Fórum témák
» Több friss téma |
Igen, 8ohm-os műterhelés, 1000-1000µF labortáppal adtam neki 52V-ot, mert 52V a kapcsolóüzemű táp is. 4db 300W labortáp volt összekötve.
Rendben. Tehát belefutottál a BUS PUMPING nevű jelenségbe, mely tipikusan félhidas D osztályú végfokozatoknál fordul elő, alulpuffereltség esetén.
Igen, az látszódott, pwm kimeneten nagyon látszódott. Multival itthon 300-900V-ot mutatott, persze gyors kapcsolás bezavarja multimétert.
Amikor itthon volt, akkor a két vég közül az egyik ellen fázísba volt. Most nagyobb pufferekkel megépítem, vastagabb vezetékkel, hogy dobozba is ugyanazt tudja majd mint az asztalnál.
Az induktivitás mérést, a hobbielektronika cikkjei között található ESR méterrel mértem, jól működik, ellenőriztem gyárilag előálitott tekercseken. A probamagom pedig, egy PC tapból bontott EI-33-38TS YE, nem osztott csévetestű. Azt már észrevettem, hogyha a szekundért a csévetest másik felére tekerem (helyem van bőven) akkor nagyobb értéket kapok a szórt induktivitásnak, de még mindig az Excel táblázat által kapott érték fele. Látva, hogy nincs nagy külömbség (ha még jól emlékszem az értekre, mert egész héten csak kisérleteztem) szükséges szórt induktivitás 30uH, szoros csatolásban 10uH mértem, laza csatolásban pedig 12uH.
A másik dolog amit nem tudtam leküzdeni, az a kivánt feszültség. Kisérletnek a tápot tápláltam egy 80V-600VA trafóval (feljebb mentem 23V rol ), és ki akartam hozni belőle 12V-5A egy halogén autóégőt használtam terhelésnek (és egy több kimenetelü nikkelin ellenallast). A táblázat szerint primér 6 menet 3szál*0,3 as drót, szekundér 1 menet 8szál * 0,3as drót (Ae-1,2cm^2). Üresjáratban 14V, terhelésben viszont 9V-10V ra esett vissza. Tekertem még egy menetet (2 menet a szekundérbe), igy már üresjáratban 19V, terhelésben pedig 14V. A pufferkondi 2200uF.
Jó estét!
Van egy 24 voltos kapcsolóüzemű monitor tápom. A kérdésem az lenne, hogy át lehet e ezt tekercselni 12 voltossá, anélkül, hogy az elektronikát meg kéne változtatni? Nem nagyon vagyok jártas ebben a témában. Esetleg úgy meglehet oldani hogy a szekunder tekercset megfelezem? A hozzászólás módosítva: Máj 10, 2015
Lehet, hogy túl nagy a légrés! Ellenőrizd.
A szabályzó körhöz mindenhogyan hozzá kell nyúlnod: zenercsere, vagy TL431, stb. átállítás és ha nem nagy gond, célszerű a menetszámot is csökkenteni 70% környékére csak azért, hogy a kitöltés se legyen nagyon kicsi.
A trafót hiába tekergeted (nem is ajánlom) ha a szabályozás 24V-ra van beállítva, mert az áttekert trafóból is annyit próbálna majd előállítani. A visszacsatoláson kell változtatni, nagy eséllyel csak 1 ellenállást vagy 1 zenert, amennyiben flyback-ről van szó.
Mintahogy az a cikk 1. oldalán le van írva, a konverter az LLC kör segítségével szabályoz. Ha szar az LLC köröd, akkor nem fog tudni szabályoni. A jó LLC körhöz pedig elengedhetetlen a megfelelő szórt induktivitás.
ESR métert használtál szórt induktivitás mérésére? Nem véletlenül az LCM3-at? Utóbbi jól mér induktvitisát (ha rendesen kalibrálod és rendesen használod). A alaza és szórt csatolás között áltlaában 2-4 szorzó szokott lenni nem 2uH, így valószínűleg hibásan mérték. Ha nem tudod elérni a megfelelő szórt induktivitást, akkor soros tekerccsel ki kell pótolnod, ami pedig nem telíthet be a csúcsáramnál sem (nem csökkenhet 10%-nál jobban az induktivitása).
Biztos hogy nem jól mértél. Szoros (szendvics) csatolás esetén 5uH körül kellene mérned, normál (szekunder a primeren) esetén 10uH körül, ha pedig el van választva középen a cséve, akkor legalább 20uH szórásnak kell lenni, de inkább többnek.
Sziasztok!
Van egy univerzális laptoptöltőm változtatható kimeneti feszültséggel (15V-24V), amely 120W-os. Probléma 1: Szeretném átalakítani 5V-osra. Visszarajzoltam a táp visszacsatoló részét, felírtam az ellenállás értékeket is. Ha az ellenállást (Rk) addig növelem amíg le nem megy a tápfesz 5V-ra, az tönkre fogja tenni a tápot? Non stop menni fog a táp, egy Raspberry PI és pár dolog fog menni róla. Probléma 2: A bemnetén az NTC-n látom hogy meg van repedve, NTC 10D-9 típusú, 10 Ohm és max 10,5A-t bír el. Nekem van itthon NTC 5D-13, ami 5 Ohm és max 14,5A-t visel el. Minden további gond nélkül cserélhetem a megrepedt NTC-t? Probléma 3: Nincs kimeneti fojtó rajta. Ez gondolom kellene, ugye? PC tápból bontott jó? (Cssak letekert ferritgyűrűm van, újra kell tekernem, ha már újratekerem nem érdemesebb úgy hogy a + és - kimenetnek is tekerek rá, tehát egymás mellé két szál litze huzalt? Ha jól tudom ezt hívják közös módusúnak.) Információ: A tápban UC3843 SPMS controller IC van: Adatlap itt. A visszacsatolásban az optocsatoló PC817: Adatlap itt. A hozzászólás módosítva: Máj 11, 2015
1. Amennyiben a primer oldalon van segédtekercs, és ez látja el árammal az IC-t, akkor lehet, hogy 5V kimeneten az áramkör nem fog működni. Fontos, hgoy 5V esetén a táp nem fog tudni 120W-ot, mert a szekunder oldlai dióda korlátos.
2. Rakhatsz bele kisebb ellenállású NTC-t, de ekkor az indulási áramcsúcs is nagyobb lesz. Ha nem probléma, hogy nagyobb biztit kell emiatt használnod, akkor ok. 3. Flyback esetén nem kell kimeneti fojtó. Ferritgyűrű fojtónak nem jó, csak légréses mag, vagy porvasmag jöhet szóba. De igazából kimeneti fojtó nem kell
Köszi a korrekt választ!
Probléma 1: Megnéztem és van benne segédtekercs. Úgy gondolom hogy ha kicserélem és elindul az még nem jelenti azt hogy a segédtekercsről jár, mivel gondolom (sőt biztos) hogy egy soros ellenllás és egy zéner van beiktatva amiről indulásig megy, szóval ha jól sejtem akkor meg kellene mérnem hogy jelenleg mekkora tápot kap az IC az eredeti pl 15V-os kimenő fesszel, majd a kimenő feszt 5V-ra csökkenteni, és az IC tápjával az induláshoz sorbakötött ellenállást, esetleg a zénert is cserélnem kell kisebbre. És ha jól sejtem ez csak akkor fog működni, ha az IC is kap legalább 5V-ot. Igen, a szekunder oldali dióda "csak" 20A-es, ami nem baj, mert max folyamatos 3A-ra illetve pillanatnyi max 8-10A-ra van szükségem. Probléma 2: Nem zavar, sőt lehet még a gyári bizti is elbítja. A hozzászólás módosítva: Máj 11, 2015
Mérj rá! Ha az IC-nek nincs segétápja, akkor általában zümmögő hangot lehet hallani. (kikapcsol, majd újraindul)
Hiába van 20A-es dióda, ha eredetielg 10A-re volt tervezve (hűtés). De 8-10A-t el fog bírni.
LCM3 al mértem. A müszer nem az enyém, nem kalibráltam, hanem mérés elött rákötöttem egy tekercset aminek tudom az értékét, de ez nem zárja ki a hibás mérést. Viszont a kérdésem az volna, hogy számit, hogy mekkora a magom (rengeteg hely marad a csévetesten, 350W ATX táptrafó volt, amitől én most csak 60W ot kérek) A cséve test nem osztott. Az egyik felébe tekertem a primért, a másikba a szekundért, de igy is csak 12uH mértem 30 helyett, es ha rátekerem közvetlen a primérre, akkor csak 8uH kapok (eltekintve a mérés pontosságától) a változás nagyon kicsi.
Mekkora a légrés?
A hozzászólás módosítva: Máj 12, 2015
Osztott csévét lehet házilag is csinálni, és célszerű is. Egyrészt beállítja a nagy szórt induktvitás,t másrészt biztonság szempontjából is jó, hiszen megnöveli a kűszóutat.
Javasolt a műszer kalibrációja használat előtt, főleg szórt induktivitás mérésénél. Fontos elérned a megfelelő szórt induktivitást. Amúgy átszámoltad most a kisebb feszütlségekre a számolótáblát? (amit még mindig nem szúrtál be, pedig úgy a legegyszerűbb letesztelni, hogy nem rontottál -e benne valamit) Mennyi a mágnesező induktivitásod?
Üdv, sziasztok!
Egy érdekes dologgal fordulnék hozzátok. Jelenleg egy nagy teherbírású MOSFET-es műterhelésen dolgozok ami napelem karakterisztika rajzoláshoz készül, de nem volt olyan tápegységem a teszteléshez, ami képes lenne 25V-on 15 Ampert folyamatosan leadni. Támadt egy ötletem, hogy egy régi PC tápot megbuherálva, a - ágban levő két darab 1 Amperes diódát ha lecserélem nagyáramú Schottkyra, akkor teljes értékű +- os tápként fogom tudni használni. Az ötlet jó is lett, 8 Ampert tudtam kivenni belőle a kicserélt diódákkal, új pufferkondikkal és a jelenlegi ellenállásos műterhelésemmel (sajnos még nem tudom kipróbálni mással, ez itthon a legjobb). A probléma viszont akkor keletkezett, amikor az oszcilloszkópommal meg akartam mérni a kimeneti zajt 8Amperes terhelés mellett. Abban a pillanatban, amikor hozzáérintettem a negatív pólusát a szkópzsinórnak a -12V-os ághoz a táp leállt. Ez a jelenség rekonstruálható, és nem tudok rájönni hogy miért lehet. Van bárkinek bármi ötlete? Igazából csak egy magyarázat érdekelne a jelenségre, de ha van javaslat arra hogy ezt hogyan lehet kiküszöbölni, akkor meghallgatom szivesen.
Az történt, hogy rövidre zártad a -12V-os ágát a tápegységnek. /Javaslom, hogy a szkópszondád épsége érdekében ne folytasd így a mérést/
Ilyen esetben leválasztó transzformátort célszerű használni.
Igen, de ez mégis hogyan miért történt, stb stb. Kb. soha nem foglalkoztam még tápegységekkel, de mostanában elkezdett érdekelni a méréstechnika/tápellátás, meg ugye egyetemen is ilyen projektet kaptam meg egy külsős cégtől.
Azért történt volna, mert mindkét tápegység kapcsolóüzemű (szkóp és PC táp), és a transzformátor "közepe" a földre van kötve?
Pontosan azért.
Üdv.
Elkezdtem megépíteni lorylaci mini rezó tápját. Az első gondom az, hogy nem kis kerámia kondikat kaptam hanem elkókat 16V-ost. Viszont duplán vettem őket. Ha szembe fordítanám alkalmazhatom a helyükre?
Hát van egy 10µF és egy 1µF-os 16V-al van jelölve, ez csinál az IC nek tápot.
A következő feltételekkel jó lesz:
- IC zéneren mindig folyik áram (így a zéner szabályozza a feszt) - nem baj, ha kicsit lassabb lesz a bekapcsolás (mert ekkor az IC tápfesze leesik) Szkóppal utána kell mérni, hogy az IC tápfesze kellően stabil (zajmentes) -e. Ha tantál elkó, akkor amúgy biztos jó, de abból 25V-os kell (tantál könnyen robban, ha magas a fesz)
Megnéztem a rajzot,oda elkó kell,miért akarod szembefordítani?A freki állításra van kerámia.
Értem. Próbanyákra építekezm épp. Amúgy mi a véleményed? STW20NK50Z fettel lesz szerelve. Meghajtja vajon?
Én nem láttam rajta polaritást, meg a lay-t is átnéztem.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |