Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Bemenetválasztó
 
Témaindító: Cs.Janika, idő: Nov 25, 2005
Témakörök:
Lapozás: OK   15 / 28
(#) lóri válasza proba hozzászólására (») Aug 2, 2015 /
 
Igazad van, tényleg 8, de csak rápillantottam, nem néztem meg jobban.
(#) gernerakos hozzászólása Aug 3, 2015 /
 
Bocsánat, de elfelejtettem értesítésre jelölni a témát, így nem olvastam de köszönöm a válaszokat, tippeket.
(#) kameleon2 hozzászólása Szept 27, 2015 /
 
Sziasztok! Nekiálltam kicsit gatyába rázni a Quadomat és beleépíteni mindent, amit valaha szerettem volna. A bemenetet a kici kínai occó motoros potméterrel gondoltam szabályozni, így több legyet ütnék egy csapásra. Távirányítható, és van egy négyes bemenetválasztóm is, ami a reléket tudja kapcsolni, tranzisztoros kimenettel, sőt kijelző, amin látom a hangerő értéket. Ehhez gondoltam egy saját panelt készíteni, amire a helykialakítás miatt rákerülne távtartókkal és árnyékolva a kimenet koppanásgátlója is. Pusztán mechanikai szempontokból és a rövid vezetékezés miatt lett ez a verzió. Kinek mi a véleménye a kapcsolástechnikáról? (mellékletek)
(#) lóri válasza kameleon2 hozzászólására (») Szept 27, 2015 /
 
Szia! Szép rendezett nyák. A két hangszórójel közt mintha battery jel lenne. Nem földjel akart lenni?
(#) Massawa válasza kameleon2 hozzászólására (») Szept 27, 2015 /
 
Nem mindig szerencsés a bemeneteket a "levegöben" hagyni. Szoval jobb eredményt érhetsz el, ha a nem használt bemeneteket földeled, és csak a használt bemenet jele jelenjen meg a kimeneten. Igy kevesebb lesz az áthallás.
(#) proba válasza kameleon2 hozzászólására (») Szept 27, 2015 /
 
Talán a Phono bemenetnél nem szerencsés SMD alkatrész lábai között oldalt cserélni. Áthallás melegágya. Meg egyébként sem szerencsés ha nem muszáj. A csatlakozó lábai között több hely van.
(#) kameleon2 válasza Massawa hozzászólására (») Szept 27, 2015 /
 
Szia! Mire gondolsz pontosan? A nem használt bemenetek soha nincsenek az erősítő bemenetére kapcsolva és kizáró vagy kapcsolat van közöttük. A műveleti erősítők bemenetén meg ott van a bemenő, földre húzó ellenállás. Az áthallás jogos, ezért igyekeztem teliföldesre megcsinálni a panelt. A kondi lábak közötti elvitelen én is filóztam, lehet, hogy tényleg jobb lesz a kétoldalas panel megoldás, csak egyoldalasra akartam optimalizálni. Ezt a példányt 0.0-nak kereszteltem el, mert azért ki szeretném tesztelni - mint a leggyengébb verziót, de előtte azért nekifutok mégegyszer.
(#) kameleon2 válasza lóri hozzászólására (») Szept 27, 2015 /
 
Igazad van elég slendrián lett a jel. földjel, csak elnagyoltam.
(#) Massawa válasza kameleon2 hozzászólására (») Szept 28, 2015 / 1
 
Azt elöre nehéz megmondani, de ha nincs jel ( rövidre van zárva) akkor nem lehet áthallás sem. Ha ott marad a jel, akkor meg lehet, ezért jobb az általam emlitett megoldás. Régen többször megszivtam a mechanikus kapcsolokon, hogy bizony hallhato volt a kikapcsolt jel ( pl. a RIAA bemeneten ha nem volt jel, hallhato volt a tuner jele).
(#) kameleon2 válasza Massawa hozzászólására (») Szept 28, 2015 /
 
Ez rendben van - nem kell megmagyarázni távközlős végzettségű vagyok. Mit javasolsz - konkrét megoldásként? Mert akkor gondolom te is megoldottad valahogy?
(#) Nemtudhatod válasza kameleon2 hozzászólására (») Szept 28, 2015 /
 
Amelyik bemenet le van választva, azon a test van (mondjuk 1 k keresztül) és ennyi elég.
A teliföld sokszor rosszabb ilyen alacsony frekin (hangfreki) mint a szellős nyák.
A teliföldet nagyfrekire használják, ott is módjával és tervezve, mert a vezető sávok közt kapacitások keletkeznek.
(#) kameleon2 válasza Nemtudhatod hozzászólására (») Szept 28, 2015 /
 
Ezért érdekelt a konkrét megoldási javaslat, mert ha egy bemenetet a végfokon nem használok - attól az még aktív lehet - így terhelem a jelforrást. Az nem tűnik igazán jónak. Egy (több) gyári megoldásban ugyanezt - az általam megrajzolt kapcsolástechnikát használják, csak ISOSTAT választókapcsolókkal. Az enyém relés. Ez rosszabb megoldás lenne? A teliföldet még értem. úgy-ahogy. Bár, ha a teliföld felé van csatolás - nem értem az miért lenne igazán káros, hiszen ez a cél. A menet közben keletkező csatolások levezetése a földre.
(#) Nemtudhatod válasza kameleon2 hozzászólására (») Szept 28, 2015 /
 
Ha nem használod a bemenetet, akkor miért kell hogy aktív legyen, ellentmondás van, nem értem?
A teliföld szerepe a hidegítés a nagyfrekis áramkörökben, itt nálad max hibás csatolást (mondjuk áthallást) okozhat, de nem fog hidegíteni.
(#) Massawa válasza kameleon2 hozzászólására (») Szept 28, 2015 /
 
Én is ISoSTAT kapcsolokkal szivtam, de a relés sem lesz másképp. Ugy alakitsd ki a kapcsolási logikát, hogy a nem használt jeleket zárja rövidre, igy azok ne kerülhessenek a végfok bemenetére csak a használt jelet vigye a bemenetre a többit meg földelje.
(#) kameleon2 válasza Nemtudhatod hozzászólására (») Szept 28, 2015 /
 
Szia! Elbeszélünk egymás mellett. Van egy CD lejátszóm, egy tunerem és egy MP3-am. Mindegyik csatlakozik az erősítőhöz és folyamatosan be van dugva. Azaz állandóan küldik a jelet a bemenetválasztó felé, ami az előerősítőkön (ha éppen van, mert MP3-nál nincs) keresztüljut, csak a relénél áll meg . Azonban a végfok mindig csak 1-re csatlakozik. Erre értettem. Az kétségtelen, hogy a két csatorna közötti (bal, jobb) áthallásokat érdemes minimalizálni. Persze - az is megoldás, hogy kikapcsolom a nem használt jelforrásokat. Akkor sincs áthallás.
(#) TBoy007 hozzászólása Okt 1, 2015 /
 
Sziasztok!
Valami jó bemenetválasztót kelleni együtt kiötleni, amit bárki szabadon módosíthat-felhasználhat.
Találtam egy jó kis infra adó-vevőt az ebay-on, 8,5€, ezzel szinte bármit meg lehet vezérelni.

A logika részét nem programozott ick-ből megcsinálom, az aktuális állást leddel kijelzem, viszont kellene egy igényesebb kivitel, ami mondjuk betűvel kiirja a bemenetek nevét. Egy ismerősömnek maradt egy el nem készült projektből 200db pici (1,8" körüli) oel színes kijelzője, az olcsón elérhető.
Ezt valakinek meg kellene vezérelnie, eltárolni a vezérlőben 10 kijelzési nevet, a vezérlő kaphatna 10 bemenetet, amelyik kijelzés kell, arra ad jelet a felhasználó. A kapcsolórész lehetne külön, (reed, sima relé, analóg kapcsoló). A infra panel ki-be kapcsolásra is jó, az egész kütyünek lehet állandó tápja, így az utolsó kiválasztott bemenet is megmarad.
Ha érdekel valakit akkor úgy csinálom, mint fent, nekem csak 2 bemenet kell de nem több idő egy 8 bemenetest csinálni.
(#) kameleon2 válasza TBoy007 hozzászólására (») Okt 2, 2015 /
 
Szia! A motoros potméter, bemenetválasztóval és infra távszabályzóval, LED kijelzővel volt 17$ 4 relét képes kapcsolni. Én ilyet vettem. Eredetileg építeni akartam, de mire összeadtam alfát a bétával+ ÁFA = mindig drága jött ki.
(#) TBoy007 válasza kameleon2 hozzászólására (») Okt 2, 2015 /
 
Szia! Sajnos a készekből mindig hiányzik valami, vagy nem úgy működik, ahogyan én szeretném. Amit vettél azt néztem én is, de nem tudtam eldönteni, hogy az a kijelző mit mutat, hogy mutatja.
Már nagyjából kész a logikai rész, nem kell proci stb....
Itt tartok:
(#) kameleon2 válasza TBoy007 hozzászólására (») Okt 2, 2015 /
 
Visszatérve az építés oldalra... A logika gondolom XOR. Az infra távvezérléshez szinte minden mikrokontrollerre van megoldás. Arduino, Texas Launchpad, PIC fillérekért beszerezhető. Én Parallax Propellert használok szinte mindenre - ahhoz még VGA driver is van + LCD stb. Engem is érdekelne egy ilyen ötletelés, megoldási alternatívák - végülis ezért vagyok itt. Dobj össze egy sémát, szerinted mit kellene belezsúfolni. Én az alábbiakat tenném: 1.) Prellmentes mikrokapcsolós bemenetvezérlés nyomógombról. 2.) távvezérlés 3.) motoros potméter vezérlése - esetleg encoderes megoldás, vagy digitális potméter? és kézi vezérlés (nyomógombos vagy forgatós - opció). 4.) Kijelző meghajtás és/vagy LED a nyomógombos állapot visszajelzéshez 5.) Relémeghajtó áramkörök 6.) Bemenetek szintillesztése és/vagy előerősítő, korrektor. és ha már kijelző (pld LCD), akkor 6.) kivezérlésjelző.
(#) kameleon2 válasza TBoy007 hozzászólására (») Okt 2, 2015 /
 
Szimulátorban tesztelted már? Ha nem akkor sok lesz az anyagköltség és a tok. Persze... Lehetnek alternatív megoldások. Nevetni fogsz talán: régi UV eprom. Igen! Ugyanis a bemeneti lábakra (address) ad választ a kimenetén (data). Csak bele kell égetni és egyetlen tok! - mint alternatíva. De lehet persze modernebb: PAL GAL - én mindegyiket tudom égetni. (programozni nem) De sajnos még mindig a mikrokontroller a legkisebb és legolcsóbb - ráadásul egyetlen tok. Magam ellen beszélek - mert a fiókom tele van TTL és CMOS IC-kkel. De ezek nagyok és sokat fogyasztanak. Még annyit... türelmes ember vagyok, de zavar a + - csatornaválasztós megoldás. Mindent végigléptetni. A direkt kapcsolást jobban favorizálom, ráadásul mindig tudható hová kell nyúlni és egy mozdulat.
A hozzászólás módosítva: Okt 2, 2015
(#) TBoy007 válasza kameleon2 hozzászólására (») Okt 2, 2015 /
 
Minden működik, az infrapanel tudja a ki-be kapcsolást, csak rá kell akasztani egy flip-floppot.
bemenet kész, lehet egy vagy két nyomógomb, a széleken megáll, vagy körbemegy, 4-8 bemenet, ir vétel visszjelzés, relé meghajtás.
Csak az a ledes visszajelző a 80-s éveké, az komolyabb kellene..
(#) TBoy007 válasza kameleon2 hozzászólására (») Okt 2, 2015 /
 
A direkt kiválasztáshoz sok gomb kell. Nekem személy szerint bőven elég lenne a bekapcsoló, a többi megy infrán..
Kijelző:
A hozzászólás módosítva: Okt 2, 2015

017.jpg
    
(#) kameleon2 válasza TBoy007 hozzászólására (») Okt 2, 2015 / 1
 
Idézet:
„Valami jó bemenetválasztót kelleni együtt kiötleni, amit bárki szabadon módosíthat-felhasználhat.”
Én leírtam milyen szempontok alapján építeném meg. A te szempontjaidat még nem láttam, de kíváncsi lennék rá. Sok helyet foglal valóban az egyedi kiválasztó. De célirányos. Nem vész el az ember a felesleges részletekben. Divat ma mindent egy kijelzőre gyűjteni, de sok bába között szerintem elvész a gyerek. Ugyanis mire minden menüt végigkapcsolgatsz, elfelejted, hogy tulajdonképpen nem kütyüzni akartál, hanem zenét hallgatni...
A hozzászólás módosítva: Okt 2, 2015
(#) proba válasza TBoy007 hozzászólására (») Okt 2, 2015 / 1
 
Nekem a bemenetválasztó egy D tár volt, egy-egy leddel gombok felett, utána egy sorozat jelfogó.Ennél szemléletesebb könnyebben kezelhetőt nehezen tudok elképzelni. LCD/kijelző minek.
Hangerőnek valószínűleg egy potenciométert használnék.
Ha az infrás vezérlés is követelmény akkor jön a motoros potenciométer, valamint egy processzoros csoda, ami ugyanezen kezelőszerveket/visszajelentést meghagyja.Ami ez felett van az nekem már túl modern, csak a kezelésben akadályoz, a változtatásra fordított (felesleges) idő növelése.
(#) TBoy007 válasza kameleon2 hozzászólására (») Okt 2, 2015 /
 
Esetleg fianyákos kivitelben kellene összehozni, a főáramkör az alaplapon, és alternatívaként lehet direkt kiválasztás, léptetős..
..akkor az alaplapra a relé meghajtó és az inra vevő kerülhet, de van aki reedet szeretne, analóg kapcsolót vagy relét, utána jöhet a kérdés, hogy sztereo, duál monó...
..ha minden lehetőséget megcsinálunk, akkor ki-ki kedvére válogathat...
...mindenképp cmos kell, mert ennek mindig menni kell, mivel az infrával tudunk tápot kapcsolni.
...egy 8v-s nyáktrafó 500mA - 600Ft, ebbe az áramba bele kell férni fogyasztásilag, a kijelzést, bemenetválasztó reléket lekapcsolhatjuk "OFF"-ban ill az mehetne kapcsolt tápról.
(#) JOJO hozzászólása Okt 4, 2015 /
 
Tiszteletem urak mit szoltok ehez a bemenet vállasztóhoz

002.jpg
    
(#) kameleon2 válasza JOJO hozzászólására (») Okt 4, 2015 /
 
Nem teljesen értem a sok tokot..
(#) TBoy007 válasza kameleon2 hozzászólására (») Okt 5, 2015 /
 
Idézet:
„"A bemenetet a kici kínai occó motoros potméterrel gondoltam szabályozni"”


Én is elkezdtem nézegetni, esetleg lenne némi infód?

A táp ráadásakor mit csinál a poti?
Lemegy nullára, vagy nem mozdul?
Ha kikapcsolod az erősítőt, és fesz alatt marad az áramkör, mert ugye az infrát venni kell, a kijelző is világít?
Honnan tudja az elektronika, hogy hol áll a poti, van rajta valamilyen jeladó?
(#) kameleon2 válasza TBoy007 hozzászólására (») Okt 5, 2015 /
 
Szia! Táp elvételkor megmarad a poti pozíciója. Nálam van egy standby táp a nyomógombos be-kikapcsolás miatt - az jó az infrának is. A jeladóval megfogtál, de gyanítom, csak a nulla pozíciótól számol, mivel kézzel is bele lehet nyúlni. Sima poti - enkóderrel intelligensebb lehetne, de nekem megfelel ez is. A következő erősítőmön majd kiélem a mikrokontrolleres tapasztalataimat . Jut eszembe.. a standby táppal elő is gerjesztehtném azt a fránya toroidot.... AKkor nem olyan durva a ki - bekapcsolás. Csak még egy relé kellene hozzá..hmmm
(#) TBoy007 válasza kameleon2 hozzászólására (») Okt 5, 2015 /
 
..arra gondoltam, hogy ezekből lehet 4 pályásat is kapni, 2-t felhasználok a hangerő állítására, egyet feszültség osztóként bekötni egy a/d átalakítóba, azzal mindig kijelezhető az aktuális állapot..ami kvázi bármilyen kijelzést meghajthat...led oszlopot körbe a hangerő körül, vagy számkijelzést..

(ha újra quadot csinálsz, megvannak az eredeti nyákok hozzá )
A hozzászólás módosítva: Okt 5, 2015
Következő: »»   15 / 28
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem