Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rádió építés a kezdetektől a világvevőig
Lapozás: OK   95 / 276
(#) fecameca válasza Atosbacsi hozzászólására (») Dec 4, 2015 /

Nálad szól normálisan? Mert én mire kész lettem, addigra már a Kossuthot kikapcsolták. Minden előkerült, generátor, oszcilloszkóp is, de sokra nem mentem vele. A ferrit antennán levő visszacsatoló tekerccsel be kell gerjeszteni, különben tök süket. Mivel a visszacsatolás nem szabályozható, nálam 1 menet, és valahol a ferrit rúd legvégén lenne jó, de ott már nem lehet rögzíteni. Akkor meg a potenciométer nem a hangerőt, hanem a gerjedést szabályozza. Ma bekapcsoltam, gerjedve, alig hallhatóan, akár egy detektoros, cincog benne a Kossuth. Szerintem az ellenütemű végfok luxus ebbe, (A fülemhez kell szorítani, hogy halljam!) és a DC egybe levő előfok sem ér többet egyetlen tranzisztornál, és azért nem is lehet normális munkapontot beállítani nekik, mert azok nincsenek egyenármúlag szétválasztva. Amikor generátorral-szkóppal méregettem, a második tranzisztor bázisáról nem erősít, csak ha az elsőre adom a jelet. A Sokolt sajnáltam ehhez szétszedni, mert bekapcsoltam, és kis hullámváltó kapcsolgatás után tökéletes. Gyári festés a KF tekercseken, csak a doboza megviselt. Végül egy 5 tranzisztoros hongkongi kis csoda szétbontása mellett döntöttem, de ezért kár volt szétbarmolni működő rádiót. Véleményem szerint még ha akárhogy is sikerül feljavítani, soha nem fog többet tudni, mint ezek: (A képen látható 2 tranzisztoros "boys radio" ilyenem is volt valamikor, az sem volt jó semmire.)
(#) Atosbacsi válasza fecameca hozzászólására (») Dec 4, 2015 /

Az, hogy normálisan, az azért túlzás. Kossuthot fogta, meg a nemzetiségit, ami nálam itt a standard. Sötétedés után meg már nem játszottam vele. Kész, egy kedves emlék, eltettem, cuki a doboza. Rendes rádiózásra - ugyanis én tényleg szoktam hallgatni Kossuthot- pedig itt van mellettem a nemrégiben elkészült Pajti után építésem. Nekem is kellett makettkodni a tekercsekkel, mert vagy gerjedt, vagy az egész sávban az MR1 szólt. No de a leírásban kicsit szépítettek a kimenő hangteljesítményen, mert 130 mW-ot írtak, ami nekem egy kicsit túlzásnak tűnt olvasva, hallva meg egyenesen hazugságnak.
Nagyon halk, teljesen csendes szobában elegendő a hangereje, másra nem. Sokolt tényleg kár lenne ezért szétszedni. Ugyan a fázisfordító, és a kimenő, egy az egybe megegyezik a Sokoléval, itt vége is minden hasonlóságnak. A Sokol szerintem kitűnő minőségű, ami erről a junoszty kitről nem mondható el. Panel szűkösen fért bele a dobozba, némi távtartó hajlítgatás után. A potméter rögzítése nagyon amatőr, gagyi a forgókondi.
Egy szó mint száz, nekem nem gerjed ugyan, de roppant szerény teljesítményű.
A hozzászólás módosítva: Dec 4, 2015

Elnézést, ekkora szarvas hibát mostanában nem követtem el! Ugyanis a tápfeszültség hidegítő kondenzátort az R3 ellenállás rossz végére forrasztottam! Így már egyáltalán nincs gond a hangerővel, teljesen kihajtja a dobozban levő kis hangszórót-probléma immár csak a gerjedésekkel van. Azért van megcsillagozva gondolom a nagyfrekis trafón az az 5,1 kiloohm, a trafó csillapításával korlátozzák a gerjedést. Nekem még a trafó primer oldalára is kellett egy 5,6 K, és a fázisfordító primerjére 2K, ezekkel a csillapításokkal már nem gerjed. A tranzisztorok a végfokban MP41-ek Sokolból, de a nagyfrekiseket tegnap kínomban kicserélgettem kínai S9015 szilíciumokra. Benne hagytam, mert jobban mennek, mint az orosz P422-ők. A demodulátor dióda a panel túloldalán maradt. Most már sokkal hangosabb, mint a Westminster korában volt, és érzékenyebb is, csak nem olyan szelektív, de arra ma már nics igazán szükség, számos adó megszűnt középhullámon. Atos bácsi igazán gratulálok, hogy te a semmiből összeraktad ennyi idő alatt, nekem a végfok, antenna kör, poti, doboz, és hangszóró kellett az eredeti rádióból. Az én tekercsem 2x80 menetre sikerült, mert ennyire futotta, amit vágtam hozzá huzalt, de úgy látszik nem számít. A ferritgyűrűm energiatakarékos fénycsőből van kivéve.
(#) Atosbacsi válasza fecameca hozzászólására (») Dec 4, 2015 /

A rajzon a csillagos ellenállás azért van, mert ha gerjed a rádió más értékűre kell cserélni. Egyébként szeretem az ilyen hómméd dolgokat! Kis átalakítás, és mégiscsak saját lesz a végeredmény.

Idézet:
„Panel szűkösen fért bele a dobozba, némi távtartó hajlítgatás után. A potméter rögzítése nagyon amatőr, gagyi a forgókondi.”
Annak idején a tekercseken kívül főleg ezek miatt ment el a kedvem az összerakástól. Meg az, hogy nem tudok eléggé oroszul. Valaki már elkezdte volna, de hiányoztak a dobozból a csavarok, távtartók. A forgókondi, és a poti elhelyezését idétlennek tartom, fater vagy valahol bolhapiacon vette, vagy valaki bevitte hozzá, és emlékszem, kettő is volt belőle, de egyik sem lett összerakva. Igazából bele sem fogtam. Tartoztam ezzel a sorsnak, hogy most kipróbáljam. A tegnapi vetődés után nagyot néztem, mikor megtaláltam a hibát, és kijavítottam, hogy üvölt. Egy rossz helyre rakott elkó megtalálásához hiába van oszcilloszkóp. Ehhez át kellett nézni újra, mit rontottam el?
(#) papus51 válasza fecameca hozzászólására (») Dec 4, 2015 /

Az elkóknál mik azok a furcsa értékek?
(#) papus51 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 4, 2015 /

Köszi Zoli.
(#) petermusica válasza fecameca hozzászólására (») Dec 5, 2015 /

Egy ic-vel ,LM386, ami kb 100 ft,sokkal egyszerubb megoldani a vegfokot es nagy erovel is szol,meg nem kell hozza az a ket HF trafo amit eleg nehez megtekercselni,meg az elso tranzistor lehet akarmien BC vagy BF npn tranzisztor,ami minden roncsban megtalalhato,nem kell a jo radiot szetverni hozza
(#) petermusica válasza Atosbacsi hozzászólására (») Dec 5, 2015 /

Nekem van egy ilyen jatek,meg erintetlen,meg maradt valakitol a dobozaban ,minden alkatressze meg van,meg nincs osszerakva,gyerekkoromban harom fajtat raktam ossze,eleg dragak voltak akkor,a mai arakoz viszonyitva kb 10000 forintnak felel meg egy,volt olyan is amiben 7 tranzisztor volt
(#) petermusica válasza Atosbacsi hozzászólására (») Dec 5, 2015 /

Felejtsd el a ferrit gyurut,lehet a trafot csinalni egy egyenes 3 mm-es ferrit magbol is,regi rossz tv roncsokban megtalalhato,annyi ,hogy kell arnyekolni valamilyen femlemezzel ,korbe kell venni,akkor nem gerjed,vagy ha van turelmed megy egy KF fazekmagbol is,persze vekonyabb kb 00,7-es drotbol,ez a legjobb ,meg a reflexnel van egyszerubb megoldas is egy fojtotekerccsel,RF trafo nelkul
(#) Atosbacsi válasza petermusica hozzászólására (») Dec 6, 2015 /

Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Dec 6, 2015
(#) petermusica válasza Atosbacsi hozzászólására (») Dec 6, 2015 /

Ertem,a tekercs meg lett de "megegyszer nem tenned",de tulajdonkeppen mire is jo ma egy reflex,az ami a tranzisztort ketszer felhasznalja,ma tranzisztorokat meg a kukaban is lehet kapni,olyan olcsok,hogy lehet nyugodtan ket,harom fokos RF,vagy HF erositot epiteni azoknak akik ma nosztalgiabol egyenes vevoket akarnak fabrikalni
(#) fecameca válasza Atosbacsi hozzászólására (») Dec 6, 2015 /

Én meg meg még mindig nem győzök csodálkozni a kapcsolás zsenialitásán. Az egész sávban mindvégig elég érzékeny, és nem kell utána állítani a visszacsatoláson semmit, hogy a magasabb frekvenciákon is érzékeny legyen. Jó, hogy reflex, annak ma már nem sok értelme látszik, de a T1, és T2 munkapontja, ami több, mint szokatlan, egyszerűen az R3, és az R4 határozza meg, ezek értékén a már működő készüléken lehet finomítani, (Érzékenység kontra gerjedékenység) de szinte mindegy, hogy milyen tranzisztort teszel bele, (A munkapont beállítása önbeálló) ezért lett jobb változtatás nélkül nálam a Si tranzisztorokkal, sokkal hatásosabban működő AGC-je van, mint az 5 tranzisztoros szupervevőnek, ami a dobozban eredetileg volt,mivel a duplán kihasznált tranzisztorok duplán szabályoznak, arról nem is beszélve, hogy hangosabb az 5 tranzisztoros hongkonginál, és sokkal érzéketlenebb a tápfeszültség változásaira, hogy igazából hogyan működik az AGC-je, még mindig nem igazán értem,de biztos, hogy van neki, mert, ha körbeforgatom, nem változik a hangerő, csak az adóra merőéegesen halkul egészen kicsit. Petermusica: A jó rádiót a doboz miatt kellett elsősorban feláldozni, az nem terem minden bokorban. Jópofa az a kis sárga doboz, egy ilyennel az eredeti kit is kapósabb lehetett volna. Különben is egy szomszédtól kaptam, semmi baja nem volt, csak valamiért megunta, és mi sem szerettük a kis bóvli hongkongit. A trafós vég meg az eredeti kapcsolás tesztelése miatt kellett bele, ugyanis 45 évet késtem a megépítéssel, és csak így tudhatom meg, milyen hangerővel szólhatott eredetileg? Gyanítom, hogy az elég ronda szokásos szovjet kivitel, az idétlen forgókondi, a béna távtartós megoldások, és a toroid, ami tulajdonképpen nem is lenne kötelező benne, ezek miatt fulladt kudarcba nagyon sokaknál az összerakása. Én még csak 10 éves voltam, de hogy apám miért nem rakott össze egyet sem sikeresen, máig rejtély. Az általam régebben agyonra dicsért Fet-es megoldással be lehet vele cserkészni a kínaiakat, ha jó a terjedés, de csak a pozitív visszacsatolás állandó tekergetésével lehet a Kossuthon kívül mást is behozni. Ez az orosz megoldás, meg nálam 1 menetes visszacsatoló tekerccsel, (Ha jobban megnézed a képemet, az a szürke drót a ferriten, aminek a többi tekercse gyári.) az egész sávban mindvégig stabil érzékenységet biztosít. A végtranzisztorokat a kisebb torzítás érdekében most utólag párba válogattam, és lehet neki adni egy kis negatív visszacsatolást a tisztább hang érdekében a hangszóró kimenetről a hangerő potméter T1 bázisa felőli végére (100 kiloohm és egy elkó sorba, nálam 100 uF, de lehet ennél jóval kisebb értékű.) Én nem egy egyenes vevőt akartam nosztalgiából fabrikálni, hanem kimondottan ezt a kapcsolást akartam letesztelni, mert világosan emlékszem, hogy megvolt nekem ez a készlet, és még 1 forrasztást sem végeztem benne, lehet, hogy túl fiatal voltam, de mai szemmel nézve amit a gyakorlat is igazolt, szól úgy ez a rádió, mint egy korabeli 5-6 tranzisztoros távolkeleti szupervevő, sőt, ha az egyenes elv miatti gyenge szelektivitást nem nézzük, jobb azoknál. Kár, hogy gyerek fejjel ezt nem láttam meg benne.
(#) petermusica válasza fecameca hozzászólására (») Dec 6, 2015 /

Egy egyenes vevo sohasem versenyezhet egy szuperrel mint erzekenyseg,mint szelektivitas ez egy kozismert teny,esetleg akkor ha a szuper nincs jol beallitva,biztos az a kis honkongi sem volt,szerintem kar volt szetverni ha mukodott,kellett volta keresni egy tenyleg javithatatlan valamit aminek a doboza jo
(#) petermusica válasza fecameca hozzászólására (») Dec 6, 2015 /

Nekem ez olyan furcsanak tunik ,mint mikor valaki kap ajandekban egy regi BMW-t,ami kifogastalanul mukodik,de nem tetszik neki,szetszedi,aztan epit belole egy Trabantot
(#) fecameca válasza petermusica hozzászólására (») Dec 7, 2015 /

Olyan rádiót már nem használok, ami ilyen teleppel működik, mert gazdaságtalan. Ha hiszed, ha nem tényleg ez volt a legfeleslegesebb rádióm. Ha tudom, hogy ennyire tetszik, neked adtam volna. Kár, hogy a hátulja elolvadt, mert valamikor a lámpa alatt felejtettem. A többi rádióm vagy komolyabb, vagy ceruza elemekkel működik, csak ez maradt, amiért nem kár.
(#) Watson válasza petermusica hozzászólására (») Dec 7, 2015 /

Nem is olyan könnyű szétszedni való rádiót találni,mert elvileg mind javítható. Az egyik győri piacon vettem 500 forintért egy szatyor "rossz" rádiót,alkatrésznek a szatyor árában,a rádiók ajándékba voltak. Keleti URH-s Sangean, keletis Sanyo RP7160 hálózati zsinórral,mint az új,szintén 2 darab új DAB rádió,ami Fm-en jó,márkát nem láttam rajta,és még néhány nagyon szép 35-40 éves Toshiba,Síriusz,Riga,Spidola,Kapsch,SOKOL 308,Orionette,stb. Mind működik,néhány elemtartója rozsdás,egyik-másik potija serceg. Melyikből vegyem ki a ferritrudat,amiért mindet megvettem?
(#) petermusica válasza Watson hozzászólására (») Dec 7, 2015 /

Bocsanat,elfelejtettem,hogy ma letezik Trabant nosztalgia klub is ,de ott olyanokat lattam,hogy a Trabant karosszeriajat tuningoljak es tesznek bele meg Audi motrot is,de forditva meg sosem lattam BMW karosszeriaban Trabant motrot.En meg iskolas koromban tuningoltam egy Junoszti jatekot de ugy hogy meg hozza tettem ket germanium HF tranzisztort, egy miniatur dupla forgot (az eredetit kidobtam),es epitettem belole egy 6 tranzisztoros AM szupert,persze csak egy KF fokozata volt,de mar tudtam venni vele Amerika Hangjat is,amit a junoszti egyenessel lehetetlen volt akarmilyen visszacsattolasal .Nem ertem miert mondjatok azt ,hogy a Junoszti eredeti doboza csuf,nekem eleg szepnek tunt
(#) petermusica válasza fecameca hozzászólására (») Dec 7, 2015 /

Hat milyen az az elem,nem veletlenul a 9V-os,mert a Junoszti ugyanazt hasznalja,es szerencsere meg lehet eleget kapni belolle ,persze nem a benzin kutaknal kell venni,mert ott meregdraga
(#) fecameca válasza petermusica hozzászólására (») Dec 8, 2015 /

Én nem emlékszem, mi lett vele? Mármint a Junoszttyal. Szerintem amikor fater megtudta, hogy nem csinálom, visszakérte, és eladta valakinek úgy. Különben meglenne legalább a doboza, vagy építettem volna bele mást, mert örökké doboz gondom volt. Később a máshoz tervezett lekopasztott paneleket is újrahasznosítottam.Vissza tudom tenni abba a hongkongiba az eredeti alkatrészeket. De abba 5 tranzisztorral nincs értelme szupert építeni, mert nagyon vérszegényen szólt. A 9 Voltos alkáli elem nagyon drága, a 100 mAh-s akkuk semeddig sem bírják, ceruza akksikból összerakott akkupackot meg egyedül a Sokol érdemel meg, mert annak van akkora hangereje, hogy kivigyem a kertbe. A többinél az ily módon összetákolt akku nagyobb lenne, munt a rádió. Amúgy az oroszok többféle egyenes vevő kit létezett, Javítottam régen egy 9 tranzisztorosat egy nagyothallónak, most találtam rá, hogy a Junosztyra kerestem, mert ugyanúgy hívják. Nem tudtam, hogy azt is összerakós kitként árulták. Magyarországon nem árulták egyiket se. Abban van 9 tranzisztor és nincs tekercs, csak a ferrit antenna. Nagyon hangos viszont.
(#) petermusica válasza fecameca hozzászólására (») Dec 8, 2015 /

Nalunk Csikszeredaban abban az idoben volt tobb ilyen orosz jatek,persze mind egyenes,nekem olyan is volt,hogy volt benne harom RF tranzisztor fokozat es negy tranzisztoros komplementer HF erosito,az nagyon jol szolt valami Elektronikanak hivtak,nem volt nyak benne,hanem egy szegecses panelen kellett osszerakni es drotokkal osszekotni,a forgo helyett pedig egy orias 120 pf-os trimmer volt,amit a doboz elejere kellett fel rakni,aztan volt olyan jatek is amit kimondottan kiskoru gyerekeknek csinaltak az oroszok,telyesen fel volt forrasztva minden alkatresz a nyakra,eppen csak ossze kellett csavarozni es a hangszorohoz ket drotot forrasztani,az is eleg jol szolt,ot tranzisztor es csak komplementer vegfokkal mukodott.Az a kilenc tranzisztoros is volt nekem,azt valaki Oroszorszagbol hozta es ket hullamhossza volt,HH es KH,hullamvalto meg a hatan mint a Szokolnak

Aztan letezett egy kinai kitt ami mar szuper volt,az volt a legjobb,emlekszem ,hogy akkor nagyon nehezen kaptak meg a szuleim,komoly ismesorok kellettek a jatekuzletben,akkor ez a korrupcio volt a komunizmus eggyik szornyusege.A romanok is keszitettek egy osszerakhato radiot,azt valami Cora-nak hivtak,egyenes volt es letezett egy gyari kesz valtozata is ami persze szuper volt es negyszer olyan draga.
(#) petermusica hozzászólása Dec 8, 2015 / 1

Ugy latom,hogy a hatvanas evekben,amikor a tranzisztoros radio ritkasagnak szamitott,rengeteg japan kaloz ceg gyartot ket tranzisztoros egyenes vevoket,kepzelhetem ,hogy azok aztan milyen gyengek lehettek a vetel szempontjabol

Aztan a muanyag dobozokkal tenyleg nagy a gond,ebben telyesen igazad van,1000 ft-nal felyebb van az aruk,en valamikor szappanytarto dobozt hasznaltam ilyesmire
(#) szendi001 válasza petermusica hozzászólására (») Dec 8, 2015 /

Nem biztos. Sokkal kevesebb adó volt. Az igények is alacsonyabbak voltak egy gyertya mellett. Próbáld ki: Villanyóra lekapcsol. Rádió bekapcsol. Egyből felértékelődik . Most hallgatom a VEF206 omat.

Ez nagyon jól néz ki amúgy!
(#) papus51 válasza petermusica hozzászólására (») Dec 8, 2015 /

Nem tudom...
Én mintha három tranzisztort látnék ebben a készülékben.
(#) Kera_Will hozzászólása Dec 8, 2015 / 1

Itt a sok egyenes és "görbe" rádiók jellemzőiről olvasgatva eszembe jutott ez a leírás :
pen
(#) petermusica válasza fecameca hozzászólására (») Dec 8, 2015 / 1

Eszembe jutott az a csoda orosz radio kitt amelyiket te mondtat,hogy a suket embere volt,az nem Junoszti hanem Kiev,nekem az oroszoktol hozta valaki es mar szilicium tranzisztorok voltak benne,nem volt az se szuper ,de egy sok tranzisztoros HF erositoje volt,es jo eros hangja,hallottam,hogy letezett egy csoves elodje is ,csak ilyen osszerakos radio
A hozzászólás módosítva: Dec 8, 2015

Ebay-en van mostani kínai verzió. Építettem is egyet .
Következő: »»   95 / 276
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem