Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp 230V-ról

Témaindító: cimopata, idő: Szept 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   529 / 783
(#) Szabi1 válasza lorylaci hozzászólására (») Ápr 25, 2015 /

Csak "körvonalasan" van meg a kapcsolása, igen tudom hogy nem hajtja meg, de lehet még más FET kerül bele, egyenlőre csak a költségekkel számolgatok, ha nem fog sikerülni a SMPS táp akkor feladom az egészet, mert csak ezen akadtam meg. Többféle erősítőt építettem már, pl. volt ami smps-ről hajtottam, de az sima ATX trafóval kapta 12V ból a +/-33V-ot Az ötlet amúgy a T.amp D4 500-as erősítő modelltől jött, csak nekem nincs szükségem 4 csatornára, illetve szükségem van arra a +50W kimenőre, hogy haladja meg a 256W-ot a kimenő teljesítményt+ egyéb veszteségek lehetnek a kábel miatt
A hozzászólás módosítva: Ápr 25, 2015
(#) Szabi1 válasza Szabi1 hozzászólására (») Ápr 25, 2015 / 2

Bővebben: 10 oldal A rajz alapján fektetve el kellene férjen az ETD 49 (41mm), 100khz-en push-pull-al 725VA-t produkál. És akkor volna csatornánként 1-1 szinte független táp. Szerintetek jó volna úgy?
(#) pepe1125 válasza Szabi1 hozzászólására (») Ápr 25, 2015 /

Pontosan. Kettőt fektess bele! Hallgass ide
(#) Szabi1 válasza pepe1125 hozzászólására (») Ápr 25, 2015 /

Már csak egy kész kapcsolási rajz kellene, hogy körülbelül kiszámoljam a költségeket
(#) sny válasza Szabi1 hozzászólására (») Ápr 25, 2015 /

Szerintem kisebb magból is ki lehet szedni nagyobb teljesítményt. (ETD39, N87, N97 vagy 3F3, rezonáns félhíd)

1U magasság pontosan 44.45 mm. Ebből le kell vonni az alső és a felső lemez vastagságát, ami minimum 2mm. A transzformátort nehéz felületszerelten szerelni, ezért a lábak átnyúlnak majd a panelen (a panelvastagság is -1,5mm helyet vesz el), és a lábak is átlógnak (legalább 2mm), és ide még egy rendes szigetelés is kell, hogy ne húzzon át a házra. Ha teflont használsz, akkor elég 0.5mm, ha egyebet, akkor újabb - 1mm . Felül sem ültetheted a lemezt a trafó tetejére, mert melegíteni fogja a lemezt.

Tehát véleményem szerint, hogy biztonságosan tudd szerelni, az áramkör teljes magassága a lábaktól a tetejéig nem haladhatja meg a 36 millimétert.
(#) pepe1125 válasza Szabi1 hozzászólására (») Ápr 25, 2015 /

Ezt ezt!

494_rezo.JPG

(#) sny válasza pepe1125 hozzászólására (») Ápr 25, 2015 /

Az E55 mag hogyan férne be 1u magasságba, mikor csak a cséve magassága 43,5mm?
(#) pepe1125 válasza sny hozzászólására (») Ápr 25, 2015 /

Csak a kapcsolási rajz! Nyilván cseréli másik trafóra. Nem?!

Akkor az egész áramkört cserélje, fele ennyi alkatrészből ki lehet hozni.
(#) pepe1125 válasza sny hozzászólására (») Ápr 25, 2015 /

Jó ok. Akkor majd ajánlj neki mást. Lássunk rajzot.

Nem kell sokat keresni. Itt van Laci cikke:

Bővebben: Link

Nyilván számolni kell....

Egy pár ETD29 !! magból vett ki 500W teljesítményt. ETD34 vagy 39 sokkal többet tud!
(#) Ge Lee válasza Szabi1 hozzászólására (») Ápr 26, 2015 / 2

Ezeket az apró E magokat felejtsd el ha nagy teljesítményt akarsz. Ha még az alacsony beépítés is lényeges akkor gyűrűt vegyél, aminél mellesleg a teljes magfelületet ki tudod használni (jobban fog hűlni a huzal, nagyobb áramsűrűség is megengedhető).
A rezonáns híd amit linkeltek bőven elhajtja mindkét végfokot, ráadásul nem kell bele semmilyen drága vagy spéci alkatrész.
Megfelelő fettel vagy IGBT-vel meg egy korrektebb védelemmel pedig kijön belőle annyi amit a 16A-es automata tud. Ehhez képest az IR-es csodamegoldásokkal csak szívni fogsz.
(#) szendi001 válasza Koncsar hozzászólására (») Ápr 26, 2015 /

Szervusz Koncsár! Tudom hogy régen volt, de végülis elindult a fly-back konstrukciód? Elég összeszedett konstrukciónk tűnik
(#) Szabi1 válasza Ge Lee hozzászólására (») Ápr 26, 2015 /

Köszönöm a segítséget! Van egy toroid magom ATX táp kimeneti szűrőjéből, méretei: 25mm x 5mm x 10mm, a cimkéjén: 37-C5151203 9908 MC REV B, ez megfelelne gate leválasztó magnak? 0,15 ohm ellenállásom van itthon rengeteg, de 5W os (0,15 ohmK 5w micron), gondolom ez is megfelel. A 12V-os segédtápot egy másik SMPS tápból szeretném megcsinálni, egy DVD lejátszó tápja volt +5, +/-12V kimeneti feszültségekkel, és inen kapnának áramot a műveleti erősítők az erősítő bemenetén.
(#) theamp hozzászólása Ápr 26, 2015 /

Üdv mindenkinek!
Érdekes kapcsolást találtam a neten.Így használják a Yamaháék az IR2153 at.Az erősítő amit táplál az valami 1KW hídban.Kíváncsi vagyok a véleményetekre, a kapcsolásról és a nyáklapról is.
(#) theamp válasza pepe1125 hozzászólására (») Ápr 26, 2015 /

Milyen kapcsolást használtál végül?Milyen menetszámot és tekercselést használtál?Nagyon tetszik a munkád!
(#) Szabi1 válasza Szabi1 hozzászólására (») Ápr 26, 2015 /

Utánna olvastam ennek a rajznak ebben a fórumban, meghajtóknak ajánlás szerint 2N2222A és a 2N2905A-t akarok tenni. Olvastam valahol hogy a szekunderben lévő opto után kellene rakni egy 555 áramkört a védelem miatt. Én ezt úgy képzelem el, hogyha az optó vezet, akkor az 555 egy PWM-et hoz létre ami meghajtja a BC tranyót és, és így a DTC-lábat vezérli. Jól gondolom? Másik kérdésem, honnan lehet tudni egy toroid magról hogy ferrit, vagy porsamag?
(#) djloui válasza Szabi1 hozzászólására (») Ápr 26, 2015 /

Talán mágnessel meg lehet nézni mert ha porvas vonzza a mágnes. Szerintem. Ez nem PC táp fojtó trafó?
(#) Szabi1 válasza djloui hozzászólására (») Ápr 26, 2015 /

De pc táp folytó, illetve van egy csomó pc táp alkatrészem.
(#) Szabi1 válasza Szabi1 hozzászólására (») Ápr 26, 2015 /

Próbáltam hagyományos, és neodyum mágnessel, vonzza az EI33-magot, és ezt a folytó toroidot is, szerintem mágnessel nem lehet kideríteni.
(#) pepe1125 válasza theamp hozzászólására (») Ápr 26, 2015 /

ETD49 3C90 vacakra tekertem: primer 17.5 menet x 2 x 14 szál 0.45mm huzallal, azért bontottam kettő felé, hogy ha a jövőben teljes hídban is kipróbálnánk, akkor ne kelljen újratekerni, csak sorba kötni a tekercseket. A szekunderek 4 x 8 menet és még vannak segédtápoknak is tekercsek. Leveszek róla 2x70V -ot, aztán 2x24V analóg rész táplálására, és 1x24V -ból stabilizálok még a végfoknak 12V-ot.

Kihajintottam az IR25791-est, szerintem nem szabad vele foglalkozni, csak akkor ha a táp nem haladja meg a 200- max: 400W határt és mindenképp 100kHz felett akarunk alkotni. Különben ez az IC halott. (Próbáltuk bebikázni az IC kimenetét extra fetmeghajtóval, emitterkövetőkkel nagyobb FET-eket hajtva, de...) Többször szállt el, viszont van még egy rúddal, de én be nem teszek ebbe egy darabot se többet. Helyette a jó öreg TL494 kapott helyet két emitterkövetővel, és egy gatemeghajtó gyűrűtrafóval.

TL494 RT kivezetésén ugyan úgy beköthető a lágyindítás, valamint egy optocsatolóval itt is lehet a frekit módosítani a rezonáns üzem miatt.
Egyedül a túláram védelmet kellett másképp megoldani, arra van egy ACS712 árammérő szenzor van a betápnál, és ha túláram van, tiltja egyből a tápot.

Röviden tömören kb ennyi. Az IRS IC nagyon sokáig szívatott. Szóval valami saját fetmeghajtó kell. Ami univerzális. És ahogy itt a fórumon bemutatott rezonáns hídban is megtalálható, szerintem ennél jobb megoldás nem kell. Ez a biztos működő. Ehhez kellett visszatérnem.
(#) pepe1125 válasza Szabi1 hozzászólására (») Ápr 26, 2015 / 1

Az ATX tápok nagy részében található a betáp szűrőben egy fehér csévetestban vasmag. Na az a legjobb GATE meghajtó trafónak, baromi nagy az AL értéke, és eddig azok hozták a legjobb eredményt. Persze keresned kell olyat amibe gyűrű vasmagosat használtak. Ferrit. Szokott még lenni a zöld színű is tápokban, az az áramváltó. Na az is kiváló még.
(#) sny válasza Szabi1 hozzászólására (») Ápr 26, 2015 / 1

Ez porvas. Micrometals katalógusban a színkódja. 52-es anyag, kicsivel jobb, mint a sárga-fehér színű porvas. Ez csak fojtónak való.
A hozzászólás módosítva: Ápr 26, 2015
(#) Szabi1 válasza sny hozzászólására (») Ápr 26, 2015 /

Akkor majd esetleg jó lesz a D osztályú erősítő kimeneti 22uH-s szűrőjéhez (a DC ellenállása kevesebb kell hogy legyen mint 20 mΩ)? Van egy ER35-ös vasmagom, illetve találtam egy 42-m52017p01 hp ok liteon 9905 jc rev A jelzésű magot atx segédpápból. A fő trafónak milyen toroidot ajánlotok és honnan ami lead 1,4kW-ot ?
(#) sny hozzászólása Ápr 26, 2015 /

Ha meg nem akarsz szenvedni a keresgéléssel, keress rá a farnellnél a 'gate transformer' kifejezésre.
(#) theamp válasza pepe1125 hozzászólására (») Ápr 26, 2015 /

Az a 14 szál 0,45mm huzal az elég soknak látszik.Gondolom izgalmas is tekerni vele.A csévét azt hogy osztottad el?Én majd egy SG3525 tápot próbálok csinálni ezzel az etd49 3c90 ből.Milyen feteket használtál?Gondolkodom IGBT-n.Ami van az IRG4PC40WPbF, egy szétvert nyáklapról szedtem.
Az IRS27951 sajnos nálunk nem beszerezhető így nincs vele tapasztalatom.Bár megpróbáltam volna lorylaci cikke alapján.
(#) sny válasza Szabi1 hozzászólására (») Ápr 26, 2015 /

Oda sem jó, baromi nagy a vesztesége.
(#) pepe1125 válasza theamp hozzászólására (») Ápr 26, 2015 /

Egy nyáklappal osztottam szét a csévét. Ráragasztod, lakkozod. Nagyon izgalmas tekercselni. Kézzel két emberes meló minimum. A szálakat eleinte sodortuk, de úgy nem fért fel a csévére, úgyhogy szépen együttfogva az összes szálat egymás mellé pakolgatva, feltekertük. Aztán a végén szétválogatni ki kivel van és kivezetni. Jah*, és azért is kell osztani, mert a csévetest egyik kivezetése között sem megy el több mint 14 szál huzal. Már az is elég vastag ott lent. 17.5 menet helyett mehetsz lentebb kicsivel, mondjuk 14-re is veheted a primert. Nekem így pont kijött 17.5 és 8 menettel a 70V, úgyhogy nem bántottam, de lehetne ezt a magot gerjeszteni jobban. 12 menet primer már kevés lesz, nagyon melegszik akkor a vasmag. Felmegy 60 fok felé is üresjáratban.

STW70N60M2 FET-et használtam, de drága, jó, viszont van olcsóbb FET ami a célnak megfelel. Nekem zárt a doboz és semmi se mehet 45 fok felé. Beletettem ezt.

IGBT is jó lesz. Maradj a TL494 -nél, és vagy a félhíd vagy a teljes híd gatemeghajtó traófsan.
(#) Ge Lee válasza Szabi1 hozzászólására (») Ápr 26, 2015 /

Ahogy már előttem leírták a PC táp fojtója nem jó mert porvas, de egyébként is kicsi lenne az 1,4kW átvitelére.
Nem a szekunder hanem a primer optót kell kiegészíteni, de ha teszel be helyette áramváltót az még jobb, mert az optó elég lassú. Szükség pedig azért van rá, mert beleteszel mondjuk 20A-es feteket, amik tudnak az üzemi hőfokon folyamatosan 10-15A-t, 1-2 impulzus erejéig meg mondjuk 80A-t. Ha csinálsz egy rövidzárat a kimeneten, akkor olyan 60-70A-es áramcsúcsok lesznek a feteken (szereléstől, szórástól stb. függően), legalábbis a sajátomon ennyit mértem ilyenkor. Ezt a FET 1 impulzus erejéig elviseli, de folyamatosan nem. Ha csak az optó van ott, akkor az történik hogy a 494 elkezd burst szerűen működni, tehát kimarad valamennyi órajel, majd újból bekapcsol, és ez ismétlődik. Az a baj, hogy ilyenkor nem sok periódus marad ki, amihez még az optó lassúsága is hozzájön, mert több us idő kell neki mire bekapcsol, tehát nincs ideje a fetnek hogy "kipihenje" az áramsokkot. Ezért kell utánakötni egy 555-öt ami hosszabb időre lekapcsolja a tápot, mondjuk nx10-100ms-os nagyságrendben.
Hozzáteszem ez a táp nem rezonánsként hanem keménykapcsolóként simán bírta a rövidzárat a 2SK fetekkel úgy, hogy csak az optó volt benne, semmi más. Eljátszottam vele olyanokat hogy rajta volt 1,6kW műterhelés, majd rövidrezártam. 30s rövidzár után már nagyon forró lett a fetek bordája, így nem kínoztam tovább. De csináltam olyat is hogy rövidrezártam és úgy kapcsoltam be, majd néhány s után levettem róla a rövidzárat és működött.
Mielőtt jönne a kérdés hogy akkor miért nem csinálom meg normálisan és teszek fel egy olyan rajzot, azért, mert jelenleg nincs szükségem rá. Ahol meg van, mert olyan az igénybevétel, ott nem a 494 hajt hanem az UCC árammódban, meg nem 20A-es FET van benne hanem 40A-es IGBT.
(#) Szabi1 válasza Ge Lee hozzászólására (») Ápr 26, 2015 /

A kicsi folytóval a gate trafót akartam megcsinálni, találtam egy ferritet MIP25-200V3 851429 névre hallgat, sajnos a neten nem találtam róla semmit. A szekundernél szokásosan ugye LOW ESR kondik kellenek? Milyen toroidod ajánlanál főtrafónak?
Következő: »»   529 / 783
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem