Fórum témák
» Több friss téma |
Nem, mert oda még kell alkatrészt vennem, viszont itthon vagy nincs, vagy nyári szabadság van a boltban. Ezért tettem félre azt köv hétig, mert ha megjön a fizum, akkor rendelek mást is neten és nem kell a boltot várnom. Amint jutok valamire köv héten, írni fogok, a dologról, mert szerintem már ti is kíváncsiak vagytok az okára.
A hozzászólás módosítva: Aug 28, 2015
Megpróbálom külső csövekkel is. A nagyfesz kondi nem ütött át. A trafók szekunder tekercsei egyeznek a két oldalon ellenállásmérővel mérve. Fólikondi is jó.
Tekerd le a trafókról a sárga szalagot (benq?) és kiderül, hogy mi a gond. Amúgy a trafók szoktak hibásak lenni. A fóliakodni biztos, hogy jó?
Kivettem, megmértem. Egyik Acer, a másikat fejből nem tudom, talán Fujitsu. De tök ugyanaz a felépítése, mint egy Benq-nak. Trafót mérve nem volt szakadt, meg zárlatos sem. Max. 5-10Ohm eltérés volt csak a jó oldalhoz képest.
Az bőven sok, egy jó monitorban hajszálra pontosak! Ha 17-es akkor ha jól emlékszem 180ohm körülvan.
akkor lehet mégis a trafó roszz.. kár, mert nem nagyon találtam olyan trafót otthon. De még körbenézek a hétvégén.
Annyi panelem van hibás trafóval, hogy dunát lehetne velük rekeszteni, átérzem.
Van nekem is 1-2, bár nem olyan sok, de ilyen trafó kérdésben 3-ból kétszer az nincs, ami kéne.
Sziasztok!
Van egy LG M208WA Monitor TV-m, elszállt benne a táp (számomra érthetetlen módon, azaz, este még ment, reggelre már nem reagált semmire). Amit eddig sikerült kideríteni, hogy a táp IC halott (VCC és a GND között zárlat van). Az szeretném kérdezni, hogy ilyen esetben mi mehetett még tönkre? Sajnos a tápról nincs kapcsolási rajz (csak blokk vázlat), neten sem találtam róla, csak komplett panel van. Amit eddig néztem, a FET nem zárlatos, nincs púpos kondi, opto csatoló tranzisztora jónak tűnik. Az IC táplálásáért felelős alkatrészek, dióda, kondi jó, zéner dióda nem zárlatos (műszerrel mérve egyik irányba sem mutat a műszer, szkópon alkatrész vizsgálóval sem jelez). Monitor doksi: Bővebben: Link IC: Bővebben: Link FET: Bővebben: Link Előre is köszönöm.
A VCC , és GND között azért van zárlat, mert azt zárt áramkörben mérted , és valószínű belemérted ráadásul a trafó tekercsét is. .Ez még nem jelenti azt , hogy az ic rossz lenne.
El kell indulni a primer oldalról puffer feszültség meg van e stb stb stb . A hozzászólás módosítva: Aug 28, 2015
A kiforrasztott IC 7 (VCC) és a 8 (GND) lába közt van zárlat. Azért írtam biztosra. Igen, a puffer feszültség meg van, de a táp nem indult el.
Ha végig követed a VCC vonalát , hogy hova megy rögtön meg fogod látni miért van zárlat .Ha a műszer vezetékeit megfordítva is ugyan az a helyzet, akkor ott lennie kell még egy diódának is , és lehet , hogy annak kapa.
Ha minden jónak tűnik, cseréld az IC-t és kész. Előfrodul bármivel, hogy tönkremegy.
Mint az előbb is írtam, az IC már nincs a panelban, ki van forrasztva! Így a panelon nincs zárlat, csak az IC 7-es, és 8-as lába közt.
Valóban átugrottam felette .Igen ic csere , és majd elválik , hogy indul e.
Én kérek elnézést!
Probléma megoldva: Egy "power saving" beállítás volt csak a "ludas" Bár nem tudom mire jó egy olyan beállítás, hogy égve maradjanak a fénycsövek? A hozzászólás módosítva: Aug 28, 2015
Az sok, meg van egy olyan kellemetlenségük, hogy műszerrel mérhetően nem, nagyfesz alatt viszont remekül elkezdenek átvezetni.
Nem, ott nincs zárlat. Fordított irányban a segédtáp egyenirányító diódáját lehet mérni, helyes irányban pedig többtíz kOhm feletti érték a megnyugtató.
Halihó!
LCD panel alatt gyorsan rohangáló, apró (2-3 pixel méretű) rovarral találkozott már itt valaki? Időről időre feltűnik, egy órák óta működő monitorban. (remélem nem a kijelző közepén fogja feldobni a bakancsot, mert szerintem mindenki rühelli azt szétszedni, ugyebár...) (A monitorban volt rendesen pókháló, de ki lett takarítva) Nem vicc! A hozzászólás módosítva: Aug 29, 2015
Őhh.. Ha szószerinti rovarról van szó, akor igen.
Tényleg az volt, bár először azt hittem, hogy hallucinálok!
Sziasztok!
Találtam még egy rossz alkatrészt (ZD101), pozíció száma alapján zéner dióda (mind két irányban szakadást mutat a műszer, szkóp is). A legjobb az egészben, hogy semmilyen felirat nincs rajta. Ez, az ICE3BS02 típusú IC tápjánál van, az IC adat lapja szerint 8,5V-tól 21V-ig üzemel. Találtam egy oldalt (Bővebben: Link), ahol ez a monitor szerepel, és van egy rajz részlet (oldal alja) a tápról (ott D105 néven szerepel). Csak az a baj, hogy nem teljesen egyezik az enyémmel. A kérdés az, hogy milyen diódát vegyek bele? A tápot a YuYANG cég gyártotta, típusa YP1504PG 6871TPT318G REV. 1.3. Sajnos rajzot nem találtam róla. Több helyen is komplett panelt árulnak, csak ennyit nem akarok kiadni érte.
Ezen (Bővebben: Link) oldal szerint RLZ18B van benne, nos adat lapja (Bővebben: Link) szerint ez szín kódos, nálam viszont csak a katód jelölése van. A többi alkatrész jelölés, érték stimmel.
Azért nézelődök tovább, hátha sikerül valami infót találni.
Több oldalon is azt írták, hogy RLZ18B van benne. Találtam egy másik adatlapot ehhez a diódához, itt már nem színkódos. Ehhez kérnék segítséget, helyettesítő tekintetében. Nem tudom ez jó lehet-e Bővebben: Link?
Még egy kérdés. Nem tudom, hogy befolyásolja-e a táp működését a zéner feszültsége? Mivel az eredeti 16.82V - 17.70V, amit linkeltem az 16.8V - 19.1V, ugyan ez 16V-os 15.3V - 17.1V. Előre is köszönöm.
Ha színkód kell. akkor az RLZ18B színkódja az RED - Yellow - Green . Tehát az első sáv a vörös a második a sárga , és a harmadik a zöld , így nézd.
És bele teheted mivel az áramkör fogja meghatározni , hogy a szóban forgó zéner feszültség tűrése miképp fog beállni .
Sziasztok!
Érdeklődni szeretnék hogy ciripelő trafót hogy lenne érdemes javítani? Hibajelenség: Ha terhelés alatt van tápot illetve monitort rádugom akkor ciripelést hallok ill. folyamatos sípolást a képen látható trafóból. ( Műanyag szivószállal letapogattam) Ezt érdemes kicserélni?? ha igen milyenre? vagy gyenge lehet az impregnálása és azért csinálja? a válaszokat előre is kösz!
A kapcsoló üzemű tápok trafói általában sípolnak!
Ha meg hangosan sípol, akkor lehet kilazult a vas.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |