A privát üzenet rendszerben karbantartásokat végzünk. Lassulások előfordulhatnak!
Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » JLT-02 analóg forrasztóállomás
Lapozás: OK   114 / 123
(#) proli007 válasza cupika97 hozzászólására (») Júl 23, 2015 /

Én az Arduino-t nem ismerem, de gondolom hozzá kell csak igazítani be-kimeneteihez a dolgokat. Ha nem arra a lábra kerülnek a vezérlések-jelek, mint a rajzon, vagy nem az a proci van benne, akkor újra kell írni a programot. De ebben majd Kovidivi segít ha akar..
(#) Kovidivi válasza cupika97 hozzászólására (») Júl 23, 2015 /

Kezdd el összeállítani az egészet. Ott a kapcsolási rajz, neked a páka, a FET, és a mikrokontroller kell első körben. A pákában levő szenzort fel kell húzni a tápra egy ellenállással, így alkot feszültség osztót. Ezt rá kell kötni az Arduino analóg bemenetére. Trükközni kell, mert erősítést is be kell állítabi, ezt rád.bízom, neten biztosan van hozzá kód, esetleg az Arduino is támogatja. Ezeket rakd össze, és teszteljed a pákád, hogy mekkora feszültséget mérsz a szenzoron, ha nem meleg és ha meleg a páka. A FET-et vezérelheted sima kimenetről is, soros 100ohm-on keresztül. Legyen valami logikai FET, alaplapokon találsz tucatjával. N-csatornásat keress. Ez indulásnak szerintem elég. A program minimális, if ((analogread(szenzor))<analogread(poti)) futes(); else nemfutes(); delay(100); A két ADC érték közti összefüggést a map() függvény elvégzi. A helyedben én LCD-t kötnék be, az egyszerűbb. Kell még egy poti, bármelyik analóg bemenetre rárakhatod. Értéke 10-100K.
A hozzászólás módosítva: Júl 23, 2015
(#) cupika97 válasza Kovidivi hozzászólására (») Júl 23, 2015 /

Okés, a pákám még nem jött meg. Nagyon szépen köszönöm az infót. És lcd displayt teszek rá, nem led-et.
(#) Kovidivi válasza cupika97 hozzászólására (») Júl 23, 2015 /

Ok. A következő hozzászólásod a digitális forrasztóállomás témaba írd be, mert oda tartozik. Teszteljél először sokat!
A hozzászólás módosítva: Júl 23, 2015
(#) Gezaba hozzászólása Aug 17, 2015 /

Sziasztok,

Hol lehet 24v os trafót venni?
Esetleg van 12v os egyenáramű megoldás?
Van pár pc tápom
Vagy honnan lehte venni (vagy hogyan lehet csinalni) fele akkora ellenállású fűtőbetétet?
Hmm 2 fűtőbetét jó lenne párhuzamosan vagy nem? csak nem fér bele a pákába
A hozzászólás módosítva: Aug 17, 2015
(#) Ghoost válasza Gezaba hozzászólására (») Aug 17, 2015 /

Idézet:
„..2 fűtőbetét jó lenne párhuzamosan..”

Persze, hogy jo! Elrettentő példának ?!
Az egyik is leadna az 1/4 teljesitmenyt, meg a masik is.

Ha 24V/48W akkor az R=12Ohm
Igy ha 12V-ra kapcsolod, kapsz 12W teljesitmenyt.
A hozzászólás módosítva: Aug 17, 2015
(#) Gezaba válasza Ghoost hozzászólására (») Aug 17, 2015 /

OK 3Ohm os ellenállás kéne ...
4db kéne, hát elég vastag lenne a páka
Más ötlet?
(#) Ghoost válasza Gezaba hozzászólására (») Aug 17, 2015 /

Az csak egy dolog, hoyg 1/4 a teljesitmeny.
De szerintem az itélet napig várhatnad, hogy -akár a 4db is- forraszanyag olvadasi homersekletre melegedjen. Szerintem vagy 24VAC trafo /2x12V/ vagy feszultseg ketszerezo STEP down talan?
(#) Tardief válasza Gezaba hozzászólására (») Aug 17, 2015 /

2*12Voltos trafót azért lehet szerezni. Abból már meg is van a 24V.
(#) qvasz2 válasza Gezaba hozzászólására (») Aug 17, 2015 /

Idézet:
„Hol lehet 24v os trafót venni?”
Elég sok helyen lehet, akár nálam is
(#) Gezaba hozzászólása Aug 18, 2015 /

Na azon gondolkoztam, hogy kanthal huzalból lehetne csinálni fűtőelemet. Csak mivel kéne kittölteni ami vezeti a hőt és bírja a 400 fokot?
A hozzászólás módosítva: Aug 18, 2015
(#) Kovidivi válasza Gezaba hozzászólására (») Aug 18, 2015 /

Miért nem használsz pl. laptop tápot. Kimész a piacra, 200Ft-ért utánad dobnak egyet. Nem kell annak 24V-osnak lennie, 19V-ról is eléred a 300°C-t, nálam 48W-os pákánál 360°C a maximum. Több, mint elég, és így a táp sem terheli a forrasztóállomást.
(#) Gezaba válasza Kovidivi hozzászólására (») Aug 20, 2015 /

Ez jó ötlet, de szerintem többet akarnak érte mint 200 legalábbis erre felé. Már ha lehet kapni.
(#) Johnny0004 válasza Gezaba hozzászólására (») Aug 20, 2015 /

Szia! Én már használtam Solomon pákát PC tápról, a +-12V-ot kell felhasználni, az ugye 24V, tökéletesen működött, fet kimenetű opto csatolóval és FET-tel kapcsolgattam a pákát.
(#) cupika97 válasza Johnny0004 hozzászólására (») Aug 20, 2015 /

Én még ilyet nem hallottam.
(#) Johnny0004 válasza cupika97 hozzászólására (») Aug 20, 2015 / 1

Akkor tessék. Mate_x panelja, PC táppal, a +12V használható a vezérlésnek 7805-tel (vagy a PC táp 5V-ja), a +-12V meg a pákához. Nem bonyolult. Bővebben: Link
(#) Chipmunk1960 válasza Gezaba hozzászólására (») Aug 20, 2015 /

Szia, Vágjál szét egy rossz lambda szondát, a benne lévő tökéletes lesz.
(#) qvasz2 válasza Johnny0004 hozzászólására (») Aug 20, 2015 /

Egy 400 W-os chieftec táp van előttem, a -12V csak 0,5A-t tud
(#) Mircsof válasza qvasz2 hozzászólására (») Aug 20, 2015 /

Kicseréled a diódát a -12 ágban és már kész is kb. Ha minden igaz ebben a cikkben olvashatsz is róla Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Aug 20, 2015
(#) Johnny0004 válasza qvasz2 hozzászólására (») Aug 20, 2015 /

Tudja az simán, csak az egyenirányító diódáját kell kicserélni egy nagyobbra. Mircsof megelőztél.
Visszaköveted honnan jön ki a táp trafóból a -12V-os ág, és ott egyetlen dióda van, azt cseréled nagyobbra. Azonban nagyon figyelmesen a PC táppal, mert oda kell figyelni a szigetelésre és a földelésre!!! Nekem annyiban nem tetszett, hogy ekkora alkatrész temetőt használni egy páka miatt, de súllyban nagyon könnyű lesz az állomás.
(#) Kovidivi válasza Johnny0004 hozzászólására (») Aug 20, 2015 /

Alkatrésztemető, de legalább van benne mindenféle védelem, stabil, és 50W-tal terhelve minimum 10évig el fog ketyegni. Az árához képest (PC bontóban, piacon pár százas) elég jó. Plusz lehet vele gyakorolni a kapcsoló üzemű tápok működését, esetleg átalakítani is át lehet.
(#) Dióda hozzászólása Aug 22, 2015 /

vzoole által a cikkek között lévő forrasztóállomást megépítettem.
Akadt egy kis gondom vele . Nem kaptam 7808-as ic-t. Másfajta-másértékű nem jó bele?
(#) proli007 válasza Dióda hozzászólására (») Aug 22, 2015 /

Hello! 7809,7810,7812 is mehet akár bele.
(#) Dióda válasza proli007 hozzászólására (») Aug 23, 2015 /

Számolgattam de a 7812-nek nem lessz kevés a fesz amiről kell stabilizálni?
(#) proli007 válasza Dióda hozzászólására (») Aug 23, 2015 /

Nem tudom melyik rajzot nézed. Amit én találtam, ott a páka 18..24V váltó feszültségét egyenirányítják a stabi számára. Az miért lenne kevés?
(#) Dióda válasza proli007 hozzászólására (») Aug 23, 2015 /

Mert egyutas az egyenirányítása ergo ott csak a fél fesz lessz nem?

De nem ám! Az egyutas egyenirányítás csúcsfeszültsége pont annyi, mint a kétutasé, csak a hullámossága nagyobb.
(#) Dióda hozzászólása Aug 23, 2015 /

Ha 12-est teszek akkor a szabályzás mit fog válltozni?

Amugy róla van szó:

Maximum az R11-et kell 4,7k-ra cserélni, a többi akár maradhat is.
(#) Dióda hozzászólása Aug 23, 2015 /

Nos találtam 7809-es ic-t összeraktam megy is rendesen de a poti közép állásában már 400fokos a páka.
A hőelem 23mV-ot ad le méréseim szerint.
Lehet hogy az a plussz 1V megviccel?
Merre állítsam a két trimert hogy félhangerőn ne fűtsön ennyire?
Következő: »»   114 / 123
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem