Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LCD monitor probléma

Témaindító: Squall, idő: Aug 14, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   231 / 313
(#) spgabor válasza didyman hozzászólására (») Aug 28, 2015 /

Nem, mert oda még kell alkatrészt vennem, viszont itthon vagy nincs, vagy nyári szabadság van a boltban. Ezért tettem félre azt köv hétig, mert ha megjön a fizum, akkor rendelek mást is neten és nem kell a boltot várnom. Amint jutok valamire köv héten, írni fogok, a dologról, mert szerintem már ti is kíváncsiak vagytok az okára.
A hozzászólás módosítva: Aug 28, 2015
(#) spgabor válasza didyman hozzászólására (») Aug 28, 2015 /

Megpróbálom külső csövekkel is. A nagyfesz kondi nem ütött át. A trafók szekunder tekercsei egyeznek a két oldalon ellenállásmérővel mérve. Fólikondi is jó.
(#) Buvarruha válasza spgabor hozzászólására (») Aug 28, 2015 /

Tekerd le a trafókról a sárga szalagot (benq?) és kiderül, hogy mi a gond. Amúgy a trafók szoktak hibásak lenni. A fóliakodni biztos, hogy jó?
(#) spgabor válasza Buvarruha hozzászólására (») Aug 28, 2015 /

Kivettem, megmértem. Egyik Acer, a másikat fejből nem tudom, talán Fujitsu. De tök ugyanaz a felépítése, mint egy Benq-nak. Trafót mérve nem volt szakadt, meg zárlatos sem. Max. 5-10Ohm eltérés volt csak a jó oldalhoz képest.

Az bőven sok, egy jó monitorban hajszálra pontosak! Ha 17-es akkor ha jól emlékszem 180ohm körülvan.

akkor lehet mégis a trafó roszz.. kár, mert nem nagyon találtam olyan trafót otthon. De még körbenézek a hétvégén.

Annyi panelem van hibás trafóval, hogy dunát lehetne velük rekeszteni, átérzem.

Van nekem is 1-2, bár nem olyan sok, de ilyen trafó kérdésben 3-ból kétszer az nincs, ami kéne.
(#) ztsoft hozzászólása Aug 28, 2015 /

Sziasztok!

Van egy LG M208WA Monitor TV-m, elszállt benne a táp (számomra érthetetlen módon, azaz, este még ment, reggelre már nem reagált semmire). Amit eddig sikerült kideríteni, hogy a táp IC halott (VCC és a GND között zárlat van). Az szeretném kérdezni, hogy ilyen esetben mi mehetett még tönkre? Sajnos a tápról nincs kapcsolási rajz (csak blokk vázlat), neten sem találtam róla, csak komplett panel van.

Amit eddig néztem, a FET nem zárlatos, nincs púpos kondi, opto csatoló tranzisztora jónak tűnik. Az IC táplálásáért felelős alkatrészek, dióda, kondi jó, zéner dióda nem zárlatos (műszerrel mérve egyik irányba sem mutat a műszer, szkópon alkatrész vizsgálóval sem jelez).

Monitor doksi: Bővebben: Link
IC: Bővebben: Link
FET: Bővebben: Link

Előre is köszönöm.
(#) eyess válasza ztsoft hozzászólására (») Aug 28, 2015 /

A VCC , és GND között azért van zárlat, mert azt zárt áramkörben mérted , és valószínű belemérted ráadásul a trafó tekercsét is. .Ez még nem jelenti azt , hogy az ic rossz lenne.

El kell indulni a primer oldalról puffer feszültség meg van e stb stb stb .
(#) ztsoft válasza eyess hozzászólására (») Aug 28, 2015 /

A kiforrasztott IC 7 (VCC) és a 8 (GND) lába közt van zárlat. Azért írtam biztosra. Igen, a puffer feszültség meg van, de a táp nem indult el.

Ha végig követed a VCC vonalát , hogy hova megy rögtön meg fogod látni miért van zárlat .Ha a műszer vezetékeit megfordítva is ugyan az a helyzet, akkor ott lennie kell még egy diódának is , és lehet , hogy annak kapa.
(#) Buvarruha válasza ztsoft hozzászólására (») Aug 28, 2015 /

Ha minden jónak tűnik, cseréld az IC-t és kész. Előfrodul bármivel, hogy tönkremegy.
(#) ztsoft válasza eyess hozzászólására (») Aug 28, 2015 /

Mint az előbb is írtam, az IC már nincs a panelban, ki van forrasztva! Így a panelon nincs zárlat, csak az IC 7-es, és 8-as lába közt.

Valóban átugrottam felette .Igen ic csere , és majd elválik , hogy indul e.
(#) Laurox hozzászólása Aug 28, 2015 /

Én kérek elnézést!
Probléma megoldva: Egy "power saving" beállítás volt csak a "ludas"
Bár nem tudom mire jó egy olyan beállítás, hogy égve maradjanak a fénycsövek?
(#) didyman válasza spgabor hozzászólására (») Aug 29, 2015 /

Az sok, meg van egy olyan kellemetlenségük, hogy műszerrel mérhetően nem, nagyfesz alatt viszont remekül elkezdenek átvezetni.
(#) didyman válasza eyess hozzászólására (») Aug 29, 2015 /

Nem, ott nincs zárlat. Fordított irányban a segédtáp egyenirányító diódáját lehet mérni, helyes irányban pedig többtíz kOhm feletti érték a megnyugtató.
(#) Laurox hozzászólása Aug 29, 2015 /

Halihó!

LCD panel alatt gyorsan rohangáló, apró (2-3 pixel méretű) rovarral találkozott már itt valaki?

Időről időre feltűnik, egy órák óta működő monitorban. (remélem nem a kijelző közepén fogja feldobni a bakancsot, mert szerintem mindenki rühelli azt szétszedni, ugyebár...)

(A monitorban volt rendesen pókháló, de ki lett takarítva)

Nem vicc!
A hozzászólás módosítva: Aug 29, 2015
(#) Buvarruha válasza Laurox hozzászólására (») Aug 29, 2015 /

Őhh.. Ha szószerinti rovarról van szó, akor igen.
(#) Laurox válasza Buvarruha hozzászólására (») Aug 29, 2015 /

Tényleg az volt, bár először azt hittem, hogy hallucinálok!
(#) didyman válasza Laurox hozzászólására (») Aug 29, 2015 / 1

Találkoztam én is ilyen rovarral.
(#) ztsoft hozzászólása Aug 29, 2015 /

Sziasztok!

Találtam még egy rossz alkatrészt (ZD101), pozíció száma alapján zéner dióda (mind két irányban szakadást mutat a műszer, szkóp is). A legjobb az egészben, hogy semmilyen felirat nincs rajta. Ez, az ICE3BS02 típusú IC tápjánál van, az IC adat lapja szerint 8,5V-tól 21V-ig üzemel. Találtam egy oldalt (Bővebben: Link), ahol ez a monitor szerepel, és van egy rajz részlet (oldal alja) a tápról (ott D105 néven szerepel). Csak az a baj, hogy nem teljesen egyezik az enyémmel. A kérdés az, hogy milyen diódát vegyek bele?

A tápot a YuYANG cég gyártotta, típusa YP1504PG 6871TPT318G REV. 1.3. Sajnos rajzot nem találtam róla. Több helyen is komplett panelt árulnak, csak ennyit nem akarok kiadni érte.
(#) ztsoft válasza ztsoft hozzászólására (») Aug 29, 2015 /

Ezen (Bővebben: Link) oldal szerint RLZ18B van benne, nos adat lapja (Bővebben: Link) szerint ez szín kódos, nálam viszont csak a katód jelölése van. A többi alkatrész jelölés, érték stimmel.

Azért nézelődök tovább, hátha sikerül valami infót találni.
(#) ztsoft válasza ztsoft hozzászólására (») Aug 30, 2015 /

Több oldalon is azt írták, hogy RLZ18B van benne. Találtam egy másik adatlapot ehhez a diódához, itt már nem színkódos. Ehhez kérnék segítséget, helyettesítő tekintetében. Nem tudom ez jó lehet-e Bővebben: Link?

Még egy kérdés. Nem tudom, hogy befolyásolja-e a táp működését a zéner feszültsége? Mivel az eredeti 16.82V - 17.70V, amit linkeltem az 16.8V - 19.1V, ugyan ez 16V-os 15.3V - 17.1V.

Előre is köszönöm.
(#) eyess válasza ztsoft hozzászólására (») Aug 30, 2015 /

Ha színkód kell. akkor az RLZ18B színkódja az RED - Yellow - Green . Tehát az első sáv a vörös a második a sárga , és a harmadik a zöld , így nézd.
És bele teheted mivel az áramkör fogja meghatározni , hogy a szóban forgó zéner feszültség tűrése miképp fog beállni .
(#) Lev23456 hozzászólása Aug 31, 2015 /

Sziasztok!

Érdeklődni szeretnék hogy ciripelő trafót hogy lenne érdemes javítani?
Hibajelenség:

Ha terhelés alatt van tápot illetve monitort rádugom akkor ciripelést hallok ill.
folyamatos sípolást a képen látható trafóból. ( Műanyag szivószállal letapogattam)

Ezt érdemes kicserélni?? ha igen milyenre? vagy gyenge lehet az impregnálása és azért csinálja?
a válaszokat előre is kösz!
(#) szucsistvan123 válasza Lev23456 hozzászólására (») Aug 31, 2015 /

A kapcsoló üzemű tápok trafói általában sípolnak!
(#) szucsistvan123 válasza szucsistvan123 hozzászólására (») Aug 31, 2015 /

Ha meg hangosan sípol, akkor lehet kilazult a vas.
(#) Lev23456 hozzászólása Aug 31, 2015 /

Tudom hogy sipolnak általában ennyire nem vagyok láma! De ez nagyon szól! és ezt hogy lehet megoldani ha kilazult a vas???? újratekercselés?
Következő: »»   231 / 313
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem