Fórum témák
» Több friss téma |
Rajzoltam egy kapcsolást a fetek vezérlésére. Szerintetek ez így megfelelő lenne, vagy mivel lehetne jobbá tenni. Kimondottan egyszerű vezérlésre gondoltam fet meghajtó nélkül.
Szerintem szerencsésebb volna, ha az alsó és a felső fet be és ki kapcsolt állapotához ugyanolyan logikai állapot tartozna (ezt a mikrovezérlők is jobban támogatják).
A fetek nagyjából azonos sebességű kapcsolásához célszerű lenne hasonló meghajtást kialakítani; Vagy ne legyen az alsó fet meghajtásnál az R1, vagy a felsőnél is legyen. Az emitter követők előtti meghajtók munkaellenállásai sem egyformák (22K, 4K7), és nem is azonos irányba dolgoznak. Esetleg ajánlom figyelmedbe, az NXP UcD erősítő fet meghajtását, az sem túl bonyolult. Bővebben: Link
Sziasztok! A saját kis rendszeremet szeretném újragondolni. 24V DC-ről jár a teljes dobozka és ebből kell részben a 24V-ot felhasználnom a relék meghajtásához, de ebből kell előállítanom az 5 és 3,3V-os tápokat is. Olyan megoldást keresek, ami a lehető legkisebb helyen a legkevesebbet melegszik. Kinek milyen ötlete lenne rá? Bármi érdekel. Eredetileg sima 7805-el indult a projekt, és nem volt vele műszaki gond, de ha már lúd - legyen kövér. Belefutottam még egy nem elhanyagolható problémába, ugyanis a szűréshez , puffernek 24V-on 330µF alá nem nagyon lehet menni egy-két típusnál és az sok hely, ráadásul legalább 35V-ost illik berakni, de nyugodtabban aludnék 50V-os kondival. Nyilván a feszültségekből adódik, hogy step-down megoldás érdekelne. Minden jó és rossz tapasztalat érdekel - kínai típusokkal is. 2575-el is kínlódtam de sok a sallang és a láb - emiatt sok hely kell neki. Bár kétségtelen, hogy egész jól működik évek óta. CSak típusok is jöhetnek - utánanézek a neten. Csak kezdek kifogyni az ötletekből.
Az áram igényt nem írtad, de pl. a 34063 megoldások kiforrottak, de az alacsony frekvencia miatt viszonylag nagy induktivitás kell. Én most az MP2459-el szemezek a magas bemenőfeszültség (és persze a kedvező ár) miatt. Esetleg az MP2451 lehet jobb választás a magasabb freki miatt. Most épp innen válogatok. A 3,3V már előállítható az 5V-ból is valami LDO-val.
Igen a 22 Ohm-on én is gondolkodtam. A 22k a T7-nél nem nagyon csökkenthető a disszipáció miatt, a T5-nél meggondolható. Az kapcsolási állapotokat a picben úgyis szoftverből kell beállítani (mint ahogy a holtidőket is), ezért gondoltam ezen nem variálgatok
Szia! Sajnos ez a tok óriási a körítéssel. Egy LCD-t még rá kell varázsolnom, így a végleges adatoknak még híjján vagyok. A tápigény jelenleg: 24V/0,26A , 5V/0,06A+LCD (2" touch lenne ILI9341-el) 3,3V/1,404A Ezek a maximumok, ha minden padlógázon megy (kommunikáció).
Nem olyan hatalmas az. A 3,3V/1,5A hűtése nem egyszerű 24V-ról. Esetleg nézd meg az MP2467 adatlapján az ajánlott elrendezést. A legtöbb probléma szerintem a megfelelő induktor megtalálása.
Csináltam teszteléshez 34063-as teszt nyákokat. Ezeken még a graetznek is megvan helye és saját tekerésű az induktivitás (amekkora toroidot találtam ). De pl. ezen a nyákon is hasonló van.
Sajnos nagy. Nekem ekkora helyen van az 5V és a 3,3V és az sem ideális. De azért köszönöm. Lehet, hogy a táp is önálló, dugaszolható panelre kerül. Akkor fölfelé terjeszkedik, nem az alap nyákon, ahol kevés a hely.
Sziasztok! Egy kis segítséget szeretnék kérni tőletek! Adott egy 4db ceruzaelemmel működő fejlámpa, amiben jelenleg egy sima 4.8v égő van. Ezt szeretném kiváltani, egy 5x5050smd ledből álló(4 oldalra, egy előre világít) T10 autólámpába való leddel, de ez viszont 12V-os. A paneleken a tokon belül lévő ledek sorosan vannak kötve, és így mindenképp kelleni fog egy dc-dc konverter, ami a 6V-ból 14V-oltot csinál. Viszont hely sem nagyon van, meg nem is nagyon értek ezekhez a konverterekhez. A kérésem az, hogy a tekercs mretezésben tudna valaki segíteni? Semmi áramfigyelés nem kell a rendszerbe, elég a legegyszerűbb boost konverter, ami tud 300mA áramot tartósan(a LED amit bele teszek, az 200mA áramot vesz fel maximum, de inkább tudjon kicsit többet. ) a lényeg, hogy kis helyen elférjen, mert a lámpában egyedül a foncsor és a foglalat között van lehetőségem elhelyezni az egészet... Remélem értitek mi a gondom, és tudtok segíteni!
Tudom, buta kérdés, de miért nem raksz bele mondjuk egy 3,6V-os nyitófeszültségű 3W-os ledet? Annak max egy előtét kell. A fénye meg fényévnyire van az izzótól. Még ha 1W-os leded van az is világít mint a bolond.
A hozzászólás módosítva: Okt 6, 2015
Azért, mert: 1.: nem tudom megfelelően hűteni. 2.: rettentő hamar lemerítené az elemet/akkut. 3: az optika sem erre van tervezve, amit bele akarok tenni, az legalább nagyjából optikailag helyén van.
Akkor elárulok egy titkot. Én például fém alátétre, anyára ragasztottam pillanatragasztóval led-et. Egy led ára kb 60 Ft, azaz nem sajnálom. Ennek ellenére több mint egy éve világít. Nem vált le a ragasztóról és nem melegszik túl. Ezen felbuzdulva azóta több pillanatragasztós megoldást is csináltam. A konyhai páraelszívó 12V-os állandóan tönkremenő halogénjei helyére is felnyaltam 3 ledet. 2 éve megy ilyen alátétes hűtéssel. És végre látom mi van a fazékban. Igaz a nagyobb, fakötésű alátétet használtam. Ugyanígy bármilyen fémdarab megteszi, aminek van felülete. De a DC-DC konverterrel is kínlódhatsz. Mellesleg Van kisebb teljesítményű led is már - van választék bőven. Használhatsz a HEStoreban kapható 15000mCd-és ledeket is, azok kisebb fogyasztásúak. Én a cnc-re ezt tettem. Minél közelebb vagy a nyitófeszültséggel a táphoz annál kevesebbet disszipálsz el, azaz magasabb a hatásfok. Sok kínai lámpában még előtét sincs, direktben rá vannak kötve a ledek a tápra. Ilyen lámpám is megy 5 éve.
Tudom, de a fő baj, hogy nekem az alátétes dolog nem jó, mert a foglalat rugós, meg mondom a foncsorba nem tudom beletenni a powerledet. Meg itt nem is a led milyensége volt a hozzászólásom lényege... Értsd: kezdünk kissé a Powerledek meghajtása felé terelődni, ez viszont a modiknak nem valószínű hogy tetszeni fog, meg én sem erre voltam kíváncsi! De azért köszönöm a tippeket.
A hozzászólás módosítva: Okt 6, 2015
Tudom a témaválasztás nem szerencsés. Csak én a megoldások felé szoktam haladni és nem azzal foglalkozni mit hogy - ne. Ezért kérdeztem a felhasználás módját. Egy fotó mondjuk segített volna a lámpáról - de ez már tényleg off.
Sziasztok!
Szükségem lenne egy olyan inverterre amely kb. dc 85-90V-ból csinál 5V és 12V vagy 15V-ot. Nézegettem boltit, de ebben a tartományban nem találtam valami kis egyszerű kellene. 5V-on max 1A 12 vagy 15V-on max 2A terhelhetőségű kellene. Valami jó kapcsolást tudtok rá? A hozzászólás módosítva: Okt 7, 2015
Kaméleon! Itt vannak képek a lámpáról.
Ez nem bolti? Buck konverter néven biztosan találsz. Ami AC bemenettel rendelkezik általában egy graetzben folytatódik. Azaz szerintem DC-vel is megtáplálhatod.
Ez a lámpa - bazi nagy-már bocsánat. Ebbe sok minden belefér. Csak a foglalatot kell száműzni belőle. Én a foncsorból sem csináltam volna nagy ügyet. Leragasztanám a panelt, amibe a ledeket ültetem, öntapis alufóliával, gondosan kihagyva egy kis köröcskét a lábak körül a zárlat elkerülése végett, de az általam javasolt fémlemez (vagy fakötésű alátét) + pillanatragasztós megoldás is röhögve elfér. A páraelszívómba 15mm vastag halogén spot helyén kevesebb volt a a kubatúra. Mivel én horganyzott alátétre ragasztottam - az eleve tükröződő felület is. Minek a foncsor? Lehet, hogy neked a "bringalámpa" témában is körül kellene nézned. Ha érdekel - privátba - mert az már tényleg nem ez a topic - küldök képet az enyémről - a fényéről.
Igen ilyet találtam én is 110V dc-ről indul, a legjobb amit találtam 100V dc-től megy. Nekem 85-től kellene.
Kapcsolási rajz keresése folyamatban van, gondoltam hátha valakinek van bár egy jól bevált rajza. A hozzászólás módosítva: Okt 7, 2015
A foglalatot nem száműzhetem belőle, mert akkor meg nem tudom hova forrasztani a forrasztani, meg nem is ez volt a célom...
Esetleg néz meg az MP1541-et, a példakapcsolások között van is hasonló.
Pedig érdemes átalakítani, kisebb fogyasztás, nagyobb fény. Én egy Makita lámpát alakítottam át. A LED berakásánál megfelelő alátétekkel be lehet állítani, hogy pont fókuszba kerüljön.
Mióta így van azóta nem kell tööbszáz forintért pótolnom a rendszeresen kiégő izzót, meg hetente-kéthetente töltöm csak napi használat mellett.
Esetleg EZ egy lehetséges megoldás. A kapcsolási rajz megszerzése után meg lehet csinálni kisebb teljesítménnyel is. A be és kimenetén 100Voltos kondik vannak, én eddig 80 Volt bemenővel teszteltem, bírta.
Nem tudom pontosan mihez kell, de a magas tápfesz és a dupla kimenet miatt esetleg a flyback megoldások között lehetne nézelődni, bár ehhez trafót kell tekerni.
Köszi a tippet! Ezt azt hiszem meg is építem. Próba szerencse alapon. Maximum máshoz használom fel.
Idézet: Mármint a ledes lámpára gondoltál? „Köszi a tippet! Ezt azt hiszem meg is építem.”
Nem, hanem a meghajtóra.
Vettem az említett MP2459-et, és a számításom szerint kb. 150uH tekercs kellene hozzá. Persze nem találtam sehol kedvemre valót, így úgy gondoltam tekerek magamnak. Két megoldást méricskéltem az egyik valami alaplap induktivitása volt, erre 18 menet kellene, a másik talán valami zavarszűrő ferrit, erre 3,5 menet elég lenne, csak nem tudom igazán használható-e ez ilyen célra.
Flybacknél van célic galvanikus leválasztáshoz is? Ilyen 80-100V dc-hez nem nagyon találok semmit. Lényegében 12V 1,5A és 5V 1A elég lenne.
Szia! Nézd meg az UC3845B .pdf-et . Ott pont ilyen példakapcsolás van.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |