Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Az hiba volt, de nem okozhatta a tranyó károsodását.
Az élesztést mégegyszer összefoglalom. 1. 40-60W 230V izzószálas lámpa a trafó primertekercsével sorosan. Meggátolja, hogy a trafó szekunderére kötött áramkör 20-30W-nál nagyobb teljesítményt vegyen fel. 2. Ajánlott a pozitív és a negatív tápágba 10 ohm 0,5W ellenállásokat beiktatni, ennek áramkorlátozó hatása van és alkalmas mérőpont az áramfelvétel vizsgálatához. Egyúttal biztosítékként is szolgál. 3. Az erősítőt kisütött pufferekre kössük rá. 4. A bemenetet testrezárjuk és áramalá helyezzük az erősítőt. Elkezdünk imádkozni. Az izzó felvillan, majd elhalványodik, ha nincs zárlat vagy túláram. 5. Ellenőrizzük a kimeneti egyenfeszültséget, mely szimmetrikus tápnál kevesebb kell legyen ±200mV-nál. 6. Beállítjuk az előírt nyugalmi áramot. A 10 Ω soros tápági ellenállással párhuzamosan kötött voltmérőn 1V 100mA áramot jelent. 7. Megnézzük van-e rendellenesen meleg alkatrészünk. 8. A kimenetre 100 ohm 3W soros ellenálláson keresztül kötjük rá a hangszórót, meghallgatjuk jellel is. Az áramkorlátozók miatt csekély hangerőt érünk csak el, de a durva hibák így is megmutatkoznak. 9. A 10 ohm ellenállásokat biztosítékra cseréjük, melynek értéke a tápfeszültség osztva a hangsugárzó-impedancia háromszorosával. Az értéket a szabványoshoz felfelé kerekítjük. 10. Meghallgatásos ellenőrzés, oszcilloszkóp használata ajánlott. 11. Meghallgatásos ellenőrzés a hangszóró 100 ohm korlátozó ellenállás elhagyásával. 12. Ha ezen próbák alatt semmilyen rendellenességet nem tapasztaltunk, ellenőrizzük ismét a kimeneti egyenfeszültséget és a nyugalmi áramot (ez utóbbit az erősítő dokumentációjában ajánlott ponton). 13. A primer tekercs elől eltávolítjuk az izzót és teljesen kivezéreljük az erősítőt. Lehetőség szerint használjunk műterhelést, jelgenerátort és oszcilloszkópot. Az erősítő panelünket egészítsük ki hangsugárzó-védő áramkörrel, ha a hangszórónk bármi értéket is képvisel számunkra. A hozzászólás módosítva: Szept 24, 2015
Már mindenen gondolkodtam. Így kiforrasztottam a régi tranyot megmértem meg megmértem egy újat is tranzisztor teszterel. Nézétek a külőmbséget. Ez okozhatta a gondot?? Még nem tettem be az újat de ha lesz megint energiám megcsinálom.
Ha kint van a végtranyó nincs melegedés. Előtte megtűrte a végtranyókat is csak egy hiányzó áthidalás (amely az átalakítás végett kelletet volna) miatt nem volt hangja csak recsegés kíséretével. Még az áthidalás berakása előtt gondolt egyet a Q3 - mas és tönkre ment. Az első szakadással a második zárlattal. Már egy lépésre voltam a céltól.
A második képen is 2 n 3440 npn tranzisztor van? Mert ha igen annak a HFE értéke minimálisan is 40 nek kellene lennie! Ebből már ki is derült hogy az a tranzisztor használhatatlan! A 142 hfe érték jó!EZT a leírást javaslom az alkatrészek vizsgálatához,nekem is mentőöv sokszor.
A hozzászólás módosítva: Aug 30, 2015
Sziasztok!
A segitsègetekre van szüksègem vagy egy tda7294es erősítőm meg egy bluetoothos hangszóróm a hangszórót kikötöttem ès rá raktam az erősítőre szèpen szól de mikor vège a zenènek el kezd őrülten búgni mi okozhatja ezt a hibát? Válaszotokat előre is köszönöm!
Az okozza, hgy a telefon amit rádugsz a végén leállítja a kimenetet és lóg az erősítő bemenete. Kös 10K-t az erősítő bemenete és földje közé.
Igen ezt próbáltam valamivel jobb lett de meg mindig nagyon hangos.
Akkor cöskkentsd az ellenállást, vagy használj más forrást.
Ezt bluetoothon keresztul csinalja akkor rakok oda egy potit es kiderul azzal hatha
A lezáró ellenállás 100ohm és 470ohm közötti érték legyen.
Szia! A mérésből főképp az derül ki, a kolléga multiméterében elemet kéne cserélni
Egy ilyen hűtéssel is kiegészített tranzisztoron üzem közben biztos nem az a pár uA folyik mint amit a multi mérésre használ. Üzemi áramon egészen másképp erősíthet. Ezt a cikket ajánlom. Idézet: A 61 több, mint a 40, nem? „... a HFE értéke minimálisan is 40 nek kellene lennie! Ebből már ki is derült hogy az a tranzisztor használhatatlan!” A hozzászólás módosítva: Aug 30, 2015
Ja bocs.. De az akkor is nagyon alacsony,bár az a műszeres mérés nem bizonyít semmit egy 9 v os elemmel pláne hogy le is merült. Skory féle leírás alapján viszont ki lehet deríteni.
Sziasztok! Megint a Proel PRL 1300-as erősítőről szeretnék kérdezni. Nemrég vásároltam, és az egyik csatornája hibás volt. Nemrég pótoltam a hiányzó alkatrészeket, szépen is ment pár napig, igaz nem vezéreltem ki teljesen csak a signal led villogot. Ma bedugtam a speakont, bekapcsolom a készüléket, és a protect égő nem alszik ki. Kihúztam a hangszórókat, bekapcsoltam, a protect kialudt. Aztán később kiderült, hogy kiment a biztosíték abból a csatornából amit javítottam. Később kimértem egy hibás NPN tranzisztort, az emitter és kollektor állandóan vezet. Mitől mehetett ki csak ő egyedül?
A hozzászólás módosítva: Aug 31, 2015
Kicsit konkrétabban meg tudod fogalmazni (esetleg bekarikázni a rajzon) melyik NPN tranzisztor lett zárlatos ? Pl meghajtó vagy a végfok ?
üdv:
R19 Emitter ellenálláshoz tartozó NPN végtranzisztor. Az egyik kolléga azt állította hogy a tranzisztorok bétája nem megfelelő és az összest párba kellene vállogatni?
Szia! Ha unatkozni fogok átrajzolom a nyákot az általad közzétett átalakításra.
Nem akarok az elvemről lemondani miszerint azt mondhassam "ezt én építettem"
Miután az emitterelenállások értéke meglehetősen nagy szerintem csak szélsőséges esetben lehet az a hiba, hogy nem egyformák a béták. Inkább gyanus, hogy egy hamis tranyó volt a ludas.
Igen most vettem észre hogy a nem hibás oldalon minden végtranyó MEXICO feliratú, és a hibás oldalon vannak vegyesen MEX és MEXICO feliratú tanzisztorok
De ami kipurcant MEXICO feliratú volt... A hozzászólás módosítva: Aug 31, 2015
Végig mérném a végfok ellenállás és kondenzátorait alkatrészeit, nincs-e valamelyik alkatrész megnyúlva vagy szimmetrikus alkatrészek értékei mennyire azonosak (pl C10, C11), nincs-e tápfesz elbillenés a bekapcsolás során ?
Esetleg érdemes lehet megnézni mennyire egyformák vagy különbözőek villamos szempontból a MEX és MEXICO feliratú félvezetők, olyan módon mint ha párba válogatnád
Mivel bekapcsoláskor romlott el, leginkább a tápfesz elbillenésre gyanakszom... A hibás tranzisztort ellenállás mérővel találtam meg, a jó oldalon egyformán volt 27 ohm körüli ellenállás a Bázis és emitter között az összes végtranzisztoron, a rossz oldalon NPN végtranyóknál 8 -9 ohm körülit mértem, és a rossz tranzisztoron kisebbet. Mikor kivettem a panelből, minden NPN tranyón 27 ohm körülit mértem.
Az összes bipoláris tranzisztort dióda "vizsgáló" mérővel kell nézni, a sima tranzisztor 600-800 között kell lenni-e.
Elnézést igen diódavizsgálóval mértem.
Sokkal egyszerűbb kihasználni azt, hogy a BJT-k diódákból állnak ( látszólag ). A FET-eknél meg azt, hogy fel lehet tölteni a G-S kondit. Ehhez csak egy 4,5 V-os elem, egy ellenállás, meg egy LED kell. Ezt úgy hívtuk, hogy lámpázó. Vezeték folyamatosság vizsgálatra is kiváló.
A hozzászólás módosítva: Aug 31, 2015
Sziasztok !
Kérdezném hogy miben más egy kapcsolás Ha az R4 és R5-öt (a képen látható) elhagyjuk. Mert látni olyan kapcsolásokat ahol ezeken a helyeken nem szerepel ellenállás. Kösz !
Szia! Nagyon ritkán maradnak el azok az ellenállások, feladatuk végső soron a keresztezési torzítás csökkentése.
De ha mondjuk A osztályba vannak állítva a végtranzisztorok, akkor is kell ?
Vagy ez a végtranzisztorokat meghajtó tranzisztort állítja ?
A végtranzisztor meghajtóján attól az ellenállástól kisebb lesz az áram változás a vezérlés során ezért lineárisabban erősít. A-osztályban ennek teljesen lecsökken a jelentősége.
itt van egy pár fotó.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |