Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Akkor valószínűleg nem indul be az oszcilláció, vagy leáll és a tranyó folyton nyitva van. Valószínűleg az eltérő tulajdonságok miatt. Ilyenkor jönne jól egy szkóp.
2,5mm jack nem is rossz ötlet, egy sztereo fajta a "GND" rész rövidsége miatt. Lehet hogy bele is menne, bár ha nem, akkor cserélhetem majd ki az aljzatot is.
Üdv!
Megépítettem az egyik cikkben bemutatott PC ventilátor visszajelzőt (szabályzó is készülőben) kipróbáltam a ledek világítanak nem mind hanem amennyinek kell, viszont a kimeneten nem ad le áramot, így nem működik a ventilátor. Ami még feltűnt hogy a forrasztási oldalon a vezetősávok,forrasztások elég forróak, a kimenetet ellenőriztem nincs rövidre zárva. Mi lehet a problémája? Méregessem az alkatrészeket nem-e rövidzár van? Előre is köszönöm! A hozzászólás módosítva: Aug 30, 2015
Valami gebasz lesz itt.
Azt mondod visszajelző, utána meg azt hogy "a kimeneten nem ad le áramot" Egy visszajelzőnek nincs kimenete (illetve van: a LEDek), szóval valami nagyon félre van kötve & értve. Ha jól látom a képeken, ezt a visszajelzőt a 12V-os molex csatira kötötted, ami tápegységnek jó, de honnan vegye a mérendő jelet? Elméletileg lennie kellene egy bemenetnek, ami a 3 vezetékes (illetve a 4vezetékesnek is) a sárga 'drótjára' csatlakozna (fordulatszám jel - kimenet). A hozzászólás módosítva: Aug 30, 2015
Lehet hogy rosszul értelmeztem, de szerintem jól gondolom. Itt a kapcsolás.
Módosítás: Én így értelmezem ezt az egészet. (Mellékelve paintes rajzban) Csak annyi hogy most a fordulatszabályzó kimaradt mert alkatrész hiányában még nincs teljesen kész. A hozzászólás módosítva: Aug 30, 2015
Adj légy szíves a konkrét cikkhez linket.
Sziasztok! Egy picike 9V-os nyák tarfó feszültségét szeretném egyenirányítani (9V/0,35VA), a kérdés, hogy milyen értékű puffer kondenzátort használjak az egyenirányító diódák mellé? Kb. 12V-ra lenne szükségem a kapcsolástól. Köszönöm
470 és 4700 mikrofarad között bármit, a felvett teljesítmény függvényében.
Jut eszembe: a kimenő feszültségnél nagyobb legyen a kondenzátor, legalább 16 voltos de még jobb a 25 voltod.
Szia
Egy kicsit elnézted a dolgot. A FAN feliratú vezetékre kell csatlakoztatnod azt a feszültséget, amit szeretnél kijelezni.Ezt az áramkört nem sorba kell kötni a szabályzóval és a ventivel, hanem a ventivel párhuzamosan.
Tehát a szabályzóból megy a ventibe és a fan feirathoz hoz? A visszajelzőnek pedig kell egy külön 12v os tápellátás?
Igen. A szabályzó vezérli a ventillátort, és a vezérlő veszültséget méred az IC-vel. Egyébként ellenőrizheted úgy az áramkört, hogy a bemenetére max. a ventillátor feszültségét kötöd, és a testeket közösíted.Ha változtatod a feszültséget, változnia kell a ledsor hosszának.
Van a cikknek a másik része, abban van a szabályzó, és hogy hogyan kell összekötni őket.
Mért van az hogy új 2200 µF/ 35v kondin csak a 12 volt jelenik meg amikor 16,9 kellene meg jelenni?
Párhuzamosan lett rá kötve 12v trafó egyen irányított kimenetére.
Mennyi a trafó kimenete ami az egyenirányitóra megy?
Pc táp egység csak nem értem hogy mivan.
A pc-táp eleve 12 voltot ad egyenáramon. Ha arra kötsz kondit az akkor is 12 volt lesz
De mért? A trafónál meg mért emeli meg?
Próbáld ki: egy elemre (egyenáram) tedd a kondit, nem fog emelni rajta. Váltóáramnál a trafó kimenetén effektiv feszültséget mérsz (12 volt), egyenirányitás, kondi után pedig 12*1,4 voltot kapsz mert a csúcsfeszre töltődik. (remélem, jól írtam)
A hozzászólás módosítva: Aug 31, 2015
Azt értem hogy 1,41-re emeli kondi a feszültséget de akkor hogy tudom meg emelni a pc tápegység 12 voltját?
Az már kicsit komplikáltabb. Kérdés, mennyire vagy ismerős az elektronikában.
Kicsit kapcsolási rajzról bármit meg építek.
Ezt nézd át, mások is foglalkoztak a témával.
Ez az 1,41 -es dolog csak és kizárólag színusz hullám egyenirányítása esetén, üresjáratban igaz, és csak elméletben. A gyakorlatban ezt az értéket sok minden befolyásolja, a trafó ohmos ellenállása, a diódákon eső feszültség, a kondenzátor önkisülése, stb, és a színusz feszültség sem igazán színuszos.
Kapcsoló üzemű tápoknál a színusz feszültségről szó sincs, a nyers feszültség, amit egyenirányítunk, az változó kitöltési tényezőjű "négyszög" impulzus. Itt a pufferkondenzátoron megjelenő feszültség a kitöltési tényező függvénye, ezzel módszerrel stabilizáljuk a kimeneti feszültséget is. Úgyhogy abszolút nem helytálló, hogy a pufferkondi nagyságával emeljük a kimeneti feszültséget. Az egyenirányítás után a pufferkondin mindig keletkezik kis váltakozó feszültség, hullámzás, (ripple, 50 Hz esetén zümm feszültségnek nevezik) de ez függ a pufferkondi nagyságától, és a terhelő áramtól. Bővebben: Link Ezzel a számolókával gyakorolhatsz.
Sziasztok!
Megtudná nekem valaki mondani hogy mivel helyettesíthető egy MRC T41060 feliratú triac? Előre is köszi!
Szia!Köszi!Esetleg A BTB 16 nem jó hozzá?vagy a T4 0560?Ezeket találtam itthon....
A hozzászólás módosítva: Aug 31, 2015
Névlegesen 38 mA a terhelőáram, elég lesz oda egy 100 µF 16V-os kondenzátor is...
Üdv!
Lenne egy nagyon kezdő kérdésem! Mindig összekeverem, de most szeretném egy életre tisztázni magammal. Van pl. egy 2k7 es ellenálás az most 27k vagy 2.7k? Előre is köszönöm!
Utóbbi. Így nem kell tizedesjegyet nyomtatni, spórolás.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |