Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » VFD óra IV-6 csövekkel
Lapozás: OK   23 / 29
(#) Hp41C válasza baloghvl hozzászólására (») Okt 4, 2015 /
 
Melyik program 2.50 -es verziója fut benne? Milyen RTC -t használsz?
(#) baloghvl válasza Hp41C hozzászólására (») Okt 4, 2015 /
 
Remélem a feltöltött képből be tudod azonosítani. A teljes leírást nem engedi feltölteni. Elvileg ez a numitron órához készült. Az RTC pedig: PCF8583.
(#) Hp41C válasza baloghvl hozzászólására (») Okt 6, 2015 /
 
Ebben mér benne van az 1Hz kimenet engedélyezése.

MULE_2.52.hex
    
(#) baloghvl válasza Hp41C hozzászólására (») Okt 6, 2015 /
 
Sajnos nem működik. Az 1Hz megvan de perc számolása kicsit gyors lett. Ugyanezt csinálta amikor az eredeti mule szoftverből tettem bele egy olyan verziót amiben benne van az 1Hz engedélyezése.

Elvileg ez a numitron óra szoftverével megy. A PIC két bemenete fel van cserélve a mule-hoz képest. Gondolom ez lehet a probléma... Ebbe a 2.48-as verzióba került bele a másodperc nullázási lehetőség, innentől lett 2.50 a verzió.

pg=5Bővebben: Link
(#) Hp41C válasza baloghvl hozzászólására (») Okt 6, 2015 /
 
Talán akkor inkább ez:
(#) baloghvl válasza Hp41C hozzászólására (») Okt 6, 2015 /
 
Sajnos ez sem jó.
(#) Hp41C válasza baloghvl hozzászólására (») Okt 7, 2015 /
 
Az utolsó ötletem:
(#) baloghvl válasza Hp41C hozzászólására (») Okt 7, 2015 /
 
Alakul a helyzet...
Ez már jó az órához, működik vele,a menü is megvan. Ebből szeretnék egy olyat kérni amiben engedélyezve van az 1Hz-es jel az RTC INT-lábán.
(#) Hp41C válasza baloghvl hozzászólására (») Okt 7, 2015 /
 
Ebben benne van! Csak annyit kellene tenni, az RTC felejtsen. Vedd ki az RTC elemét egy kis időre, majd tedd vissza és indítsd az órát. Sajnos az időt, a dátumot, stb. be kell majd újra állítani.
(#) baloghvl válasza Hp41C hozzászólására (») Okt 7, 2015 /
 
Még nem látott elemet az óra. Majd csak dobozolás után kerül bele. Minden bekapcsolásnál 12:00-ról indul az idő, és villog a kijelzés amíg meg nincs nyomva az egyik nyomógomb.

A Mule programmal ment a tizedespont villogtatása, csak épp az óra nem. Tehát a "villogtató"-rész működőképes.
(#) patexati válasza baloghvl hozzászólására (») Okt 7, 2015 /
 
Nem okoskodni akarok,de lehet az RTC rakoncátlankodik. SMD verzió esetén ha csak kicsit is meg lett melegítve azonnal elmászik,soha nem lesz pontos,drasztikusakat tud tévedni..
A hozzászólás módosítva: Okt 7, 2015
(#) baloghvl válasza Hp41C hozzászólására (») Okt 13, 2015 /
 
Úgy látom akkor sajnos a problémám megoldás nélkül marad. Kár érte, mert nagyon sokat dobott volna az óra megjelenésén. Persze azért köszönöm, hogy próbáltál segíteni!

Egyébként ugyanígy jártam a mule óránál is: abban a verzióban nem volt benne az engedélyezés ami direkt arra készült. Aztán végül egy régebbi verziót tettem bele és azzal megy az 1Hz.
(#) Hp41C válasza baloghvl hozzászólására (») Okt 13, 2015 /
 
Akkor talán ez lesz a megoldás:
(#) baloghvl válasza Hp41C hozzászólására (») Okt 13, 2015 /
 
Köszönöm szépen! Sikerült, így már villognak az elválasztók!

Nem tudom pofátlanság lenne-e kérnem még egy ilyen verziót a legújabb mule (nixie) szoftverből is? Tudtommal 2.5 a legújabb, de nekem cak a 2.48 -as villogtatja az elválasztókat.
(#) Hp41C válasza baloghvl hozzászólására (») Okt 13, 2015 /
 
Nem... Talán ez jó lesz oda.
(#) baloghvl válasza Hp41C hozzászólására (») Okt 13, 2015 /
 
Működik. Ezt is köszönöm szépen.
(#) Flatron11 hozzászólása Dec 27, 2015 /
 
Üdv!
Egy kis segítséget szeretnék kérni. Építettem egy órát IV-11 csövekből de sajnos valami nem teljesen jó.
Ezt a kapcsolást építettem meg egy kis változtatással A tápfeszültséget a rácsokhoz igazítottam és így az ellenállás értékeket is vissza vettem. A 74141-es IC-t CD4511-el helyettesítettem. Mivel az IC csak +5 voltot tud kiadni ,ezért egy NPN-PNP párossal egy kapcsoló áramkört raktam a 4511 után ,ami +27 voltot kapcsolgat a szegmensekre. Így elméletileg minden egy fázisban működik ,mert így a tranzisztoros kapcsoló rész se fordít fázist, oszcilloszkóppal nézve mind az anódon , mind pedig a szegmenseken is megjelenik a négyszögjel, viszont teljesen értelmetlen jeleket mutat a kijelző, vagy pedig csak két karakter, a 2-es és 3-mas jelenik meg felváltva. Esetleg valami ötlet ,hogy mi nem jó? Egész héten ezen agyaltam ,hogy mi lehet a baj, de nem jöttem rá. Esetleg a NOX72-féle numitron kapcsolást próbáljam meg ugyan így tranzisztoros kapcsolóval kiegészítve?
Előre is köszönöm!
(#) SKY válasza Flatron11 hozzászólására (») Dec 27, 2015 /
 
Hi!
A linkelt kapcsolásban szereplő tranzisztortemetőből ugye elhagytad a PNP részt és a földre kapcsolgatja a VFD csöveid katódját az NPN tranzisztor közvetlenül a kollektorával? (Feltéve hogy a 4511 PNP tranzisztorai kollektor ellenálláson keresztül kapcsolgatnak.)

Jó lenne egy kapcsolás, hogy mit is raktál össze.

Ui.: Nagyon csúnyák azok a fordítva bekötött párhuzamos ledek közvetlenül a táp elején a cikkben!
(#) sooty válasza Flatron11 hozzászólására (») Dec 27, 2015 /
 
Kéne valami kép vagy rajz. A bcd dekóder jól van bekötve? Ha felcserélted a biteket, lehet, hogy tiltott (blank) állapotba kerülnek a kimenetek.
(#) sooty válasza SKY hozzászólására (») Dec 27, 2015 /
 
A vfd katódja nem a fűtőszál? A rács és a szegmens azonos , pozitívabb potenciálon van bekapcsolt állapotban.
(#) SKY válasza sooty hozzászólására (») Dec 27, 2015 /
 
Ja, de igen. Leragadtam a nixie csöveknél... Mondjuk ha mindegyiknek izolált fűtőfeszültsége van, akkor multiplexálható a katóddal is.
(#) sooty válasza SKY hozzászólására (») Dec 27, 2015 /
 
Na olyat még nem láttam (kicsit lusta lenne) IV-11-hez nekem ez a meghajtás vált be: Vfd driver
(#) Flatron11 hozzászólása Dec 27, 2015 /
 
Nagyjából megpróbáltam gyorsan összedobni a kapcsolási rajzot. A katódoknál ha elhagyom a PNP részt akkor pont az ellentétes fázisban kerül a négyszögjel és ez pont nem jó ,ha jól értelmezem. Igen a BCD lábakat többször is átnéztem és jól vannak bekötve. Láttam már valahol ezt a meghajtó kapcsolást ,csak gondoltam TTL-el egyszerűbb ,de tévedtem. Ha ez nem jön össze ,lehet ez lesz megépítve.

kapcsrajz.png
    
(#) sooty válasza Flatron11 hozzászólására (») Dec 27, 2015 /
 
Ez a kapcsolás nem tartalmazza a hidegítő kondikat. A pic és a bcd dekóder táp lábai közé 100n kondi kell és a gnd-t célszerű úgy vezetni, hogy ne a kapcsolótranzisztorok alatt menjen , hanem közvetlenül a stab-tól a pichez és a dekóderhez. Sok zavart fel tud szedni, attól furán viselkedhet (ha a többi dolog stimmel a rajzzal)
(#) Flatron11 hozzászólása Dec 28, 2015 /
 
Raktam még be hidegítő kondikat pluszba és a mínuszt is máshol vittem el az IC-nek ,de így se jó. Talán gyárilag hibás lenne a dekóder IC? Mellékeltem videóban ,hogy mi is a baj. A legalsó szegmens nem is világít egyáltalán és egyes számokat pl: 3,6,7 rendesen kijelez viszont a többinél keveredve vannak a szegmensek.
(#) sooty válasza Flatron11 hozzászólására (») Dec 28, 2015 /
 
Nagyon furcsa, feltéve, hogy a cső jól van bekötve es 0-9 ig látjuk a számokat, valamint, hogy a c szegmens folyamatosan világít, a d szegmens viszont mindíg sötét, a megjelenő szegmensek darabszámának azért követnie kellene a következö sorozatot. 6,2,5,5,4,5,5,3,7,5 vagy a 2 rossz szegmens nélkül 4,0,3,3,2,3,3,1,5,3. A videón ilyen szekvencia nem figyelhető meg. Ha el lennének cserélve a szegmensek, attól még ezek a darabszámok felismerhetők lennének. A kijelzés stabil és ismétlődő, ezért kell benne valamilyen rendszernek lennie, tegyél ledeket a bcd kimenetre és nézd meg hogy ott jól számol-e binárisan a S1 rácshoz képest.
A hozzászólás módosítva: Dec 28, 2015
(#) Flatron11 hozzászólása Dec 28, 2015 /
 
Megnéztem a PIC kimenetét ledekkel és ott hibátlanul számol kettes számrendszerben. Az a és b szegmensek hibáját megtaláltam, a két rézsáv hajszálvékonyan összeért és ezért világítottak egyszerre. Viszont ,hogy miért nem világít a d szegmens az rejtély. Most külön IC nélkül is kipróbáltam ,hogy jól kötöttem be-e a szegmenseket és akkor se világított a d szegmens egyik csőnél se. Mindig volt a szegmensek előtt 6,2k előtét ellenállás ,nem éghettek ki. Szemből nézve bal oldalt a 2. láb az?
(#) Flatron11 hozzászólása Dec 28, 2015 /
 
Kipróbáltam az IC-t sima hétszegmenses kijelzőkkel és ott is ugyan ezeket a karaktereket jelzi ki ,szóval az IC a hibás. A d szegmenst is sikerült életre keltenem ,már csak egy új 4511 kell és működni fog. Köszönöm a segítséget!
(#) sooty válasza Flatron11 hozzászólására (») Dec 29, 2015 /
 
Örülök, hogy meglett a hiba. Úgy voltam vele mint, mint a székely a zsiráffal. "Ilyen állat mégpedig nincs"
(#) gernerakos hozzászólása Aug 19, 2016 /
 
Üdv!
Ezzel a cikkel kapcsolatban lenne pár apróbb kérdésem.
Az egyik, hogy mekkora panelre fér rá az egész óra?
A két panel közt mekkora legyen a távtartók hossza?
Másrészt, nekem nincs olyan trafóm, ami 10V-t adna egyenirányítva, emiatt úgy döntöttem, hogy én külön építek neki egy tápegységet Lm317-el, és a panelről kihagyom az egyenirányítást, mert az ott van az Lm317-es előtt. Ez megfelelő megoldás?
Következő: »»   23 / 29
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem