Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Ha láthatnánk a kapcsolási rajzot biztosabbat lehetne mondani, de ha egyébként reset után rendben működik, akkor a hiba egy indításkori resetelő R-C taggal kiküszöbölhető.
Komplett kapcsolási rajzot nem tudok adni, mert különböző helyről van az oszcillátor, meg a számlálók.
Ez alapján van megépítve a számláló 390-nel:Bővebben: Link Innen meg az oszcillátor:Bővebben: Link Egyenlőre a 3 számláló egymásra párhuzamosan van kötve az oszcillátorra.
A lényeges kérdés az lenne, hogy resetelés után már egyszerre számolnak?
Nem, valamelyik mindig előlrébb van egy számmal. Nagy ritkán fordul elő, hogy egy számot mutatnak.
Üdv!
Nem biztos, hogy megérné házilag ilyen reflektort összehozni. A LED-ek + LED meghajtók + hűtés és a vízmentes dobozolás anyagköltsége szerintem vetekszik ezzel az árral. Érdemesebb lenne talán eBay-en vagy egyéb ilyen oldalon rákeresni. Sajnos ezek a sport és vadászboltok jellemzően túlárazottak. Bővebben: Link
Ha úgy építetted meg ahogy a linken van ott nem is lehet resetelni mert az utolsó három digitnél a reset láb fixen Gnd-n van.
Ha nem kötöm a reset lábakat a GND-re, akkor nem számol. Most akkor hogyan tovább? Kapcsoljam rá a tápot az egészre, resetlejem az összes 390-est, majd utána kapcsoljam be az oszcillátort?
Sziasztok!
Van egy BDX53 C tranzisztorom aminek a bázisára 20mA-t szeretnék engedni, de a problémám az hogy egy műveleti erősítő kimenete adja a jelet a bázisnak ami vagy 0V vagy 9V. Az adatlapján az áll, hogy UBE max 5V és 200mA. A kérdésem az, hogy akkor most osszam le a bázisra menő 9V-ot két ellenállással hogy kevesebb mint 5V és 20mA legyen, vagy maradhat a feszültség és elég ha csak egy 500 Ohm -os ellenállással összekötöm a bázist? A hozzászólás módosítva: Ápr 6, 2015
Sziasztok!
Világosítsatok fel kérlek a következő kérdésben: Van egy autó akkutöltő ami max. 4A-val bír tölteni. Ebben egy 4A-s biztosíték található a hálózati kábel után. Minek kell bele ilyen nagy? Ha 4A-val töltök akkor 4X12V azaz 48W. Ha ezt visszaosztom a 230V-nál, akkor kevesebb mint 1A jön ki. Hogy is van ez?
Bekapcsoláskor jóval nagyobb áramfelvétele is lehet, mint 1 A. Zárlat esetén viszont a 4 A-es is bőven kiég.
A 20 mA is sok lesz. 8 A kolletor áram esetén, ami határérték, elég kb. 10 mA bázis áram. Kb. 1 kOhm -os ellenállás elég lesz, ha teljes kivezérléssel akarod használni a tranzisztort.
Elég egy ellenállás. (9V-0,6V)/0,02A=420 Ohm kellene 20 mA-hez, 500 Ohmmal kevesebb lesz, 16,8 mA.
Igazából 4A kollektor áram kellene. Az adatlapján a hFE 4A esetén 4000 ha jól olvastam le. A bázisáramot és az ellenállást akarom kiszámolni és nem tudom jól számoltam-e.
A 4000-es erősítés az ugye azt jelenti, hogy a kollektor áram a bázis áram 4000 szerese lehet maximum? Ha igen, akkor a kollektor áram pl: 4.8A / hFE 4000 = 1,2mA. Így ha a bázisáram 1,2mA akkor 4,8A max. kollektoráramom lesz? Az ellenállás pedig, ha 9V -ot kap a bázis akkor elég ha simán rakok egy 7,5KOhm-os ellenállást? Jól számoltam? A másik kérdés hogy mehet-e a 9V egy ekkora ellenállással a bázisra ha az adatlapján az van hogy UBE max 5V? Ne osszam le a 9V -ot?
A reset lábakat 10k ellenállással a GNd-re, és amikor resetelni akarsz rákapcsolsz 5v-ot. a 2-es lábra. Tehát bekapcsolás majd külön resetelés.
Az adatlap szerint a legrosszabb esetben az erősítése 750. Ha ezzel számolsz, nagyon nem lősz mellé. Ezzel kiszámolod a bázisáramot, majd az áram ismeretében a bázisellenállást. Meglátod, nem kell leosztani a feszültséget.
A bázisellenállás egyik fele 9 V-ot kap, a másik egy diódán (a bázis-emitter rétegen) keresztül a nullára kapcsolódik (vagy valahova, de akkor úgy kell számolni). A bázis-emitter átmenet (adatlap szerint) levesz magának legrosszabb esetben 2,5 V-ot. Marad 6,5 V, amit a bázisellenállásnak kell megfognia. 6,5 V -ot osztod a számolt bázisárammal, egy kicsit lefelé kerekítesz (hogy biztosan ki tudja úgy nyitni a tranzisztort, ahogy szeretnéd) és már meg is van a kérdéses ellenállás értéke.
Időt takaríthatnánk meg, ha elmondanád, hogy mit is szeretnél csinálni...
Az is lehet, hogy nem is 20 mA bázisáram kell neked. (Mellesleg utóbb rájöttem, hogy a jelzett tranzisztor darlington, emiatt a bázisáramnál 1,2V bázis-emitter nyitófeszültséggel kell számolni inkább. Rb= (9V-1,2V)/0,02A = 390 Ohm.)
Köszönöm a gyors választ! Ebay-es rendeléssel még nem vettem semmit, de ugynézem el kell kezdjem ha nincs jobb megoldás. Am szerinted a lumen szám a lényeg ezeknél vagy nem feltétlenül az alapján válasszak?
Elöször is a tápfeszültség alapján válassz. Van 110V ( USA ), 220V ( Ausztrália) 230V (EU).
Aztán jöhet a lumen, de ez a kici kinaiaknál annyi, amennyit rá akarnak írni. Nézd meg, hogy kb. milyen teljesítményűre van szükséged ( 20-30-50-100W ).
Sziasztok! Valaki segítene nekem, hogy ezen a rajzon hova jár a pozitív illetve a negatív feszültség?
Pozitív: 9V
negatív:GND
köszönöm a gyors választ!
A bázis emitter szaturációs feszültség az a 2,5V?
Amúgy most már értem az egészet, köszi a segítséget. A max. 8A -nál 1000 az erősítése amihez akkor 8mA bázisáram elég, és így teljesen kinyitja a tranzisztort. A bázisra ha 9V feszültség megy, akkor UBE(sat)max. 2,8V ami lejön a 9-ből = 6,2V ezt osztom a bázisárammal (8mA) akkor a bázis előtét ellenállása 775 Ohm. Így akkor is jó, ha nincs ilyen nagy a UBEsat. Ha csak az 1,2V esik a darlington miatt, akkor is megvan a 10mA ami teljesen kinyitja a tranzisztort. kendre256: köszi neked is a segítséget. A 20mA csak saccoltam amíg még nem számoltam ki a pontos bázisáramot. Amúgy, egy termosztátot szeretnék csinálni amiben nem kattog a relé állandóan. Mellékelem az eddigi rajzomat. Ha esetleg találtok benne hibát akkor szóljatok. Még egy dolog amit nem értek. A tranzisztor adatlapján a hőmérséklet változást a teljesítmény függvényében. A max teljesítményt sem értem hogy miért 60W?
Sziasztok!
Szeretnék egy fénycsöves világítást a spájzba. Kaptam egy elektronikus gyújtású egycsöves armatúrát, aminek az elektronikája szénné van égve. Találtam bele egy megfelelő méretű 18W-os csövet, de nem szeretnék elektronikus gyújtást, sima fojtóval, és gyújtóval csinálnám meg. Van egy pár fojtóm, de mind 1x36/2x 18W-osak. Próbából összekötöttem, működik, de kérdezném, hogy mi történhet így, hogy 18W-os csőhöz 36W-os fojtó van kötve? Nem mertem sokáig járatni (max 20mp-et ment), hátha valamit károsítok vele. A válaszokat előre is köszönöm.
Szerintem hamarább ki fogja nyírni a csövet, nagyobb áramot enged át rajta. Elvileg fényesebben is fog világítani, de az élettartama szerintem legalább felére csökken.
Na ezért mondtam, hogy nem biztos, hogy neked 20 mA bázisáram kell... Ez a tranzisztor kapcsolóüzemben van használva, ezért az erősítésből kiszámolt bázisáram többszörösét kell átfolyatni rajta, hogy telítésbe kerüljön. Ekkor sokkal kisebb feszültség marad rajta, kevésbé fog melegedni. Ebben a kapcsolásban viszont különben is rengeteg feszültség marad rajta, mert a fűtőlapon max. 7,8V lehet. A tranzisztor kollektorkörébe kellene tenni a fűtőlapot, akkor sokkal nagyobb lehet rajta a feszültség.
A kapcsolásban más hiba is lehet. A 680 Ohm-os visszacsatolással elég nagy hiszterézise lesz a kapcsolásnak, vagyis nagyon nagy lesz a hőmérséklet ingadozás. Bár nem tudom, te mit szeretnél... A 60W azért annyi, mert arra tervezték. Az az ábra azt jelzi, hogy minél nagyobb a külső hőmérséklet, annál kisebb teljesítménnyel terhelhető a tranzisztor. (Nem tudná leadni a keletkező hőt, ezért tönkremenne a belseje.)
Hello! Így van, ez a kapcsolás ezer sebből vérzik. Valahogy így kellene megoldani.. (Az nem úgy van, hogy csak összeollózgatunk dolgokat, aztán lesz ami lesz..)
Üdv!
Tudtok olyan kapcsolásról (vagy elég csak a nevét megmondani), ami mondjuk 12V-os egyenirányított feszültségből kiszedi az esetleges tüskéket?
Tranziens szuppresszor dióda kell neked.
És ezt hogyan kell használni? Miért van belőle több különböző feszültségű?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |