Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » RIAA korrektor

Témaindító: Ghost Rider, idő: Aug 25, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   103 / 148
(#) scooby_ válasza kérdező hozzászólására (») Dec 22, 2015 /

Szia!
Nem gerjed, hanem brummos, 50Hz, ha jól sejtem.
Azért, mert stabilizált táp kell neki. Próbáld 9V-os elemről, vagy köss be elé egy stab. kockát.
(#) kérdező válasza scooby_ hozzászólására (») Dec 22, 2015 /

Közben megoldódott a probléma.
A tápja stabilizált, nincs rajta brumm, szkóppal meg is néztem. Sípolt, ami elvileg gerjedés. Viszont tettem a tápfesz, és a test közé egy 10nF-os kondit, elhallgatott. Most hibátlan, jöhet a dobozolás.
(#) scooby_ válasza kérdező hozzászólására (») Dec 22, 2015 /

Na igen. A tápkör hidegítése sosem árt.
A hozzászólás módosítva: Dec 22, 2015
(#) kérdező válasza scooby_ hozzászólására (») Dec 23, 2015 /

Csak az az érdekes, hogy a táp, ami másik panelen van, stabilizált és szűrt feszültséget ad, a 7812 után van kondi. Onnan kb. 5cm vezetéken megy az előerősítőre. Mégis gerjedt. De most a hidegítő kondival nincs probléma, szépen szól.

Más kérdés:
A Szovjetunióban kiadott lemezek vágásakor milyen korrekciót alkalmaztak? Kicsit töredezettek a magasok, mintha túlvezérelt lenne. A mélyek elfogadhatóak. (Vagy egyszerűen kopottak a lemezek? Korábban kristályhangszedővel hallgatták őket, ami nem a leg lemezbarátabb technológia. )
A hozzászólás módosítva: Dec 23, 2015
(#) scooby_ válasza kérdező hozzászólására (») Dec 23, 2015 /

A hidegítőkondi direkt az ilyen nagyfrekvenciás zavarjelek kioltására kell minden tápegységbe.

A Szovjetek nem hiszem, hogy az Amerikából származó mai szabványnak megfelelő RIAA korrekciók szerint vágták a lemezeket. Persze az is lehet gond, hogy kristályos hangszedővel lett legyalulva párszor. Bár nekem vannak olyan lemezeim, és azokkal sokkal inkább az a probléma, hogy eltompultak a lejátszások során. Ugyan ezt tapasztalom a Yugoton lemezekkel is.
(#) djcaveman hozzászólása Dec 27, 2015 /

Sziasztok.
A segítségeteket kérném. Csöves riaa korrektort szeretnék építeni. Tudom a google jó barát, viszont nagyon sok a találat. Tisztelettel kérdezném az tapasztalt kollégákat, hogy mi az ami nem horror ár az elkészítés szempontjából. A csövek amik rendelkezésre állnak: 6N7C, 6N8C, 6N9C, E88CC, ECC81, 82, 83, 85, EF86. Kinek milyen kapcsolás jött be, milyen trükkök vannak?
(#) granpa válasza djcaveman hozzászólására (») Dec 27, 2015 /

Körül nézel a téma képei között, a csőkészletednek megfelelőket kiválasztod, elolvasod a hozzájuk tartozó cikkeket, és ami 'megfogott', arról teszel fel kérdést (ha lesz).
(#) scooby_ válasza djcaveman hozzászólására (») Dec 28, 2015 / 2

Szia!
Én az ARC PH5-ös korrektorát építettem meg a legutóbb. Macerás elkészíteni/beállítgatni, de megéri, mert nagyon szépen szól, nem is tervezek már többet építeni. Abba 4db E88CC kell.
Esetleg ott az ARC PH3 is, amit CHZ és Moszkvai építettek, az is egy nagyon jó kis korrektor, viszont annak megépítésével is van macera. Továbbá úgy emlékszem volt még egy amit CHZ tervezett, abba pedig 4db ECC83 ment talán (?)
Igazából nincs itt semmiféle trükk. Ha jó a kapcsolás, és az előírások szerint építkezel, akkor garantált a siker is. Nem érdemes a rajzon feltüntetett 2µF-os kondi helyett 2,2µF-ost beültetni, mint ahogy azt itt pár kolléga teszi, mert higgyük csak el, hogy meg lehet hallani a különbséget!
A hozzászólás módosítva: Dec 28, 2015
(#) CIROKL válasza djcaveman hozzászólására (») Dec 28, 2015 /

Egy lehetséges megoldást tudnék ajánlani , kezdésnek , folytatásnak egyaránt .
(#) djcaveman válasza CIROKL hozzászólására (») Dec 28, 2015 /

Tisztelettel várom a tanácsod.
(#) CIROKL válasza djcaveman hozzászólására (») Dec 28, 2015 /

Irtam neked csak meg nem fedzted fel.
(#) akos11 válasza djcaveman hozzászólására (») Jan 10, 2016 / 1

Üdv látod fent a PH5 amit csináltam nos én meghallgadttam sok féle csővel legszebb a e88cc vel szól abból is a angol mulard. a tunszgram is jó. meg a szovjet is.
88 nak jó a hangja azzal érdemes csinálnod.
(#) CIROKL válasza akos11 hozzászólására (») Jan 10, 2016 / 1

Csak csupan egy a gond a PH5 csak felig csoves ...
(#) akos11 válasza CIROKL hozzászólására (») Jan 11, 2016 /

Üdv az nem baj sőt sokkal jobb kisebb a zaja és dinamikusabban szól. és MC is tud fogadni ami nem elvetendő. Nagyon érzékeny szerintem a legjobb kapcsolás egybe megvan az MM-MC
aki ilyent csinál az úgyis drága MC hangszedőt használ 100.000ft hangszedő alatt nem érdemes ezzel foglalkozni nem fog a minőség ki jönni feleslegesen építed meg ha nincs ami ki szolgálja.
Egy lp nél a minden láncszem nagyon fontos.
1 a hangszedő 2 mc erősítő vagy trafó 2 riaa korektor 3 erősítő 4 hangfal
ezek a fő pontok aztán vannak a futómű kábelok.
Ne szereljél arany kilincset egy trabantra attól nem lesz jobb.
Ne csinálj ph5 ha nincs hozzá jó cuc.
(#) CIROKL válasza akos11 hozzászólására (») Jan 11, 2016 / 2

Ez most lenyegtelen Laci csöves korrektort szeretne epiteni ,ehhez kert segitseget .Az meg hogy majd ő mivel es hogyan fogja hallgatni mar az ő dolga!
(#) scooby_ válasza CIROKL hozzászólására (») Jan 24, 2016 /

Igazából nem nagyon van értelme erőltetni ezt a dolgot, hogy full csöves legyen egy rendszer, szerintem. Látom, hogy sokan tartanak a félvezető beépítésétől egy csöves áramkörben, sokan még egy áramgenerátort is képesek mellőzni, holott már többszörösen bizonyították/tuk szimulációval, gyakorlati mérésekkel, hogy az áramgenerátornak, legyen az félvezető vagy elektroncső, gyakorlatilag csak pozitív tulajdonságai vannak az áramkörre nézve, úgyhogy nem kell félni azoktól a félvezetőktől szerintem, messzemenően megállja a helyét a csöves párosítással. Többek között Neked is ajánlom figyelmedbe őket, szerintem tátva marad a szád ha meghallgatsz egy ilyet. Nem tervezel valami hasonlót elkövetni?
(#) CIROKL válasza scooby_ hozzászólására (») Jan 24, 2016 /

Bővebben: Link

Valamit félre értesz te is ?
Az hogy ki mit épít ez engem hidegen hagy , te is tudod én eléggé változatosan építek fel mindent , abszolute nem érdekel hogy van e special félvezető a csövek mellett , ha kell akkor oda teszem ha nem nem ...
Viszont nem én kérdeztem és nem én akarok építeni csöves RIAA korrektort .
A hozzászólás módosítva: Jan 24, 2016
(#) janikukac hozzászólása Jan 29, 2016 /

Sziasztok!
Itt, az oldalon megtalálható cikkben ismertetett korrektor (LM324-el) nagyjából mekkora áramot vesz fel terhelés alatt? Miről érdemes üzemeltetni?
(#) steelbird válasza janikukac hozzászólására (») Jan 30, 2016 /

3...20mA között van valahol, függ a tápfesztől és a terhelő impedanciától.
(#) janikukac válasza steelbird hozzászólására (») Jan 30, 2016 /

Értem. Akkor ez azt jelenti, hogy akár 9V-os elemről is üzemeltethetem?! (ha nem akarom folyton bekapcsolva tartani)
(#) steelbird válasza janikukac hozzászólására (») Jan 30, 2016 /

Igen, az LM324 kifejezetten telepes táplálásra való, kis fogyasztású IC.
A hozzászólás módosítva: Jan 30, 2016
(#) Fantasy válasza Moszkvai hozzászólására (») Feb 2, 2016 /

Szia!
Kíváncsiságból megépítettem én is ezt. Az lenne a kérdésem, hogy a csatolmányban levő nyák terv szerint készítetted el a nyákot hozzá, elsőre hibátlanul indult a korrektor? Fotózással készítettem el a saját példányomat, a nyák tökéletes lett, de az egyik csatorna nem működik. A rossz csatornában a 4-es, 5-ös, 6-os ic-k-nél néhány lábon, a másik jól működő csatornához képest eltérő feszültségek jelennek meg. Pedig odafigyeléssel, az alkatrészek gondos összeválogatásával épült az áramkör, a tápfeszültég a +-19V rendben. Tehát csak az lenne a kérdés, hogy biztos, hogy jó a mellékelt nyák terv?
(#) Moszkvai válasza Fantasy hozzászólására (») Feb 2, 2016 /

Szia!
Nekem is volt ilyen problémám.
A C7 470p és az R5 47ohmot kell felcserélni a hibás oldalon.
Vagy a nyákot elvágni és a végek csatlakozásait felcserélni.
Az IC 3-as lábához menjen a 470p, az IC 2. lábhoz pedig a 47ohm.
A hozzászólás módosítva: Feb 2, 2016
(#) scooby_ válasza Fantasy hozzászólására (») Feb 2, 2016 /

Úgy, ahogy Moszkvai írja, illetve a 10K-s offset-kompenzáló trimmer sem feltétlenül kell bele OA6-hoz, ezt majd méréssel eldöntöd. Nekem elvitte a kimenetet - táp felé ugyanennek a korrektornak a kis tesójánál, kompenzálni nem lehetett vele semmit sem, mikor kivettem, helyreállt a rend. (MKII)
Ez csak tipp, ha továbbra is problémák lennének. Moszkvai egy már módosított tervet töltött fel, az szerint el tudod végezni a módosítást. Egyébként jól választottál, integrált áramkörösök közül szerintem az egyik legjobb!
A hozzászólás módosítva: Feb 2, 2016
(#) Fantasy válasza Moszkvai hozzászólására (») Feb 4, 2016 /

Szia!
Megfordítottam, de nem változott a helyzet. Az összerakás során feltűnt, hogy az egyik csatornában ez fordítva van, de a rajzot látva ez elvileg mindegy is lenne. Akkor lenne jelentősége, ha a soros RC tag közös pontjából lenne leágazás valahová.
(#) Fantasy válasza scooby_ hozzászólására (») Feb 4, 2016 /

Szia!
A jó csatorna szépen beáll, a rossz oldal kimenete majdnem teljes tápfeszig elmegy (17V körül mértem). A rossz csatornában a 4-es, 5-ös, 6-os ic bizonyos lábain furcsa feszültségek jelennek meg, ugyanezeken a pontokon a jó csatornában 0V van. Ha az 5-ös ic nincs berakva, akkor a másik két ic-ről is eltűnnek a hibás feszültségek.
(#) Moszkvai válasza Fantasy hozzászólására (») Feb 4, 2016 /

Pedig nem mindegy. Én is először így gondoltam. Kettőt is csináltam, és mind a kettőnél ez volt a megoldás. Más hibát nem észleltem, ezek után a mai napig működik mindkettő.

Akkor nem tudom. Pedig megfordítottam és úgy sem változott a helyzet.
(#) Moszkvai válasza Fantasy hozzászólására (») Feb 4, 2016 /

Ha jól látom, mint ha a két oldal FET-jeinél is lenne valami elkötés. Nekem nem ilyen FET-ek voltak az egyikben, a másiknál viszont mint ha ilyen gond is lett volna. Nézd meg jól, hogy melyik láb hová megy!? Nálam az egyikben ilyen fémtokosak voltak és ahhoz lett a panel is alakítva.
A hozzászólás módosítva: Feb 4, 2016

A nyáktervet nézve találtam egy hibát. A mellékletben pirossal bekereteztem. A 4-es ic alatt az R22 ellenállásnál. Ez legalábbis nem egyformán van a két csatornában.

kép.JPG

Következő: »»   103 / 148
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem