Fórum témák
» Több friss téma |
Elnézéseteket kérem, hogy csak most válaszolok, de gondjaim adódtak az internetszolgáltatóval. Szóval a vezérlő: Ebben a hozzászólásomban vannak róla képek, és a leglényegesebb infók is ott vannak. A képeken szereplő panel az 1.0-s verzió, ami a motorokra direktbe kapcsolja az áramot, nincsen áramlimit, tervben elkészült az 1.1-es verzió is, ami PWM-el visszavesz az áramból, amikor az adott motor nem lép, de az eddig még nem készült el, és a jelenlegi PIC program sem tudja ezt. Ha további részletek is érdekelnek, akkor kérdezz nyugodtan, szívesen segítek, ha tudok
![]()
Szia!
Milyen lépéseket lehet majd rajta beállítani?
Szia! Eléggé kezdő vagyok a CNC világában, szóval nem igazán értem, hogy a lépések alatt mit értesz
![]() ![]()
Igen arra gondoltam hogy egész fél lépéseket tud e vagy akár több lépést is.
Jelenleg egy impulzusra egy egészet lép a motor, nekem eddig ez elegendőnek bizonyult. De ahogy írtam is, a mikrokontrollerek miatt nem gond a mikrolépéses üzem sem. Én egyelőre nem tervezek ilyesmit, jelenleg van egy próbapanelen összerakott verzió az 1.1-esből, mert gondok vannak a PWM-es áramhatárolásos résszel, pontosabban az működik, csak amikor a motor lelépte a szükséges lépést, és tartóüzemben a PIC PWM-el visszaveszi a motoron folyó áramot, akkor a motor újboli lépésénél az első 1-2 lépés kimarad valami miatt, sajnos a PIC programozásban sem vagyok még túlzottan rutinos, szóval majd idővel ez is megoldódik. Maga a vezérlő még nagyon kezdetleges, elég ha csak megnézzük a bipoláris tranzisztor-temető végfokot, mikor FET-ekkel sokkal egyszerűbben lehetne megoldani, és még hűteni sem kellene ventillátorral a végfokot. Ha időm, és anyagi lehetőségem engedi, akkor megépül majd egy nagyobb, komolyabb, fémvázas gép is, amire már nem nyomtatóból bontott motorok kerülnek majd, és a komolyabb motorok és a komolyabb mechanika kiszolgálására, majd tovább fejlődik a vezérlő is, egyelőre még az 1.0-ás verzió is kielégíti az igényeimet.
A lépés vesztés az nagyon nagy hiba először azt próbáld meg megcsinálni.
Gondolom kész vezérlőt nem akartál venni. Én egész más vezérlésre gondoltam először, azt hittem valami komolyabb SD kártyáról vagy valami egyedi programból vezérled a gépedet. Ilyen egyszerű vezérléssel nem hiszem, hogy megéri szenvedni sokat, már nagyon olcsón lehet venni 3A vezérlőket. A saját építésű vezérlő nagyon jó dolog az biztos.
A gyári vezérlő vételével kapcsolatban nem az akarás a visszatartó erő, hanem a pénzhiány sajnos. Ez a vezérlő is azért ilyen "elavult" mert a bipoláris tranzisztorok ingyen voltak, és azért került bele ez a típusú PIC mert szintén ez volt ingyen. A komolyabb gép építése is azért várat magára, mert az sem megy pénz nélkül, és jelenleg a műhelyembe ölök minden szabad fillért, hogy tudjak hol pénzt keresni, mert a jelenlegi munkámat a gerincem épségének megóvása miatt nem szeretném sokáig folytatni.
Így legalább ha nagyon belejössz a programozásban akkor egész komoly vezérlést is lehet csinálni.
Nekem is ilyen kettős célkitűzésem van, fejlődni a programozásban, és annak végtermékeként egy komolyabb vezérlő a fémvázas géphez. Lenne egy kérdésem, igaz nem szorosan elektronikai és mechanikai, hanem inkább szoftverrel kapcsolatos: létezik olyan ingyenes progi, amivel egy 3D-s dxf formátumú fájlból el tudom készíteni a marógép számára a gerbert? Végső cél az lenne, hogy az épülő rádiótávirányítűsú modelltraktoromba a villanymotornak polisztirolból marjak egy olyan "külsőt" ami úgy néz ki, mint az igazi motorblokk. Az eredeti motor 3d-s modellje rendelkezésemre áll.
Nem gerebert kell csinálni.
Ha eleve DXF abból tudsz dolgozni. Vagy ha olyan 3D alkatrész aszt is ki tudod marni gond nélkül. Tudok ajánlani egy két programot magánban.
Mellékeltem pár képet az "építményemről".
az a vörös trutyi a sineken és orsókon rezes paszta, mivel az utolsó bakelites akció kicsit megkezdte őket. ![]() A hozzászólás módosítva: Dec 7, 2015
Mennyibe kerülne teljesen a nulláról egy olyan CNC megépítése, ami tud dolgozni akár egy 25cmx25cm-es munkaterületen is?
Főként NYÁK-ot marnék vele, de használnám másra is. Milyen felépítésűt érdemes építeni?
Olcsóbb, ha legyártatod a nyákokat. Sőt sajnos a vásárlás is olcsóbb. Vannak szerencsés csillagzatú fórumtagok, akik örököltek egy komplett gépműhelyt, esetleg a helyi MÉH telep mellett laknak, netán lineáris sín, vagy léptetőmotor gyárban dolgoznak. Ők kivételek. Ha a tanulás a cél, az más
![]()
Először is el kellene dönteni mire akarod használni és akkor elég olcsón meg lehetne úszni .
Például ha csak nyákot akarsz csinálni, gravírozni, fúrni akkor nem lenne olyan drága. Az is számít, hogy milyen alkatrészeid vannak és, hogy mit tudsz magadnak legyártani, ha mindent mással csináltatsz akkor érdemesebb, ha meg veszed a kész gépet és nincs vele gondod. Egy normális főorsó ami nyákhoz jó lehet az olyan 40 től 60 ezer Ft-ig, csak a főorsó
Akkor marad a NYÁK vasalás... Mert csak erre nem éri meg építeni egy gépet ilyen árral...
Ti mire használjátok? Esetleg visszatérek köreitekbe nyáron, addig van kisebb költségű építenivalóm.
Én is úgy kezdtem hogy csak csak nyák fúrás , de éppen a hétvégén engedtem bele először alumíniumba a marót sikerrel, ha érdekel a konstrukció nézd meg az oldalamon . Amit tudni kell róla : soha nem láttam cnc gépet élőben (de tényleg ) csak a youtube-n
: minden alkatrész részegység folyamatosan változott cserélődött építés közben : minimál áras projektnek indult A hozzászólás módosítva: Dec 7, 2015
Gyakorlatilag mindenre.... Evés közben jön meg az étvágy. Először plexi, nyák, színes habanyagok, fóliavágás, lézer, 3D nyomtatás, dobozok.... Régen, a nyolcvanas években egy tápegység elkészítése számomra egy szertartás volt. Elmenni a boltokba, keresgélni alkatrészeket, összesakkozgatni... Ma már megrajzolom 3D-ben, Legyártom a panelt a gépen, a szükséges távtartókat egyebeket hulladék anyagokból előállítom helyben. Míg régen egy kis táp elkészítésére elment több nap, vagy hét is, ma már a cnc-vel csak 1 nap. Ez jelentős előny. Nem beszélve arról, hogy sokkal könnyebben reprodukálható a végeredmény. Mindig gondot okozott a kijelzők plexizése. A géppel csak lemarom egy téglalap éleit és máris belecuppan a gép által korábban kivágott nyílásba. Ugyanígy készíthetek nyomógombot is.
A hozzászólás módosítva: Dec 7, 2015
Azért a nyáklapot nem csak marni lehet. A sárga fórumon bô egy éve volt rá példa, hogy 2W kék (UV) lézerdiódával lepörkölte Bővebben: Link egy ügyes kolléga a matt-fekete akrilfestékkel lefestett nyáklapról a lemarandó részrôl a festéket. Utána meg mehetett asavba ami maradt. Egy ilyen 2W-os diódát (optikával) és áramgenerátorát megkapni ebayról 20ezerért. Tehát az XY mechanika kell plusz a lézer. Szerintem.
Mire használjuk a CNC gépet, jó kérdés.
Kinek milyen gépe van és attól is függ, hogy mire képes a gépe. Én max alut szoktam megmunkálni alkatrész gyártásra használom. De martam már vasat is a gépen, igaz nem ép vas marására készült a gép, de meg tudom csinálni ha nagyon kell, de csak saját részre. CNC maróból több és CNC esztergából 2db
Hello ha még meg van ez a dokumentum eltudnád nekem küldeni erre az e-mail címre szabku@freemail.hu köszi
![]()
Sziasztok!
Érdeklődnék, hogy valaki már használta, vagy ki póbálta ezt? Bővebben: Link Tapasztalok érdekelnének.
Szia!
Én pont ezt nem ismerem, de miért akarod ezt használni, kimondottan menet vágásra kellene neked valami?
Szia!
Nekem cnc-hez kellene.
Szerintem egész jó. Egyszerű a használata.
Esetleg nézz rá a Cambam-ra is, indulásnak.
![]()
A Cambam nem vezérli a gépemet usb-n keresztül. Amúgy már több éve megvan
![]()
Már használtad?
Az Estlcam beépített CNC vezérlőjét kipróbáltam.
Rákötöttem a kék kínai vezérlő bemenetére, és működik.
Igen . Nekem tetszik.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |