Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Köszi. Mi a baj a DIN csatikkal? 4W-ra bőven elég ez a csati. Ehhez a dizájnhoz ezek illenek. Igazából nem ezen múlik. Tehetek én rá méregdrága csatikat ha a kimenő vagy az elektronika gyenge minőségű.
A hozzászólás módosítva: Máj 14, 2015
Szia! Köszi. Van mély rendesen. Most kölcsön is adtam egy ismerősnek, egy komoly szintivel fogja hallgatni.
Ezek szerint az elektronikád és a kimenőid gyenge minőségűek?
"Mindössze" annyi, hogy ez a kontakthiba személyesen. Ha nem véded a végfokozatot nvcs-vel, vagy egy 50-100 Ohmos ellenállással, könnyen átüthet a kimenőd. Aláírom, hogy kinézetre illik, de műszakilag nem túl jó választás.
Sziasztok!
Kb egy hónapja egyre halkul ez az erősítő egyik oldala. Eddig nem foglalkoztam vele, mert azthittem, hogy jelkábelt cseréltem, és az szakadt. Kicseréltem a probléma továbbra is fenntállt. Csöveket megfordítottam, de ugyanaz az oldal maradt halk. Potit kimértem, jó. Elkezdtem méregetni, és ez az ellenállás szakadt meg. MItől lehet ez? Nemcseréltem még ki, gondoltam előbb kérdezek...
Cseréld ki nyugodtan, aztán mérj anódfeszt. Hasonlitsd össze a másik oldaléval. Ha kb. annyi, akkor csak gyári hibás lehetett. Számold ki a mérés alapján a rajta eső teljesítményt és 2x akkora kellene elvileg, hogy ne melegedjen nagyon.
Talán nem a 100 nanós kondi vezet át, aztán a PL rácson keresztül is záródna a kör... A negvcs-t hagyd meg a hangszórótól, mert az a torzítás csökkentése céljából van bent, term. az erősítés ellen is dolgozik. A hozzászólás módosítva: Máj 15, 2015
Kicseréltem, nem melegszik. Lehet öreg volt..
Anódfesz ugyanakkora mindkét oldalon. 320VAC A hozzászólás módosítva: Máj 15, 2015
320V? Akkor a csöveid nemigen lesznek hosszú életűek. Bőven elég a 250-270V.
Ez egy elhibázott mérés ...
A rajzodon a táp +250 voltra van írva, akkor a trióda anódján 150 volt körül lehetne normál esetben. A beírásom különben is anódfesz mérésre vonatkozott, nem tápfeszre, mert szerintem te azt mértél ( ? ) - nagy különbség.. A hozzászólás módosítva: Máj 15, 2015
Valami nemokés, az biztos. Eddíg szöszmötöltem. Valószínű megadta magát a műszerem, mert tápfesznek majdnem 600V -ot mér.. Lehet merül az elem.
Bontott, különböző csövek vannak benne, és működik lassan egy éve. PC-hez használom..
Ilyen műszerrel nem szabad hibát keresni. Valami stabilabbhoz hasonlítsd a leolvasott értéket és számold vissza az osztót..
A pentóda részen a katódellenállás növelve van, azt hiszem, 220ohm van neki, a rajz szerinti 150ohm helyett. Az anóddisszipáción így belülre esik, és nincs belőle gond. Így aztán nyugodt lehet, ami a tápfeszt illeti.
Zoli, ne az egész tápfeszt mérd, hanem a trióda anódfeszültségét, a 68k ellenállás után. Ha a két csatornánál megegyezik, akkor nincs gond. Én azért megmérném a csatoló kondi után is a feszt, a 470k és a 10k közös pontján, itt nem is nagyon lehet feszültség, maximum 100mV-okat mérhetsz, ha a kérdéses csatornán jóval nagyobb van, mint a másiknál, akkor a 100n-s csatoló kondit is cserélném. A műszerben meg cserélj elemet.
HEllo!
Összeraktam. Azóta is hallgatom. Köszi, hogy reagáltál. Azthiszem kedvet kaptam a hozzászólásodtól újra szétszedni, és mérni. MIndjárt csinálok egykis rendet az asztalon, és lehet hogy kérdezek még. Cserélek elemet. Kösz!
Az ellenállás a rajz szerinti.
68k után a javított csatornán 165V, a másikon 155V. A Kondi után a javított csatornán 185mV, a másikon 110mV. Tápfesz 236V.
Most mondhatnám azt, hogy cseréld meg a csöveket, a feszültség értékek is vándorolnak-e velük együtt. De ekkora eltérés bőven lehet a csövek miatt, ennek így jónak kell lennie.
Szerk: A tápfesz most 230, vagy 320V? Nem mindegy.. A hozzászólás módosítva: Máj 15, 2015
230V.... Cseréltem elemet..
Anódellenálláson esik átlagba 70V. Megcseréltem. Változtak az értékek. (Cserélve jártak fél órát azóta.) A hozzászólás módosítva: Máj 15, 2015
Nomert ilyen hűséges kis erősítő, kapott egy új kék alpsot (előtte radiohm volt benne) . Mintha tisztább volna. Cserélnem kellett jelkábelt is benne, mert begyűjtütte a kimenő szórását. Csatolókondin sokmúlik? Mikor építettem, csak beledobtam. Értéke fábavésett?
A hozzászólás módosítva: Máj 15, 2015
Granpa, látom csendbevagy... Milyen börze lesz?
Tényleg már egyszer elkellene tolnom a biciklit.. Fél órája megy teljes kivezérlésen. Nemlesz ennek gondja.. A hozzászólás módosítva: Máj 15, 2015
Szia!
Burabu(+börze) lesz jövő szombaton, Csepel szigeten. Érdemes kimenni.
Lehet még a lányok itthonmaradnak papát elcsalom. Nekem ez a rendezvény tetszik eddíg a legjobban. - kép alapján-
Csatolókondi értéke, (nálam ha jól gondolom 100nF) miért annyi ? Hogyan határozzák meg? Gondolom a csőhöz számolják. Ha elmászkálok vele, az mennyire jelent gondot. Lehet forrasztgatnom kellene, kipróbálnom? - és nemkérdeznem?
Számolni is lehet, de én olyat rakok bele, ami a kezem ügyébe akad, 220nF és feletti értéket. Minél nagyobb, annál jobb.
pfff.. Akkor forrasztgassak? Valakitől egyszer azthallottam az a jó, ha nincs is benne. A cél, hogy minél kisebb? vagy, minél jobb minőségű? Mi a szerepe?
Ha nem ismernétek gondolom rámondanátok, googli. Viccnélkül kérdem. Mod. Jóllátjátok, megismertem az OFF gombot.. : ) A hozzászólás módosítva: Máj 15, 2015
Mofesa:
Ez? Nemhiszem, hogy ilyenre gondolsz.. Belerakom, ha mondod... Mi múlik ezen egyébként? Mélyeknél nem "puff"og? LCM-el kimértem, mint az új. Biztos butákat kérdezek.. Dehát azért kérdezek, nemvagyok szakmabéli, itt tanulok. : ) A hozzászólás módosítva: Máj 15, 2015
Javasolhatom a szakirodalom tanulmányozását? Amúgy: szokásos értéke 100n-1u között, de számolni is lehet (ahogy gyakorlott barátunk említé). Egyenáramú leválasztás. A jó minőség azért számít.
A válasz gomb segít kitalálni kivel polemizálsz épp. Ezek nagyon jó kondik, de csak nagyon elvadultak tesznek ilyet, meg 1500V-os azé' kissé erős. A hozzászólás módosítva: Máj 15, 2015
Nemtudom mi itt a szerepe. Ahogy mondod, csak kérdeztem gyorsan.. Ilyet tettem egyszer egy szemésznél, ki is vette a szemem..
Gondoltam itt kevesebbel megúszom. Ennél a konstrukciónál mi változna, ha beraknám őket? Mohó lennék már megtettem volna.. Szeretek lassan élvezkedni. Nehogy egy hét múlva válaszolj, annyira azért nem.. A hozzászólás módosítva: Máj 15, 2015
Ahogy granpa is írta, egyenáramú leválasztás a szerepe. 1500V -os kondi kicsit erős lenne ide, de azért nem árt oda figyelni, az AC érdekes dolgokat művel. Az ilyen kis erősítőknél elintézik egy 400V -ossal, de ahol a meghajtáshoz is szükséges a nagyobb AC fesz, ott már elkél az ennél nagyobb feszültségtűrésű kondi.
Akkor ez arra van, hogy az VAC-t szűrje az anódról? Találtam még kisebbeket is. LEhet belerakom a kisebbet. Mondjuk ez lehet pici. Kb 4cm hosszú. A másik megoldás hogy hagyjam a wima-t rajta, jólesz az oda.
A hozzászólás módosítva: Máj 15, 2015
Üdv.
Szerintem mindegy hogy 400v-os vagy 1500, a lényeg, hogy befér-e a helyére vagy sem. Elég sok véleményt lehet olvasni pro és kontra, sokan úgy tartják, hogy a magasabb feszültséget bíró kondiknak jobb hangjuk van, én nem kísérleteztem vele. A számolása tudtommal úgy történik mint egy felüláteresztő szűrőé. Az aló határfrekvencia legyen mondjuk 20 Hz, a rácslevezető meg adja az ellenállásértéket. f=1/(2*pí*R*C)
Mofesa is eztírta. Hagyom akkor a következőhöz az olajpapírokat. CSak egy kérdés volt.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |