Fórum témák
» Több friss téma |
Hát a széptől azért messze van, de próbapanelnek elmegy.. Mivel a kvarc oszcillátor eleve négyszögjeles tipus ezért eléggé ott vannak a nyomai a kimeneten is. A kilencedik felharmonikusig látszik spektrumon , folyamatosan csökkenő amplitudóval. (Azért az az egykörös kis szűrő az SA kimenetén csodákra nem képes...) Szimplán a keverés bemutatására építettem meg ezt az áramkört. A kimeneti (SA612) rezgőkör hangolásával az alsó és a felső keverési produktum is beállítható, így szépen lehet szemléltetni az alsó felső keverést. A kimeneten kb 10 dbm (10mW) power van jelen.
Mindegy milyen PLL t használsz, a PIC programjától függ mit hogyan vezérelsz. De ne várd el hogy egy PIC programja univerzálisan le fog kezelni egy másik típusú PLL IC t. Nem mindegy hogyan és milyen sorrendben küldöd be neki az adatokat, és ki tudja hogyan kell a másik PLL t konfigolni ( osztásarány, mekkora osztó van benne, milyen referenciát használ...stb) Ehhez a kapcsoláshoz van PIC programod ? (ASM vagy lefordított hexa) A PIC 4 es lábán a "TI 1" kapcsoló mit állít be?
Valamit nagyon elnézhettél... Az SAA1057 egy nagyon jó kis PLL IC (kár hogy nálunk nem lehet beszerezni), viszont az SA1310 nem PLL hanem egy VHS magnóhoz használatos vezérlő interfész áramkör :
SAA1310 (alldatasheet)
Sziasztok!
Nos a Novák féle 400mW -os adóval feladtam! Nem akar megszólalni, pedig átnéztem lemértem mindent. Úgyhogy akinek sikerült egy működő kapcsolást szereznie és megépítenie az engemet is kisegíthetne! Előre is köszönöm!
A BA1404 es adóhoz melyik tekercs lenne jó és milyen vastag huzalt tekerjek rá?
Biztos hogy mindent jól kötöttél be? Én az 500mW-os adót csináltam meg és az enyém se akart szólni. 2 ellenálás volt a bűnös. Kicsréltem és már szólt is. A varikap melyik végét kötötted a GND-re?
Az én adómban 5mm átmérőn 3,5 menet volt 0,6mm-es rézhuzallal. A hangolómaggal vagy 20MHz-et tudsz fel-le hangolni. Ha a freki így is túl alacsony, vegyél le fél menetet, vagy ha nagy csavarj egy 4 menetest.
Menyus az SAA1057-es PLL IC-t lehet nálunk kapni. Én veszprémi vagyok, itt két boltban is árulják, párszáz Ft-ért. Ezenkívül HQvideónál is lehet venni, de a TME is árulja. Szóval kényelmesen beszerezhető, csak válogatni kell, kinek melyik forgalmazó a szimpatikus.
Jelenleg nekem is van itthon vagy 7 db, viszonylag sokat használom, nagyon jó kis IC. Bár pont tegnap próbáltam meg vele egy TDA7021-es ICvel épített rádióvevőt hangolni... Igazából ment is szépen, tehát behúzta a kívánt frekire mindig a vevőt, csak kicsit pattog a hang. Olyan mintha kb. 1 másodpercenként egy rővid időre elnémulna. Mint amikor alagútban mész, és ;szaggat; a hang. Sajnos nem sikerült kiderítenem, hogy mi okozza ezt a jelenséget. Esetleg van valami elképzelésetek?
A te adódnak mekkora az áramfelvétele? Az enyémnek csak 2 mA. Vagy ez a normális?
A 11-es lábat nem kell bekötni?
Áramot asszem nem mértem rajta, de a gyári adatlapja 3mA-t ír 2,5V-os tápfesznél. A 11-es láb egy stabilizált feszültségforrás, aminek értéke kb: Utáp-0,7V. Ha varicapdiódás hangolásúra akarod készíteni, erről a lábról veheted le a stabil feszt a hangoló potméterhez.
Most jut eszembe, hogy el tudom küldeni a datasheetjét, hátha segítségedre lehet.
Volt egy kis forrasztási hiba a 10-es lábnál. Egy 1,5 voltos elemről működik és 4 mA az áramerősség. Nem sikerült jól megtekerni a tekercset, elég rosszul szól úgyhogy kéne egy gyári tekercs. Hol tudok olyat rendelni?
Úgy emlékszem, hogy az ELFA-tól (www.elfa.se) rendeltem gyári hangolható tekercset, de szerintem ha működik, akkor más miatt rossz a hang, a tekercseknek csak az RF-részhez van közük, a hangfrekis rész külön téma.
Próbáld meg a sáv alján és a sáv tetején is. Ha valamelyik esetnél megszűnik vagy esetleg a pattogó hang gyorsabb vagy lassab lesz akkor hangolási probléma van a rezgőkörnél. A PLL próbálja helyére húzni a frekit de nem sikerül neki mert túl kevés a hangolási tartomány. Vagy lehet hogy szűrni kéne a hangolófeszültséget, és méretezni kellene a hurokszűrőt. Tegyél fel rajzot mit csináltál, hátha lesz valami 5letem.
A SAA1057 et én a Lomex nél, a SOS nál és a RET nél kerestem de nem találtam. A HQ video nagyon drága, nem szeretem ezért nem is néztem. A többi általad említett kereskedőnek van honlapja? Esetleg dobnék párat a kosárba és elhozza a GLS...
Miért van az hogy behangolom az adóra a rádiót akkor megnémul a rádió? Csak halk alapzaj van. Ha úgy álítottam akkor akármelyik adót el tudtam nyomni. A múlkor sikerült valahogy működésre bírni de akkor is ha nagyon feltekertem a hangerőt akkor csak recsegett. Miért van ez?
Csak a vivőt hallod moduláció nélkül. Nézd át az adód hangfrekis fokozatát ott van valami hiba.
Rakd fel a rajzot vagy linkeld be, látatlanban nem tudom.
Az IC 3-as lába (low frq GND) biztos hogy földön van?
Én is megszívtam ezt annak idején...
Megoldódott. Az ic és a foglalat közt biztos kontakthiba volt. Amikor megnyomtam az ic-t akkor szólt amikor elengedtem akkor elnémult. Erre kivettem a foglalatból majd csak félig nyomtam bele akkor rendesen működött. Már csak az a probléma hogy zavaró az alapzaj. Olyan hangos hogy élvezhetetlen a zene. Próbáltam hangolni a rádiót és az adót se de csak akkor halkult el az alapzaj amikor fogtam a kezemben a rádiót. Ennyire szeret engem a rádió? Vagy valami zavarja?
Tud valaki rf végfokot? Amúgy megoldódott az alapzaj. Csak egy kicsit bentebb nyomtam az ic-t a foglalatba és már alig hallható.
szia,
holnap majd töltök fel rajzot a vevőmről. Próbáltam a sáv alját és tetejét is befogni vele, 90,6 MHzen és 107,2 MHz-en is jelen volt a pattogás. Behúzni az adott frekire szerintem be tudja, mert bárhova állítom, az az adó szól a vevőben, amire állítottam. Csak jelen van az említett pattogás benne. SAA1057-et a hqvideo.hu -n tudsz rendelni. Vagy TME.hu -n is megtalálod. Egyébként érdekes, hogy a hqvideo-t drágának említed. Az alkatrészek, amiket szoktam venni, általában olcsóbban a HQnál, mint a RET-nél (régebben én is RET-eztem, de pont az ár miatt tértem át a HQhoz). Bár nyilván azon múlik, ki miket vesz. Egyik itt, másik ott oclsóbb.
A pattogásra még egy 5letem van. A mikrovezérlő az adatok beírása után aludni megy? (sleep?) Mert én jártam úgy PLL es adóval hogy a PIC folyamatosan küldte az adatokat a PLL nek és ez ráült a vivőre. Elég zavaróan hallatszott. Megoldottam úgy hogy a PIC egyik lábán chekkolja a PLL IC LD (Lock Detect) lábát. Így csak addig küldi az adatokat amíg a PLL be nem húzott, utána sleepre megy és azóta a vivőn csend van. Próbáld ki.
A www.pira.cz-n nagyon sok érdekes dolgot találni...
Sziasztok! Én is próbálkoztam(kozok) egy egy tarnzisztoros adóval, de csak a baj van vele. Igaz én nagyobb tekecset használok, de akkor is. Ma megnéztem egy őskori spektrumanalizátorral a jelét és 200 MHz fölött van. Sehogy nem tudtam behangolni 100 mega köré. Egyénként elég szép amplitúdója volt, szal ha egyszer be tudnám hangolni jóra, akkor nagyon jól szólna. Szerintem.
Most maj azzal próbálkozok, hogy kisebb tekercset használok, de ha nem megy, akkor építek egy komolyabb kapcsolást.
Kicseréltem a diódát a kapcsolásomban egy varikapra. BB104-re és sokkal jobban szól. A kérdésem az lenne, hogy van-e vkinek tapasztalata már abban, hogy milyen tranzisztort kell használni a rádióadó kapcsolásokhoz. Én most 2n 2219A-t használok, de más tarnzisztorral más a minőség, több/kevesebb felharmónikus, stb...
Akinek van tapasztalata kérem írjon! |
Bejelentkezés
Hirdetés |