Fórum témák
» Több friss téma |
Hát már félve kérdezek, de azért mégis. Az alábbira kéne egy jó ötlet: tesztelek egy bitet, ha 0 akkor az XYZ változóba 0x27-et, ha 1 akkor ugyanebbe a változóba 0x14-et szeretnék tölteni.
Talán valahogy így:
A hozzászólás módosítva: Máj 28, 2015
Ez ebben a formában nem jó. Az "egyik" után a "másik" felülírja.
Szerk: látom neked is feltűnt! Kipróbálom! Köszi! A hozzászólás módosítva: Máj 28, 2015
Talán egyszerűbb:
movlw 0x14 btfss register, bit movlw 0x27 movwf XYZ
Beletettem az áramkörbe de nem csinál semmit 5v-ot megkapja azt mértem. Hogy lehet megnézni hogy a pic-be hibás-e esetleg a program vagy totál döglött? Mert mire sikerült a progit belekínoznom előtte azért próbálkoztam sokat
Végre valaki, aki nem komplikálja túl a dolgokat!
Rájöttem, hogy ez a megoldás miért nem jó nekem. Azért mert ez egy viszonylag lassú bejövő jel és meglehet, hogy több ciklus alatt is magas marad. Így lehet, hogy többet von le az elmentett értékből mint 1. Ezért jobb megszakítással, mert az a felfutó vagy lefutó élre reagál, tehát nem érdekes ha több ciklus alatt is magas marad a jel, a megszakítási rutin akkor is csak egyszer fut le.
Megint tanultam valamit!
Picit figyelmetlen vagy.
Én ezt írtam: Idézet: „Ezután várok a bejövő jelre. Ha adott bemenet magas szintre kerül, 1-et levonok 0x20-ból DECFSZ utasítással. DECFSZ alatti GOTO utasítás egy bejövőjel figyelésre ugrik, és addig ott marad, amíg a bejövő jel alacsonyra nem vált. Onnan visszaugrik várni a bejövő jelet.” Ez a megoldás kizárja a többszörös kivonást. Egyébbként a saját írásomat átolvasva rájöttem, hogy kihagytam valamit. Idézet: „Beolvasom 1-es poti értékét, és letárolom. Pl. ADRESL >> 0x20 ADRESH >> 0x21” 0x21 értékét meg kell növelni 1-el. Ellenkező esetben a visszaszámoláskor 256-al kevesebbet számol jó esetben. Rossz esetben, ha ADRESH 0 akkor 65280-al többet. Idézet: „Picit figyelmetlen vagy.” Jogos!
Viszont ha nem pergésmentes a bejövőjeled, akkor ez a hiba még mindig lehet!
Hall szenzor. Csak nem már... Igaz, most már jól működik a program megszakítással, úgyhogy így marad.
A hozzászólás módosítva: Máj 29, 2015
A pickit2 programerbe ha már a hex file-t sikerült importálni meg is találta a pic-et utánna hogy kell beletölteni a programot? Read device-re kell menni?
igen igen. közbe rájöttem.
Alul az eeprom-ot is engedélyezni kell úgy kell írni?
Köszönöm mindenkinek a "rugdosást" Üzemel az órám. Hatalmas öröm volt mikor végre megjelent a kijelzőn az idő
Pickit 2-be, vagy Pickit3-ba érdemes beruházni? Az Ebay-n közel egyforma áron adják mindkettőt. Hobbi célra.
A hozzászólás módosítva: Máj 30, 2015
Én tapasztalataim alapján a pickit2-őt javasolnám nekem a pickit3-al nem sikerült. De én nagyon kezdő vagyok úgyhogy várd meg más válaszát is
PK2-t egyszerűbb használni szerintem, de a legújabb kontrollereket nem tudja kezelni.
PK3-t ugyan nem használtam még, de úgy hallottam nehezebb beüzemelni, használni. Hobbi célra szerintem az előbbi a nyerő választás.
Egészen pontosan:
Az MPLab 8.92 alatt lehet használni mindkettőt. MPLabX már csak a PICkit3-at támogatja. A legújabb kontrollerekre a MicroChip már csak a PICkit3-ra ad támogatást, nem úgy HP41C kolléga, aki a PICkit2 szoftver továbbfejlesztésével elévülhetetlen érdemeket szerzett, így gyakorlatilag az összes PIC kontrollerhez használható. A PICkit2 jobban terhelhető, üzembiztosabb, felhasználóbarát. A PICkit3 technológiai okokból tartalmazza az időzített tönkremenetelt. Szigorúan magánvéleményem az, hogy először, amíg az ember gyakorlatot szerez, a PICkit2 javallottabb. Persze csak akkor, ha a kontroller támogatva van az alapszoftverben. Nekem mindkettő van, ha lehet szívesebben használom a PICkit2-t. Haladó szinten megoldható, hogy újabb kontrollerekkel is használható legyen. A hozzászólás módosítva: Máj 31, 2015
Idézet: „PK2-t egyszerűbb használni szerintem, de a legújabb kontrollereket nem tudja kezelni.” Ez nem egészen így van! Hp41C fórumtárs folyamatosan fejleszti a PK2 szoftverét, így a gyárinál sokkal több PIC programozására alkalmas. Szerintem is a PK2-öt válaszd!
Idézet: „PK2-t egyszerűbb használni szerintem, de a legújabb kontrollereket nem tudja kezelni” Egy valamiben a PICkit3 többet tud, mint a módosított PICkit2: Az újabb kontrollerek nyomkövetése csak PICkit3 -mal lehetséges.
Nagyon jó dolog a PK2, de programozáshoz én már csak PK3-at vennék minden hátránya ellenére.
Meg is indokolnád? Érdekelne, hogy miért.
Udv. mesterek!
Segitsegre lenne szuksegem. Mitol tud 1 pic program megbolondulni? A kapuelektronikam pic-el van epitve. (16f628) 5 even at mukodott tokeletesen. A baratom aki irta a progit hozza sajna mar nincs... Az tortenik hogy a program lefut es ujrakezdi, tehat jobb szarny nyit utanna bal szarny... egyet gondol es visszacsuk... vagy egyszeruen felig nyit es leall... Javasoltak, hogy rakjam arnyekolt dobozba az egesz panelt. Ugyanaz a figura, tovabbra is csinalja az eszet. kvarcot csereltem, mar teljes panelt is. Nalam megallt a tudomany. Atnezne valaki a progit, hatha ott a hiba. A csatolmanyban ott a kapcsirajz is. Kossz a segitseget. Kellemes napot!
Ha évekig hiba nélkül működött akkor hiába nézzük az eredeti programot, valószínűleg nincs benne az ami a hibát okozza. Esetleg meg lehet próbálni a PIC-et újraprogramozni, vagy esetleg cserélni a PIC-et.
Mar probaltam a pic cseret is. Letezhet szomszedbol router ami bezavar 1 pic-nek? vagy a taviranyito vevo is meghujitheti?
Szerintem a panelen kéne körülnézni. Valahol van egy szakadás vagy hidegforrasztás vagy lehet még a tápegység is rossz és a feszültség leesik majd a PIC újraindul. Én menet közben rámérnék a tápfeszültésgre nem e ott van a gond.
A PIC-nek nem zavarhat be, legfeljebb a vevőnek. Esetleg meg kellene próbálni, hogy ha nem a távirányítóval vezérled, hanem analóg módon akkor is ugyan ezt csinálja-e.
Szia!
Szerintem nem a PIC bolondult meg, hanem pl. a tápellátás ( elkók kiszáradtak, betáp kábelen érintkezési gondok ), érzékelők, csatlakozók nem jó jelet adnak ( korrózió, koszólódás...) ! Ezeket nézd át és bízz a PIC programban, várhatóan megtalálod a hibát !
Kollégák!
Minimum 3 éve programozok PicKit3-mal egy kisérletezésre használt áramkört(is). Mindig a PicKit 3 látta el táppal az áramkört. Sosem volt SEMMILYEN gondom a felprogramozással. Most 2 hónap szünet után kéne újra programoznom, és FAILED üzenettel leáll. Verify és Read esetén is. Némi egyéb próbálkozás után oda jutottam, hogy a panel táp-szűrésére használt 47µF kondit 10µF-ra cserélve megy a programozás is. Pedig a manuálja max 100µF-ot enged. És még ennél is komplikáltabb a dolog: ha a PC-m hátulján lévő USB aljzat helyett a monitoron lévő USB-be csatlakozok a PicKit-tel, akkor 47µF esetén is sikerül programozni. A programozandó PIC: PIC16F1939 I/P. Van bárkinek valamilyen hasonló tapasztalata, magyarázata, megoldása? De legalább egy valamire kérnék segitséget: meg kéne mérni egy PicKit3-nál, hogy programozás közben a +5V-os táp(amit a PicKit biztosit a programozott áramkör számára) ugrándozik-e 0V(vagy egyéb) és 5V között? Mert nálam igencsak ezt csinálja. De lehet hogy eddig is igy volt, csak eddig sosem kellett mérnem! Köszönöm. Nem értem hogy minek kapcsolgatná a Vdd-t, hiszen ha a PIcKit3 helyett a programozandó panelről jönne a +5V, akkor azt senki nem kapcsolgatja. Bár igy még sosem programoztam. |
Bejelentkezés
Hirdetés |