Fórum témák
» Több friss téma |
Csak "körvonalasan" van meg a kapcsolása, igen tudom hogy nem hajtja meg, de lehet még más FET kerül bele, egyenlőre csak a költségekkel számolgatok, ha nem fog sikerülni a SMPS táp akkor feladom az egészet, mert csak ezen akadtam meg. Többféle erősítőt építettem már, pl. volt ami smps-ről hajtottam, de az sima ATX trafóval kapta 12V ból a +/-33V-ot Az ötlet amúgy a T.amp D4 500-as erősítő modelltől jött, csak nekem nincs szükségem 4 csatornára, illetve szükségem van arra a +50W kimenőre, hogy haladja meg a 256W-ot a kimenő teljesítményt+ egyéb veszteségek lehetnek a kábel miatt
A hozzászólás módosítva: Ápr 25, 2015
Bővebben: 10 oldal A rajz alapján fektetve el kellene férjen az ETD 49 (41mm), 100khz-en push-pull-al 725VA-t produkál. És akkor volna csatornánként 1-1 szinte független táp. Szerintetek jó volna úgy?
A hozzászólás módosítva: Ápr 25, 2015
Pontosan. Kettőt fektess bele! Hallgass ide
![]()
Már csak egy kész kapcsolási rajz kellene, hogy körülbelül kiszámoljam a költségeket
Szerintem kisebb magból is ki lehet szedni nagyobb teljesítményt. (ETD39, N87, N97 vagy 3F3, rezonáns félhíd)
1U magasság pontosan 44.45 mm. Ebből le kell vonni az alső és a felső lemez vastagságát, ami minimum 2mm. A transzformátort nehéz felületszerelten szerelni, ezért a lábak átnyúlnak majd a panelen (a panelvastagság is -1,5mm helyet vesz el), és a lábak is átlógnak (legalább 2mm), és ide még egy rendes szigetelés is kell, hogy ne húzzon át a házra. Ha teflont használsz, akkor elég 0.5mm, ha egyebet, akkor újabb - 1mm . Felül sem ültetheted a lemezt a trafó tetejére, mert melegíteni fogja a lemezt. Tehát véleményem szerint, hogy biztonságosan tudd szerelni, az áramkör teljes magassága a lábaktól a tetejéig nem haladhatja meg a 36 millimétert.
Az E55 mag hogyan férne be 1u magasságba, mikor csak a cséve magassága 43,5mm?
Csak a kapcsolási rajz! Nyilván cseréli másik trafóra. Nem?!
Akkor az egész áramkört cserélje, fele ennyi alkatrészből ki lehet hozni.
Jó ok. Akkor majd ajánlj neki mást. Lássunk rajzot.
Nem kell sokat keresni. Itt van Laci cikke:
Bővebben: Link Nyilván számolni kell.... Egy pár ETD29 !! magból vett ki 500W teljesítményt. ETD34 vagy 39 sokkal többet tud! A hozzászólás módosítva: Ápr 25, 2015
Ezeket az apró E magokat felejtsd el ha nagy teljesítményt akarsz. Ha még az alacsony beépítés is lényeges akkor gyűrűt vegyél, aminél mellesleg a teljes magfelületet ki tudod használni (jobban fog hűlni a huzal, nagyobb áramsűrűség is megengedhető).
A rezonáns híd amit linkeltek bőven elhajtja mindkét végfokot, ráadásul nem kell bele semmilyen drága vagy spéci alkatrész. Megfelelő fettel vagy IGBT-vel meg egy korrektebb védelemmel pedig kijön belőle annyi amit a 16A-es automata tud. Ehhez képest az IR-es csodamegoldásokkal csak szívni fogsz.
Szervusz Koncsár! Tudom hogy régen volt, de végülis elindult a fly-back konstrukciód? Elég összeszedett konstrukciónk tűnik
![]()
Köszönöm a segítséget! Van egy toroid magom ATX táp kimeneti szűrőjéből, méretei: 25mm x 5mm x 10mm, a cimkéjén: 37-C5151203 9908 MC REV B, ez megfelelne gate leválasztó magnak? 0,15 ohm ellenállásom van itthon rengeteg, de 5W os (0,15 ohmK 5w micron), gondolom ez is megfelel. A 12V-os segédtápot egy másik SMPS tápból szeretném megcsinálni, egy DVD lejátszó tápja volt +5, +/-12V kimeneti feszültségekkel, és inen kapnának áramot a műveleti erősítők az erősítő bemenetén.
Üdv mindenkinek!
Érdekes kapcsolást találtam a neten.Így használják a Yamaháék az IR2153 at.Az erősítő amit táplál az valami 1KW hídban.Kíváncsi vagyok a véleményetekre, a kapcsolásról és a nyáklapról is.
Milyen kapcsolást használtál végül?Milyen menetszámot és tekercselést használtál?Nagyon tetszik a munkád!
![]()
Utánna olvastam ennek a rajznak ebben a fórumban, meghajtóknak ajánlás szerint 2N2222A és a 2N2905A-t akarok tenni. Olvastam valahol hogy a szekunderben lévő opto után kellene rakni egy 555 áramkört a védelem miatt. Én ezt úgy képzelem el, hogyha az optó vezet, akkor az 555 egy PWM-et hoz létre ami meghajtja a BC tranyót és, és így a DTC-lábat vezérli. Jól gondolom? Másik kérdésem, honnan lehet tudni egy toroid magról hogy ferrit, vagy porsamag?
Talán mágnessel meg lehet nézni mert ha porvas vonzza a mágnes. Szerintem. Ez nem PC táp fojtó trafó?
De pc táp folytó, illetve van egy csomó pc táp alkatrészem.
Próbáltam hagyományos, és neodyum mágnessel, vonzza az EI33-magot, és ezt a folytó toroidot is, szerintem mágnessel nem lehet kideríteni.
ETD49 3C90 vacakra tekertem: primer 17.5 menet x 2 x 14 szál 0.45mm huzallal, azért bontottam kettő felé, hogy ha a jövőben teljes hídban is kipróbálnánk, akkor ne kelljen újratekerni, csak sorba kötni a tekercseket. A szekunderek 4 x 8 menet és még vannak segédtápoknak is tekercsek. Leveszek róla 2x70V -ot, aztán 2x24V analóg rész táplálására, és 1x24V -ból stabilizálok még a végfoknak 12V-ot.
Kihajintottam az IR25791-est, szerintem nem szabad vele foglalkozni, csak akkor ha a táp nem haladja meg a 200- max: 400W határt és mindenképp 100kHz felett akarunk alkotni. Különben ez az IC halott. (Próbáltuk bebikázni az IC kimenetét extra fetmeghajtóval, emitterkövetőkkel nagyobb FET-eket hajtva, de...) Többször szállt el, viszont van még egy rúddal, de én be nem teszek ebbe egy darabot se többet. Helyette a jó öreg TL494 kapott helyet két emitterkövetővel, és egy gatemeghajtó gyűrűtrafóval. TL494 RT kivezetésén ugyan úgy beköthető a lágyindítás, valamint egy optocsatolóval itt is lehet a frekit módosítani a rezonáns üzem miatt. Egyedül a túláram védelmet kellett másképp megoldani, arra van egy ACS712 árammérő szenzor van a betápnál, és ha túláram van, tiltja egyből a tápot. Röviden tömören kb ennyi. Az IRS IC nagyon sokáig szívatott. Szóval valami saját fetmeghajtó kell. Ami univerzális. És ahogy itt a fórumon bemutatott rezonáns hídban is megtalálható, szerintem ennél jobb megoldás nem kell. Ez a biztos működő. Ehhez kellett visszatérnem.
Az ATX tápok nagy részében található a betáp szűrőben egy fehér csévetestban vasmag. Na az a legjobb GATE meghajtó trafónak, baromi nagy az AL értéke, és eddig azok hozták a legjobb eredményt. Persze keresned kell olyat amibe gyűrű vasmagosat használtak. Ferrit. Szokott még lenni a zöld színű is tápokban, az az áramváltó. Na az is kiváló még.
![]()
Ez porvas. Micrometals katalógusban a színkódja. 52-es anyag, kicsivel jobb, mint a sárga-fehér színű porvas. Ez csak fojtónak való.
A hozzászólás módosítva: Ápr 26, 2015
Akkor majd esetleg jó lesz a D osztályú erősítő kimeneti 22uH-s szűrőjéhez (a DC ellenállása kevesebb kell hogy legyen mint 20 mΩ)? Van egy ER35-ös vasmagom, illetve találtam egy 42-m52017p01 hp ok liteon 9905 jc rev A jelzésű magot atx segédpápból. A fő trafónak milyen toroidot ajánlotok és honnan ami lead 1,4kW-ot ?
A hozzászólás módosítva: Ápr 26, 2015
Ha meg nem akarsz szenvedni a keresgéléssel, keress rá a farnellnél a 'gate transformer' kifejezésre.
Az a 14 szál 0,45mm huzal az elég soknak látszik.Gondolom izgalmas is tekerni vele.A csévét azt hogy osztottad el?Én majd egy SG3525 tápot próbálok csinálni ezzel az etd49 3c90 ből.Milyen feteket használtál?Gondolkodom IGBT-n.Ami van az IRG4PC40WPbF, egy szétvert nyáklapról szedtem.
Az IRS27951 sajnos nálunk nem beszerezhető így nincs vele tapasztalatom.Bár megpróbáltam volna lorylaci cikke alapján. A hozzászólás módosítva: Ápr 26, 2015
Egy nyáklappal osztottam szét a csévét. Ráragasztod, lakkozod. Nagyon izgalmas tekercselni. Kézzel két emberes meló minimum. A szálakat eleinte sodortuk, de úgy nem fért fel a csévére, úgyhogy szépen együttfogva az összes szálat egymás mellé pakolgatva, feltekertük. Aztán a végén szétválogatni ki kivel van és kivezetni. Jah*, és azért is kell osztani, mert a csévetest egyik kivezetése között sem megy el több mint 14 szál huzal. Már az is elég vastag ott lent. 17.5 menet helyett mehetsz lentebb kicsivel, mondjuk 14-re is veheted a primert. Nekem így pont kijött 17.5 és 8 menettel a 70V, úgyhogy nem bántottam, de lehetne ezt a magot gerjeszteni jobban. 12 menet primer már kevés lesz, nagyon melegszik akkor a vasmag. Felmegy 60 fok felé is üresjáratban.
STW70N60M2 FET-et használtam, de drága, jó, viszont van olcsóbb FET ami a célnak megfelel. Nekem zárt a doboz és semmi se mehet 45 fok felé. Beletettem ezt. IGBT is jó lesz. Maradj a TL494 -nél, és vagy a félhíd vagy a teljes híd gatemeghajtó traófsan. A hozzászólás módosítva: Ápr 26, 2015
Ahogy már előttem leírták a PC táp fojtója nem jó mert porvas, de egyébként is kicsi lenne az 1,4kW átvitelére.
Nem a szekunder hanem a primer optót kell kiegészíteni, de ha teszel be helyette áramváltót az még jobb, mert az optó elég lassú. Szükség pedig azért van rá, mert beleteszel mondjuk 20A-es feteket, amik tudnak az üzemi hőfokon folyamatosan 10-15A-t, 1-2 impulzus erejéig meg mondjuk 80A-t. Ha csinálsz egy rövidzárat a kimeneten, akkor olyan 60-70A-es áramcsúcsok lesznek a feteken (szereléstől, szórástól stb. függően), legalábbis a sajátomon ennyit mértem ilyenkor. Ezt a FET 1 impulzus erejéig elviseli, de folyamatosan nem. Ha csak az optó van ott, akkor az történik hogy a 494 elkezd burst szerűen működni, tehát kimarad valamennyi órajel, majd újból bekapcsol, és ez ismétlődik. Az a baj, hogy ilyenkor nem sok periódus marad ki, amihez még az optó lassúsága is hozzájön, mert több us idő kell neki mire bekapcsol, tehát nincs ideje a fetnek hogy "kipihenje" az áramsokkot. Ezért kell utánakötni egy 555-öt ami hosszabb időre lekapcsolja a tápot, mondjuk nx10-100ms-os nagyságrendben. Hozzáteszem ez a táp nem rezonánsként hanem keménykapcsolóként simán bírta a rövidzárat a 2SK fetekkel úgy, hogy csak az optó volt benne, semmi más. Eljátszottam vele olyanokat hogy rajta volt 1,6kW műterhelés, majd rövidrezártam. 30s rövidzár után már nagyon forró lett a fetek bordája, így nem kínoztam tovább. De csináltam olyat is hogy rövidrezártam és úgy kapcsoltam be, majd néhány s után levettem róla a rövidzárat és működött. Mielőtt jönne a kérdés hogy akkor miért nem csinálom meg normálisan és teszek fel egy olyan rajzot, azért, mert jelenleg nincs szükségem rá. Ahol meg van, mert olyan az igénybevétel, ott nem a 494 hajt hanem az UCC árammódban, meg nem 20A-es FET van benne hanem 40A-es IGBT.
A kicsi folytóval a gate trafót akartam megcsinálni, találtam egy ferritet MIP25-200V3 851429 névre hallgat, sajnos a neten nem találtam róla semmit. A szekundernél szokásosan ugye LOW ESR kondik kellenek? Milyen toroidod ajánlanál főtrafónak?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |