ápr 5, 2015 /

Ez a Tannoy hangszóró tetszik, jókat is írnak róla sok helyen és az ára is nagyon jó.
Viszont ha a valóságban is ezt műveli, akkor nem biztos, hogy ez lesz számomra a jó választás.
70Hz -nél 50W on több, mint a duplája a membrán kitérése a lin. tartománynak. Sőt, 30W -on is közel duplája még.
Tudom, ez csak szimuláció, de engem ez tántorított most el ettől a hangszórótól.
(#) P_Laszlo válasza steelbird hozzászólására (») Ápr 6, 2015 /

Maga a hangszóró teljesen átlagos, olyasmi képességekkel, mint egy VT vagy H2000 16-18-as mélyközép. Az előnye, hogy szebb, és jobban lehet utánépíteni kész terveket belőle.

Kevés a lineáris tartomány? A többinek is ugyanúgy kevés.

A 10 ohmosnál már egyszer végigszámoltam:
Tannoy 10R RN7EB + M1 dóm,
a 2,5mm kb. 25-30W-ig elég, a maximum 6mm nagyjából 90W.
(#) Buvarruha válasza P_Laszlo hozzászólására (») Ápr 6, 2015 /

Igen, de ha nagy is az eltérés a számokban, az csak 1-2dB szokott lenni, szerintem házi amatőr körülmények között még így is van bőven pontatlanság, ami mellett nem oszt nem szoroz.
(#) P_Laszlo válasza Buvarruha hozzászólására (») Ápr 6, 2015 /

Itt nem a hangnyomásról van szó. Alapvetően a többi, T-S-hez kapcsolt paramétere a hangsugárzónak fontosabb a néhány dB eltérésnél, abból a szempontból, hogy hogyan szól majd.
(#) Buvarruha válasza P_Laszlo hozzászólására (») Ápr 6, 2015 /

Világos.
(#) steelbird válasza P_Laszlo hozzászólására (») Ápr 6, 2015 /

Az aggaszt, hogy 70 Hz környékén masszívan nemlineáris tartományban dolgozik a hangszóró a nagy membránkilengések miatt, még kisebb teljesítményeken is, az pedig gondolom, jó nagy torzítást okoz. Kerestem nagyobb lineáris tartományú hangszórót, a HiVi S6N -nél pl. 4,3 mm van megadva, de annak 1k és 2k között van egy csúnya kiemelése.
Egy régi, már nem gyártott Sp-168HT -nál láttam 7mm lin. kitérést az adatlapján, de azt már nem nagyon lehet beszerezni. Ha van még itt-ott, azokon a helyeken pedig 60-70 Eur az ára.
A hozzászólás módosítva: Ápr 6, 2015

.... 25W = 3mm Addig nem lép ki, semmilyen frekvencián hangolás fölött.
Bővebben: Link

Az a monacor is teljesen használhatatlan középtartományban (vagy Monarch, vagy minek hívták). Nagy érzékkel találsz meg rossz hangszórókat, tényleg nem tudom, hogy csinálod.

Ui: HiVi-nél a gyártó méréseit hiába nézed, már írtam korábban, ha tőlük kell hangszóró, akkor kb. azt válaszd, amelyik tetszik. Biztos, hogy lesznek hibái, de eleve nem audiofil célokra készülnek ezek.

Nem látható a link. "Nem rendelkezel megfelelő jogosultsággal az oldal megtekintéséhez"
Az a Monacor már nincs is sehol.

Magasak közül melyiket ajánlod?
Monacor DT-99, DT-107,
Vifa BC25TG15
vagy HiVi TN25
Az utolsó kettő most akciós.

A USA-ben lehet akciós, mire ideér úgyis több lesz.

A felsorolásban két használható van, DT-99, BC25. De Mivel nem tudom, hogy mihez akarod használni, így én nem tudok ajánlani semmit sem.

Idézet:
„De Mivel nem tudom, hogy mihez akarod használni,..”

Még mindig a kb. 18L -es kétutas aktív dobozba.

Mélyközép hangszórónak max 10E -ig van ötleted?
Nem keresgélek tovább, nincs értelme.
Követelmények a mélyközépre:
6-8 Ohm, ebben az űrméretben menjen le kb. 40Hz -ig, normális, hallgatható középtartománnyal.
Most jön majd az, hogy ennyiért nincs ilyen.

A mélyközepet kell ismerni ahhoz, hogy tudj magasat választani. Erre céloztam...

18 literben csak alacsony érzékenység (kb. 85-6dB@1W) mellett lehet elérni a 40Hz-es -3dB-es pontot 160mm-es hangszóróval.

130mm-essel könnyebb, de ott kevés lesz a terhelhetőség.

Egyébként mivel aktív, úgy kompenzálod a mélytartományt, ahogy szeretnéd (ha beleférsz a terhelhetőségbe).
(#) Kismazsika hozzászólása Ápr 6, 2015 /

Sziasztok! Van egy 44 literes hang dobozom, és a reflex cső méretei : Átmérő: 5cm Hossza: 15,5cm. Egy Magnat Power Bull 3000 típusú mély hangszóró kerülne bele, a kérdés az lenne hogy jó e a hangszórónak ez a láda, vagy át kellene méretezni ?

Ez mind ok, de tudsz olyan mélyközepet javasolni, ami max 40-50W teljesítményre 18L -ben tudja az én általam leírtakat? Kicsivel 50Hz alá le kellene vinni az alsó határfrekit.
13cm -essel könnyebb? Az is le tud ilyen mélyre menni? Hmm...

Várj még. Tisztázzuk, max 45-50W, vagy addig legyen a membránmozgás Xlin-en belül? Mert nem mindegy.

Egyébként csak halkan jegyzem meg, hogy én itt ám nem fizetett tanácsadó vagyok.

A halk megjegyzésre: Ok, értem.
A végfok 40-45W -os lesz. Max. 45W. Ha közel lineáris tartományban mozog, az már nekem jó. 30-35W -tal hajtva maradjon a lin. tartomány környékén.
Találtam egy jelöltet, de ez többe kerül 10E -nél, kb. másfélszerese. Azért kérdeztem, hogy van-e 10E Ft -on belül ilyen hangszóró, tudsz-e ilyet mondani?

Mit találtál már? Kíváncsi vagyok.

Ezt a midwoofert, de örülék, ha mondanál olcsóbbat.
Mért adatok, 8 Ohmos
Mért adatok, 4 Ohmos

De azt mondtad, hogy szóljon szépen középen (szerintem ez nem annyira szép). És ennek ugyanúgy elfogy a lin. kitérése 25W-nál. Ennyi erővel lehetne a tannoy is, nem sokkal tud többet, talán a THD kevesebb valamivel.
Szóval én ezt annyira nem tartom találónak.

Ok, van jobb ötleted? (főleg olcsóbb)
A Tannoy hangszóróról nem találtam frekvencia átviteli diagramot, tehát ezt csak te tudod összehasonlítani a kettőnél.
Nekem ez jött ki a Uniboxban, a 3 mintadarab mért eredményeinek átlagával modellezve:

Pedig linkeltem mindenféle diagramot, volt benne az is. Meg mutattam már sokmindent, ott vót a tannoy, 634, 626, de gyakorlatilag bármelyik 17R kezdetű, ha olcsó kell, akkor ott a HiVi.

Miért írsz 10mm-t az 5 helyére?

Feladom.

Amit linkeltél adatokat, az csak ottani regisztrált felhasználók által látható.
Aha.. visszanéztem, már van jogosultság. Pedig délelőtt azt írta ki, hogy csak regisztrált felhasználók láthatják...
Idézet:
„Miért írsz 10mm-t az 5 helyére?”

Ezért:

*

Látom, de ez 5mm. (15-5)/2=5
A hozzászólás módosítva: Ápr 14, 2015
(#) Primary hozzászólása Ápr 7, 2015 /

A 10 ohmos Tannoy-t hallgatom, lassan 2 éve. Az árához képest tök jó.
(#) Primary hozzászólása Ápr 8, 2015 /

Tudtok ajánlani egy könyvet, ami jól összefoglalja a hangszórók működését, illetve a dobozok fizikáját?
(#) andras99 válasza Primary hozzászólására (») Ápr 8, 2015 /

Klinger könyv?
(#) Primary válasza andras99 hozzászólására (») Ápr 8, 2015 /

Ezt kerestem, csak elhagytam és a szerző sem jutott eszembe. Köszi.
Következő: »»   540 / 731
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem