Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CNC építése házi alkatrészekből az alapoktól
Lapozás: OK   226 / 377
(#) guliver83 válasza lac12345 hozzászólására (») Aug 4, 2015 / 1

Lehet azt csak érteni kell hozzá.
(#) Stewe válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Szept 1, 2015 /

Az nem egy portálgyalu?
(#) Stewe válasza lac12345 hozzászólására (») Szept 1, 2015 /

A gyolyósorsókat mindig felületi edzéssel készítik. Vagy nem edzhető alapanyag felületi ötvözésével (cementálás, nitridálás, kromálás) vagy teljes keresztmetszetében edzhető anyag esetén, nemesítés utáni láng- vagy nagyfrekvenciás, tehát csak felületi hevítéssel. Így érik el a szívós magkeresztmetszetet, és a kemény kopásálló felületet.
A tengelycsap készítésekor a külső menetes edzett felület 0,2-0,7 mm) lemunkálása után (keményfém szerszámmal nem probléma de a köszörülés sem elérhetetlen) semmiféle problémát nem okoz.
A hozzászólás módosítva: Szept 1, 2015
(#) MEXMEX hozzászólása Szept 3, 2015 /

Sziasztok!
Én most foglalkozom a gondolattal, hogy építek egy 3D-s CNC maró-gravírozót. Nem golyósorsóban gondolkodom, az ár miatt, és talán egyelőre a pontosság is megfelelő, amit egy precízen megmunkált menetes orsóval el lehet érni. Ha készítek egy precíz 1mm emelkedésű menetet, akkor az 1,8 fok lépésű motorral 200 lépés/fordulat érhető el, ami 0,005 mm/ lépésnek felel meg, ami egyelőre megfelelő, a NASA-nak úgysem dolgozom, nem fizetik meg! De még a két mm emelkedésű menettel is 0,01mm osztás érhető el. Gyakorlatilag minden megvan az építéshez, csak érdeklődnék a tapasztaltaktól, hogy mire kell figyelni? Mi az ami nagyon fontos?
(#) Zoli_bácsi válasza MEXMEX hozzászólására (») Szept 3, 2015 /

Idézet:
„0,005 mm/ lépésnek felel meg, ami egyelőre megfelelő”

Egyenlőre?

Ha az orsó kottyanásmentes, ez csak akkor lesz elérhető. Mindenképpen előfeszített anyát kell alkalmazni.

Ami nagyon fontos: Ne spórolj a golyós orsóval! Hiába drágább, jobb. Ne egész lépésben gondolkodj, hanem minimum fél lépésben, vagy ami még jobb, mikrostep-ben. 1/4; 1/8-ad lépés. Tehát 400; 800; 1600 lépés/ kör.
(#) MEXMEX válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Szept 3, 2015 /

Két fontos szempont van: Milyen célra kell, milyen lehetőségek vannak. Én is el tudnék vezetni egy Rolls Roys-ot, de sajnos, csak VW-re fussa. A menet lehet trapézmenet, az anya pedig hasított anya. Mégpedig úgy, hogy állítható a hasíték nyílása. De úgy gondolom, hogy hiába van golyós orsó, ha a megvezetés nem pontosan egyenes, márpedig az sem egyszerű. Találtam egy weboldalt, ahol Kitteket is árulnak, alkatrészeket is. Ott is alumínium vezető sínek vannak, márpedig az a véleményem, hogy az aligha lesz 1-2 század mm-en belül.
Ott persze lehet kapni lézert is, vezérlő elektronikával együtt kompletten, amit csak fel kell rakni a motor helyére. Persze a hibák összeadódnak, viszont ha golyósorsó, akkor olyan megvezetés kell, ami ezredmilliméteren belül van. Az pedig már egy profi gép lenne. Szerintem a pontosságot elsősorban az asztal megvezetése dönti el, mert egy tökéletesen egyenes, párhuzamos vezetést nem egyszerű csinálni. Találtam egy 25 éves CNC gépet, 600x300-as asztallal, komoly masszív gép, 1250Kg, öntöttvas, ez nyilván nem nagyon rezonál. De 25 éves és 7 millió Ft. Úgyhogy korlátokat szab a fantáziámnak a lehetőség. Nekem csak műanyag, fa és esetleg alumínium marására,
lézergravírozásra kellene. Mindenesetre egy egyszerűbbet összehozok, aztán majd meglátom, hogy érdemes-e komolyabba belefogni. A mechanikát magam el tudom készíteni, elektronikát meg nem nagyon érdemes csinálni, (bár azt is el tudnám készíteni), mert sokkal olcsóbb, ha készen veszem.

Régebben, még az átkos-ban lehetett kapni köszörült wolramacélt, ami köracél volt, köszörült felülettel és 1 század mm-en belül volt a párhuzamossága. Olyannal építettem is egy fűrészgépet hatalmas hűtőbordák darabolására. Elérhető ár volt. Arra egy masszív asztalt lehetett építeni, rudanként 2x3 db, egymástól 120fokban eltolt golyóscsapággyal. De mostanában alapanyagot nem nagyon lehet vásárolni, mert a gyártóknak kifizetődőbb, ha készterméket állítanak elő, hiszen az árat tudja növelni a befektetett munkával.

Azért utána néztem: A ThyssenKruppnál (Bp. Körvasút sor) lehet kapni húzott köracélt, aminek a pontossága h9 tűrésű, ami 30-50mm átmérő között -62 ezred mm. De jó esetben a köracél párhuzamos.
(#) Zoli_bácsi válasza MEXMEX hozzászólására (») Szept 3, 2015 /

a THK vagy Rexroth kocsikkal esetleg? Én ezekkel építeném a lineár alapot.
(#) MEXMEX válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Szept 3, 2015 /

Ezekről hol találok valamilyen ismertetőt? Nem ismerem.
(#) kameleon2 válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Szept 3, 2015 /

Kedves druszám! Bár a találkozón összefutottunk, de CNC-ről nem sokat beszéltünk (na jó - egy kicsit). Érdekelne a véleményed az én gépemről, mit, hogyan lehetne javítani rajta? (lehet-e egyáltalán). Eddig lépésről lépésre haladtam, eljutottam valameddig, de nem érzem magam még képben. Említettél valamilyen jófajta marót is, gondoltam kipróbálnám, ha már úgyis leszóltátok a kínai szerszámokat Guliverrel Illetve, amiken javítani szeretnék: sebesség, pontosság, zaj, szépség. A festett táblácskáid lenyűgöztek - meg kell mondjam.
(#) MEXMEX válasza MEXMEX hozzászólására (») Szept 3, 2015 /

Közben megtaláltam, de minden csak pénz kérdése. A pénz az időt is megállítja.
(#) kaqkk hozzászólása Szept 4, 2015 /

Végre elkészült teljesen a gépem , kicseréltem a TB6560 meghajtókat T6600 ra a 25v os kapcsitápot 42v os trafóstápra a műanyag főorsó motor tartót alumíniumra , és felszereltem a T nútos asztalt a műanyag "alapra"
(#) kaqkk válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Szept 4, 2015 /

Fejben már megvan a terv....
(#) kameleon2 válasza kaqkk hozzászólására (») Szept 4, 2015 /

Szuper! Akkor már ezen készültek a paneleim ? Milyenek a tapasztalataid? Előtte-utána?
(#) kaqkk válasza kameleon2 hozzászólására (») Szept 4, 2015 /

Szebb a hangja az egész gépnek , és a trafós-kapcsitáp csere miatt már nem "ciceregnek" a motorok . A magasabb tápfesznek hála alacsonyabb árammal is szépen dolgoznak a stepperek. most 1/8 lépéssel megy de azért kipróbálom 16-32 mikrosteppel is .Ja és kitaláltam hogyan fogom megoldani a folyadék hűtést a szerszámnak már találtam is szivattyút az emulziónak
A hozzászólás módosítva: Szept 4, 2015
(#) kameleon2 válasza kaqkk hozzászólására (») Szept 4, 2015 /

Szerintem a nagy ugrás a 32-es mikrostep lesz.. Főleg panel gravírozásnál. Legalábbis nekem nagy volt a különbség.
(#) kaqkk válasza kameleon2 hozzászólására (») Szept 5, 2015 / 1

1/16 lett a nyerő 2,9A az X-Y tengelyen és 1,2A a Z n ott kisebb a stepper mint a másik két tengelyen
(#) guliver83 hozzászólása Szept 6, 2015 /

Nagyon elvan mindenki tűnve a CNC mögé, mert senki nem ír mostanában ide mi történt?
(#) kaqkk válasza guliver83 hozzászólására (») Szept 6, 2015 /

Én úgy látom te voltál elbújva tekerj lejjebb ,,,,
A hozzászólás módosítva: Szept 6, 2015
(#) Medve válasza guliver83 hozzászólására (») Szept 6, 2015 /

Hali, felújítottam a Z tengelyt, már csak a mozgatóorsó a gyengéje...

Z2.jpg

(#) Stewe válasza MEXMEX hozzászólására (») Szept 7, 2015 /

A H9-es rúdhoz állítható kézi dörzsárral készítve perselyt, sokkal finomabb illesztést is elérhetsz.

A tengelyirányú játék kiküszöbölése érdekében magának az orsó csapágyazásának is teljesen játékmentesnek kell lennie. Ez megvalósítható az elvileg szükségesnél legalább kétszer nagyobb terhelhetőségű csapágy használatával, azokat a várható maximális terheléssel egymásnak feszítve.

Ha azt szeretnéd, hogy az az öt mikron tényleg számítson, akkor az ágyszerkezet rugalmas alakváltozásait is meg kell akadályozni. Ez nagyon robosztus szerkezetet igényel.
A hozzászólás módosítva: Szept 7, 2015
(#) MEXMEX válasza Stewe hozzászólására (») Szept 7, 2015 /

Nem a mechanikával van problémám, - inkább az elektronikai megoldás, az amin hezitálok. Vannak super egyenáramú motorjaim, de azoknál az elmozdulást kell valamilyen módon kontrollálni, míg ez a probléma a léptetőmotorgépeket már építettem, ha nem is CNC-t.nál nem áll fenn. Ha megfelelően erős. Van léptetőmotorom, de nagyon kis feszültséggel és viszonylag nagy árammal, de nem találok róla adatlapot. Valószínű ezek gyors motorok, kis belső impedanciával, 1,8fok lépésenként, 6 kivezetéssel. 23E-6108X 1,3V 3,9A Rapidsyn Division USA. De sajnos ennél többet nem tudok róla.
(#) MEXMEX válasza MEXMEX hozzászólására (») Szept 7, 2015 /

Nem a mechanikával van problémám, - inkább az elektronikai megoldás, az amin hezitálok. gépeket már építettem, ha nem is CNC-t.Vannak super egyenáramú motorjaim, de azoknál az elmozdulást kell valamilyen módon kontrollálni, míg ez a probléma a léptetőmotornál nem áll fenn. Ha megfelelően erős. Van léptetőmotorom, de nagyon kis feszültséggel és viszonylag nagy árammal, de nem találok róla adatlapot. Valószínű ezek gyors motorok, kis belső impedanciával, 1,8fok lépésenként, 6 kivezetéssel. 23E-6108X 1,3V 3,9A Rapidsyn Division USA. De sajnos ennél többet nem tudok róla.
Az előző hozzászólásom jól összekeveredett.
Öntevékeny a számítógépem.
(#) Stewe válasza MEXMEX hozzászólására (») Szept 8, 2015 /

Nézd meg ezt a motort:
PK266-03A

Itt kerestem rá, segíthat másnak is.
(#) MEXMEX válasza Stewe hozzászólására (») Szept 8, 2015 /

Köszi, már találtam egy oldalt, ahol más jelöléssel van adat.
(#) guliver83 válasza Medve hozzászólására (») Szept 9, 2015 /

Alakulnak itt a gépek !
Hogy vagy megelégedve azzal a motorral?
(#) MEXMEX hozzászólása Szept 10, 2015 /

Én azt hiszem, hogy a cím már nem nagyon fedi a tartalmat. Egyrészt, mert a lehetőségek növekedésével nőnek az igények, másrészt meg az egyre inkább beszerezhetők alkatrészek gyakorlatilag profi gépek építéséhez, ha van zsozsó. Persze ez érthető, én is jobb gép építésére törekszem, ezért aztán lelassítottam a megvalósítást. Magyarországi cégektől információkat kértem, de ha a cég egy nyugati tulajdonosé, még válaszra sem méltattak. Viszont találtam egy szlovák céget, akik magyarul, órákon belül konkrét választ küldtek. Sajnos az elképzeléseim már megvalósítás előtt meghaltak, mert a pontosság mégiscsak fontos, ha már valamilyen komoly masina építésébe belefogok. Most már csak két dolog van, amit nem tudok eldönteni. Egyrészt a munkaasztal mérete, másrészt a megoldás, hogy hosszirányban az asztal mozogjon, vagy pedig a híd, amin a megmunkáló motor van. Kíváncsi lennék ezzel kapcsolatos véleményekre.
(#) kameleon2 válasza MEXMEX hozzászólására (») Szept 10, 2015 /

Szia! Talán a méretben tudok segíteni. Az én gépem 320x192x100 méretű anyagon képes maximum dolgozni. Alapvetően erre lett tervezve, hiszen 160x90x90 műanyag doboz marása volt a cél. ezel meg is termelte az árát. Azonban hobbielektronikában - ha már van cnc, sokszor jó lenne előlapot is gyártani. És itt bizony csúnyán meg vagyok lőve ezzel a mérettel, ugyanis a szabvány rack méretű előlap nagyobb : 19" azaz 48,26mm. Ha ma kezdeném elölről 50cmx50cm alá nem adnám a méretet. ez persze drágább anyagokat és mechanikát jelent eleve. Ha csak nyák gyártásra, fúrásra, műanyag és kisebb alu előlapok megmunkálására gondolsz, arra kisebb is elég. A másik dolog a motor mozgatása annyiból jobb, hogy nem szemetel magára a gép. Az én gépem a munkaasztalt mozgatja és bizony a forgács az Y tengelyemen köt ki, valamint a lineáris vezetékén. Nagyobb munkaasztallal ez is kivédhető, de akkor egy bazi nagy munkaasztalt kell hiába mozgatnod (súly, tehetetlenség, anyagár), mert a hasznos területe jóval kisebb lesz. Természetesen az 50cmx50cm-t hasznos méretre értettem. Ugyanis maga a motor, a szerszám is helyet foglal a marópálya befutása közben. 1-1cm-t el is felejthetsz így a méretből, azaz 50x50cm-nél 48cm lenne a hasznos méret, ami megint kisebb mint egy előlap! Nem beszélve a motor és a káva szélességi adatairól. Azaz 80-as tengely körül lehetne szabványban gondolkodni, hogy ez teljesülhessen.
A hozzászólás módosítva: Szept 10, 2015
(#) MEXMEX válasza kameleon2 hozzászólására (») Szept 10, 2015 /

Köszi a kimerítő választ. Sajnos, mindig az volt a probléma, hogy akármilyen gépem volt, vagy építettem, - ezek nem CNC gépek voltak, - mindig kellett volna egy kicsit nagyobb. Sokféle gépet építettem már, de a CNC nem olcsó, ezért nem mindegy, hogy mekkora lesz, mert ha csak 1 cm-rel nagyobb kellene, akkor már probléma van. A hely nem probléma. De lehet, hogy nekiállok egy kisebb gépnek, de azzal a gondolattal, hogy az első csak egy ujjgyakorlat és rögtön tervezgetek egy nagyobbat és lassan beszerzem ahhoz is az alkatrészeket. Úgy gondolom, hogy a kisebb gépet alumíniumprofil vezetőkkel, golyóscsapágyon futással, egy sima menetes orsó hajtással kisebb pontossági igénnyel próbálom megépíteni. Nyákot nem ezzel készítenék. A CNC egyelőre kisebb feliratok, táblák készítésére kellene.
Következő: »»   226 / 377
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem