Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Li-Po - Li-ion akkumulátor és töltője

Témaindító: yokesz, idő: Máj 30, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   92 / 328
(#) pipi válasza kovacs gabor daniel hozzászólására (») Ápr 26, 2015 /

dióda helyett vezérelt fet a kapcsolóval paralell?
(#) Kovidivi válasza pipi hozzászólására (») Ápr 26, 2015 /

Egyébként azt se tudjuk még, hogy mit szeretne... Vagy érti valaki, mik az igények?
(#) Wind-Storm hozzászólása Ápr 27, 2015 /

Helló!

Egy MCP 73832T töltő IC-nek szabad oszcillálnia? Napelemes alkalmazáshoz amúgy sem tudom mennyire optimális, de ez számomra veszteséget sejtet. Oszcillátorom nincs, csak hallom hogy sípol, az a jelenség pedig nem kapcsolóüzemű elvből eredhet.
A napelem egyébként egy 6 voltos, kb. 100mA leadására képes.
A hozzászólás módosítva: Ápr 27, 2015
(#) kovacs gabor daniel válasza pipi hozzászólására (») Ápr 27, 2015 /

Én is erre gondoltam, valószínűleg ez lesz a legjobb megoldás.
(#) pipi válasza Wind-Storm hozzászólására (») Ápr 27, 2015 /

Hali!
gondolom az a baj hogy a töltő IC nagyobb áramot akar tolni az akkuba, ezért a napelem fesz leesik, esetleg az IC is resetel...
A 100mA csúcsban full napsütésben értendő?
Ha lehet vedd le a töltőáramot jóval az alá a szint alá, amit a napelem tud, hogy maradjon tartalék is...
(#) Wind-Storm válasza pipi hozzászólására (») Ápr 27, 2015 /

Igen, valószínűleg ez történik.
A 100mA igen, úgy lenne meg, viszont borús időben is szeretnék valamekkora töltést.
Ez esetben szerintem ki fogom szedni az IC-t és egy 4V-ra állított komparátor lesz betéve FET-tel, valamint 5V-os napelemet fogok használni melynek a munkapontja 3,75V körül lenne, ezért a Schottky helyett egy FET-et szeretnék visszáram ellen is, bár ez már egy másik topik témája...
(#) glazbox hozzászólása Ápr 29, 2015 /

Sziasztok!
Egy Sony xperia táblagép tegnap éjjel töltés után nem kapcsol be.
A problémát sikerült visszavezetnem az akkumulátorra.
Itt a következőket tapasztalom:
3 cellás akkumulátor3,7V 6000mAh akku
A cellákon egyenként 4,1 voltot mérek 800 mA áramerősséggel.
Az akkumulátor kimenetén viszont: (pozitív és negatív szálak) semmit sem mérek.
A cellák jól csatlakoznak a nyákhoz. Mi lehet a probléma? A vezérlő ic lehet hibás?
Találkoztatok hasonlóval?
A táblagép ára 150 ezer forint, szóval nem kicsit aggódom, viszont sajnos nem garanciális, mert kétszer lett már kijelző törés miatt házilag javítva. Az akkumulátor az ilyen készülékekbe nem olcsó.

Ha a cellákat közvetlenül rákötöm a kimenetekre, az tönkreteheti a készüléket? Egy pillanatra kimértem a 4,1 volt 800mA-t a kimeneteken, de utána megint nem volt rajta semmi.
Tehát lehet, hogy nem lenne probléma a vezérlés megkerülése?
A hozzászólás módosítva: Ápr 29, 2015

DSCF7754.JPG

(#) abcdabcd válasza glazbox hozzászólására (») Ápr 29, 2015 /

Hogyan mérted ki azt a "800mA"-t?

Ha azt az elektronikát kihagyod, ami valószínűleg az akkupakk védelmére szolgál, akkor lehet, hogy túltöltődhet az akku, ami tűzveszélyes...
(#) Massawa válasza glazbox hozzászólására (») Ápr 29, 2015 /

Ha a vezérlés nem stabilizátor egyben akkor rákötheted. A vezérlö IC arra van, hogy többek között ne engedje kimeriteni az akkukat egy bizonyos érték alá ( ~3.3/cella). Ezért ha ezt kikerülöd fenáll kimerités veszélye. Miután ezen az IC-n az egész akku áram átmegy sajnos gyakori a hibája.
(nem ismerem a Sonyt annyira, de más profi berendezésekben sajnos gyakori volt a chip hibája - ott ráadásul a chip az akkuban volt hozzáférhetetlenül, igy az egész akku kuka lett - innen maradt egy láda kitünö cellám elektronika nélkül.) ).

Egyenként a cellákon, de egy pillanatra megjelent a kimeneten is. Mindenesetre ha csak próbaképp össze kötöm a cellákat a kimenettel, hogy megnézhessem, egyáltalán működik-e a táblagép, hogy (végső esetben) új akkut rendeljek-e, vagy szervízbe kell küldenem, annyitól nem lesz baja, ugye?

A sony amúgy jókat gyárt, azt nem tudom most is, de régen az összes cuccuk japánban készült. Viszont az akku madeinchina.

Ja igen, 0,8 ampert mértem multiméterrel, megközelítőleg 800ma

Ha bedugod a töltöt akkor sem megy?
Ha megy, mérd meg a bemeneti feszültséget, ha az többé kevésbé azonos mint a 3 cellán (10-12V) akkor kikerülheted az IC-t.
Amugy valoban a Sony cuccok jok, de ezekkel a chipekkel sajnos többen megégették a körmüket függetlenül az eredettöl (USA, Japán vagy Kina).

Az egy kicsit soknak tünik.....

Ha bedugom a töltőt tölt, de a gép nem indul el, mert alapvetően először gondolom rátölt az akkura. 0,4 voltot mérek, ez talán valami jel lehet az IC-nek, hogy csináljon valamit. Talán, de nem értek hozzá.

Viszont ahogy elnézem a vezérlés megkerülésével sem akar elindulni. Itt baj lehet.

Vége, ennyi volt, sikerült rövidre zárnom az alaplapot a cellával.
Úgy néz ki a tablet esetében a piros szálon futott a fázis, és nem a nulla, én pedig fordítva kötöttem be, később láttam a matricán, hogy fel van cserélve a polarítás :/
Na ilyenkor van az, amikor az ember nem tud különbséget tenni egy kínai led-lámpa, és egy 150 ezer forintos táblagép között és nekiáll mókányolni. Így a szervíz se fogja bevenni.

Most miután bedugtam, pirosan villog az állapotjelző led, elég gyorsan.
(#) glazbox hozzászólása Ápr 29, 2015 1 /

Ja és melegszik az alaplap. Vége, meghalt gondolom.

Konkrétan ciripelő hangot hallok, és a led a ciripeléssel megfelelő sebességgel villog, amikor a laptopra kötöttem lassabban, a hálózati töltőről gyorsabban. Ha az akkut kihúzom nem csinálja.

De sajnos úgy is csinálja. *
A hozzászólás módosítva: Ápr 29, 2015
(#) Alex2 hozzászólása Ápr 30, 2015 /

Ha valaki alapvető elektronikai ismeretek nélkül babrál egy drága készülékbe, akkor mire számít? Ezt hívják tanulópénznek.
(#) teszti hozzászólása Ápr 30, 2015 /

Sziasztok!

Akku cellákat hogyan mivel tudok tölteni? Laptopból lett pár cellám és fel szeretném tölteni őket.
(#) Massawa válasza teszti hozzászólására (») Ápr 30, 2015 /

LiPo, LiIon stb. töltövel...
(#) Balagemann2031 hozzászólása Máj 2, 2015 /

Sziasztok! Azt szeretném kérdezni, hogy van-e valami akadálya annak hogy 2cellás balanszer töltővel 3cellás akksit töltsek, úgy hogy egyszerre csak 2 cellát töltök, tehát 1-2 majd a 2-3? Elméletileg ez így kivitelezhető? Üdv: Balázs (LiPo akksikról van szó)
A hozzászólás módosítva: Máj 2, 2015
(#) Ge Lee válasza Balagemann2031 hozzászólására (») Máj 2, 2015 1 /

3 sorba kötött cellából álló pakkokat töltök (sütök ki) évek óta balanszer és gond nélkül.
(#) nedudgi válasza Ge Lee hozzászólására (») Máj 2, 2015 1 /

Én évek óta úgy megyek át az utcán, hogy nem nézek körül.
Szerencséd van, de ezt nem kellene propagálni egy nívós szakmai fórumon. A Blikk-nél még elmegy.
(#) Balagemann2031 válasza Ge Lee hozzászólására (») Máj 2, 2015 /

A 2cellás akksihoz való balanszer adott, csak 3celláshoz is akarom használni ezzel a váltogatós trükkel....
(#) nedudgi válasza Balagemann2031 hozzászólására (») Máj 2, 2015 /

Átmenetileg, szükség esetén működhet, de nem szerencsés megoldás. Mintha állandóan padlógázzal járnál a kocsival.
(#) Balagemann2031 válasza nedudgi hozzászólására (») Máj 2, 2015 /

Azért gondoltam hogy megoldható, mert a LiPo cellák feszültsége adott, csak a cellaszám különböző, tehát ha a 3 cellás akkupakkból 2 cellát töltök a 2cella töltésére tervezett balanszerrel, akkor az 1-es és 2-es cella feltöltödik, majd 2-es és 3-mas cellára dugva, csak a 3mas töltödik mert a balanszer érzékeli hogy a 2-es fel van töltve... Nem értem a padlógázas hasonlatot :/
(#) nedudgi válasza Balagemann2031 hozzászólására (») Máj 2, 2015 /

A balanszer egyik ága felveszi a teljes töltőáramot, csúcsra jár. Jobban járnál egy külön egy cellás töltővel.
(#) Balagemann2031 válasza nedudgi hozzászólására (») Máj 2, 2015 /

Ja már értem, de azért balanszer elvileg, hogy ez neki beleférjen nem? Remélhetőleg úgy lett méretezve a belseje, hogy elviselje az ilyen szituációkat...
Következő: »»   92 / 328
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem