Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Lapozás: OK   1133 / 1385
(#) dkarcsi73 hozzászólása Szept 27, 2015 /
 
Sziasztok,
Óvatosan a lézernyomtatóba való fóliákkal mert a 3000- forintos a hő hatására torzul és ha esetleg CNC-vel szertnéd fúrni eltolódások lesznek a furatok között.
Jó néhány fóliát kipróbáltam a legpontosabb a 0,3 mm vastagságú volt. Ennél volt a legkisebb a nyúlása a fóliának. A vékony 0,1 mm-es valamelyik 0,5 mm-t is nyúlik.... katasztrófa.
A legprecízebb valóban a nyomdai! Én a 0,3 mm-esre szoktam lézernyomtatóval nyomtatni 1200 dpi felbontásban aztán black-covering nyomatfeketítő spray-vel lefújom így tökéletes sötét fekete lesz a nyomat. A nyákot CNC-vel kifúrom és azután világítom le, így könnyebb a fólia elhelyezése nem kell vacakolni a gépen a beállítással! Az egyszerűbb A6 -os mérettől a majdnem A4-ig teszteltem nekem bevált. De szívesen kipróbálnám a nyomdai fóliát is márcsak az extra precíz megmunkálás élménye miatt is. Üdv, Mindenkinek, Jó nyákkészítést.
(#) KBal76 válasza dkarcsi73 hozzászólására (») Szept 27, 2015 /
 
És ez a nyúlás lineáris minden irányba (,és 0.5mm mekkora távon)? Mert ha igen, akkor kinyomtatsz egy tesztábrát, négyszög, négyzetháló, kör, ami tetszik és akkor máris lehet "torzítani" százalékosan a nyomatot. Én is észrevettem nyúlást, de a papíron és a fólián is, tehát (az én HP nyomtatóimnál) torzulás mindenképp van. De ehhez nagyobb távolságok kellenek (100mm), talán egy nagyon hosszú sorkapocsnál lehet gond, vagy egy százlábú TQFP toknál.
(#) Bakman válasza KBal76 hozzászólására (») Szept 27, 2015 /
 
Idézet:
„És ez a nyúlás lineáris minden irányba?”
Többnyire nem, hanem a továbbítóhengerek alatt nyúlik aránylag sokat.
(#) Kovidivi hozzászólása Szept 27, 2015 /
 
Sziasztok!
Mindenki otthon készíti a nyákját, senki sem gyártat?
Bővebben: Link
(#) gerry válasza Kovidivi hozzászólására (») Szept 27, 2015 / 1
 
Elektrvnél készült. Minden furatgalván jó lett.

hazvezpcb.png
    
(#) yoman917 válasza kameleon2 hozzászólására (») Szept 27, 2015 /
 
Szia
Köszönöm az infokat! Lézernyomatóval szoktam csinálni a fóliát, 1200dpi minőségben. Nem vagyok megelégedve vele több okból kifolyólag.
Ad 1,) Sajnos olyan réteget nyomtat (gyári hp toner, max minőség), ami kicsit "hézagos", ezért mindig kettőt kell nyomtatni és egymásra ragasztani.
Ad 2,) Nagyobb nyáknál már előfordul, hogy nyomtatáskor a fólia kicsit megnyúlik, így a kettő egymásra illesztendő fólia nem teljesen passzol.

Tintasugarassal is próbálkoztam, de annak a fóliának az ára egy vagyon + ahogy Bakman is írta, ragad.

Ezért gondolom, hogy egy nyomdai maszk azért sokkal precízebb, de javítsatok ki ha tévedek
(#) kameleon2 válasza yoman917 hozzászólására (») Szept 27, 2015 /
 
Mint írtam precízebb. Két okból. 6000dpi - bár van 60000dpi-s is. és nagyobb dobra dolgozik, kisebb a nyúlás, tökéletes a fedés. Tulajdonképpen a nyomdászok is ugyanazt csinálják, mint mi, csak vékony alu lemezre.
(#) gulasoft válasza kameleon2 hozzászólására (») Szept 28, 2015 /
 
Ilyen hülyeséget mondani, hogy a nyomda is ugyan úgy dolgozik mint az otthoni lézerek csak 6000dpi-vel a teljes tudatlanság! Ezért csinálod otthon a fóliát gondolom, mert életedben nem láttál még nyomdai filmet?
A nyomdai levilágítás egy ezüstréteggel bevont fóliára csinálja a képet 6000dpi-vel. Ahol a lézer megvilágítja, ott az koromfekete lesz (és mindezt 6000dpi-vel), ezt utána előhívják, lemossák ott ahol nincs megvilágítva majd szárítják. Olyan komoly ezüstmennyiség van a filmen, hogy ezt a lemosó folyadékot időnként elviszik, és kivonják belőle az ezüstöt.
Tehát az otthonihoz képest igencsak nagy különbség van!
Otthon rátapasztasz pár porszemcsét 600-1200dpi között egy fóliára, ami azután vagy fed, vagy nem fed (inkább az utóbbi)
A nyomdában az egész fólia be van vonva az ezüstréteggel ami megvilágítva koromfekete lesz, és csak ott mosódik le ahol a lézer a 6000pdi-jével nem világította meg. Soha nem lesz olyan az otthoni additív nyomtatásod mint a nyomdai kivonó technikával készült film.
Egyszer az életben szánd rá azt az 580Ft-ot ami egy 200mm*410mm film ára pl. a Duotone Reprónál, és utána te is el fogod felejteni az otthoni fóliás szívást.
Én végigjártam az utat, tintás fólia lézeres fólia, nyomdai fólia, és utána is néztem, hogy ez utóbbi hogyan készül.
Akinek havonta 1-két film kell, az nehogy beruházzon fóliákba, meg tonerekbe, meg nyomtatókba, mert egyszerűen nem éri meg, és levilágításnál irgalmatlanul fontos, hogy a a maszk fedett legyen. Egy vasalásnál össze vissza lapulnak a kis pontok a papírról, és lehet hogy jó eredményt lehet vele elérni, de ez függ a nyomtatótól, a tonertől, a hordozótól, a vasalótól, a hőfoktól, és az áztatástól, szóval csak ennyinek kell passzolni, hogy minden jó legyen egy vasalásnál.
A levilágításosnál jó maszk kell, meg dry fólia, ás 1%-os mosószóda oldat, és akár a napon le lelet világítani, idő nem kritikus ha jó a fólia. Feliratot gyakran 10 percig világítom, a nyákot meg 5-ig (1-is elég lenne, de a nyomdai fólia kibírja az akár 10*-es ideig való világítást is)
Ennek függvényében szaladgáljon mindenki aki levilágítani akar fóliáért, mert aki komolyan csinálja az bohóckodik otthoni nyomtatással. (egyébként a fent említett nyomdánál leadás után 3-4 órával lehet menni a filmért és emailban kérnek egy vektoros pdf-et, és te határozod meg, hogy negatívba vagy pozitívba nyomtassák, amit még egyetlen pdf konvertálóval sem tudtam megcsinálni, nekik meg csak egy pücök a nyomtatóvezérlőben.
A hozzászólás módosítva: Szept 28, 2015
(#) hobbyboby válasza kameleon2 hozzászólására (») Szept 28, 2015 /
 
Na - azért az az 5%-os, már mindenféle rézsókkal szennyezett és alaposan "lefáradt" zöldes folyadék nem igazán tud korrozív lenni!
A vízkövet oldó és vásárolható bolti cuccok néha bizony sokkal agresszívabbak!
(#) eyess válasza gulasoft hozzászólására (») Szept 28, 2015 /
 
Idézet:
„egy vektoros pdf-et, és te határozod meg, hogy negatívba vagy pozitívba nyomtassák, amit még egyetlen pdf konvertálóval sem tudtam megcsinálni”


Nem mondod pedig ,azt hiszem volt már rá itt is példa , hogy valakinek kellett ilyen , vagy olyan vektoros pdf .
(#) kameleon2 válasza gulasoft hozzászólására (») Szept 28, 2015 /
 
Ez durva volt. 4 évig dolgoztam DTP munkakörben. Igaz a filmet készíttettük a barátommal akiknél lézer levilágító volt. Gyönyörű fekete nyomattal. A vegyipari varázslást meghagyom a mágusoknak. Pontosan tudom, hogyan kell jól előkészíteni a digitális nyersanyagot. A többi legyen a levilágító dolga. Azért fizettem A3 laponként 500 Ft-ot, hogy ezt ő tudja. Nem akarom elvenni a kenyerét és nem akarok okosabb lenni nála. Az árt az egészségnek Nem mellesleg van itt pár fórumtárs aki például nem tud megengedni magának otthon egy Scitex Dolev 400-as levilágítót otthonra, így engedtessék meg, hogy kikérjem a nevükben is a bohóckodást a lézernyomtatóval kifejezést. Sokan elfelejtitek, hogy ez hobbi oldal. Olyan, amit szeretünk csinálni. Egy kis hobbikert, ahol egy- két virágot termesztünk, szeretettel, odaadással. Nem nagyüzemi virágfarm csilliárdokért.
(#) sastas01 válasza gulasoft hozzászólására (») Szept 28, 2015 /
 
Nem PDF konvertálóval csinálják. Ismerős nyomdában Photoshoppal csinálják, mert kezeli a vektoros állományokat és könnyű vele összemontírozni akár több nyomatot is.
(#) diablo válasza gulasoft hozzászólására (») Szept 28, 2015 /
 
Szerintem meg fordítva van. Pont, hogy havi 1-2 darab nyákért nem éri meg nyomdába menni, főleg ha egy A/4-es oldalra csak egy 3x3cm-es maszk kell. Pazarlás.
Mellesleg nekem a levilágítás és nyomtatás is jól szokott sikerülni ezzel a rossz xerox fóliával is ha nem teliföldes a nyák (P20).
Meg szerintem egy komolyabb nyomdai lézernyomtatóval is ellehet érni egy hasonló minőséget mint amiről te beszélsz, nem kell drága ezüstréteges fóliával bűvészkedni és 2 perc alatt kész van töredék áron, nem 3-4 óra alatt.
(#) gulasoft válasza diablo hozzászólására (») Szept 28, 2015 /
 
Itt senki nem bűvészkedik ezüstréteges filmmel, ez a nyomda dolga. Neked csak annyi a dolgod, hogy leadod, és 3-4 óra múlva értemész. Pont 1-2 nyákért nem éri meg fóliát venni, meg lézerbe feccolni a pénzt, meg megpróbálni a mindig megnyúló filmet egymás fölé illesztgetni, ahelyett, hogy egy jó minőségű filmmel élményszámba menjen a nyákkészítés. Mindenki eldönti maga.
(#) gulasoft válasza sastas01 hozzászólására (») Szept 28, 2015 /
 
Hol mondtam én hogy konvertélják? Pont ezt mondtam, hogy nem kell konvertálni, egy pücök a levilágító szoftverben.
(#) gulasoft válasza kameleon2 hozzászólására (») Szept 28, 2015 1 /
 
Hát akkor sokat felejtettél, mert 4 év alatt azért megtanulhattad volna hogy működik, és nem mondasz ilyen badarságokat, hogy ugyan úgy készül mint otthon, csak nagyobb tekercsre.
Most meg azt mondod, hogy Te is levilágíttatod. Hogy is van ez?
Senki nem mondta hogy vegyél, épp ezt próbáltam kihozni az egészből, nem kell lézernyomtatóra meg fóliára költeni, meg azzal szórakozni, hány mp az, amikor a nem teljesen fedő réteg alá már bemegy az uv, (jaj jaj most 35mp-ig világítsam vagy 40mp-ig mert 40-nél már ott is marad ahol nem kéne, 35-nél meg ott sem marad meg ahol kéne)
Évi 1-2 nyáknál meg az a 3-4 óra amíg elkészül nem a világ.
Attól hogy hobbi még nem kell gagyi módon csinálni.
Persze azzal, hogy egy dry fóliával és egy normális filmmel tökéletes minőséget lehet produkálni pár embernek biztos keresztbe teszek, de a helyzet tényleg ez.
A nyákgyárban ugyan így készül. Nem próbálnak 2-3 réteg fóliát egymásra pakolni, hogy fedést érjenek el, és ugyan ezzel a dry filmmel vonják be a nyáklemezt.
Ezt már sokszor elmondtam, lehet vasalni ha valakinek mindene megvan hozzá, de ha ez olcsóbb és megbízhatóbb lenne mint a nyomdai filmes levilágítás, akkor a profitorientált nyákgyárak ezt használnák. Mégsem ez van. Minden a kezünkben van ahhoz, hogy hobbi szinten egyoldalas paneleket gyári minőségben produkáljuk.
De aki akar, az költsön csak pénzt fóliára, és ha nem jön össze akkor álljon neki is szekrénybe mint nekem 3 éve, csak ne próbáljuk neki bemesélni, hogy ez a legolcsóbb és legjobb megoldás, mert más zsebével nagyon könnyű gondolkodni, de Te is a nyomdában csináltatod a filmet a fenti írásod alapján. (Kicsit olyan mintha vizet prédikálnál és bort innál, de lehet csak félreértettem az alábbi mondataidat: A többi legyen a levilágító dolga. Azért fizettem A3 laponként 500 Ft-ot, hogy ezt ő tudja.)
A hozzászólás módosítva: Szept 28, 2015
(#) diablo válasza gulasoft hozzászólására (») Szept 28, 2015 /
 
Csak a 30Ft-os fóliát kell megvenni, lézer van itthon. Legtöbb nyákos úgyis előbb-utóbb átvált lézerre, mert a vasalást is kiakarja próbálni vagy levilágítás mellett használni feliratozásra. Bocs de én nem látom értelmét egy apró nyákhoz való fóliára 3-600Ft-ot kiadni úgyhogy még a nyomda a közeledben sincs. Sima fénymásolóba kértél már fóliára való nyomtatást? Ott milyen minőséget tudnak csinálni, vagy nem vállalnak ilyet?
Egyébként én még megnyúlást nem tapasztaltam egyszer sem, de lehet azért mert alacsonyabb hőfokon dolgozik a nyomtatóm az átlagnál.
A hozzászólás módosítva: Szept 28, 2015
(#) KBal76 válasza gulasoft hozzászólására (») Szept 28, 2015 /
 
No azért nézzük csak pontosan mennyi az annyi
Én pl. vettem néhány éve használt (nyilván) HP lézernyomtatót, 3 kazettával összesen 2.000Ft-ért. De csak azért vettem, mert pont ugyanilyenem volt itthon 3 darab (HP1100) de nem volt kettôhöz kazetta. (Ja igen, céges leselejtezésbôl, ingyen voltak). Egy lézernyomtató nem csak nyák-nyomtatásra jó. (Van tintás is, de azt csak fotónyomtatásra használom, ha dokumentumot nyomtatok arra csak a lézert.) A négy nyomtatóból kettôt odaadtam egy havernak, kettôt megtartottam (egy tartalék). De ha valaki bemegy egy PC-bontóba, vagy hirdetésben keres, fillérekért hozzájut egyhez, amikben még van "vas" (ezeken legkevesebb 20.000 lap átment, és kutya bajuk). És lehet vasalni is ha hirtelen nincs otthon P20. Amikor még fotóztam, az összeillesztéssel nem volt gondom, bár nem kéttenyérnyi paneleket csináltam (na jó, néha nagyokat is, de azok erôsáramúak voltak, nem túl finom rajzolattal)
Szóval az a nagy beruházás (fóliástol) kb 8-10 levilágítás ára (~5.000 Ft)
(#) gulasoft válasza KBal76 hozzászólására (») Szept 28, 2015 /
 
Hát igen, nekem is itt állt a hp laserjet 4l, még talán bontatlan kazettám is van hozzá, ugyan így céges selejtezésből maradt, és olyan is a minősége. 600dpi és fólián szürkés minta. Vasalni lehet hogy jó, mert mint írtam ott összelapul a festék, bár nekem soha nem sikerült normálisan fedő réteget elérnem, és nem, itt nem 10 centis vezetőszélességekről beszélünk, hanem 10miles (nem mm) vonalakról, meg szigetelőtávolságokról. A mai alkatrészek már ilyenek, régebben még az elektroműszerész suliban mi is körömlakkal, tusfilccel, meg letrasettel csináltuk a nyákokat, de ez már 30 éve volt.
(#) gulasoft válasza diablo hozzászólására (») Szept 28, 2015 /
 
Jó ha van otthon lézer, nekem is van (2 is), de használhatatlan nyákkészítésre. Nem most kezdtem a nyákkészítést, kérdezz meg pár embert aki dry-t használt hány tért vissza a vasalásra. Egy ujjamon meg tudom számolni szerintem. Aki meg levilágításról vasalásra tér át, az szerintem pont azért teszi, mert nem képes jó minőségű filmet előállítani.
Próbáltam Én is vasalni, laminálni, (vasalóval előmelegítettet is) soha nem sikerült azt a szintet megütni, amit bátran kiadnék a kezemből, de ha valakinek megy, akkor annál OLCSÓBB biztos nincs.
(#) KBal76 válasza gulasoft hozzászólására (») Szept 28, 2015 /
 
Lehet rossz a fóliád amire nyomtattál, én is tapasztaltam noname (Q-Connect) fóliánál hogy szóródik a festék az üres részekre, de 3M, és régebbi OfficeDepotos fóliával nem volt gondom. Nekem is volt két (egyet tartaléknak minden esetben veszek, mert egyszer megjártam, volt több kazettám, de a nyomtató javíthatatlanra romlott) HP LJ 4+ nyomtatóm (VFD kijelzôsek), de iszonyat nagyok voltak, így egy lomoláskor kitettem a szûrüket.
(#) KBal76 válasza gulasoft hozzászólására (») Szept 28, 2015 /
 
Én a festegetôs-vegyészkedôs kényelmetlenség miatt nem csinálok fotózással már egy ideje (képtelen voltam pormentesen fújni, tudom centrifugát is építhettem volna, és iszonyat büdös is).
Mióta fóliára nyomtatok és arról vasalom át, tökéletesre sikerülnek a paneljeim, reklámújságra, matricahátlapra lutri volt nekem is (és nem láttam a logikát/okát), ezért is kerestem a tökéletes megoldást.
De, igen valóban ez még nem a tökéletes, TQFP tokozást nem tudtam csak több próbálkozásra összehozni.
A hozzászólás módosítva: Szept 28, 2015
(#) eyess válasza KBal76 hozzászólására (») Szept 28, 2015 /
 
Idézet:
„TQFP tokozást nem tudtam csak több próbálkozásra összehozni.”
.

Mert hogy ? Ha nyomtatsz az is ugyan úgy rajta van a végeredményen , vagy nem ?
Mi szokott a hiba lenni ami miatt nem sikerül ?

Akkor egy ilyen már nem is menne ,vagy csak nehezen ?

Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Szept 28, 2015
(#) KBal76 válasza eyess hozzászólására (») Szept 28, 2015 /
 
De ilyen még menne talán, a vékony (és nyilván ehhez képest hosszú) hozzávezetések körül speciálisan kell tervezni a panelt, mert megszakadozhat. A speciális annyit tesz, hogy vagy föld, vagy ahol ez kivitelezhetetlen, ott felesleges (sehova nem vezetô) csíkokat kell rajzolni, ezáltal nem jöntt le sehol sem. De ezt fóliával talán nem is próbáltam, régebben mindenféle papírral ez vált be. (TQFP64, 0.5mm osztásos)
A hozzászólás módosítva: Szept 28, 2015
(#) eyess válasza KBal76 hozzászólására (») Szept 28, 2015 /
 
Értem , és ez ment elsőre , vagy többszöri próbálkozásra csak.Ja , és nem lehet az , hogy a kivitelezés során valami mégsem volt teljesen tökéletes , és azért nem volt jó ?

A vékony vonalakat egy nyomtatónak meg pláne kötelező tökéletesre kinyomtatni , ha ez nem , így van , akkor az a nyomtató generálra szorul.
(#) gulasoft válasza KBal76 hozzászólására (») Szept 28, 2015 /
 
Ezért mondtam a dry-t és nem a p20-at.
(#) KBal76 válasza eyess hozzászólására (») Szept 28, 2015 /
 
Az átvasalással volt a gond. Sima békebeli (Szarvasi) fémtalpas vasaló. Ha lenne laminálóm azzal bizonyára átment volna. A nyomaton még nem látszott a hiba.
(#) eyess válasza KBal76 hozzászólására (») Szept 28, 2015 /
 
Igen pont erre voltam kíváncsi , hogy már a nyomtatás eleve jó e , és valahol a további mozzanatoknál van a hiba , vagy már maga a nyomtatás rossz.

Sok mindenki viszont azt sem nézi , ami nagyon fontos , hogy kinek kinek a lézer nyomtatója milyen hőfokon dolgozik.Ez azért kell , mert akkor a további munkák során a toner rajzolattal való munka el sem rontható.

Ugyanis , ha pont olyan hőfokon dolgozunk nyomtatás után is mint amikor a nyomtató ezt megtette , akkor nem tud úgy deformálódni a rajzolat , vagy esetleg nem át tapadni , hogy az hibához vezessen.Ez nem függ attól , hogy vasaló e , vagy lamináló , a kettő közt az egyenletesség a különbség , és az egyforma nyomás a lamináló javára.De a hőfok az ami a lényeg , és azért nem szokott kinek kinek sikerülni , mert eltérő nyomtatók vannak mindenkinél holott a folyamatot meg egy ugyanazon csinálja mindenki, csak hát vannak azért lényeges különbségek is , azért nem is sikerül néhány emberkének.
(#) KBal76 válasza eyess hozzászólására (») Szept 28, 2015 /
 
Azóta mióta kitaláltam ezt a írásvetítő-fóliás átvasalást, még valamit bevetettem. Ezt fotón is bemutattam itt régebben, egy D=3mm d=1mm szilikoncsövet ráhúztam egy autogén hozaganyagpálcára, és azzal átmegyek néhányszor a vasalóval átmelegített "szendvicsen". Ez a két módszer együtt nagyon szép eredményt hoz.
Azért fontos nekem ez a TQFP tok sikeressége, mivel rengeteg PIC-hez jutottam fillérekért régebben, ami ilyen tokozású, (és van jó néhány kg nyáklapom) ehhez képest bármi amit nem itthon tudok megvalósítani aránytalanul deficitessé viszi a készítést. Nos azt hogy ez elôtt próbáltam-e vagy ezzel ezt a tokozást, már nem tudom.
A hozzászólás módosítva: Szept 28, 2015
(#) eyess válasza KBal76 hozzászólására (») Szept 28, 2015 /
 
Addig jó ez ,amíg a vasalóval nem haladod meg a fólia , vagy a toner por megengedett hőfokát .Mihelyt ez túlmegy akkor a fólia összemegy a rajzolat meg elfolyik , és nem tudod kézben tartani , tehát a folyamat nem szabályozható.De ha tudod a nyomtató hőfokát , hogy milyen hőfokon dolgozik , akkor napestig vasalhatod egyszerűen nem fogod tudni elrontani , mert az anyag nem lesz képes deformációra , akár a toner , akár a fóliáról legyen is szó.

És igen az ember mindig azt nézi hogy , amit otthon meg tud csinálni az ugye nem kerül semmibe.Ez is szab egy határt , mert egy bizonyos határon túl az otthoni kivitelezés is már lehet deficites.Főleg , ha az időt nézzük a darabszám függvényében, de ez már nem hobbi , vagy egyéni saját szintű dolog azt hiszem.
Következő: »»   1133 / 1385
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem