Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tina

Témaindító: Ferix_, idő: Márc 29, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   40 / 49
(#) steelbird válasza fkx hozzászólására (») Okt 18, 2015 /

Szia!
Próbál meg a képen lévő beállításokkal.

beall.png

(#) fkx válasza steelbird hozzászólására (») Okt 30, 2015 /

Próbáltam, gyakorlatilag ezen a beállító ablakon az összes lehetőséget.
Csinál valamit az áramkör, de meg sem közelíti a valóságot (kb. a táp 1/3 és 2/3 részénél kellene billennie). Úgy tűnik akkor ez egy bug a TINA-ban, amit majd valamelyik verzióban egyszer talán javítanak...

4093osc.TSC

(#) fkx hozzászólása Okt 30, 2015 /

A csatolt szimulációban levő két áramkörnek kb. egyformán kellene működnie, de nem ezt teszi....
(#) steelbird válasza fkx hozzászólására (») Okt 30, 2015 /

Idézet:
„...ez egy bug a TINA-ban, amit majd valamelyik verzióban egyszer talán javítanak...”
Hát... bug az van sok... Szerintem nem valószínű, hogy javítva lesz.
A hozzászólás módosítva: Okt 30, 2015
(#) MikulaSan hozzászólása Nov 19, 2015 /

Sziasztok teljes értékű Tina van magyar nyelvel? Könnyebb lenne megtanulnom a szoftver használatát
(#) fkx válasza MikulaSan hozzászólására (») Nov 20, 2015 / 1

A TINA alapvetően magyar szoftver:
http://designsoftware.com/home/Hungarian/company
Ha megveszed akkor, jó eséllyel tudni fog magyarul
A texastól letölthető ingyenes verzió angol nyelvű, és a neten különféle helyeken fellelhető verziók is. Utoljára a TINA 5 verzióból láttam a neten valahol magyar nyelvűt, játszani az is jó, de az újabb verziók sokat fejlődtek. Ha nem csak ismerkedni akarsz a szoftverrel, néhány alkatrészből álló dolgok modellezésével, hanem használni is szeretnéd akkor a lehető legfrissebbet érdemes beszerezni.
(#) MikulaSan válasza fkx hozzászólására (») Nov 20, 2015 /

Köszönöm válaszod azért lett volna lényeg hogy megtanuljam könnyebben a szoftver használatát. Sajnos nekem csak a ) es verzió van meg crackelve (encore). Sajnos magyar oktató videót se találtam a Tina szoftverről mert vannak olyan kérdések amikkel nem vagyok tisztában viszont, leirni hosszadalmas lenne.
(#) Ge Lee válasza MikulaSan hozzászólására (») Nov 20, 2015 /

A hetesről van teljes magyar dokumentáció, nemrég linkeltem be a másik topikba valakinek. A 6-os verzióból pedig lehet(ett) találni magyart a neten, bár a méretéből ítélve korlátozott lehetett. Használtam én is de már nem emlékszem rá.
(#) MikulaSan válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 20, 2015 /

Akkor majd megoldom D van valami magyar dokumentációm de akkor az tuti nem a 9 esé
(#) devergo74 hozzászólása Dec 14, 2015 /

Sziasztok.
Lehetséges leszimulálni egy kismegszakitóval ellátott áramkört?
Egyáltalán van a Tina programban kismegszakító?
(#) proli007 válasza devergo74 hozzászólására (») Dec 14, 2015 /

Hello! El elektronikus áramköröket szimuláló programban, miért lenne kismegszakító?
(#) dani9228 hozzászólása Dec 15, 2015 /

Hello. Olyan kérdésem lenne, hogy van e a Tinában valamilyen gráf vagy függvény rajzoló. Egy tranzisztor teljesítményét szeretném ábrázolni, úgy önmagában meghatározott bemeneti feszültséggel, valamint a kivezérlés függvényében. Tina v8.0 van nekem.
Köszi.
A hozzászólás módosítva: Dec 15, 2015
(#) steelbird válasza dani9228 hozzászólására (») Dec 16, 2015 /

Szia.
Ugyanúgy csináld, ahogy az erősítős topicban a kimeneti teljesítményt nézted.
A Power Meter áram csatlakozókat (vastagabb vonallal jelölve) sorba a tranzisztorral (pl. a kollektorával), a feszültség csatlakozókat pedig az E-C lábakra. A bázisáram miatti plusz teljesítményt nem méri így, de az nagyságrendileg kisebb a kollektor körben folyó áram teljesítményénél, úgyhogy elfogadható eredményt kapsz.
Fetes végfoknál próbára betettem a felső végtranyóhoz a teljesítmény mérőt.
A hozzászólás módosítva: Dec 16, 2015
(#) dani9228 válasza steelbird hozzászólására (») Dec 16, 2015 /

Hello. Rendben, köszönöm. Így csináltam én is, csak nem voltam benne biztos, hogy jó ez a módszer. De akkor jó lesz még is.
(#) reloop válasza steelbird hozzászólására (») Dec 16, 2015 /

Szia! Elég nyűgösen számítja a teljesítményt. Rátettem szemléltetésként a wattmérő mellé az áramot és a feszültséget is. Ennél az amplitúdónál nagyjából nullát hoz ki, alatta pozitív, felette negatív a számított teljesítmény, értéke pedig messze-messze a valóságtól.
(#) steelbird válasza reloop hozzászólására (») Dec 16, 2015 /

Hmm... nálam jó. Majdnem azonos a PM által mért a számítottal. Az eltérés valószínűleg az áram és a feszültség eltérő folyásszögéből adódik. Valószínű, hogy van egy kis eltérés a kettő között, ezért másabb a mért teljesítmény. Vagy ennyi a program hibája. 0,4% -on belül van az eltérés.
A hozzászólás módosítva: Dec 16, 2015
(#) reloop válasza steelbird hozzászólására (») Dec 16, 2015 /

A kimenő teljesítménnyel nincs is probléma, a végtranzisztor disszipációt számítja extrém módon.
(#) steelbird válasza reloop hozzászólására (») Dec 16, 2015 /

Megnéztem, az egyik végtranyón. Nekem jót mér.

teljmeres.jpg

(#) Mircsof hozzászólása Dec 21, 2015 /

Sziasztok!
ir2153 al szeretnék egy áramkört szimulálni a Tina segítségével, de nem találom a programban ezt z IC t. Benne van egyáltalán?
(#) steelbird válasza Mircsof hozzászólására (») Dec 22, 2015 /

Szia. Nincs. Pspice modellben lehet importálni, ha megtalálod a neten.
(#) Mircsof válasza steelbird hozzászólására (») Dec 22, 2015 /

Értelek, jó lenne, ha meglenne...
Ha valakinek esetleg meg van akkor hálás lennék, ha feltöltené
(#) steelbird válasza Mircsof hozzászólására (») Dec 22, 2015 /

Elég egy TSC fájl is, amiben benne van, onnan lehet copyzni.
(#) Szabi1 hozzászólása Dec 22, 2015 /

Sziasztok! Tinában hogyan lehet 230V hálózati feszültséget szimulálni? És ideális transzformátornak, a ratio értéket hogy kell megadni (pl ha a ratio 2:1 hez) ? Nekem a 7es Industrial verzió van meg amúgy, a hálózati feszültséget próbáltam már úgy, hogy feszültség generátor, szinuszjel, amplitudó 230V de az oszcilloszkópon nem mutassa ki?
(#) Ge Lee válasza Szabi1 hozzászólására (») Dec 22, 2015 /

Miért is nem?

A trafóknál a ratio az áttételt jelenti, tehát a 2:1 az 2:1-es áttételt jelent. Hogy a tinában mennyire lehet a trafót variálni azt nem tudom mert erre inkább a multisimet szoktam használni, ott be lehet állítani menetszámot, induktivitást, szórási induktivitást (csatolást), tekercs ellenállást illetve negatív előjellel a tekercs kivezetését is meg lehet a trafón fordítani.

230_eff.jpg

(#) asm hozzászólása Jan 9, 2016 /

Hello!

Remélem nem túl OFF a következő kérdésem:
Valamelyikőtök, aki tapasztalt vén róka az áramkörszimuláló szoftverek használatában, ismer esetleg még egy olyan programot, ami tudásában hasonló a TINA-hoz?

Egyfelől én nagyon szeretem ezt a programot, főleg a tranziens szimulációt szoktam használni, ill. nagyon praktikus dolgok vannak benne, amit eddig más szimuláló szoftvereknél nem találtam meg.
Másik oldalról viszont rengetegszer meggyűlt vele a bajom. Amit pl. kifejezetten nem szeretek, hogy netről kinézek egy kapcsolást, sőt igyekszek olyat, ami több forrás szerint is úm. hitelesnek van mondva. Mivel pl. át szeretném egy kicsit alakítani, vagy részegységként felhasználni, ezért használnám a TINA-t, viszont rengetegszer, sőt, az esetek többségében a teljesen módosítatlan alap kapcsolás meg sem szólal a programban... Nem ad/alakít át váltófesz. jelet, nem kapcsol, egyáltalán nem ad vissza semmit, stb. Tisztán digitális, logikai kapukból & regiszterekből felépített kapcsolásnál is volt már ilyen, ott tököltem vele egy napot, hogy rájöjjek, én vagyok hülye, vagy a program... de sehogysem állt össze: Volt egy 30-35 elemből álló rendszer, működött. Részegységekre szétszedtem, külön-külön működtek. Beraktam még egy 4-5 elemből álló részegységet : No az egész elszállt, úgy ahogy volt. Megnéztem külön azt a részegységet is, blikkre úgy működött az is, ahogy kellett volna... De összerakva megmakacsolta magát, a jel kvázi eltűnt mindenhonnét.
Másik gyakori balhém a programmal, amikor egy hülyeségtől, akár egyszerű kapcsolás, akár nem, a szimulációt elindítva teljesen szétfagy a program... nem az, hogy lassú, sokat számol... egyszerűen kifagy, és viszi magával az egész OS-t is. Nagyon nem szeretem, főleg, ha 4-5 óra agyalás után a szimulációt elindítva jövök rá, hogy még nem mentettem.
Pl. azt se nagyon értem, hogy a programban miért nem tudták a kapcsolókat teljes szakadásként - kvázi végtelen ellenállásként - rendesen lemodellezni. Persze tudom, biztos meg van ennek a logikája, de kezdő tanulóként még igencsak morcos voltam amiatt is, amikor a 100GOhm-osnak beállított kapcsolón nyitott állásban is valahogy átvándorolt az a 4-5V-os törpefeszültség, végtelen nagy ellenállásnál pedig : megkockáztatom, ezt mindenki ismeri, mert nálam ez 100%-ban előforduló hibajelenség: abszolút zéróra fagy az egész program.

Most nem sorolnám tovább, mindenesetre sokszor igencsak csinálja a fesztivált nálam ez a TINA, csak sajnos így is, ami benne van s hacsak néha is működik, más programban még nem találtam meg. Szóval köt magához ez a szoftver.

Már egy jó ideje amúgy spórolok egy normális szimulátorra, bár nem tudom, az úm. "nagyágyúk" mennyibe kerülnek, eddig olyan 40-50.000 van félretéve a dologra - eddig. Csakhogy nagyon nem akarnék kiadni ennyi, vagy neadjisten még több pénzt egy olyan szoftverért, ami a fizetés után kivillantaná a foga fehérjét.
A TINA-t se vettem volna meg, mégha össze is jött volna már annyi rá... egy 4-5.000 HUF-ért még reálisnak tartottam volna, dehát amennyiért most is a weboldalon árulják.... hát jesszusom : Persze a 10-es verziót még nem próbáltam DEMO-ban sem, nem tudom, hogy mekkora változáson esett át, de az utolsó verzió melyről emlékeim vannak a 9.3-as, s bármennyire is - elismerem - kemény matek van abban, hogy analóg & tranziens szimulációk fizikáját implementálják -, a programozó részéről a TINA egy olyan nem is igazán design-os (azaz szerintem csúnya is) BUG-os Delphi 7-es program lett. Ilyenért 60-70 ezreket elkérni már szerintem sok, ha szabad ezt mondanom. Mégha a szoftver matektudását is veszem meg, akkor is finomíthatnának rajta még.

Ha valaki ismer esetleg egy másik szimulálót, amivel ki lehetne váltani a TINA-t, tranziens folyamatok figyelésére IS, kérem, írja meg itt! Nagyon köszönném az illetőnek!
(#) Ge Lee válasza asm hozzászólására (») Jan 9, 2016 /

Tranziens vizsgálatokra a tina szerintem nem igazán jó, arra én inkább a multisim-et szoktam használni, de vannak ezeken kívül is komoly, a neten hozzáférhető szimulátorok (LTspice, Proteus, Altium, stb.).
A tina is olyan mint a többi, hogy meg kell ismerni. Ilyen hogy lefagyott volna nálam sosem fordult elő. Olyan van hogy hibát ír ki. Meg néha olyan is hogy egy olyan kapcsolásra ami a valóságban működik kiírja hogy irregular circuit, és nem hajlandó csinálni vele semmit.
A legjobban az tetszik, amikor beteszek egy 555-öt, köré rajzolom azt a néhány alkatrészt és nem csinál vele semmit. Aztán megnyitok az examples könyvárból egy 555-ös mintapéldát, és az ott lévő 555-el (ami ugyanaz) meg működik.
Ha sokat használod akkor rájössz ezekre a dolgokra, és nagy hasznodra lehet a program ezzel együtt is. De ugyanígy van ez a többi szoftver esetében is.
(#) Peet19 hozzászólása Jan 9, 2016 /

Sziasztok!
Hogy lehet a Tinában egy 555-ös astabilt tesztelni? Mindent jól csinálok, transiensben akarom elindítani de nem indítja el. Állandóan azt írja hogy "Operating point not found".
Ez miért van?
Előre is köszi a segítséget.
(#) steelbird válasza Peet19 hozzászólására (») Jan 9, 2016 /

Szia.
A program könyvtárában (nem a dokumentumoknál, hanem ahová települt) van egy EXAMPLES nevű mappa. Ott van 555 -ös kapcsolás is, ellenőrizd le azon, hogy az működik -e?
(#) Peet19 válasza steelbird hozzászólására (») Jan 9, 2016 /

Megtaláltam, az rendben működik, de kimásoltam egy új lapra és ott már nem működik. Ugyanaz a helyzet mint amit én rajzoltam azzal. Érdekes. Ez mitől lehet?
(#) pont válasza Peet19 hozzászólására (») Jan 9, 2016 /

A tranziens mód beállításainál, zero initial values -t válaszd, 1, 1, 1

névtelen.JPG

Következő: »»   40 / 49
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem