Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2534 / 3994
(#) gernerakos hozzászólása Ápr 6, 2015 /

Üdv!
Építettem 3 db számlálót, 74hc390-nel és cd4543-mal. Mindegyik ugyanarról az oszcillátorról kapja a jelet, de amikor ráadom a tápfeszt, akkor elvileg egyszerre kéne indulniuk, de ehelyett valamelyik mindig egy számmal előbbről kezd. Ez hogyan lehetne megakadályozni?
(#) pont válasza gernerakos hozzászólására (») Ápr 6, 2015 /

Ha láthatnánk a kapcsolási rajzot biztosabbat lehetne mondani, de ha egyébként reset után rendben működik, akkor a hiba egy indításkori resetelő R-C taggal kiküszöbölhető.
(#) gernerakos válasza pont hozzászólására (») Ápr 6, 2015 /

Komplett kapcsolási rajzot nem tudok adni, mert különböző helyről van az oszcillátor, meg a számlálók.
Ez alapján van megépítve a számláló 390-nel:Bővebben: Link
Innen meg az oszcillátor:Bővebben: Link
Egyenlőre a 3 számláló egymásra párhuzamosan van kötve az oszcillátorra.

A lényeges kérdés az lenne, hogy resetelés után már egyszerre számolnak?

Nem, valamelyik mindig előlrébb van egy számmal. Nagy ritkán fordul elő, hogy egy számot mutatnak.
(#) eSDi válasza davidvid hozzászólására (») Ápr 6, 2015 /

Üdv!

Nem biztos, hogy megérné házilag ilyen reflektort összehozni. A LED-ek + LED meghajtók + hűtés és a vízmentes dobozolás anyagköltsége szerintem vetekszik ezzel az árral. Érdemesebb lenne talán eBay-en vagy egyéb ilyen oldalon rákeresni. Sajnos ezek a sport és vadászboltok jellemzően túlárazottak.

Bővebben: Link

Ha úgy építetted meg ahogy a linken van ott nem is lehet resetelni mert az utolsó három digitnél a reset láb fixen Gnd-n van.

Ha nem kötöm a reset lábakat a GND-re, akkor nem számol. Most akkor hogyan tovább? Kapcsoljam rá a tápot az egészre, resetlejem az összes 390-est, majd utána kapcsoljam be az oszcillátort?
(#) Peet19 hozzászólása Ápr 6, 2015 /

Sziasztok!
Van egy BDX53 C tranzisztorom aminek a bázisára 20mA-t szeretnék engedni, de a problémám az hogy egy műveleti erősítő kimenete adja a jelet a bázisnak ami vagy 0V vagy 9V. Az adatlapján az áll, hogy UBE max 5V és 200mA.
A kérdésem az, hogy akkor most osszam le a bázisra menő 9V-ot két ellenállással hogy kevesebb mint 5V és 20mA legyen, vagy maradhat a feszültség és elég ha csak egy 500 Ohm -os ellenállással összekötöm a bázist?
A hozzászólás módosítva: Ápr 6, 2015
(#) teszti hozzászólása Ápr 6, 2015 /

Sziasztok!

Világosítsatok fel kérlek a következő kérdésben:

Van egy autó akkutöltő ami max. 4A-val bír tölteni. Ebben egy 4A-s biztosíték található a hálózati kábel után.

Minek kell bele ilyen nagy? Ha 4A-val töltök akkor 4X12V azaz 48W. Ha ezt visszaosztom a 230V-nál, akkor kevesebb mint 1A jön ki.
Hogy is van ez?
(#) Bakman válasza teszti hozzászólására (») Ápr 6, 2015 /

Bekapcsoláskor jóval nagyobb áramfelvétele is lehet, mint 1 A. Zárlat esetén viszont a 4 A-es is bőven kiég.
(#) Bakman válasza Peet19 hozzászólására (») Ápr 6, 2015 /

A 20 mA is sok lesz. 8 A kolletor áram esetén, ami határérték, elég kb. 10 mA bázis áram. Kb. 1 kOhm -os ellenállás elég lesz, ha teljes kivezérléssel akarod használni a tranzisztort.
(#) kendre256 válasza Peet19 hozzászólására (») Ápr 6, 2015 /

Elég egy ellenállás. (9V-0,6V)/0,02A=420 Ohm kellene 20 mA-hez, 500 Ohmmal kevesebb lesz, 16,8 mA.
(#) Peet19 válasza Bakman hozzászólására (») Ápr 6, 2015 /

Igazából 4A kollektor áram kellene. Az adatlapján a hFE 4A esetén 4000 ha jól olvastam le. A bázisáramot és az ellenállást akarom kiszámolni és nem tudom jól számoltam-e.
A 4000-es erősítés az ugye azt jelenti, hogy a kollektor áram a bázis áram 4000 szerese lehet maximum? Ha igen, akkor a kollektor áram pl: 4.8A / hFE 4000 = 1,2mA.
Így ha a bázisáram 1,2mA akkor 4,8A max. kollektoráramom lesz?
Az ellenállás pedig, ha 9V -ot kap a bázis akkor elég ha simán rakok egy 7,5KOhm-os ellenállást?
Jól számoltam?
A másik kérdés hogy mehet-e a 9V egy ekkora ellenállással a bázisra ha az adatlapján az van hogy UBE max 5V? Ne osszam le a 9V -ot?

A reset lábakat 10k ellenállással a GNd-re, és amikor resetelni akarsz rákapcsolsz 5v-ot. a 2-es lábra. Tehát bekapcsolás majd külön resetelés.
(#) Bakman válasza Peet19 hozzászólására (») Ápr 6, 2015 /

Az adatlap szerint a legrosszabb esetben az erősítése 750. Ha ezzel számolsz, nagyon nem lősz mellé. Ezzel kiszámolod a bázisáramot, majd az áram ismeretében a bázisellenállást. Meglátod, nem kell leosztani a feszültséget.

A bázisellenállás egyik fele 9 V-ot kap, a másik egy diódán (a bázis-emitter rétegen) keresztül a nullára kapcsolódik (vagy valahova, de akkor úgy kell számolni). A bázis-emitter átmenet (adatlap szerint) levesz magának legrosszabb esetben 2,5 V-ot. Marad 6,5 V, amit a bázisellenállásnak kell megfognia. 6,5 V -ot osztod a számolt bázisárammal, egy kicsit lefelé kerekítesz (hogy biztosan ki tudja úgy nyitni a tranzisztort, ahogy szeretnéd) és már meg is van a kérdéses ellenállás értéke.

Időt takaríthatnánk meg, ha elmondanád, hogy mit is szeretnél csinálni...
Az is lehet, hogy nem is 20 mA bázisáram kell neked. (Mellesleg utóbb rájöttem, hogy a jelzett tranzisztor darlington, emiatt a bázisáramnál 1,2V bázis-emitter nyitófeszültséggel kell számolni inkább. Rb= (9V-1,2V)/0,02A = 390 Ohm.)
(#) davidvid válasza eSDi hozzászólására (») Ápr 6, 2015 /

Köszönöm a gyors választ! Ebay-es rendeléssel még nem vettem semmit, de ugynézem el kell kezdjem ha nincs jobb megoldás. Am szerinted a lumen szám a lényeg ezeknél vagy nem feltétlenül az alapján válasszak?
(#) Csupasz válasza davidvid hozzászólására (») Ápr 6, 2015 /

Elöször is a tápfeszültség alapján válassz. Van 110V ( USA ), 220V ( Ausztrália) 230V (EU).
Aztán jöhet a lumen, de ez a kici kinaiaknál annyi, amennyit rá akarnak írni. Nézd meg, hogy kb. milyen teljesítményűre van szükséged ( 20-30-50-100W ).
(#) Jackson98 hozzászólása Ápr 6, 2015 /

Sziasztok! Valaki segítene nekem, hogy ezen a rajzon hova jár a pozitív illetve a negatív feszültség?

preamp.jpg

(#) gernerakos válasza Jackson98 hozzászólására (») Ápr 6, 2015 / 1

Pozitív: 9V
negatív:GND
(#) Jackson98 válasza gernerakos hozzászólására (») Ápr 6, 2015 /

köszönöm a gyors választ!
(#) Peet19 válasza Bakman hozzászólására (») Ápr 6, 2015 /

A bázis emitter szaturációs feszültség az a 2,5V?
Amúgy most már értem az egészet, köszi a segítséget. A max. 8A -nál 1000 az erősítése amihez akkor 8mA bázisáram elég, és így teljesen kinyitja a tranzisztort.
A bázisra ha 9V feszültség megy, akkor UBE(sat)max. 2,8V ami lejön a 9-ből = 6,2V ezt osztom a bázisárammal (8mA) akkor a bázis előtét ellenállása 775 Ohm. Így akkor is jó, ha nincs ilyen nagy a UBEsat. Ha csak az 1,2V esik a darlington miatt, akkor is megvan a 10mA ami teljesen kinyitja a tranzisztort.
kendre256: köszi neked is a segítséget. A 20mA csak saccoltam amíg még nem számoltam ki a pontos bázisáramot. Amúgy, egy termosztátot szeretnék csinálni amiben nem kattog a relé állandóan. Mellékelem az eddigi rajzomat. Ha esetleg találtok benne hibát akkor szóljatok.

Még egy dolog amit nem értek. A tranzisztor adatlapján a hőmérséklet változást a teljesítmény függvényében. A max teljesítményt sem értem hogy miért 60W?
(#) mikrokapcsolo hozzászólása Ápr 6, 2015 /

Sziasztok!
Szeretnék egy fénycsöves világítást a spájzba. Kaptam egy elektronikus gyújtású egycsöves armatúrát, aminek az elektronikája szénné van égve. Találtam bele egy megfelelő méretű 18W-os csövet, de nem szeretnék elektronikus gyújtást, sima fojtóval, és gyújtóval csinálnám meg. Van egy pár fojtóm, de mind 1x36/2x 18W-osak. Próbából összekötöttem, működik, de kérdezném, hogy mi történhet így, hogy 18W-os csőhöz 36W-os fojtó van kötve? Nem mertem sokáig járatni (max 20mp-et ment), hátha valamit károsítok vele. A válaszokat előre is köszönöm.
(#) elektroncso válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Ápr 6, 2015 /

Szerintem hamarább ki fogja nyírni a csövet, nagyobb áramot enged át rajta. Elvileg fényesebben is fog világítani, de az élettartama szerintem legalább felére csökken.

Na ezért mondtam, hogy nem biztos, hogy neked 20 mA bázisáram kell... Ez a tranzisztor kapcsolóüzemben van használva, ezért az erősítésből kiszámolt bázisáram többszörösét kell átfolyatni rajta, hogy telítésbe kerüljön. Ekkor sokkal kisebb feszültség marad rajta, kevésbé fog melegedni. Ebben a kapcsolásban viszont különben is rengeteg feszültség marad rajta, mert a fűtőlapon max. 7,8V lehet. A tranzisztor kollektorkörébe kellene tenni a fűtőlapot, akkor sokkal nagyobb lehet rajta a feszültség.
A kapcsolásban más hiba is lehet. A 680 Ohm-os visszacsatolással elég nagy hiszterézise lesz a kapcsolásnak, vagyis nagyon nagy lesz a hőmérséklet ingadozás. Bár nem tudom, te mit szeretnél...
A 60W azért annyi, mert arra tervezték. Az az ábra azt jelzi, hogy minél nagyobb a külső hőmérséklet, annál kisebb teljesítménnyel terhelhető a tranzisztor. (Nem tudná leadni a keletkező hőt, ezért tönkremenne a belseje.)
(#) proli007 válasza Peet19 hozzászólására (») Ápr 6, 2015 /

Hello! Így van, ez a kapcsolás ezer sebből vérzik. Valahogy így kellene megoldani.. (Az nem úgy van, hogy csak összeollózgatunk dolgokat, aztán lesz ami lesz..)

TCOMP-311.png

(#) Attilawap hozzászólása Ápr 7, 2015 /

Üdv!
Tudtok olyan kapcsolásról (vagy elég csak a nevét megmondani), ami mondjuk 12V-os egyenirányított feszültségből kiszedi az esetleges tüskéket?
(#) lukacsp válasza Attilawap hozzászólására (») Ápr 7, 2015 /

(#) Attilawap válasza lukacsp hozzászólására (») Ápr 7, 2015 /

És ezt hogyan kell használni? Miért van belőle több különböző feszültségű?
Következő: »»   2534 / 3994
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem