Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Nem használhatok kiegészítő chipeket, mert akkor már a sima 3 kapcsoló egyszerűbb.
5-6 mm-es kör alakú lyukba beépíthető kapcsoló jöhet csak szóba, mint amilyen a linkelt kék kapcsoló, de a kódkapcsolók nem ilyenek. Amúgy hogyan kéne bekötnöm a kódkapcsolót? Dec, vagy hex kéne? Nem hiszem el, hogy 2015-ben nincs valami egyszerű megoldás a 3 kapcsoló helyett. A hozzászólás módosítva: Jún 2, 2015
Amit irtam, az miert nem jo?
Sőt még tápegységet sem rajzoltam a kapcsolásba... De természetesen lehet pergésmentesíteni , arra is van több féle megoldás(om), de léteznek pergésmenetes nyomógombok is. Olyan nekem is van ami cmos számlálóknál jó, de a 74193-as már túl gyors. Azt egy 555-ös triggerelővel szoktam triggerelni.
A hozzászólás módosítva: Jún 2, 2015
Hello! Nyilván a Hex kell, mert bináris számot vársz tőle. Nem de bár?
"Nem hiszem el, hogy 2015-ben nincs valami egyszerű megoldás a 3 kapcsoló helyett." De van, okos telefon.. Miért, a ROM meg EMPROM, meg a kerknel, az 2015-ös?
killbill kérek kapcsrajzot.
Eddig úgy használtam ilyeneket, hogy programba beírtam nagyjából a görbét és az alapján számoltam, de ezek szerint van más megoldás?
Hogyan lehetne megoldani eegyszerűbben?
Akkor marad a 3 kapcsoló.
Valamiert felteteleztem, hogy aki ROM-okat forrasztgat, a cimvezetekekkel mahinal, az ert hozza annyit, hogy egy kodkapcsolot be tud kotni segitseg nelkul is.
Idézet: Nincs erre szukseg... Nem mintha a kerdezo tudna barmit is kezdeni a rajzoddal, de ettol fuggetlenul, egy mechanikus nyomogombbal nem fog jol mukodni. A tapegyseg az fuggetlen dolog, azt nyilvan nem kell egy ilyen kapcsolas melle kulon megrajzolni. Foleg, hogy jelen feladatnal adott az 5V. De a prellezes az valos problema, es ha valaki laikuskent megepiti, akkor csodalkozik, hogy nem egyesevel lep a szamlaloja. Pusztan ezert szoltam bele. Gondold vegig! Ha valakinek egy ilyen egyszeru kapcsolast le kell rajzolni, akkor honnan tudna, hogy a nyomogombot pergesmentesiteni kell? „Sőt még tápegységet sem rajzoltam a kapcsolásba... De természetesen lehet pergésmentesíteni”
Ha ennyire értesz hozzá, akkor rajzold le, hogyan gondoltad. Nem az a fontos, én mit tudok, vagy nem tudok.
Légy szíves. Egyebkent meg elmondtam szoban, hogy hogyan kell bekotni. Harom ellenallas kell hozza, az erteket nem adtam meg. De 1k..10k barmi jo.
Természetesen lehet használni ezeket azért árulják. Csak te a vezeték hossza miatt aggódtál a pontosságon, erre írtam, hogy több veszik el a "nagyjából görbén". Mindent a felhasználás dönt el. A digitális nedvességmérőknél a pontosság nem a programon múlik van I2C , SPI out-os is Bővebben: Link.
Nem találtam kör alakú lyukba anyával rögzíthető fajta kódkapcsolót, így nem megy. 2-3 mm vastag műanyag burkolatba kéne beépíteni, de mind SMD, vagy NYÁK-os. Ez nekem nem jó. Plusz 8 állású kéne, de csak 16-osak vannak. Hol használják ezeket a kapcsolókat, hogy csak ilyen kivitelűek vannak? Miért nincs burkolatba beépíthető fajta?
Így gondoltad? Csak az 1, 2, 4-et használnám. http://www.escol.com.my/Datasheets_specs/Hex-DIP%20Sw-pinout.jpg
Valoban, ilyen kodkapcsolobol még nem lattam elolapra szerelhetot. (persze attol meg lehet, hogy letezik.) Ezek vagy beallitokapcsolok, hasonloan a trimmerhez, vagy pedig egyszeruen a dobozon van egy lyuk, es be lehet csavarhuzoval nyulni. A 16 allas csak szepseghiba, a 8..15 az ugyanaz lesz, mint az 0..7.
Igen, pontosan igy gondoltam.
Röhej, hogy nekem pont jó lenne a hex kapcsoló, de a kivitele miatt mégse használhatom. Akkor marad a 3 sima karos kapcsoló.
Nem tudnál ráragasztani egy kis műanyag tengelyt?
Forgó többállású (yaxley) kapcsolót meg nem igazán fogsz ilyen piciben találni, mármint kereskedelemben.
Négyzet alakú az egész kapcsoló, nagyon pontosan ekkora lyukat kéne vágnom a burkolatba, aztán valamivel beragasztani. Nem tudok szögletes lyukat fúrni. Mivel vágom ki? Dekopírral se menne, ilyenem sincs. Reszelgessek? Ez kókányolás, a kapcsoló simán nem is cserélhető, mert előtte ki kell szedni a ragasztót, stb. Max. 1-2 cm-es lehetne a kapcsoló.
Ilyen kapcsoló se jó nekem: Link A hozzászólás módosítva: Jún 2, 2015
Valami hasonló lenne jó mint a fényképen. Ez 5 állású, 2 áramkörös 4- tengellyel. A címeket diódákkal tudnád kikapuzni. Mellette az ic a méret miatt:
Köszi, de a sima kék kis karos kapcsolónál nem sokkal nagyobb kapcsolóval kéne megoldani. Ilyen most, a menetes rögzítésnek 5-ös lyuk kell. http://www.salshop.hu/shop_ordered/5096/shop_pic/unas_412360.jpg 9×8 mm-es.
Jajj, bocsánat, nem akartam a lelki világodba taposni túrabakanccsal.
DE! Mivel utólag átalakításról beszélünk, akkor kell vele dolgozni. A kódkapcsoló laptávolságával (~10mm?) megegyező furatot kell fúrni, azt pedig reszelővel kb 10 perc alatt gyönyörűen méretre (négyzetesre) lehet igazítani. Nem egy atomfizika, a műanyagot meg végképp könnyű megmunkálni. Sajnos (vagy inkább szerencsére?) nem mindenre van kész megoldás, néha kell átalakítani is picit, ha már egyedi dolgot csinálunk.
Nem tapostál sehová. Bizonyos paraméterek között kéne maradni, bármit is rakok be a mostani 3 kapcsoló helyett. Ha az új megoldásnak több a hátránya, mint az előnye, akkor marad a mostani állapot. A legfontosabb, hogy kör alakú lyukba legyen beépíthető. Ez nem teljesült.
Ha befér jó lehet, csak kell hozzá egy 74HC148, meg néhány ellenállás.
Egyszerűnek is kell lennie.
Tudod, valakinek a négyszögletes lyuk reszelése egyszerű, én lehet PIC-kel oldanám meg, de akár ilyen is lehetne.
Nem lehet túlbonyolított. 3 címvezeték egymástól független 5V-ra és földre kapcsolása a feladat. Úgy látszik nincs egyszerűbb, jobb, és beépíthető megoldás a mostani 3 kapcsolónál. Nem lehet több plusz alkatrész, mert mind meghibásodási lehetőség.
Üdv!
Topi egyik cikkében láttam egy földnedvesség-érzékelőt. (földbe dugható cucc, a föld nedvességét méri) Kérdésem, hogy ugyan erre alkalmas, precízebb, (tömeggyártott kategória, akár egy hőszenzor) szenzort milyen néven keressek?
Hello! A talaj nedvességtartamát alapvetően nem így hanem így mérik.. Vajon miért?
A hozzászólás módosítva: Jún 3, 2015
Sziasztok ! Szeretnék kérdezni egy titokzatos dolgot ,van egy dallam csengő 12v dc trafóról működik. Mintha önállósította volna magát , napjában öt hat esetben csenget egyet vagy kettőt. aki tudja mi ennek az oka kérem segítsen.
A hozzászólás módosítva: Jún 3, 2015
|
Bejelentkezés
Hirdetés |