Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rádió építés a kezdetektől a világvevőig
Lapozás: OK   94 / 276
(#) petermusica hozzászólása Nov 21, 2015 /

Meg van a doboz amiben fogok most egy uj FM radiot epitteni,egy antik radiobol lesz az uj FM radio,egy Standard radio doboza ,telyesen ki van belezve,de meg van a skalaja,meg van vele dolgom,a hangszoro selyem shornyu mocskos,meg a forgo es a skala telyesen be van ragadva,rozsdasodva,ugy szeretnem ,hogy a sajat skalajaval mukodjek,meg 8 colos hangszoro talal bele,de fogok tenni neki egy kis magassugarzot is,valahol a sarokban el fog ferni a szelyem alatt.A vegfokot egy TDA 2030-asal terveztem ,igy lesz is benne jo nagy hangerom es szep mely es magas hangok.Ha eppen kell majd AM is ,teszek bele egy egyes vevot,anak a hulye Kossuthnak ugy is eleg,ha mar akarja hallgatni valaki.Ugy akarom tervezni,hogy mint erositot is lehessen hasznalni ,peldaul Cd-nek ,laptopnak,telefonnak stb,de meg gondoltam,hogy hatul tegyek neki egy baxendalt is,vagy oldalt meg furjak egy lyukat,hogy legyen ket potinak helye
(#) petermusica válasza papus51 hozzászólására (») Nov 21, 2015 /

(#) petermusica válasza fecameca hozzászólására (») Nov 21, 2015 /

Kaptam egy kicsi vacak drotnekuli mirofon vevot,egy haverom adta,mert a mikrofont amit vasarolt egy kinai piacon nagyon hitvany volt es most kabellel hasznalja.A vevoben egy CXA1191m van es csak at kell hangoljam a CCIR savra,ebbol lesz az uj vevo,ez biztos jol fog mukodni,ket 10,7mhz keramia szuroje van,a forgot ki kell majd csereljem ket varicappal,es potmeterrel,hogy lehessen valahocy hozzalleszteni az antik radio skalajahoz
A hozzászólás módosítva: Nov 21, 2015
(#) Atosbacsi válasza petermusica hozzászólására (») Nov 22, 2015 /

Tényleg ebbe a dobozba szeretnél építeni? Főleg tranyókkal, IC-kel? Én sajnálnám az tuti. Annyira nem gyakori....
(#) Gafly válasza Atosbacsi hozzászólására (») Nov 22, 2015 /

Legalább nem gyújtósként végzi. Már ennek is örülni kell...
(#) Atosbacsi válasza Gafly hozzászólására (») Nov 22, 2015 /

Annál jobb. De ne az legyen már az alap, hogy elégetjük és annál minden jobb! Ez a doboz még így üresen is egész nagy érték.
Ez nem egy VT Velence, vagy tucat Terta doboz, vagy valami hasonló. Ez egy 37-es Standard!
A hozzászólás módosítva: Nov 22, 2015
(#) Gafly válasza Atosbacsi hozzászólására (») Nov 22, 2015 /

Sajnos igazad van. Mennyi "kincset" látok elpusztulni..
(#) papus51 válasza petermusica hozzászólására (») Nov 22, 2015 /

Igen, és a szállítási költség to Hungary 9,95 euro.
Bővebben: Link
(#) Kera_Will válasza petermusica hozzászólására (») Nov 22, 2015 /

Ezt a remek dobozt feleslegesen ne furkáld szét oldalsó potik miatt !
(#) petermusica válasza Gafly hozzászólására (») Nov 22, 2015 /

Hat az elegetestol,vagy a kukatol en mentettem meg,az elott annak volt szanva
(#) szendi001 válasza petermusica hozzászólására (») Nov 22, 2015 / 1

Szerintem azt akarták mondani a srácok, hogy az adott doboz nagyon-nagyon ritka.
(#) petermusica válasza Kera_Will hozzászólására (») Nov 22, 2015 /

Nem fogom kifurni az oldalat,van mind a ketoldalen lyuk (gyari),igy jobboldalt lesz a magas,meg baloldalt a mely,meg talaltam egy femvazas AM/FM forgot ,azt majd beteszem a regi helyere, (egy kicsit felyebb kell emelni,azt en megoldom),igy fog mukodni a regi skala is,valosaggal fel fogom eleszteni a keszuleket es nem lesz belole tobbet mar tuzifa,ami volt ,radio lesz belolle.A doboznak igy nem lesz semmi baja,ha azt mondjatok hogy magaban mar egy ertek.Azt szeretnem kerdezni,honnan tudnak beszerezni meg valami regi bakelitt,vagy legalabb valami nagy fekete gombokat az elejere,sajnos azok hianyozanak.
A hozzászólás módosítva: Nov 22, 2015
(#) granpa válasza petermusica hozzászólására (») Nov 22, 2015 /

A börzén van (majdnem) mindenféle gomb, de régi gyógyszeres üvegek (pl. Opodeldok) kupakjából teljesen korhű darabokat lehet alakítani, műgyantával kiöntve.
(#) Kera_Will válasza petermusica hozzászólására (») Nov 23, 2015 /

Idézet:
„Nem fogom kifurni az oldalat”

Ez jó hír !
Idézet:
„jobboldalt lesz a magas,meg baloldalt a mely”

Ezt légy szíves gondold át, mert nem biztos jó lesz az egész dobozban keresztül-kasul vezetékezni a hangfrekvenciás jeleket több 10-20 centis drótokkal.Gerjedésre, felesleges brummra lehet számítani.Esetleg árnyékolt vezetékkel javítható a helyzet.
(#) fecameca válasza pucuka hozzászólására (») Nov 23, 2015 /

Akkor összegezzük miért is gyűlt meg a bajom a sztereo vevőkkel? 1. Erőltetem a 2db ceruza akkus táplálást, pedig 3 Volt alatt nincs olyan dekóder, ami jól működik. 2. Ragaszkodtam eddig (Nem tudom miért) a fülhallgató kábel antennaként való felhasználásához, pedig akármilyen jó szűrőt készítek hozzá, sokkal rosszabb, mint egy két arasznyi sima vezeték. Nem értem, a hajléjkony litze, vagy annak hossza miatt nem jó a fülhallgatóm antennának? 3. A sztereo adás zajmentes vételéhez sokkal nagyobb jel szükséges, mint a monóhoz. Ezek a tények vezettek engem arra a tévhitre, hogy csak a CD9088-at tartalmazó rádiók elég érzékenyek. Ezekhez meg olyan speciális sztereo dekóder kellene, amely néhány millivoltnyi gyenge jelet fel tud dolgozni. A többi rádió kiköveteli magának a normális antennát, de egy fél méteres vezeték azoknál is 100 x jobb, mint bármely fülhallgató kábele? Most már csak az a kérdés, melyik rádiót miről próbáljam meg táplálni? Ellene szól még a telepes üzemnek, hogy a sztereo dekóderek bármelyike 10-20 milliamperrel többet fogyaszt, mint azok a sima mono rádióvevők. Ezek után már az is felvetődött bennem, hogy ennyi erővel akár egy autórádiót is felszerelhetnék fülhallgató aljzattal, és egy 12 Voltos adapterrel akár azt is hallgathatnám az ágyamban.
(#) kristikoma válasza fecameca hozzászólására (») Nov 23, 2015 /

A litze huzal főleg középhullámra alkalmas, URH-n tömör rézvezetéket illik használni. Nézz meg egy gyári készüléket.
(#) fecameca válasza kristikoma hozzászólására (») Nov 25, 2015 /

Sajnos a fülhallgatók kábelezését nem én készítem, maximum olyat választok magamnak, aminek jó a hangja, és eléggé hajlékony a vezetékje. Ezek szerint a gyárilag fülhallgató antennás készülékek tartozék fülhallgatója nem litzével van szerelve? Egyébként amit én csinálok: gyári monó zsebrádiót átalakítok sztereóvá autórádióból kiszerelt, és a panelból kifűrészelt dekóder egység felhasználásával az itt nem Off? Akkor feltennék róla egy képet is, ha szerintetek ebbe a témába belefér.
(#) gkari válasza fecameca hozzászólására (») Nov 25, 2015 /

Ami a hallgató vezetéke, az is "litze", csak ebben az elemi szálak nincsenek egymástól szigetelve. A másik litze használatos a HH, KH, RH rádiók tekercseihez.
(#) fecameca válasza gkari hozzászólására (») Nov 26, 2015 /

Idézet:
„Ami a hallgató vezetéke, az is "litze", csak ebben az elemi szálak nincsenek egymástól szigetelve.”
Ne mondd már, úgy kell leégetni a lakkot róla, hogy forrasztani tudjam. Egyébként teljesen felesleges hozzászólások, mert mint már írtam, a fülhallgatóimat nem én gyártom. Ha nem jók a fülhallgatók FM sávra antennának, akkor nem jók. Minek tovább ragozni? Érdekes az egész hozzászólásomból ezt az egy dolgot picéztétek ki, amivel egyébként sem lehet mit kezdeni?
(#) kristikoma válasza fecameca hozzászólására (») Nov 26, 2015 /

Éntőlem kipróbálhatsz egy autórádiót is, fejhallgató csatival, nagy probléma nem lesz, ha egy osztót csinálsz neki. Egyébként kipróbáltam idegen fülessel egy Nokia 108 telefon rádióját, tényleg érzékeny. No nem annyira, mint egy normális tuner, jóféle antennával. No de nem is arra készült.
(#) fecameca válasza kristikoma hozzászólására (») Nov 26, 2015 /

A Hauser zsebrádió SonyCXA1619-el, és KIA7343 dekóderrel szépen szól.Kellett rá tenni +1 1,5 Voltos alkáli elemet a dekódernek. A bal oldalon tettem a dekóderre egy emitterkövetőt. A hangereje így füleshez elég. A jobb oldal keresztül megy a zsebrádió eredeti végfokán. Annak a hangerejét hozzá kell állítani a másik oldalhoz(balance). Még gondolkozom, hogy építsek-e elektronikus hangerő szabályzót, amely mindkét oldalra hat? Egyelőre hallgatom így. A hangja szebb, mint a walkman roncsból kitermelté. Több a mély hangja, meg a magas is. Amúgy a walkman is 4,5 Voltot kér. Vagy egy plusz elem, vagy hálózati adapter, bármelyiket választom.
A hozzászólás módosítva: Nov 26, 2015
(#) kristikoma válasza fecameca hozzászólására (») Nov 27, 2015 /

Vagy kikerülöd a rádió eredeti végfokát, építesz LM386-al. 4,5V már bőven megfelel. Főleg, ha a füles 32Ohm feletti impedanciájú. Még a jó öreg TBA 810AS is egész elfogadható, ha 100Ohm körüli terhelésre dolgozik.
(#) fecameca válasza kristikoma hozzászólására (») Nov 27, 2015 /

Az egy tranzisztoros emitterkövető bőven üvölt. Az eredeti végfokot minek hagynám ki, az is szépen szól, csak hangos. Sztereó potméterem nincs. Legalábbis amik vannak, nem passzolnak a dobozba. Ezért agyalok valami elektronikus megoldáson. A TBA 810 12 Voltos, a TBA800 meg 24-es. Zsebrádióba nem valók. Ott a TDA2822, az sztereó és megy 3 Voltról. Csak nekem nem erősítő kell, hanem elektronikus potméter, mint például a magnók auto level control áramköre.
A hozzászólás módosítva: Nov 27, 2015
(#) fecameca válasza fecameca hozzászólására (») Nov 27, 2015 /

Találtam potenciométert a fiókban. Pici, valami walkmané lehetett. Jól szabályoz.
(#) Atosbacsi hozzászólása Dec 2, 2015 /

Üdvözletem!

Itt ez a kis csoda:
Bővebben: Link
Egyszerű, mint a faék az igaz, de fogalmam sincsen az L4, L5-öt hogyan lehetne felerőltetni arra a pici ferritgyűrűre.
Ötletek, praktikák?
(#) fecameca válasza Atosbacsi hozzászólására (») Dec 2, 2015 /

Szia. Gyerek koromban láttam ilyet. Először apám nem boldogult vele valamiért. Azután nálam is volt, éppen az általad említett tekercs miatt hátráltam meg. További sorsa ismeretlen. Nem tudom, miért írják ott,amit belinkeltél, hogy eredeti gyári összeszerelés, amikor a képen is látszik, hogy rádióépítő kit volt? Szerintem nekem ma már nem okozna gondot a toroid trafó, de nem tudom, hány menetesek a tekercsek?
(#) Atosbacsi válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 3, 2015 /

Igen, annyi menet. De azt hogy a fenébe lehet oda feltekerni? Szerintem nem fér fel. Elég jó fejek voltak annak idején, feladták a leckét! Kb 3 éve vettem a vatyin 1 Ft-ért, és akkor félretettem, mert ennél a tekercsnél elakadtam. Valamennyit feltekertem, de esélytelennek láttam. Most megtaláltam, de még mindig nem értem, hogy ezt hogyan kellene. Úgy látszik megint félreteszem.
Egyébként meg tetszik, jópofán néz ki a maga egyszerű formájában, zsír új hatást kelt az egész, a saját kartonjában volt ezidáig. Mint érdekesség jól mutatna a polcon.
(#) Atosbacsi válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 3, 2015 /

Jó ötlet, megpróbálom! Ragaszkodnék az eredetiséghez.
(#) fecameca válasza Atosbacsi hozzászólására (») Dec 3, 2015 /

Idézet:
„Egyszerű, mint a faék az igaz,”
Nekem gyerekként nem tűnt annak. Igaz egy 220 Voltos forrasztópákám volt fél méteres nyéllel. Elriasztott az a sok tekercs benne, meg az, hogy még semmit nem konyítottam a szakmához. De most, hogy előkerült a kapcsolási rajza, lehet, hogy mégis megpróbálom. Pedig már azt hittem, AM vevőt az életben nem próbálok ki többet. Az a duplán kihasznált két első tranzisztor, plusz még pozitív visszacsatolás is, és érdekes a munkaponti beállításuk is, ahogy DC együtt vannak a bázisosztók. Bár nekem már nincs meg a kit, de egy Sokol roncsban lehet, hogy kipróbálom. Már csak azért is, mert olyan keveset fogyaszt, és sokkal hangosabb lehet, mint én annak idején hittem.
(#) Atosbacsi hozzászólása Dec 3, 2015 / 2

Végül is be fűzögettem azt a trafót. Még egyszer nem tenném. 70+120 menet egy kb. 6 mm átmérőjű ferritgyűrűre. Működik, teszi a dolgát.
Következő: »»   94 / 276
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem