Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Bemenetválasztó
 
Témaindító: Cs.Janika, idő: Nov 25, 2005
Témakörök:
Lapozás: OK   16 / 28
(#) proba válasza TBoy007 hozzászólására (») Okt 5, 2015 /
 
Hát igen a mai digitális világ. Régen elég volt egy szépen megtervezett gomb, messziről látszott hol áll. Az már extra volt mikor a potméter gombba beleépítettek egy ledet....Az már sötétben is látszott, és nem világította be a szobát.
(#) TBoy007 válasza kameleon2 hozzászólására (») Okt 12, 2015 /
 
Vettem én is egyet.
A bekapcsolásakor 0-tól 99-ig kijelzi a számokat, de ha a távirányítóval próbálok hangerőt változtatni, akkor kikapcsol a kütyü.
(#) kameleon2 válasza TBoy007 hozzászólására (») Okt 12, 2015 /
 
Nekem szerencsére működik.
(#) gernerakos hozzászólása Okt 17, 2015 /
 
Üdv!
Neki szeretnék állni ennek a bemenetválasztónak a megépítéséhez, de lenne pár kérdésem vele kapcsolatban.
El lehet azt kerülni, hogy bekapcsoláskor ne húzzon be az összes relé?
Abból nem lesz baj, hogy a bemenetek földjeit összekötöm?
Hogy ne legyenek a nem használt bemenet lógva, tehetek pl. 10K-s ellenállásokat a jelek és a föld közé? Tehát leoldott állapotban valamennyire mégiscsak terhelve van a bemenet. Ennek van értelme?
Nyák terve van esetleg valakinek?
A válaszokat előre is köszönöm!
(#) kameleon2 válasza gernerakos hozzászólására (») Okt 17, 2015 /
 
Szerintem ezzel van egy olyan baj is, hogy egyszerre aktiválható az összes bemenet is - párhuzamosan. Nem látok kizáró logikát. Vagyis, ha egyszerre nyomsz meg több gombot, egyszerre aktiválja a bemeneteket. De lehet, hogy bennem van a hiba. A 74HC374 egy sima 8 bites DQ tároló. Azaz nem csinál mást mint első gombnyomásra aktiválja, másodikra deaktiválja a gomboz tartozó bemenetet. A 2003 pedig egy-egy Darlingtonnal meghajtja a reléket. Ha 2803-at használsz menni fog a 8 kimenet is. De most már csakazértis összerakom... legalább leszimulálom.
(#) proba válasza kameleon2 hozzászólására (») Okt 17, 2015 /
 
Teljesen jól működhet szerintem . Hasonló elvűt építettem csak az egyik bemenetre tettem egy kis kondenzátort. Így azzal a bemenettel indult. Az hogy több bemenet kiválasztható nem jött elő, szinte csak elvi lehetőség, gyakorlás után 1-2 szer sikerült egyszerre indítani.
(#) gernerakos válasza kameleon2 hozzászólására (») Okt 17, 2015 /
 
Ezzel szerintem nem lesz baj, mint mondják hülyeség ellen nincs védelem. Nekem elég a négy bemenet, sőt, több is, de sose árt ha van egy tartalék bemenet.
(#) Hp41C válasza kameleon2 hozzászólására (») Okt 17, 2015 / 1
 
Miért nem egy, külön erre (vagy majdem erre) a feladatra tervezett áramkört használunk fel
Sensor for electronoc tuning. SAS560, SAS570, SAS660, SAS670, SAS6700... ?
A hangolófeszültség kimenetek egy-egy tranzisztoron keresztül vezérelhetik a reléket.
A SAS6700 a HAM bazár -ban 100 Ft/3 db áron kapható.
(#) Sebi válasza Hp41C hozzászólására (») Okt 17, 2015 /
 
Így van. És az 560-ban van inicializálás is 1-re. Az jó ha lehet még kapni...
(#) kameleon2 válasza gernerakos hozzászólására (») Okt 17, 2015 /
 
Már hogyne lenne. Én is terveztem egy megoldást még anno TTL ic-kre. Nyilván ma már egy mikrokontroller olcsóbb, kisebb, okosabb, célszerűbb. De ha már diszkrét tokok, akkor is van megoldás. Azaz van élet a mikrokontrolleren túl. Valahová learchiváltam, de kikeresem. Anno nem volt szimulátorom, így egy 1,5mx1m-es TTL börönddel és rengeteg mérőzsinórral szültem meg a megoldást - igaz így biztosan működőképesre sikerült.
(#) proba válasza Hp41C hozzászólására (») Okt 17, 2015 /
 
Már csak az a kérdés ez az elv miért nem jó? Bármikor reprodukálható olcsó, valószínűleg sokáig ( és szinte bárhol ) kapható alkatrésszel. A kimenetre esetleg valami egyszerű tranzisztort (bc337) tesz, akkor egy IC-vel kevesebb, cserébe némileg bonyolultabb panellel megoldható. Így még a jelfogók is jobban éreznék magukat. És tényleg szinte a fiókból megépíthető.
(#) gernerakos válasza kameleon2 hozzászólására (») Okt 17, 2015 /
 
A mikrokontrollerek tőlem nagyon távol állnak, ez a megoldás felejtős. A TTL-el illetve CMOS-sal is csak ismerkedek, ezért is szeretném ezzel megoldani.
Az szuper lesz, ha megkeresed nekem.
(#) TBoy007 válasza kameleon2 hozzászólására (») Okt 19, 2015 /
 
Volt egy zárlat a panelen, most jó. A kijelzőt vajon mosógépről lopták?)

Az eszköznek úgy van a visszajelzése, ahogy én gondoltam, a beépített poti 4x50K, és egyet használnak jeladónak a pic felé.
Most készítem hozzá az oel ledes kijelzést.
A hozzászólás módosítva: Okt 19, 2015
(#) gernerakos válasza gernerakos hozzászólására (») Okt 19, 2015 /
 
Most az jutott eszembe, hogy a kapcsolás butaságát tulajdonképpen ki lehet használni önmaga ellen.
Vegyük sorra.
A relék tekercseinek egyik kivezetése folyton a földre van kötve, a másik kivezetés megy a 2003-mas IC-re, ami kapcsolja a reléket.
Bekapcsoláskor az összes, az IC-re kötött relé behúz, párhuzamba kötve az összes bemenetre kötött jelforrást.

Mi van akkor, ha egy 5. relét kötök a 2003-mas IC-re, úgy, hogy az behúzott állapotban a többi relé földjét megszakítsa, ezáltal elkerülve a tartósan párhuzamra kötött bementeket. Mert ugye bekapcsoláskor az összes relé behúz, így az 5. relé is, ami lekapcsolja a többi relét. Egy pillanatig így is párhuzamba lesznek a bemenetek, de tartósan mégsem.

Azt tudom, hogy a kondenzátort kötök a reléhez, akkor lehet késleltetni a relé behúzását, de hogy kössem a kondit?

Akár az 5. reléhez kapcsolót is lehet kötni, mint a másik 4-hez, csak az 5. relé nem audio jelet kapcsol, hanem mint egy reset relét lehet használni. Tehát ha bemenetet akarok váltani, akkor megnyomom a reset gombot, ilyenkor nincs az erősítőre kötve semmi, majd az új jelforráshoz tartozó gombot.

Egyáltalán működhet ez az elv?
(#) proba válasza gernerakos hozzászólására (») Okt 19, 2015 /
 
Szedd ki a gombokkal párhuzamos kondenzátorokat , csak 1 maradjon benne, az is kisebb. Szerintem tökéletes lesz.Nem kell rajta többet variálni.A prell ha lesz is ,nem zavaró, hiszen ugyan azt írja be többször, észre sem veszed.Ugyan ezen elv szerint nekem évekig működött, mindig az 1 csatornával jött be. A kezdő bemeneten lévő kondenzátort csak csatorna váltogatásakor veszed észre, a rá váltás után közvetlenül kicsit lassabban reagál a következőre .Ha így sem, bár kétlem, akkor még mindig lehet játszani az ic OE lábával. Egy jól méretezett RC taggal át lehet hidalni a bekapcsolási nyűgöket.
A hozzászólás módosítva: Okt 19, 2015
(#) gernerakos válasza proba hozzászólására (») Okt 19, 2015 /
 
Rendben, ez is egy megoldás.
Én úgy tudtam, a kapcsolás azt csinálja, hogyha megnyomod az adott gombot, akkor a gombhoz tartozó relé behúz, ha mégegyszer megnyomod, leold. Emiatt még mindig köthetem párhuzamosan a bemeneteket. De javítsatok ki ha nem így van. Ezt kéne valahogy kiküszöbölni...
(#) proba válasza gernerakos hozzászólására (») Okt 19, 2015 /
 
Szerintem meg úgy működik, megnyomod a gombot, generál egy órajelet, ekkor az aktuális bemeneten már magas van, ezt átírja a kimenetre. Mivel a többi bemeneten 0 van azokhoz tartozó kimeneteket kitörli. Egyszerre két kimenet nem igazán tud aktív lenni, mivel annyira egyszerre nem tudsz gombot nyomni. Miután egyet megnyomtál a többi már hatástalan, hiszen az órajel már blokkolva van, és csak annak a változására változik a kimenet. Úgy néztem élvezérelt az ic, ha mégsem , akkor sajnos másikat kell választani, mert valóban fent áll az általad említett együtt működés.
(#) gernerakos válasza proba hozzászólására (») Okt 19, 2015 /
 
Bővebben: Link
A "positive edge Trigger" Szerintem élvezéreltet jelöl, így nincs probléma.
(#) JOJO válasza gernerakos hozzászólására (») Okt 19, 2015 /
 
sziasztok(!) tulajdon><képpen melyik választóról beszélgettek ?
A hozzászólás módosítva: Okt 19, 2015
(#) gernerakos válasza JOJO hozzászólására (») Okt 19, 2015 /
 
(#) kameleon2 válasza JOJO hozzászólására (») Okt 19, 2015 /
 
A DQ tárolósról.
(#) vipera1997 hozzászólása Nov 5, 2015 /
 
Sziasztok!
Olyat szeretnék kérdezni, és majd megépíteni is, hogy olyan bementválasztó kellene nekem ami távirányítóval kapcsolható, és 2 esrősítőt kellene kapcsolgatni mindd a 2-re 1-1 jelforrás lenne, tehát 1 erősítőre 2 jel kellene.Ennek szeretnék készíteni valami bementválasztót, hogy ne keljen felkelni lustaság nagy úr
Létezik ilyen kapcsolás esetleg?
(#) TBoy007 válasza vipera1997 hozzászólására (») Nov 6, 2015 /
 
Itt az alapja, nem végleges, 2 bemenet, 1 power-csak billenés, motoros poti vezérlés,infra távirányítás, manuális kezelés nincs.
(#) proba válasza vipera1997 hozzászólására (») Nov 6, 2015 /
 
Négy csatornás infra vevő címszóval próbálj keresni.
(#) gernerakos hozzászólása Nov 6, 2015 /
 
Üdv!
Visszatérve ehhez a bemenetválasztóhoz, az a tapasztalat, hogy a kapcsolókkal párhuzamos kondik nélkül a kapcsolás működésképtelen. Egyszerűen nem lehet rávenni, hogy az adott bemenetre váltson. Vagy éppen egyszerre minden kimenetet bekapcsol... Szóval kellenek azok a kondik, és kénytelen leszek azt a "reset" relézős megoldást használni, amit ebben a hozzászólásban írtam.
(#) proba válasza gernerakos hozzászólására (») Nov 6, 2015 / 1
 
Mondjuk azt azért furcsállom, a bekapcsolási jelenségek esetleg lehetnek jogosak kondenzátor nélkül, de hogy utána adott gombra ne csak az adott kimenet reagáljon (max váltogatva) azért igen furcsa, leginkább tápzavarra, vagy elkötésre utal. Gondolom már meguntad a vele való bajlódást, de azért a tápon megvannak a zavarszűrő kondenzátorok? Kellően stabil a táp? Egy darab 100 nF kondenzátor nincs a rajzon, egy 10µF sem ártana legalább a tápra.Lehet a lehúzó ellenállásokat sem ártana kisebbre cserélni, ha a gombok vezetéke hosszabb mint 5-10cm. Valamint lehet az sem egészséges, a jelfogók tápja azonos a digitális táppal.
A hozzászólás módosítva: Nov 6, 2015
(#) gernerakos válasza proba hozzászólására (») Nov 7, 2015 /
 
Igen,elkötöttem valamit, mostmár rendben van. Kondenzátorok nélkül viszont továbbra is működésképtelen. Nem untam még meg a bajlódást, mivel tegnap jutottam el odáig, hogy egyáltalán nekiálljak. A táp kellően stabil, mert labortáp, Ebben 4700uf+ 100nf párhuzamosan van, gondolom ez elég, de semmi gond ha nem, mert még csak próbapanelen létezik ez az egész. Mármint a bemenetválasztó.

Idézet:
„Valamint lehet az sem egészséges, a jelfogók tápja azonos a digitális táppal.”


Ez egy érdekes kérdés, mert én úgy terveztem eredetileg, hogy az erősítő tápjából jön a 12v stabil, ez megy be abba a különálló dobozba, amibe ez a bemenetválasztó és egy kivezérlésjelző lesz. A kivezérlésjelzőnek kell a 12 volt, ennek az áramkörnek meg lesz egy külön 5v-os stabkockája. Tehát a reléknek a külön tápot maximum külön stabkockával tudom biztosítani.
A hozzászólás módosítva: Nov 7, 2015
(#) Sebi válasza gernerakos hozzászólására (») Nov 7, 2015 /
 
A relének semmi szüksége stab tápra, az a lényeg, hogy a vezérlő logika legyen stabil tápon, hogy a relé meghúzásakor keletkező impulzus ne okozzon egy fals lépést.
(#) proba válasza gernerakos hozzászólására (») Nov 7, 2015 /
 
Mit csinál kondik nélkül?
(#) gernerakos válasza proba hozzászólására (») Nov 7, 2015 /
 
Semmit.
Következő: »»   16 / 28
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem