Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » FM adó kapcsolások kérdések
Lapozás: OK   8 / 107
(#) AMD válasza Medve hozzászólására (») Feb 16, 2008 /

Az 1N4148 -cal mi a helyzet?
(#) Medve válasza AMD hozzászólására (») Feb 16, 2008 /

Mi a dióda feladata? (Egy rajzzal kínálj már meg, mert már nem vagyok képben )
(#) AMD válasza Medve hozzászólására (») Feb 16, 2008 /

Nincs ilyen diódám.
(#) Medve válasza AMD hozzászólására (») Feb 16, 2008 /

Akkor legyen OA1162, OA1182, vagy egyéb Ge tűs dióda. Vagy lehet próbálkozni kis teljesítményű Schottkyval pl valamilyen "BAT" típussal...
(#) AMD hozzászólása Feb 16, 2008 /

Na végre sikerült megépíteni. 4 kis panelra forrasztottam rá az alkatrészeket majd 9,6 voltos akut kötöttem rá + a w300i telefonomat. Bekapcsolom a rádiót errefel mit ad az isten? Működik az adó. Egy kis finomhangolás után majdnem úgy szólt mint a Danubius. Azért furcsa hogy majdnem minden szabad sávon lehetett fogni, de csak 107MHz -en volt tiszta. Holnap be akarom dobozolni csak nem tudom még hogy mibe. Van ötletetek? Szerintem árnyékolni kéne mert ha az adó fölé tettem a kezem akkor megnémult a rádió de ha elvettem akkor ugyan úgy szólt. A stabilitásról csak annyit hogy kb. 1 órán át halgattam a zenét és csak nagy ritkán kellett álítani a frekit. Valószinű hogy akkor is csak azért mert fel le mászkáltam és közbe meg-meg löktem az asztalt.
Az induktivitásnak mi a szerepe? Mert tekertem egy 1,5 cm-es külső átmérőjű toroidra 0,4mm-es rézhuzalból úgy 85 menetet és az került beforrasztásra. Úgyhogy most örül a fejem
Ja és köszi szépen mindenkinek a segítséget.
(#) menyus válasza AMD hozzászólására (») Feb 16, 2008 /

Szia!

Na ugye hogy összejön az...Nem kell mindjárt a falhoz vágni azt a szegény nyákot, meg mérgelődni. Gratulálok! A sikerélmény az rendkívül lényeges dolog mert ez ösztönöz az újabb feladatok megoldására. Nem feladni, csinálni 15 x is átnézni mit csináltál. 330 Ohm helyett 330 kohm, persze hogy nem működött, de csak a "vége" nem. Ettől az oszcillátornak még működnie kellett volna, csak közelebről tudod venni a rádióval. (1 - 2 méterről )

írod:

Az induktivitásnak mi a szerepe? Mert tekertem egy 1,5 cm-es külső átmérőjű toroidra 0,4mm-es rézhuzalból úgy 85 menetet és az került beforrasztásra.

Ezt a nagy induktivitást a rajzon hol látod? Vagy melyik rajzol is van most szó? Belinkelnéd?
(#) zoli200 hozzászólása Feb 16, 2008 /

Sziasztok bocsánat az OFF-ért szeretnék találni valakit aki megépítene nekem 1 db 4W osFM adót zene sugárzás céljábol.
(#) AMD válasza menyus hozzászólására (») Feb 16, 2008 /

100uH-s induktivitás.
(#) e-sporadic válasza AMD hozzászólására (») Feb 16, 2008 /

Helló!
Te próbanyákra dolgoztál?
(#) AMD válasza zoli200 hozzászólására (») Feb 16, 2008 /

Szerintem épitsd meg magad. Nem egy egyszerű de nem lehetetlen. Ha sok pénzed van akkor csináltas valakivel pl. Novák Gábor csinál ilyeneket. Ha spórolni akarsz akkor megcsinálod magad. Pl. én megcsináltam az 500mWattos adót és az alkatrészért kiadtam 1300 forintot. Ennyi volt az össz költség (de közben vettem forrasztóónt és pákát is), és meglévő panelra forrasztottam rá.
(#) AMD válasza e-sporadic hozzászólására (») Feb 16, 2008 /

4 panelra forrasztottam: az egyik egy szivargyújtós telefontöltő panelja volt, a másik egy karácsonyfa villogó panel, a harmadik egy fénycsőgyujtó panel, a negyedik egy távirányítós autó panelja.
Ja és holnap teszek fel képeket.
(#) AMD hozzászólása Feb 16, 2008 /

Na akkor milyen dobozba tegyem?
(#) zoli200 hozzászólása Feb 16, 2008 /

Akkor legalább csak a panelt kellene megtervezni és legyártani. itt a cumó http://www.elektronika.iweb.hu/ igen ez pont Novák Gábor oldala
(#) AMD válasza zoli200 hozzászólására (») Feb 17, 2008 /

Elkészítetted vele a nyákot, az alkatrészeket megrendeled és beforrasztod.
(#) zoli200 hozzászólása Feb 17, 2008 /

Arra gondoltam én is.
(#) e-sporadic válasza AMD hozzászólására (») Feb 17, 2008 /

Hello.
Dobsz fel képeket az adóról?
:yes:
(#) AMD válasza e-sporadic hozzászólására (») Feb 17, 2008 /

Egy videókazettás dobozban van. Pont most hallgatom.
(#) AMD válasza AMD hozzászólására (») Feb 17, 2008 /

Nem lett valami jó a kép. Ezt a munkát hívják gányolásnak.
(#) AMD hozzászólása Feb 17, 2008 /

Na akkor hogy birok ehhez leválasztót csinálni?
(#) AMD válasza AMD hozzászólására (») Feb 17, 2008 /

Apám nem akarja elhinni hogy működik
(#) Novak válasza AMD hozzászólására (») Feb 17, 2008 /

Hát az nemcsoda, hogy nem akarja elhinni. A képek alapján nem semmi... Tényleg borzasztó mákod van, hogy sikerült működésre bírnod. Ennyi erővel vehettél volna egy előre kifúrt 5X10 cm-es nyákot 200 Ft-ért. Mennyivel szebb, és stabilabb lett volna! Nem mellesleg az átkötésekkel sem kellett volna annyit bajlódnod. Egyébként azért van szerencséd, hogy működik, mert rádiófrekis dolgoknál az egyik legfontosabb dolog, hogy minden alkatrész lába legyen a lehető legrövidebb (ugyanez áll az egyes alkatrészek közötti vezetősávokra is). A képeid alapján jópár cm-es vezetékek kötik össze a paneljeidet, amin azért sok "zajt, zavart" összeszed az adó. Ha tényleg használni szeretnéd, akkor építsd meg egy előre kifúrt panelre! Kérlek! Rossz volt ránézni a képekre Neked is job lesz, mert kevesebb felharmónikust fog termelni, nem zavarod a közelben mások vételét, és tisztábban is fog szólni.
Üdv
(#) AMD válasza Novak hozzászólására (») Feb 18, 2008 /

Az árnyékolás segít nem? Gondoltam hogy pár réteg alufóliát ragasztok a dobozra. Jobb mint a semmi. A hangminőség nem is vészes. A falak mennyire árnyékolnak? Az adó bent volt a házba pár fal takarta (meg pár apróság) és a kert végén recsegve szólt (volt vagy 70-80méter). Lehet hogy csak 100-200mWatt jön ki belőle?
(#) Ferkógyerek válasza AMD hozzászólására (») Feb 18, 2008 /

Ha 100-200mW teljesítménnyel sugároznál akkor inkább 7-800 méter lenne a hatótávolság ideális körülmények esetén pedig sokkal több.
Inkább a 10-20mW a reális.
Egyébként pedig nem nagy dolog összedobni egy teljesítménymérőt amiről le tudod olvasni a ténylegesen kisugárzott teljesítményt.
Szerintem ha valaki nagyfrekvenciás adó építésére adja a fejét először a beméréséhez szükséges műszereket kellene megcsinálni, mert sok kudarctól kíméli meg az embert és sokat tanul az építésük során.
Az alábbi műszerekre gondolok:
-frekvenciamérő (min 200MHz-ig)
-GDO
-Teljesítménymérő/műterhelés
-Állóhullámarány mérő

Persze ezek nélkül is meg lehet építeni de vagy nagyon tapasztaltnak kell lennie az illetőnek vagy megelégszik azzal hogy a másik szobáig terjed a hatótávolság.
(#) e-sporadic válasza Novak hozzászólására (») Feb 18, 2008 /

,,rádiófrekis dolgoknál az egyik legfontosabb dolog, hogy minden alkatrész lába legyen a lehető legrövidebb (ugyanez áll az egyes alkatrészek közötti vezetősávokra is)."

Hello
Nem úgy van, hogy a vezetéksávok ilyen induktív kapcsolóelemek és meghatározott a méretük, az
Xl =L x omega ind. ellenállás miatt.
Vagy mi a szerepe a sávok méretének?

Mert én huzalozással váltanám ki. (beültetési rajz persze azonos, mint a Nyákrajzon)
(Ha hülyeség akkor bocs)
(#) menyus válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Feb 18, 2008 /

Igen, és a műszerek esetében meg kell tanulni impedanciára méretezni mert a megépített adó és a műszer impedancia illesztetlensége meghamisítja a mérést úgy ahogy van...Ez a 22 es csapdája.
(#) menyus válasza menyus hozzászólására (») Feb 18, 2008 /

Inkább a "viszonyító méréseket" ajánlanám a kezdőknek. Izzólámpa a kimeneten, (ez 0,5W feletti adóknál jön csak be) vagy esetleg relatív térerő mérő használata. De a frekimérő mindenképpen kell mert azon lehet chekkolni hogy milyen frekin jön ki a legnagyobb power az antennán, azaz hányadik felharmonikuson. Az alapon vagy netán a harmadikon? Netán a kilencediken? De legjobb lenne a spectrum csak erre beruházni egy 2 tranyós adó miatt ágyúval verébre...
(#) Ferkógyerek válasza menyus hozzászólására (») Feb 18, 2008 /

Igen erre is jó a GDO (szegény ember spektrumanalizátora) az alacsonyabb frekvenciákon.
Szerintem viszont egy adó kimenetén a minimum egy aluláteresztő szűrő.
A teljesítménymérőt azért hangsúlyoztam mert egyszerű és olcsó a megépítése 1-2 ellenállás egy dióda egy kondi meg egy deprez műszer.
És egyenfesszel lehet skálázni.
Felraktam 2 képet a legelső teljesítménymérőmről, ez mindjárt 50OHM-os műterhelésként is szolgál, a skálát pedig egyenfesszel P=Unégyzet/R fel lehet rajzolni.
(#) Medve válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Feb 18, 2008 /

Hello, s milyen dióda volt benne? Jó oda egy Schottky BAT43?
(#) AMD válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Feb 18, 2008 /

De nem dipol antenna volt rajta csak kb. egy méteres kis antenna.
(#) AMD válasza AMD hozzászólására (») Feb 18, 2008 /

Azt is csinálni kéne de a t.köm nem tudja hogy hogy kell.
Következő: »»   8 / 107
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem