Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LCD monitor probléma

Témaindító: Squall, idő: Aug 14, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   230 / 313
(#) eyess válasza didyman hozzászólására (») Aug 22, 2015 / 1

Méregetett már ő elég sok mindent , ha visszább olvasol látni fogod .Azok az értékek jók.
Valamerre el kell indulni , hogy tudjunk valamilyen konkrétumot az egyik ilyen az , hogy a fet felől nincs vezérlése a trafónak az előtte lévő kör körökben van a hiba.Az U 105 öt is cserélte már az új , tehát az kizárható.Meglátjuk milyen mérési eredményeket kapunk , aztán hátha többet fogunk tudni.Egyébként köszi , hogy becsatlakozol több szem többet lát .
(#) kijan hozzászólása Aug 22, 2015 /

Sziasztok! Van egy S23A550H Samsung monitorom BN94-042428P panellal. (külső tápos) A monitor nem indul, még a készenléti led sem világít. 12V, 5V, 3,3V, 1,8V mindenhol megvan, a számítógép felismeri a típust, tehát valamit kommunikálnak egymással. Én más a scaler IC-re gondolok, de esetleg valakinek van még valami tippje, azt szívesen fogadnám.
(#) eyess válasza kijan hozzászólására (») Aug 22, 2015 /

Próbáld meg beterhelni a külső tápot külön valamivel , hogy valóban le tudja e adni azt ami rá van írva.
(#) Buvarruha válasza kijan hozzászólására (») Aug 22, 2015 /

Klasszikus ezeknél a típusoknál. Ha a PC felismeri, akkor álítólag ehet rajtuk FW-t frissíteni PC-n keresztül és talán észheztér.

A táp az "sajnos" biztosan jó, pedig azt lenne a legegyszerűbb cserélni. A FW frissítéssel próbálkoztam, a Samsung oldaláról le lehet hozzá tölteni programot, de azt írja ki, hogy a legfrissebb FW van rajta, így nem is frissít semmit. Az ebay-ről lehet rendelni feltöltött epromot , ami állítólag a típus szokásos hibájára jó megoldás lehet, még ezt lehet megpróbálom, csak ugye ha a scaler rossz, akkor ezzel sem megyek semmire.

Ha jól néztem , akkor ez ledes monitor ugye ?

Igen.

Fényképezd le a scalert légyszíves. Csak mert ezeknél magában a scaler IC-ben van integrálva a mikrovezérlő és a FW is abban van, külön flash IC-ben csak a beállítások és az edid van.
(#) Buvarruha válasza zoli0078 hozzászólására (») Aug 22, 2015 /

Cseréld a kis elkókat a scaleren (ha van) hátha észheztér, de lehetséges, hogy abban is a FW sérült a ki-be kapcsolgatások miatt (leállt a táp az inverter túlterhelte).

Mondjuk tényleg nem ártana egy kép .Lehetőleg jól beazonosítható legyen .

Szerintem először ezeket nézd át mielőtt bármit is cserélni akarsz.
A hozzászólás módosítva: Aug 22, 2015

Átnéztem, eljutottam odáig, hogy Check and replace the Main board ... Az jót jelent? Félretéve a viccet az 5v a 3,3V és az 1,8 V is megvan. Pontosabban az 5 V az nem az IC 600 (BD9329)3-as lábán, hanem az utána kapcsolt tekercs után van meg, de az adatlapja szerint ez így is van jól. Csatolom a fényképet, a Samsung IC: SE1079LMR-NT. Sajnos adatlapot sehol nem találok hozzá, hogy esetleg még mérjek rajta valamit. Egyébként a bekapcsoló gombsor érintőpanelos, lehet az szivat, az szokott tönkremenni?

DSC_0063.JPG

Van rá példa igen , de nem jellemző.

Feleslegesen rágjátok ezt tovább! Ezek úgy hullanak mint a legyek az említett hibajelenség papírforma. Nálam kettő megdölgött a polcon antisztat zacskóban!!
A hozzászólás módosítva: Aug 22, 2015
(#) kijan válasza Buvarruha hozzászólására (») Aug 22, 2015 /

Hát ez a probléma ezekkel az agyonintegrált cuccokkal, javítani nem sok lehetőség van. Talán tudok bele szerezni egy komplett panelt egy törött kijelzős társából, majd hétfőn kiderül. Köszönöm a hozzászólásaitokat!
(#) Buvarruha válasza kijan hozzászólására (») Aug 23, 2015 /

Igen, pontosan ennyi a válasz
(#) spgabor válasza eyess hozzászólására (») Aug 23, 2015 /

Köszönöm, hogy ennyien próbáltok segíteni.
Szóval mérges lettem, ezért kivettem a FET-et és az optókat is. FET-ből próbaképp egy 10A-es tűrésű helyett csak egy 9A-est tudtam beletenni, mert az van itthon. Bár szerintem a végén visszarakom az eredetit, mert azt most is jónak mérem. Viszont az optokat kiszerelve újra mértem és azok panelon kívül mérve tényleg hibásnak tűntek. Ezért elnézést kérek. Tettem bele másik bontottakat, de 817B helyett csak 817C-t találtam egy másik donor panelben. Így a Q105 1-es lábán már 8,3-8,5V között ugrál a fesz. Viszont továbbra is halott az egész.
Próbaképp megpróbáltam didyman ötletét, hogy 1N4148-et teszek D109 helyére, de ezzel nem változott semmi sajnos Ezt amúgy így hagyjam, vagy visszacseréljem az eredetire?
A hozzászólás módosítva: Aug 23, 2015
(#) eyess válasza spgabor hozzászólására (») Aug 23, 2015 /

Cseréld vissza az eredetire.És ha az optók rosszak voltak bár nem tudom melyik volt rossz ezt nem írtad , akkor azt a kört át kellene nézni , mert lesz ott még azon kívül más rossz alkatrész is .Csak egy kérdés nem kapott ez véletlenül villámot ?
A Q101, a ZD101,az U103 ez nagyon lényeges pont , D2,D103 diódák.Ezeket kellene megmérni , mert szerintem nincs rendes vezérlése az U105 nek még mindig.

Mindkét optón a diódát panelon kívül szakadnak mértem most. Visszacseréem a diódát az eredetire.
Nem tudom, hogy kapott-e villámot. Viszont amit tudok biztosra, hogy a puffer kondi elvirágzott benne, azt cseréltem eredetileg.
(#) didyman válasza spgabor hozzászólására (») Aug 23, 2015 /

A kondit is kicserélted?
(#) spgabor válasza didyman hozzászólására (») Aug 23, 2015 /

Ha az elko-kra gondolsz, akkor igen, az összeset.

Ebből is látszik , akkor , hogy az optók körét nagyon át kell nézni.

Közben néztem az általad írt alkatrészeket. Q101 egy 2N7002K típusú MOSFET. Ezt kivettem, megmértem, jónak tűnik. Viszont ami érdekes, hogy Q101 és U104 közös pontján 4.5-5V-ot tudok mérni, de sehol máshol. ZD101 jónak mértem. U103 viszont furcsa volt. Találtam egyet itthon, ezért kicseréltem inkább. D2 és D103 megint jónak tűnik.
De U105 1-es lába most 10V +/- 0.2V-on ugrál. De ez szép lassan pár perc alatt lecsökken 9V fölé. Máshol ugyanúgy nem találok feszt.

Ez az hogy nem .Pedig az U105 1 es lábán VCC érték kellene , hogy legyen.

VCC akkor már jó lenne ha 11V környéke lenne stabilan, mert akkor az IC-is már tudna hiba nélkül menni.
(#) spgabor válasza spgabor hozzászólására (») Aug 23, 2015 /

Végigméregettem az optok ágait, de nem nagyon találtam semmit. Pár smd ellenállást, ami nem a gyári értéket mutatják. Ezek valószínűleg azért csalnak csak, mert panelban mértem őket. Ilyen az U105 körül is előfordult pár darab. Így megint tanácstalan vagyok, mert a U105 1-es lába továbbra is kicsivel 10V alatt van, ezért továbbra sem indul a vezérlés.
(#) zoli0078 válasza Buvarruha hozzászólására (») Aug 25, 2015 /

Szia,

Kicseréltem az összes elkót a scaler panelen de a helyzet nem változott. Sajnos rajzot sem találtam hozzá így valószínű ez nem igazán fog életre kelni.

Üdv
(#) spgabor hozzászólása Aug 28, 2015 /

Sziasztok!

Egy gyors kérdésem lenne, de ez most nem a Mirai monitorhoz, azt félretettem jövő hétig. Garázsból lomizom ki a cuccokat. Így kezembe akadt két 17"-os monitor. Mindkettő inverter hibás volt. Újrakondiztam őket és kicseréltem mindkettőben a c5706-os tranzisztorokat az egyik oldalon, amelyik fele nem ment. Mert mind a két monitor ezeket tartalmazza. Tettem bele c5707-est, mert ez van otthon. Trafót ellenőriztem, secundere mérésre jó. Csöveket megnéztem, mindegyik ugyanannyi áramot vesz fel és még jónak tűnnek fényre is. Kicsit öregecskék de még nem kukák. Szóval mindent, amit találtam hibásnak a két-két monitorban, kicseréltem.
Viszont az egyik monitor már egyszer szétrobbantotta hosszabb tesztelés közben a c5707-et. Így biztos hogy nem korrekt még valami bennük. tegnap este 2-3 órát mentek nálam hiba nélkül most, hogy a javításokat elvégeztem, de mindkettőn az inverter hibás oldala sokkal jobban melegszik, mint a másik. A trafó, a kapcsoló tranzisztorok és a szűrőtekercs is. Meg minden körülötte.
Mit nézzek meg szerintetek, ami általában ezt szokta okozni?

Köszi és üdv:
spgabor
(#) didyman válasza spgabor hozzászólására (») Aug 28, 2015 /

Tesztcsövekkel is melegszik? Ha nem, akkor vagy a cső, vagy a kábelezése problémás. Ha melegszik, akkor lehet trafó (menetzárlat), vagy még hibás alkatrész, nagyfesz oldali kondi, illetve van egy fóliakondi az 5707-ek körül, között, az mit mutat? Esetleg szivárog, átüt, kapacitása csökken.
(#) didyman válasza spgabor hozzászólására (») Aug 28, 2015 /

Nem emlékszem, pár lappal ezelőtt írt valaki olyat, hogy adj külső tápot az IC-nek valami leválasztott tápegységről. Az már volt, milyen eredménnyel zárult?
Következő: »»   230 / 313
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem