Fórum témák
» Több friss téma |
dióda helyett vezérelt fet a kapcsolóval paralell?
Egyébként azt se tudjuk még, hogy mit szeretne... Vagy érti valaki, mik az igények?
Helló!
Egy MCP 73832T töltő IC-nek szabad oszcillálnia? Napelemes alkalmazáshoz amúgy sem tudom mennyire optimális, de ez számomra veszteséget sejtet. Oszcillátorom nincs, csak hallom hogy sípol, az a jelenség pedig nem kapcsolóüzemű elvből eredhet. A napelem egyébként egy 6 voltos, kb. 100mA leadására képes. A hozzászólás módosítva: Ápr 27, 2015
Én is erre gondoltam, valószínűleg ez lesz a legjobb megoldás.
Hali!
gondolom az a baj hogy a töltő IC nagyobb áramot akar tolni az akkuba, ezért a napelem fesz leesik, esetleg az IC is resetel... A 100mA csúcsban full napsütésben értendő? Ha lehet vedd le a töltőáramot jóval az alá a szint alá, amit a napelem tud, hogy maradjon tartalék is...
Igen, valószínűleg ez történik.
A 100mA igen, úgy lenne meg, viszont borús időben is szeretnék valamekkora töltést. Ez esetben szerintem ki fogom szedni az IC-t és egy 4V-ra állított komparátor lesz betéve FET-tel, valamint 5V-os napelemet fogok használni melynek a munkapontja 3,75V körül lenne, ezért a Schottky helyett egy FET-et szeretnék visszáram ellen is, bár ez már egy másik topik témája...
Sziasztok!
Egy Sony xperia táblagép tegnap éjjel töltés után nem kapcsol be. A problémát sikerült visszavezetnem az akkumulátorra. Itt a következőket tapasztalom: 3 cellás akkumulátor3,7V 6000mAh akku A cellákon egyenként 4,1 voltot mérek 800 mA áramerősséggel. Az akkumulátor kimenetén viszont: (pozitív és negatív szálak) semmit sem mérek. A cellák jól csatlakoznak a nyákhoz. Mi lehet a probléma? A vezérlő ic lehet hibás? Találkoztatok hasonlóval? A táblagép ára 150 ezer forint, szóval nem kicsit aggódom, viszont sajnos nem garanciális, mert kétszer lett már kijelző törés miatt házilag javítva. Az akkumulátor az ilyen készülékekbe nem olcsó. Ha a cellákat közvetlenül rákötöm a kimenetekre, az tönkreteheti a készüléket? Egy pillanatra kimértem a 4,1 volt 800mA-t a kimeneteken, de utána megint nem volt rajta semmi. Tehát lehet, hogy nem lenne probléma a vezérlés megkerülése? A hozzászólás módosítva: Ápr 29, 2015
Hogyan mérted ki azt a "800mA"-t?
Ha azt az elektronikát kihagyod, ami valószínűleg az akkupakk védelmére szolgál, akkor lehet, hogy túltöltődhet az akku, ami tűzveszélyes...
Ha a vezérlés nem stabilizátor egyben akkor rákötheted. A vezérlö IC arra van, hogy többek között ne engedje kimeriteni az akkukat egy bizonyos érték alá ( ~3.3/cella). Ezért ha ezt kikerülöd fenáll kimerités veszélye. Miután ezen az IC-n az egész akku áram átmegy sajnos gyakori a hibája.
(nem ismerem a Sonyt annyira, de más profi berendezésekben sajnos gyakori volt a chip hibája - ott ráadásul a chip az akkuban volt hozzáférhetetlenül, igy az egész akku kuka lett - innen maradt egy láda kitünö cellám elektronika nélkül.) ).
Egyenként a cellákon, de egy pillanatra megjelent a kimeneten is. Mindenesetre ha csak próbaképp össze kötöm a cellákat a kimenettel, hogy megnézhessem, egyáltalán működik-e a táblagép, hogy (végső esetben) új akkut rendeljek-e, vagy szervízbe kell küldenem, annyitól nem lesz baja, ugye?
A sony amúgy jókat gyárt, azt nem tudom most is, de régen az összes cuccuk japánban készült. Viszont az akku madeinchina.
Ja igen, 0,8 ampert mértem multiméterrel, megközelítőleg 800ma
Ha bedugod a töltöt akkor sem megy?
Ha megy, mérd meg a bemeneti feszültséget, ha az többé kevésbé azonos mint a 3 cellán (10-12V) akkor kikerülheted az IC-t. Amugy valoban a Sony cuccok jok, de ezekkel a chipekkel sajnos többen megégették a körmüket függetlenül az eredettöl (USA, Japán vagy Kina).
Ha bedugom a töltőt tölt, de a gép nem indul el, mert alapvetően először gondolom rátölt az akkura. 0,4 voltot mérek, ez talán valami jel lehet az IC-nek, hogy csináljon valamit. Talán, de nem értek hozzá.
Viszont ahogy elnézem a vezérlés megkerülésével sem akar elindulni. Itt baj lehet.
Vége, ennyi volt, sikerült rövidre zárnom az alaplapot a cellával.
Úgy néz ki a tablet esetében a piros szálon futott a fázis, és nem a nulla, én pedig fordítva kötöttem be, később láttam a matricán, hogy fel van cserélve a polarítás :/ Na ilyenkor van az, amikor az ember nem tud különbséget tenni egy kínai led-lámpa, és egy 150 ezer forintos táblagép között és nekiáll mókányolni. Így a szervíz se fogja bevenni. Most miután bedugtam, pirosan villog az állapotjelző led, elég gyorsan.
Konkrétan ciripelő hangot hallok, és a led a ciripeléssel megfelelő sebességgel villog, amikor a laptopra kötöttem lassabban, a hálózati töltőről gyorsabban. Ha az akkut kihúzom nem csinálja.
De sajnos úgy is csinálja. * A hozzászólás módosítva: Ápr 29, 2015
Ha valaki alapvető elektronikai ismeretek nélkül babrál egy drága készülékbe, akkor mire számít? Ezt hívják tanulópénznek.
Sziasztok!
Akku cellákat hogyan mivel tudok tölteni? Laptopból lett pár cellám és fel szeretném tölteni őket.
Sziasztok! Azt szeretném kérdezni, hogy van-e valami akadálya annak hogy 2cellás balanszer töltővel 3cellás akksit töltsek, úgy hogy egyszerre csak 2 cellát töltök, tehát 1-2 majd a 2-3? Elméletileg ez így kivitelezhető? Üdv: Balázs (LiPo akksikról van szó)
A hozzászólás módosítva: Máj 2, 2015
3 sorba kötött cellából álló pakkokat töltök (sütök ki) évek óta balanszer és gond nélkül.
Én évek óta úgy megyek át az utcán, hogy nem nézek körül.
Szerencséd van, de ezt nem kellene propagálni egy nívós szakmai fórumon. A Blikk-nél még elmegy. A hozzászólás módosítva: Máj 2, 2015
A 2cellás akksihoz való balanszer adott, csak 3celláshoz is akarom használni ezzel a váltogatós trükkel....
Átmenetileg, szükség esetén működhet, de nem szerencsés megoldás. Mintha állandóan padlógázzal járnál a kocsival.
Azért gondoltam hogy megoldható, mert a LiPo cellák feszültsége adott, csak a cellaszám különböző, tehát ha a 3 cellás akkupakkból 2 cellát töltök a 2cella töltésére tervezett balanszerrel, akkor az 1-es és 2-es cella feltöltödik, majd 2-es és 3-mas cellára dugva, csak a 3mas töltödik mert a balanszer érzékeli hogy a 2-es fel van töltve... Nem értem a padlógázas hasonlatot :/
A balanszer egyik ága felveszi a teljes töltőáramot, csúcsra jár. Jobban járnál egy külön egy cellás töltővel.
A hozzászólás módosítva: Máj 2, 2015
Ja már értem, de azért balanszer elvileg, hogy ez neki beleférjen nem? Remélhetőleg úgy lett méretezve a belseje, hogy elviselje az ilyen szituációkat...
|
Bejelentkezés
Hirdetés |