Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2677 / 3976
(#) kendre256 válasza Gj hozzászólására (») Nov 28, 2015 /
 
Igen, persze. Ez úgy szokták mondani, hogy állandósult állapotban lévő érték. Ha beteszed egy adott hőmérsékletű közegbe, egy darabig változik az ellenállása (amíg változik az NTC hőmérséklete). Amikor átvette a közeg hőmérsékletét az NTC, már nem változik tovább az ellenállása.
Ha az NTC-t a rajta átfolyó áram melegíti, akkor is beáll egy idő után az állandósult állapot. Ekkor a betáplált teljesítmény és a környezet hőelvonása áll be egyensúlyba egy idő után. Az NTC magasabb hőmérsékletű lesz, mint a közeg, mert csak így tudja az áram formájában beletáplált energiát leadni.
(#) pucuka válasza Macsek71 hozzászólására (») Nov 28, 2015 /
 
Ellenállás mérővel. Ami a kondi bankra megy az a kimenete, ami a diódákra, arra kell a dinamó. Ahol polaritás váltással más ellenállás értéket mérsz, az a diódás bemenet, ahol szép lassan szakadásig felkúszó elllenállástmérsz, az a kondi kimenete
A hozzászólás módosítva: Nov 28, 2015
(#) kendre256 válasza Macsek71 hozzászólására (») Nov 28, 2015 /
 
Mérj mindkét vezetékpáron először ellenállást, utána mindjárt feszültséget. A kondi a kimeneten van, az ellenállásmérésnél egyre csökkenő "ellenállást" mutat, az utána következő feszültségmérésnél pedig 1-2V körüli értéket mutat. Az ellenállásmérésnél jó sokáig rajta kell hagyni a műszert, hogy a kondit minél jobban fel tudja tölteni.
Ha a diódák felől méred, akkor az ellenállásmérés után nem nagyon szabad feszültséget mutatnia, vagy sokkal kisebbet 1-2V-nál.
Kell még majd a kimenet polaritása is. Azt a "diódás" oldal ellenállásmérése után a kimeneten mért feszültség polaritásából lehet tudni.
Szerk: Bocsánat, egyre növekvő ellenállást mutat (az áram csökken...)
A hozzászólás módosítva: Nov 28, 2015
(#) Macsek71 válasza pucuka hozzászólására (») Nov 28, 2015 /
 
Köszi !
(#) kendre256 válasza pucuka hozzászólására (») Nov 28, 2015 /
 
Ha az "egyenirányító kocka" alatt graetz-et ért a kérdező, akkor polaritástól függetlenül az ellenállásmérés egyformán tölti a kondit.
(#) Gj hozzászólása Nov 28, 2015 /
 
Üdv!

Az egyes FET-ek adatlapján a "Logic Level Gate" és a "Low Gate Charge" ugyan azt jelenti? Egyiknél ezt írják, másiknál azt.
(#) Wind-Storm válasza Gj hozzászólására (») Nov 29, 2015 /
 
A logic level tudtommal a feszültségszintre utal, azaz logikai szint mint mondjuk 3V, míg a charge szerintem a töltést jelenti, azaz a gate kapacitásértékét.
(#) Wind-Storm válasza Bakman hozzászólására (») Nov 29, 2015 /
 
Közben megtaláltam a stab típusát.
Egy 78L05-ről van szó egy DVM-ben Bővebben: Link
Erre mi jót lehet mondani ha 3-5V-ig adnék a kimenetére feszt?
(#) Kovidivi válasza Wind-Storm hozzászólására (») Nov 29, 2015 /
 
Ez a referencia feszültség is, úgyhogy ha nem pontos 5V-ot kap, akkor valószínűleg hibásan fog mérni. Kivéve, ha belső referenciát használ, de én úgy láttam, hogy a stab-ot használják, főleg a 3V3-as példányok. Egy teszttel kiderítheted, hogy igaz-e. Olvastam, hogy van olyan stab, ami fogyaszt, ha a kimenetén van feszültség, de a bemenetén nincs. Egy dióda mindenféleképpen ajánlott a kimenetről a bementre, így a fesz. különbség 0.1-0.7V lesz maximum. Nehogy tönkremenjen a stab.
(#) Wind-Storm válasza Kovidivi hozzászólására (») Nov 29, 2015 /
 
Igaz, teszt a lelke mindennek.
Eddig ahogy észrevettem a pontossággal nincs gond szerencsére, nem pontatlanabb mint amúgy.
Egyébként meg hogy a 78L05 ref-e, az jó kérdés, mert azt írják eladói oldalon hogy 4,5V-tól működik ami jóval az 5V-os érték alatt van.
Ezt a diódás dolgot nem annyira értem. A DVM eredeti tápbemenetén nincs semmiféle terhelés, ez esetben is szükséges oda?
(#) Kovidivi válasza Wind-Storm hozzászólására (») Nov 29, 2015 /
 
A 7805-öt megakarod táplálni a bemenetén is? A dióda adatlapi ajánlás, hogy ha a kimeneten nagyobb a feszültség, mint a bemeneten, akkor a bemenet ne lehessen 0.7V-nál alacsonyabban.
A 4.5V-os bemeneti feszültséget 3.3V-os DVM-ekhez szokták ajánlani. Lehet ez nálad elírás, mert 7805-nek 7V kellene minimum!
A hozzászólás módosítva: Nov 29, 2015
(#) ciw hozzászólása Nov 29, 2015 /
 
Sziasztok!

M-bus master oldali meghajtót tud valaki?
Sajnos eddig csak slave illesztőt találtam TSS721A.
Egy m-busz os műszert kellene kiolvasnom, van valami ötletetek?
(#) Wind-Storm válasza Kovidivi hozzászólására (») Nov 29, 2015 /
 
Nem-nem, csak a kimenetére adnék 3-5V-ig feszültséget, mert nem akarom kiforrasztani ha nem muszáj (mert ha még szükség lesz rá valamikor, nem kell visszaforrasztanom). Azért tenném ezt, mivel működik alacsonyabb feszültségről is a DVM, ami elég előnyös ha épp 3V-os feszültséget szeretnék mérni ami egyben betápként is szolgálhat. Mivel a 78L05 középső lába GND-n van, akarva akaratlanul feszültség alá kerül a kimenete, viszont a bemenetén nincsen semmi és nem is lesz.

4,5V-ot illetően ennél a típusú DVM-nél mindenütt ezt látom kiírva és a gyakorlat igazolja is, hogy bár működik, de a LED kijelző halványabb fényű ilyenkor, viszont mindeddig nem gondoltam volna hogy 78L05-ös van benne.
A hozzászólás módosítva: Nov 29, 2015
(#) Kovidivi válasza Wind-Storm hozzászólására (») Nov 29, 2015 /
 
El is tudod vágni a vezetősávot, megpatkolni sem tart sokáig, ha kell a 7805. Már csak a próba maradt, hogy mi a referencia feszültség.
(#) teszti válasza Wind-Storm hozzászólására (») Nov 29, 2015 /
 
Sziasztok!

Ha jól értem, akkor azt szeretnéd, hogy a kimenetet fix feszültséggel (5V), de a bemenetre változó feszültséget kapcsolnál és ezt szeretnéd mérni? Ez nem tud galibát okozni, hogy nagyobb a kimenő mint a bejövő?

Kovidivi: azt hogyan kell megnézni, hogy mi a referencia feszültség?
(#) teszti válasza teszti hozzászólására (») Nov 29, 2015 /
 
Ja értem már.
Ki akarod iktatni a stabilizátort, és külsőleg megtáplálni. Jó ötletnek tűnik. Ha kipróbáltad írd meg légyszi az eredményt, engem is érdekelne.
(#) Wind-Storm válasza Kovidivi hozzászólására (») Nov 29, 2015 /
 
Mit is jelent az hogy megpatkolni?
(#) Wind-Storm válasza teszti hozzászólására (») Nov 29, 2015 /
 
Tegnap kényelmesen elidőztem egy kék kijelzőssel, egy LiFePo4 akkura kötöttem melyet hagytam 2,5V-ig merülni és még mindig működőképes volt a DVM, habár már eléggé halványan látszódott. A végének 2,44V körül rémlik, de azt már csak koromsötétben látni. Ilyen szempontból a piros kijelzős lenne kérdéses hogy az mennyire látható ilyen alacsony fesz mellett.
Pozitívum hogy ilyen ultra alacsony feszültségek mellett is teljesen homogén a kijelző, nincsenek fényesebb vagy halványabb szegmensek.
Pontosságot illetően eddig nekem jónak tűnik 3V betáp mellett is, de még komolyabban nem teszteltem.
(#) Wind-Storm hozzászólása Nov 29, 2015 /
 
Egyébként vannak jumper pad-jei ennek a DVM-nek, melyekből egy gyárilag össze van zárva, mégpedig a jobboldali. Bővebben: Link
(nem találtam meg a tartalmat, csak ezt a képet)
Nem tudom pontosan mit csinálnak, lehet hogy méréshatárt lehet velük állítani, most nem számolgatok, amúgy is jó nekem így ahogyan be van állítva
Illetve ezen vannak az értékek, illetve a lehetséges MCU típusa. Bővebben: Link
Ismerős már nekem ez a Holtek a kínai cuccokon lévő stabilizátorok gyártóiként. Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Nov 29, 2015
(#) ferci válasza Wind-Storm hozzászólására (») Nov 30, 2015 /
 
A dióda a kimenet és a bemenet között leginkább akkor kell, ha a bemenet zárlatba kerülhet és főleg nagyobb feszültségek esetén. Itt az az érdekes, hogy a 78L05 bemeneti része miket tartalmaz a panelen, mint "ellenállás".
Az IC ( kimenete ) egyébként is fogyaszt pár mA-t, mivel egy belső ellenállás-osztó van rajta a kapcsrajza szerint, de bekötött bemenettel ez vmivel több lehet, ha nem a levegőben lóg valszín.
Ezen a panelen legdurvább esetben is 5-6 mA-rel terhelné a kimenetére adott 3-4.5 voltos tápot pluszban, de tönkre nem menne. Túl kicsi ahhoz ez a fesz, hogy az IC kimenő fokozatát átüsse.
"patkolás": dróttal átkötés.
(#) Kovidivi válasza teszti hozzászólására (») Nov 30, 2015 /
 
Nem tudod megnézni közvetlenül, hogy mi a referencia feszültség, csak közvetlenül. Ha a tápfeszültség az, akkor azt növelve-csökkentve a mért érték nem nem lesz pontos, mivel 3.3V-tal számol. Ha belső referencia van, akkor nem befolyásolja a tápfeszültség értéke a mérés pontosságát.
(#) Wind-Storm válasza ferci hozzászólására (») Nov 30, 2015 /
 
Értem.
Pár mA-t fogyasztana 3V in mellett is? Az rengeteg, mert kiforrasztatlanul a DVM-mel együttvéve mérek összesen annyit.
(#) Wind-Storm válasza Wind-Storm hozzászólására (») Nov 30, 2015 /
 
Jól gondolom hogy az osztó alsó tagjainak megnövelésére azok kalibrálásra szolgáló jumperek?
(#) qvasz2 válasza Wind-Storm hozzászólására (») Nov 30, 2015 /
 
Kizárt. Inkább a mérési tartományt tudnád vele állítani.
(#) Wind-Storm válasza qvasz2 hozzászólására (») Nov 30, 2015 /
 
Nem hiszem. Ha jobban megnézed, csak a "J" betűsek a jumperelhetők, a 8,2K-s az fix, illetve a "J" betűsök közül is egy fix, mert nyákterv szinten van összezárva a padja.
(#) hapci hozzászólása Nov 30, 2015 /
 
Optocsatolót szeretnék használni kapcsoló helyett. A kapcsokon 32 V és 10 mA mérhető. Az adatlapokon Vceo=30 V szerepel, mint abszolút maximum érték. Itt elakadtam...
(#) kadarist válasza hapci hozzászólására (») Nov 30, 2015 /
 
Szia!
Minek a kapcsain?
(#) J Balazs hozzászólása Nov 30, 2015 /
 
Üdv!
Azt szeretném kérdezni, hogy nyák-lemezt honnan lehet szerezni, és a maratásához mit ajánlanátok egy kezdőnek? (Még egyszer sem csináltam, de már egy egytranzisztoros visszacsatolt audion rádiót is nehéz volt nyák nélkül csinálni (és éppen nem is túl esztétikus az a fél cipősdoboznyi bekötőkábel ))
(#) foxi63 válasza J Balazs hozzászólására (») Nov 30, 2015 /
 
LOMEX vagy más elektronikai web áruház PL. HESTORE , átvétel postán vagy dhl kiviszi házhoz, olcsóbb mint a buszjegy vonat....
maratáshoz : 5 rész víz 2.5rész hidrogénperoxid 2.5 rész háztartási sósav. szabad levegőn maratni vele! 1-3 perc
(#) hapci válasza kadarist hozzászólására (») Nov 30, 2015 /
 
Szia! Egy bimetálos termosztátot cserélnék elektronikusra. Soros zener bekötésére gondoltam elsőre, de nem próbáltam ki. Soros ellenállás nem jó, mert a feszültség úgy is megjelenik a kolletoron. Hajlok arra, hogy ha kibír 30-at, akkor 32 is elmegy...
Következő: »»   2677 / 3976
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem