Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC kezdőknek

Témaindító: Placi84, idő: Okt 3, 2005
Témakörök:
- A PIC ÖSSZES Vdd és Vss (AVdd és AVss) (tápfeszültség) lábát be kell kötni!
- A táplábak mellé a lehető legközelebb 100nF-os KERÁMIA kondenzátorokat kell elhelyezni.
- Az MCLR lábat, 10kohm-mal fel kell húzni a Vdd tápfeszültségre.
- Külső kvarc használatakor 4MHz-ig XT, a fölött pedig HS konfigurációt kell beállítani.
- Stabilizált tápegységet kell használni, a kapcsoló üzemű "telefon töltő" adapterek okozhatnak hibákat.
- Programozáshoz, használj lehetőleg PICKIT2 vagy 3 programozót. Kerülendő a JDM (soros porti) programozó.
- A PIC adatlapja (PDF), tartalmazza a lábak kiosztását és a PIC minden paraméterét. Az adatlap ingyen letölthető!
- Egyes PIC típusoknál az RA4 nyitott nyelőelektródás (Csak lefelé húz L szintre, H szintet nem ad ki!)
- Ha a PGM lábat digitális ki-/bemenetnek használod, az alacsony feszültségű programozási lehetőséget le kell tiltani.
Lapozás: OK   694 / 1210
(#) kriszrap válasza kissi hozzászólására (») Aug 3, 2015 /

Értem köszi
(#) Pali79 hozzászólása Aug 3, 2015 /

Urak!
A pic eepromjába közvetlenül adatot bevinni csak a pickit saját programjával lehet?
(#) Hp41C válasza Pali79 hozzászólására (») Aug 3, 2015 /

Meg a programozóval.
(#) jany1966 hozzászólása Aug 3, 2015 /

Sziasztok
Add meg a link feliratát
Erről az oldalról valaki tudna bővebb infót adni?
E-mailt már sajnos hiába írok.
Köszi
A hozzászólás módosítva: Aug 4, 2015
(#) jany1966 hozzászólása Aug 4, 2015 /

Sziasztok
Programozható vezérlő
Erről az oldalról valaki tudna bővebb infót adni?
E-mailt már sajnos hiába írok.
Köszi
(#) nedudgi válasza jany1966 hozzászólására (») Aug 4, 2015 /

A PLC és PIC két külön világ, a kérdésed nem ide tartozik.
Ha nem válaszol az emiledre a hirdető, akkor inkább felejtsd el.
(#) jany1966 válasza nedudgi hozzászólására (») Aug 4, 2015 /

Ha megnézted ez egy PIC-es vezérlő.
Az érdekelne hogy valaki épített-e már ilyet vagy hasonlót ?
(#) nedudgi válasza jany1966 hozzászólására (») Aug 4, 2015 /

A kérdésed nem erre vonatkozott. Hasonlót biztosan építettünk sokan, de nem lenne egyszerűbb közvetlenül feltenni a kérdésedet?
(#) usane válasza jany1966 hozzászólására (») Aug 4, 2015 /

Ezer meg ezer hasonlót építettünk már itt. Ez is mint minden más mikrokontrolleres áramkör a mikrovezérlő portjainak vezérlésén múlik. A különbség csupán annyi, hogy mindenféle perifériát használtunk különböző dolgok meghajtására, ez meg csupán reléket kapcsolgat ha jól látom, és egy RS232 illesztővel van kiegészítve a PC-n létrás programozáshoz.
(#) Balagemann2031 hozzászólása Aug 4, 2015 /

Sziasztok! PIC24H128GP502-ből szeretném kihozni a max teljesítményt (40MIPS) belső órajelből. Kiszámolgattam a beállítási adatokat, viszont nem tudom hogy kell-e feloldó szekvenciát alkalmazni órajel váltásnál, úgy mint periféria áthelyezéskor... Mintha Zsora fórumtárs régebben írt volna valamit az oszci beállításról, de akkor a periféria áthelyezéssel bajlódtam, és nem találom a hozzászólását... Közbek kutatok az infó után, de nem találtam eddig... Előre is köszi!
(#) Balagemann2031 válasza Balagemann2031 hozzászólására (») Aug 4, 2015 /

Megoldódott, tárgytalan! Üdv!
(#) Zsora válasza Balagemann2031 hozzászólására (») Aug 4, 2015 / 1

Ha másnak is kellene:
PIC24H Family Reference Manual, Section 7. Oscillator, 30. oldal:

Example 7-3: Code Example for Clock Switching
  1. ;Place the New Oscillator Selection (NOSC=0b101) in W0
  2. MOV    #0x15,WREG
  3.  
  4. ;OSCCONH (high byte) Unlock Sequence
  5. MOV    #OSCCONH, w1
  6. MOV    #0x78, w2
  7. MOV    #0x9A, w3
  8. MOV.B  w2, [w1] ; Write 0x78
  9. MOV.B  w3, [w1] ; Write 0x9A
  10.  
  11. ;Set New Oscillator Selection
  12. MOV.B  WREG, OSCCONH
  13.  
  14. ; Place 0x01 in W0 for setting clock switch enabled bit
  15. MOV    #0x01, w0
  16.  
  17. ;OSCCONL (low byte) Unlock Sequence
  18. MOV    #OSCCONL, w1
  19. MOV    #0x46, w2
  20. MOV    #0x57, w3
  21. MOV.B  w2, [w1] ; Write 0x46
  22. MOV.B  w3, [w1] ; Write 0x9A
  23.  
  24. ; Enable Clock Switch
  25. MOV.B  w0, [w1] ; Request Clock Switching by Setting OSWEN bit
  26.  
  27. wait:
  28. BTSC   OSCCONL, #OSWEN
  29. BRA    wait
(#) Balagemann2031 válasza Zsora hozzászólására (») Aug 5, 2015 /

Köszönöm!
(#) kt hozzászólása Aug 5, 2015 /

Sziasztok.
Ezzel ezen a mikrokontrolleren szeretném az RA5 és RA3 lábakat kimenetként használni azonban ha mindkettő H szintre állítom, elkezdenek felváltva villogni, míg az egyik el nem alszok. Ez mitől lehet, valamit le kellene tiltani ?
(#) Hp41C válasza kt hozzászólására (») Aug 5, 2015 /

A PORT regiszterek helyett használd a LAT regisztereket a kimenet beállítására. Valószínűleg a LED terhelése vagy a utasítások közötti rövid idő miatt a kimeneten nem áll be a logikai magas szint.
(#) kt válasza Hp41C hozzászólására (») Aug 5, 2015 /

Azt használom, és úgy okozza ezt .
(#) kt válasza Hp41C hozzászólására (») Aug 5, 2015 /

Akkor is világítanak mikor L re állítom be őket. De csak ez a két port. AN0 használom analóg jel olvasására.
(#) csigabiga1 hozzászólása Aug 6, 2015 /

Kedves Fórumtársak!

Nem olvasom vissza az összes oldalt, mert az lehetetlenül sok. Felteszem inkább a kérdést:
van egy kínai LCD-s hangeröszabályozóm, AT89C51 mikrokontrollerrel. Ennek a beállításait szeretném megváltoztatni. Tehát a programot kiolvasni, módosítani, visszaírni.
Ezt az égetöt néztem ki: Bővebben: Link
Mivel PIC témában abszolút kezdö vagyok, nem tudom mi kell még a történethez. Túl sokat nem szeretnék invesztálni bele. Ami viszont kapásbol felmerül bennem mint kérdés, hogy az USB kommunikációt (olvasás, égetés) milyen program csinálja???

Elöre is köszi!!
(#) Pali79 válasza csigabiga1 hozzászólására (») Aug 6, 2015 /

Ez nem PIC. Keress egy másik topicot. Egyébként ez így nem fog menni ahogy elgondoltad. Programot módosítani csak forráskódból tudsz, de az olvasó (ha egyáltalán ki lehet belőle olvasni) csak a gépi kódot fogja kiolvasni, tehát kapsz néhány ezer számot és kész.
Egyébiránt én is hasonló projekten dolgozom és egy ilyen vezérlése nem éppen egy totál kezdőnek való.
(#) csigabiga1 válasza Pali79 hozzászólására (») Aug 6, 2015 /

Köszi.
Hát ez nem jó hír. Akkor az egyedüli megoldás az eladónál való kuncsorgás a forráskódért?

Igen, de ha én lennék az eladó biztos nem adnám ki, szerintem Ő sem fogja, de Te ha valóban totál kezdő vagy, nem valószínű, hogy hozzá tudnál szagolni, más meg nem igen fogja megcsinálni.

Értem. Tehát akkor lényegében kukába a dologgal. Frankó...
Avagy írni egy teljesen új programot, miután visszafejtettem a hardveres csatlakozásokat...
A hozzászólás módosítva: Aug 6, 2015
(#) Buvarruha válasza csigabiga1 hozzászólására (») Aug 6, 2015 /

Maga a hangerőszabályzó IC miféle?

Igen valami ilyesmi. Ha érdekel a pic tanulás, akkor bele lehet fogni, de azt a led villogóval kell kezdeni, különben beletörik a bicskád. Egyébként én most csinálok egyet TDA7813 IC-vel, ha van rá érdeklődés szívesen írok belőle egy rövid cikket.
(#) csigabiga1 válasza Buvarruha hozzászólására (») Aug 6, 2015 /

PGA2311
Bővebben: Link

Köszi, annyira nem érdekel. Az érdekelne hogy átprogramozzam, a többi hidegen hagy....
De lehet eladom a francba. Az új 8 csatornás DAC-omhoz amúgy sem kell...
A hozzászólás módosítva: Aug 6, 2015
(#) Buvarruha válasza csigabiga1 hozzászólására (») Aug 6, 2015 /

Ilyet csináltam már 877-es pik-el, csak távirányító nem volt hozzá. Nem olyan bonyolult dolog vezérelni, de nem kezdésre való az is biztos.
(#) NickE hozzászólása Aug 6, 2015 /

MCP2200 USB-soros átalakítóval van problémám, remélem, nem off itt, ennek is PIC a belseje.

Ezt nem csak virtuális COM portként lehet használni, hanem az I/O lábait is lehet írni/olvasni és elvileg több MCP2200 csatlakoztatható USB-re. DLL fájlon keresztül hívhatók függvények, pl. GetNoOfDevices, ami visszaadja, hogy hány eszköz van csatlakoztatva, SelectDevice() függvénnyel lehet váltani az eszközök között, ahol a paraméter 0, 1, 2, ... lehet. Minden függvény gyönyörűen lefut, a visszatérési értékek is jók, a visszatérési érték szerint megtörténik a váltás az eszközök közt (GetSelectedDevice), de hiába választok ki másikat, valamiért mindig csak az egyik csatlakoztatott eszköz (mindig ugyanaz) hajtja végre a SetPin/ClearPin parancsokat.

Ugyanaz a problémám, amit a Microchip fórumán is felvetett valaki már 2 éve, de ott sincs rá válasz.

Nem tudom, hogy én rontok el valamit, vagy bugos a dll. Mit lehet tenni?
(#) dinokal válasza NickE hozzászólására (») Aug 7, 2015 /

Szia! Elvileg az összes MCP2200 egy azonosítóval fut. Ha többet használsz, mindegyikhez másik azonosítót kell beégetni, és az inf fájlt is át kell írni ha jól tudom.
(#) NickE válasza dinokal hozzászólására (») Aug 7, 2015 /

Milyen azonosítóra gondolsz? A VID és PID lehet azonos, csatlakoztatáskor automatikusan minden eszköz kap egy egyedi UID azonosítót és ez felel a megkülönböztetésért. Az USB szabvány lehetővé teszi, hogy több azonos típusú eszközt csatlakoztass a buszra. A VID és PID megváltoztatása azért problémás, mert akkor nem fogja felismerni az eszközt az OS.
Következő: »»   694 / 1210
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem